Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   448 / 782
(#) david08 hozzászólása Máj 6, 2014 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a GeLee féle 2kW -os táphoz. A kérdés hogy duplán szeretném megépíteni és célszerű-e az elejét, zavarszűrő,greatz,puffer,relés késleltetés-t közösre építeni vagy nem ajánlatos ? Nyilván nagyobb puffer kapacitást használva és nagyobb diódahidat. ?
(#) sny válasza david08 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Szia!
Természetesen célszerű, és nem jár akkora többletkiadással, mint egy interferencia okozta vezérlés meghibásodás / FET zárlat, stb.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) theamp hozzászólása Máj 6, 2014 /

Most akkor a 2*1uF, 40KHz és 8uH nem rezonáns?Ha kicsi a szórási miért nem lehet rezonáns egy félhidas cimó féle táp?Már foglalkoztat ez a dolog egy ideje.Mindig ezt olvasom a fórumon hogy kicsi szórási nem lehet rezonáns.
(#) Csongi_ hozzászólása Máj 6, 2014 /

Udv!
A GeLee fele 2KW-os taphoz ugye jo lesz 2 darab BYV255-os dioda, ugye? Vasarnap ocskapiacrol vettem apropenzert, kar lett volna otthagyni oket.
(#) sny válasza theamp hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Lehet rezonáns. Csak a határteljesítmény ezekkel az értékekel 6.7kW körül adódna. Ilyen kicsi induktivitást PWM-mel szoktak meghajtani. Már korábban is írtam, az összefüggéseket el kell olvasni és meg kell érteni!

Skory oldala, Cimopata és Laci cikkei.
(#) sny válasza theamp hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

A számodra leglényegesebb: nagyon szoros kapcsolat van a kivehető teljesítmény és a szórási induktivitás között. Az egyik értéket (szükséges teljesítmény) általában ismered. Így csak a másikat kell számolnod.
(#) sny válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Ágyúval verébre, de jó lesz. Én kisebbet választanék.
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Elképzelhető, hogy üresjáratban lesz egy kis fogyasztása. Bár nem tudom pár száz forintos áron lehet hozzájutni normális minimum hiper-(vagy legjobb Schottky) kellő U/I diódákhoz.
(#) dara válasza voodoo hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

voodoo,neked kész a tápod?Mostanában semmi infó.
(#) voodoo válasza dara hozzászólására (») Máj 6, 2014 /

Még mindig csak várok én is, mivel az alaplapot külföldön gyártatom le azért tart eddig. Amúgy tudom előre főleg az áramvédelmes részekért még rendesen fogom kapni az ívet. Nem baj, gondoltam előre és ezért integrálva lesz benne primer oldali söntös-817tel, szekunder oldali 555-tel valamint sima 1/18 menetes gyűrűs megoldás is a primeren. (Persze egyet fogok csak alkalmazni)
(#) etm válasza ferci hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Hali! Nemjelentkeztem,mert nem volt készen a töltő. Annyit csináltam vele,hogy kicseréltem a 47 mikrós kondit ami 85 fokos volt 105 kokosra,és már nem is sistergett,és nem is melegedett. Megfeleztem még a 10-es lábon a referencia beállító feszültség osztó ellenálásokat (R26,R27,R28),hogy dupla legyen a referencia feszt beállító áram. Így már stabil lett.Tettem még az R26,R27-el párhuzamosan egy 25 kohm-os ellenállást,hogy lejjebb vigyem a referenciát. És láss csodát,így már eléri a 9-es láb is,és szabályoz. 1.5 Amperen tartja stabilan a töltő áramot. Így a 10-es lábon 164mV van, a 9-es lábon pedig 160mV. Nem sistereg, nem melegszik. Tökéletes! Köszönöm a segítségeteket!
(#) ferci válasza etm hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Oké, ügyes vagy.. végülis ugyanaz, ha a ref. lefelé és az érzékelés marad...
A kondi meg tanulság.
(#) szili83 hozzászólása Máj 12, 2014 /

Van egy ilyen DVD lejátszóm.
Alkatrésznek használnám fel.
Van benne egy kapcsolóüzemű tápegység, de nem tudom, hogy mekkora teljesítményű lehet. Azt hogyan lehetne megállapítani. +5V és +9V-ot állít elő.
(#) lorylaci válasza szili83 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Saccra 20W alatt. A teljesítményt a következő módon állapíthatod meg:
- Az eszközön szerpelnie kell a szükséges biztosítéknak, vagy a maximális teljesítményfelvételnek (VA) a mértéke, ez rögtön egy saccot ad. Az utóbbit legjobb ha rögtön osztod kettővel.
- Ha szétszeded akkor a primer oldalon keresd meg a vezérlő IC-t, vagy a FET-et, vagy amit találsz. Ennek a típusából meg lehet mondani
(#) szili83 válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Megnéztem:
-készüléken nincs felvett teljesítmény (csak 110-240V 50Hz)
-biztosíték 2A-es
-IC-t lefényképeztem 5M02659R

Így menyit tudhat vajon?
9V-ból jó lenne ha tudna 0,45A-t...
(#) CHZ válasza szili83 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Köss be a 9V-ra párhuzamosan egy 20 ohm ellenállást és megtudod, elrontani nem tudod vele, ha nem bírja leseik a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
(#) szili83 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Ok, bekötöm, de hosszú távon vajon bírja? És ha nem, nem szeretném tönkretenni.
(#) CHZ válasza szili83 hozzászólására (») Máj 12, 2014 / 1

Nem tudod elrontani vele, járasd és kiderül..
(#) szili83 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Úgy legyen, köszi!
(#) ferci válasza szili83 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Van adatlapja az IC-nek a neten, próbálj egy applikációt is találni, abban egyértelmű lenne, összesen mit tud.
Ahogy elnézem, a 3 amperes dióda lehet az 5 volté, a kisebbek a 9 volté.. fél amperre van reményed.
Ez az IC-fajta 10-15 wattot tud kb. csinálni, de nézz utána, ahogy írtam.
(#) szili83 válasza ferci hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Igen én is megtaláltam az adatlapot, de én így nem tudom kikövetkeztetni.
Milyen aplikációra gondoltál?

Sokszor közölnek konkrét kapcsolásokat is az adatlapon belül, ahol látszik, mit bír...
Sajnos, ehhez még én se láttam...
Mindenesetre, ha nem gyilkolod az 5 voltot, a 9-re marad bőven tartalék a primer körben.
Azt nézd meg, melyikre szabályoz vissza, van-e rajta kis előterhelés, pár mA..

Egy példa... ne zavarjon, hogy 4.9 wattot írnak rá..
(#) szili83 válasza ferci hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Holnap megterhelem és kiderül. Majd megírom, hogy mire jutottam. Csak be ne halljon.
(#) ferci válasza szili83 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Nem fog behalni 9V fél ampertől, valszín.
Úgy emlékeztem, van nekem is egy hasonló, dvd-ből kibelezett tápom, megtaláltam, de az erősebb vmivel.. ETD 29/17.... trafó van benne és a trafó OLDALÁN lévő cimkén adták meg a kimenő powert, 12V 1.5 A és 5V 2 A, de ebben SK1118 FET hajtja a trafót...
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Megterheltem 14 ohmmal, és leesett a feszültség 5,7V-ra, 0,2A-adott ott le. Ez nem sok mindenre jó.
(#) gabilow válasza szili83 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

ÜDV!
Szerintem nem jó a táp, ennek +- 12V-ot kellene kiadni 9 V helyett. Meg a többi feszültséget (+-5v meg talán +-24v-ot is ki ad ez a trafó)
Szedd szét és csinálj belőle új tápot a trafó biztos, hogy jó.
(#) szili83 válasza gabilow hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

A kép alapján 9V-ot. Nézd a csatlakozó felíratokat.
És hogyan lehetne ebből egy jobb tápegységet csinálni? Ilyen témába nem folytam még bele sosem, de jó lenne igaz.
(#) gabilow válasza szili83 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Például így: Az IC egy TNY280PN ami kb.20W-ot tud. Ezt a trafót is be tudod vele rezegtetni.
Nekem a képen egy fele akkora trafót rezegtet be, mint a PC-táp segéd trafó és egy 10W-os LEDet hajt 840 mA-rel. Az IC kapcsolási rajza a neten. Meg sok-sok kísérletezgetés... elvileg ez a HOBBIelektronika - nem? Sok sikert...

DSCN1735.JPG

(#) Kovidivi válasza szili83 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szia.
Én így csinálnám:
Megkeresni a legnagyobb diódát, ezt a részt visszarajzolni, mert ez tudja a legnagyobb teljesítményt leadni. Valószínűleg lesz TL431 benne, ami nyitja az opto-t, ez pedig egy ellenállás osztón csatlakozik a diódával sorosan kapcsolt induktivitásra. Amit tenned kell: A feszültség osztót átméretezni, hogy 9V esetén 2.5V-ra ossza le a feszültséget. A többi, stabil feszültséget előállító részt kiszedném. Ezután jöhet a terhelés próba. Ha ez a terhelhető tekercs előzőleg 12V 1A-re volt méretezve, akkor a 9V meg se kottyan neki. Nagyobb feszültséget is elő lehet állítani, mint eredetileg, de ez már a trafótól nagy mértékben függ.
Következő: »»   448 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem