Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hittem hogy a fetekre kötöttél váltófeszt. Mintha írtad volna nemrég hogy melegszenek a fetek. A melegedésből, és a trafón lévő jelalakból is arra következtetek hogy a fetek egymásra nyitnak, még mindig nem jó a gate trafó bekötése. Mekkora áramot vesz fel amikor elindítod? Néhányszor 10mA-nél többet nem szabad neki.
Nem is kell egyetértened, ez trafó nem IR, itt sosem fogsz olyan jelalakot látni. Tessék itt az enyém, ugyanúgy néz ki, és kivettem a tápból szinuszban 1800W-ot ezzel a gate trafóval. De a hegesztőmben is ugyanez a gate trafó van, azzal meg hegesztettem már 150A-el is.
Attól hogy neked nem tetszik a trafós hajtás, még teszi a dolgát, nem is rosszul.
Csatolok egy gate ellenálláson lévő feszt is. Látható hogy a miller plató eléréséig kb. 40ns kell neki.
Idézet: „ami utalhat a trafó alacsony mágnesező indutkvitására” Közvetlen a meghajtásról így érkezik a jel, gate trafótól függeltenül. Amúgy meg igen most éppen bűvészkedem a félhidakkal mit mutatnak. Az van hogy csak a segédtápot indítom be akkor van négyszögjel, ha ráadom a graetzre a ~30V-t akkor jelentősen eltorzul és jóval nagyobbak lesznek a jelek.
Nagy áramot vesz fel amikor indul. Szóval akkor valamelyik a 2-2 párba kötött szekunder oldalon az egyik párost 1-2 állásba vissza kell fordítsam? Én azt hittem, hogy ha mind a 4 megfelelően van kötve csak akkor van ez hogy 2x nagyságot mérek, de valahogy éreztem hogy ezt is "nevezzük: sorkötési-párt" is el lehet kötni egymáshoz viszonyítva.
Nekem is valami ilyesmi 2us/div egészen addig amíg még közelebbről rá nem nézek majd 200ns/divnél már duplázódik meg egyéb jelek is kószálnak mellette. Amúgy a főtrafónál a négyszögjel (trafó nélkül) kép itt: Kiszedhető belőle valami ferde, gyanús, nem oda illő hullámocska ami utalhat valamire?
Íme, sikerült össze hozni a megfelelő gate trafót. Jó igaz, teszt erejéig még bekapcsolni valódi 230V-tal nem kapcsoltam be, de kis feszültséggel ~30V beindítottam a fő kört, nem vesz fel induláskor nagy áramot, nem melegszik, FET1-2 gate pont és 3-4 között megfelelő 2x-es amplitudó vezérlőjel, illetve 2-3/1-4 között négyszögjel mérhető (??kérdés), viszont a méricskélések alapján megmértem a trafót fő kör beindítása nélkül a primer leágázásánál ezt találtam:
ha ráadtam a fő kört akkor picit torzult a primer jelalak, valamint a szekunder jelalakot is lefényképeztem. Vélemény? Ja meg még azt szeretném kérdezni, hogy 10A-es kismegszakító van feltéve ahol lakom szerintetek le veri induláskor ? Köszi a segítséget! Na mindegy megyek aludni 6:30kor kelek... A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Néhány dolgot nem értek. Ha két adott FET gétjén megfelelő fázisú a jel, akkor hogy mérhetsz a másik kettőn négyszögjelet? Azok között nem lehet semmi, max. egy párszáz mV-os valami. Ha nincs feszültség a főkörön akkor hogy mérhetsz a trafón bármit is? Mi az hogy primer leágazás? Egyetlen primer van, nincs leágazása. A trafó primerjén ugyanolyan jelnek kell lenni mint a szekunderén. Olyannak kell lennie mint ami az első képen van, csak nem kellene akkora túllövésnek lenni rajta (lehet hogy a mérőfej szedi össze).
Így néz ki a trafó szekundere ha 30V DC-t kapnak a fetek, ilyenkor a főkörben folyó áram 15mA.
Egyébként lehet növelni a Laci által kritizált gate trafó mágnesezési induktivitását, cserébe kapunk egy jó gyors átkapcsolást, amit meg agyon kell majd snubberelni. Így viszont a hegesztőm is elvan egyetlen snubber nélkül. Ez is egy a katt által emlegetett "lufi effektusok" közül.
Valamit, valamiért... ingyen sajt csak az egérfogóban van. De azért lehet jó kompromisszumokat találni.
Idézet: Ez érdekes, én se tudom de átnéztem és ez előbbi képeken bemutatott jelalakokat láttam. Jó igaz sokkalta kissebb értékű jel van a két nem azonos fázisú gate pont között. De felnagyítva, négyszögjel.„hogy mérhetsz a másik kettőn négyszögjelet?” Primer leágazás én azt nevezem ha a trafót nem kötöd be, a kapcsolásba csak akkor ott a leágazása marad és ott mérek. Ha ráteszem a trafó primerjét (a leágazásba) akkor a trafó be van kötve. Mert így is mást meg úgy is mást mérek. Amúgy az számít-e hogy nekem nem E55 jelű 1-1 vastag szál huzallal tekert trafóm van, hanem 43mm-es ferrit fánk 0.4 es huzallal 5 szál/sodrat bifilárisan tekerve. Nincs köze a túllövésekhez? Mert amúgy körülbelül ugyan ez a jel van nekem is a szekunder kimeneten, csak egy picit csúnyácskább. Mert már másra nem tudok gondolni.
Most néztem vissza a képet, az a gyűrű (fánk ) alig nagyobb mint az EI33-as gate trafó, arra biztos hogy kevés a 27menet primer. Mekkora a keresztmetszete? Az E55-é 3,57cm2, ezé szerintem még 2 sincs. Jól látom hogy a primert és a szekundert nem szigetelted el egymástól? Szerintem ezt itt most hagyd abba, addig amíg agyon nem csap!
Hát akkor szét szedem és újra tekerem a megfelelő huzal vastagsággal, és menetszámmal persze megfelelő szigeteléssel köztük. Mennyit kéne mégis rátekerjek? Egyenirányítás után +/-120Vdc-re lenne szükségem (kb 2x~85V) Azt hittem, hogy az E magos trafónál is úgy van a menetszám meghatározás.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Szia! Itt nincs pufferelt fesz a négyszög jel miatt!
Szerintem ezt olvasgasd végig, a javascriptes számolgatók pedig segítségedre lesznek: Bővebben: Link
Nagy lesz a gerjesztés de nem muszáj újratekerni, bár plusz 5-6 menet nem ártana neki. Majd meglátod hogy mennyire fog melegedni.
Gyurika írását úgy kell érteni, hogy ha mondjuk 90V-ra tekered a szekundert, akkor az egyenben is kb. annyi lesz. De erre rájössz magadtól is, ha összehasonlítasz egy szinusz jelet egy négyszöggel.
Értem, most ott tartok, hogy nem merem bekapcsolni valódi 230V-tal. Picit félek. Mérések alapján minden okénak tűnik most. Ajánlásodra letekertem a primert mivel az volt kívül és rátekergettem szigszalagot és úgy újra húztam a fő trafót így már van rajta szigetelés közte és kívül is. Szekunder kimeneten továbbra is picit túllőt négyszögjel látható, mellesleg próba áramkörrel közbe figyelve mi történik a szekunder kimenetén a trafónak 75W 2ohm műterheléssel össze megy a négyszög és erősebb vonalai lesznek viszont stabilabb négyszögnek néz ki terheléskor.
Szia! Most jön az hogy égőt köss áramkorlátnak a főáramkör biztosítéka helyett és úgy próbáld, ha valami gáz van az égő elvileg megvédi az áramkört.
Hello!
Égőt kötöttem rá, de csak egy pillanatig hagytam és fel villant az égő max fényerővel. Mit kéne még át nézzek? Elvben mennie kéne. Vagy a relé bekapcsolásáig hagyjam rajta az áramot?
bekapcsolás pillanatában elkezdi feltölteni a kondikat ami ilyenkor elvileg zárlatot jelent, amit az ntc korlátoz és amikor a relé bekapcsol akkor adja rá teljesen az áramot.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Értem. Ha netán bekapcsol akkor az égőnek (kis 25W-os amúgy) el kell aludnia? Gondlom igen. Teljesen vagy picit égnie kell?
Elvileg szépen lassan a fényerő lecsökken ahogy a kondik feltöltődtek de egy picit ( amennyit a táp maga fogyaszt) világítani fog.
Az van, hogy felvillan az égő és relé kapcsolása után is max fényerővel világít, kiemeneteken 2x8Vdc jelent meg. Mi lehet még a baj?
Meg tudod mérni mennyire töltődtek fel a primer kondik?
Fetek melegednek? AMúgy kicsi a 25wattos izzó erre.
Most megint ott tartok, hogy átkötöttem a gate trafót, mert még mindig nem volt megfelelő a bekötési sorrend. Most úgy tűnik jól megy. Érdekes. Viszont a fő trafónál nem mérek négyszögjelet és zúgó hangja van.
Nem melegednek. Jó megpróbálok egy 60Wosat szerezni, vagy 100-ast.
A primer kondik nem tudom mennyire töltődnek fel, de mindjárt megnézem. Érdekes a ha bekapcsolom a 12Vdc segédtápot plusz ~16V adok a fő körre teszt miatt (a ~230V részére) akkor már zúgó hangja van és a kimeneten 2x26Vdc jelent meg. Primer kondik eközben üresek maradnak (vagy nem tudom azonnal kifogynak a szuflából) talán zárlatos?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |