Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   784 / 784
(#) tompower válasza proba hozzászólására (») Feb 27, 2025 / 1

Igen, igen, megvan, csak eltévedtem...
(#) bitmixer válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 27, 2025 /

Mindenkinek kösz!
Végül nem a chip volt a hunyó, hanem az örök klasszikus, az egyik 220µF elkó, ami az Ucc-t szűri. Az az érdekes, hogy a táp állítólag egyik percről a másikra dobta fel a talpát.
A 2 MOhm tényleg annyi.
(#) mlaci989 hozzászólása Márc 16, 2025 /

XN1203 tápegység

Üdv.
Tápegység javításban kérnék segítséget. Digitális termosztát tápjáról lenne szó. XN1203 ketyeg a tápban, egy körömnyi kis trafóra dolgozik. Visszacsatolásban opto+TL431. A kapcsolás kb megegyezik a gyári ajánlott kapcsolással. Hibajelenség: Bliccel a kijelző mint mikor nemtud föléledni a táp. De ha leakasztom a visszacsatolást az opto bemenetéről, akkor föléled és rendben működik. Nem igazán értem hogyan működik vagy hogyan kellene működjön ez a visszacsatolós szabályozás. Több ilyen termosztátnál is tapasztaltam ugyan ezt a hibát, lehet valami tipus hiba. Volt hogy áramszünet utáni bekapcsolásnál jött elő a hiba.
Csatolom a kapcsolási rajzot.

XN1203.pdf

(#) majkimester válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

A szekunder oldalon van egy TL431 sönt regulátor. Ezt úgy képzeld el, mint egy zéner diódát, aminek a feszültsége R9 és R8 arányával beállítható. Ez ad egy viszonylag stabil referencia feszültséget a szekunder oldalon az opto LED katódjára, ha az opto led anódjára az R10-en kerésztűl kb. 1.5V-tal nagyobb feszültség jut, akkor az opto LED elkezd világítani, a tranzisztora kezd kinyitni, ami az IC visszacsatolás lábát GND felé húzza. Az IC erre csökkenti a PWM kitöltési tényezőjét, amire csökken a kimenő feszültség és az optocsatoló kezd lezárni.

Ha kiiktatod a visszacsatolást, akkor nincs szekunder oldali feszültségszabályozás, a kimenő feszültség nagyobb lesz mint a névleges. Ugyanígy nagyobb lesz a D6 diódára kötött segéd szekunder feszültsége is. Ez utóbbiból van előállítva a IC tápfeszültsége, ami így már elegendő az IC helyes működtetéséhez. Szerintem cseréld ki C5-öt, mert valószínűleg elvesztette a kapacitását, ezért visszacsatolással együtt már nem kap az IC megfelelő tápfeszültséget.
(#) mlaci989 válasza majkimester hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Nem hozott javulást C5 cseréje. Az opto lehuzza az ic 5 ös lábát GND fele 1 Volt ra. Ha összezárom az opto bemenetét akkor 2 Volt lessz és működik.
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Írod, működik. De nem mérted meg a szek. kimenő feszültséget.
(#) mlaci989 válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Van több szekunder. Amiről megy a visszacsatolás azon 6,2V visszacsatolás nélkül 7,9V van. Elég tüskés, de lehet ez így jó. Megmértem az opto diódáján 0,18V van. Ekkora feszültségen még zárva kellene maradjon. Vagy a tüskék zavarnak be.?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2025
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Mennyinek kellene lenni normál üzemben a kimeneti feszültségnek?
Mivel méred az optón a feszültséget? Szerintem a szekunder kondija is kapacitását vesztett.
(#) mlaci989 válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2025 / 1

Bingó.
A szekunder kondi volt száraz. A feszültség most 8,52V, az optón 1,11V van.
Rossz helyen van a kondi. Lehet kivezetékelem ne melegitse a trafo.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2025
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Inkább ne vezetékeld ki, mert a hosszú kivezetések nagyban rontják a hatásfokát.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Rendben.
Köszönöm a segítségeteket.
(#) jdani hozzászólása Márc 29, 2025 /

ellenállás pontossága

Sziasztok. Adott egy plazma tv tápja, amiben a trafót vezérlő IC tönkrement, és magával vitte az RM802 ellenállást is, aminek az értéke 0,35R.
Itthon viszont csak 0,33R van. Fontos betartani a 0,35ohmot, vagy jó oda a 0,33R is?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 2

Szia! Ekkora eltérés még belefér.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Köszi.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2025 / 1

Meg mire beforrasztja, lehet az még akár 0,36 is.
mOhm mérőt építőként tudom, hogy ha csak ránézek is, nemhogy a század, hanem akár a tized Ohmok is repkednek...
(#) norbiv8 hozzászólása Sze, 19:26 /

SD4841P

Sziasztok, adott egy SD4841P-vel szerelt táp, 5V és 12V kimenettel. Nem ad ki feszültséget, ütemesen cicceg (olyan mintha próbálna elindulni?). 5V ágban volt egy púpos kondi, azt kicseréltem, de nem segített. Nem volt zárlatos, csak kapacitás veszetett, szóval nem hinném, hogy az okozott bajt. Más látható baj nincs. A kapcsolás hasonlít az adatlapi ajánláshoz. 5V ágban van egy optós, TL431-es visszacsatolás. A hibajelenség alapján merre kellene keresgélnem?

SD4840.PDF

(#) ferci válasza norbiv8 hozzászólására (») Csü, 7:00 /

Szia!
Az adatlapi ajánlás Ccc ( ezt főleg ), Rsd táp-kört is nézd át.
(#) mlaci989 válasza norbiv8 hozzászólására (») Csü, 7:08 /

Szia. Nekem nagyon hasonlo problémám volt. Kondi csere oldotta meg. Kicsit följebb olvashatod.
(#) norbiv8 válasza norbiv8 hozzászólására (») Vas, 21:44 /

Köszi ferci, mlaci989 a segítő válaszokat. Végre volt egy kis időm méregetni, Ccc kondi jó, bár az IC tápja csak ~10V környékén van. Visszacsatoló rész jó, mármint nincs szakadás, rövidzár, ellenállásértékek megvannak, csak mivel nincs kimenő fesz, így az optóra sem jut semmi. Az IC-vel lesz a gond. Ha jól látom az Fb feszültséget az IC állítja elő és azt húzza le az opto tranzisztora. Lekötöttem a kondit és az optot és akkor sem képes az IC előállítani a Fb feszt.
(#) ferci válasza norbiv8 hozzászólására (») 8:44 / 1

Csak kíváncsiságból:
- 230-at ne add oda neki, Vcc lábra tegyél 100 ohmon át 14...15 voltot és mérd a befolyó áramot, hány mA.
Ugyanekkor FB lábon hány volt van.
- vagy ha tudod, bontsd meg a drain és a trafó közötti vezetéket, 230-at kapcsold be és mérd a Vcc lábat, hány volt - nem nyúlt-e meg nagyon a 320 voltról jövő indító ellenállás ( ezt is megmérheted ( egyik ) kiemelt lábbal és hasonlítsd össze a felirattal vagy színekkel.
Aztán jöhet a visszarajzolás.
Következő: »»   784 / 784
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem