Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 782
(#) Bassmester válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Rendben, holnap délután tudom felrakni, mivel csak az otthoni gépemen van meg (Sprint Layout-os). Milyen fetekkel akarod csinálni? Először IRFP 450-es fettel csináltam, az újat pedig IRFP 450 LC-vel. Ennek kisebb a gate-töltése és könnyebben boldogul velük az ícé.
(#) Vatti válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Szia, engem is nagyon érdekelne a nyákrajz, ha feltennéd megköszönnénk. Nekem is Quadot táplálna -+ 50V-ról.
(#) tothtechnika válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Kicsit átrendeztem az egészet.

Amúgy melyik vezetősávokat találod vékonynak? (a vasttagabbak 3 illetve 4 mm szélesek. Szerintem bőven elég vastag. Bár lehet tévedek.)
(#) Bassmester válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

A 3-4mm széles 35um vastag vezetőcsík az eléggé karcsú ott ahol nagyfrekis áramok folynak. Még mindig vannak furcsaságok a nyákodon, de majd talán Cimó és Pimi megmondják a frankót.
(#) Bassmester hozzászólása Aug 5, 2009 /

Íme az új tápom nyákja és egy kép róla:

Hogy választottad el a tekercselést? (jól látom hogy üvegszál? )
(#) hhkfk válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

mert +- -ossá akarok tenni egy ATX tápot, és a diódákat igy lenne a legegyszerűbb hűtőbordára tenni...

Igen, 0,8-as üvegszálas nyáklemez lemaratva. Ami az erősítőmben van, ahhoz dvd lemezből csináltam. Az jóval vastagabb és a szórást is kismértékben növeli.
(#) tothtechnika hozzászólása Aug 5, 2009 /

két félkört csináltál és úgy tetted bele? Mi fogja?
a Szekundereknél ugye nagyon szoros csatolás kell? (hogy lehessen aszimmetrikusan terhelni? Amúgy már összeraktam. Kíváncsi leszek. Most megyek drótot kérni, remélem adnak Addig is egykét fotó a félkész tápról. Sajnos a panelméret adott, nem fér be nagyobb a készülékbe. Jól átónoztam a vezetőfelületeket. De ha működés közben mégis számottevő lesz a feszültségkülönbség a két vég között akkor még rézdrótot forrasztok fölé.

Egy darab kört csináltam a lemezből és a tetejét függőlegesen bevágtam. A tekercselés megkezdése előtt kell rátenni.
A szekundert két sorban csináltam (2x6 menet, 120x0,15 -ös CuZ) ennél szorosabbat nem nagyon lehet rá csinálni. 8 Ohm-os kantáldróttal bárhogyan lehet terhelni, bírja. A fetjeidnek nagyon nagy a Qg-je, szegény ícé kínlódni fog. Tranzisztoros meghajtással kellett volna tervezni. Látom már be is forrasztottad a rezonáns kondikat. Ide azért komolyabb kondik kellenek mint a 400V-os Siemens MKS (ha jól látom) és a szórásit sem tudhatod előre, hogy a kondik értékét kiszámítsd. A fetek lábai közül pedig gondosan távolítsd majd el a szenes gyantamaradványokat. A diódákra mindenképpen kell hűtőborda.

Úgy gondoltam, hogy 50uH szórásira fogom tekerni. Majd aztán kiderül hogy tényleg úgy sikerül e vagy sosem fog összejönni. Gondoltam hogy nem lesz 100%os az a kondi, csak próbának lesz, nem találtam jobbat, majd rendelek.

Sajnos az irf fetjeimet kinyírtam (irf740) ugyhogy csak ezek maradtak Szóval ez nem lesz jó ide?

Sajnos nincs más nagyfeszültségű fetem.

Üdv:
Gábor

Egy komolyabb meghajtóval jók lehetnek a fetek, de én kisérletezni sajnálnám ezeket. Rendelj bele IRFP 450 LC-ket, az nálam bevált. Nem baj ha kisebb a szorási, legfeljebb nagyobb kondikat kell majd belerakni. Ha 50uH szórásit akarsz a magon, akkor kb az oszlop 1/3 részére kell tekerned a primert, pl 4 sor 6 menet = 24 menet.

Hát pont úgy csináltam ahogy mondtad, csak ugye én 4 menet szekundert tekertem.

A szórási 50,32uH, függetlenül attól melyik kimenetet zárom rövidre. Reménykedem, még nem mertem bekapcsolni. Kezdem az ic vizsgálattal, hogy megvannak e a négyszögjelek.

Üdv.
(#) tothtechnika hozzászólása Aug 5, 2009 /

Nincs a közelemben (Győr - Moson - Sopron megye) valaki akinek van tapasztalata ezekbe a tápokba, és aki esetleg segítene ha elakadok?

Na kipróbáltam.

Jelalakok nagyfesz nélkül faszák mindkét feten. (vezérlőjel)

Ráadva 320V helyett 32V-ot -> alsó fetnél (Q2 -rajznál felső ha jól tévedek) nagyon melegszik, és a jelalak sem jó, tüske van benne. Nem nagyon van ötletem mi lehet, lehet tényleg nem ezek a fetek valók erre..
(#) tothtechnika válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

teszek fel osszcilloszkóp képeket. Az 1.számú teszt sikeres volt. A letranszformált fesz is megjelenik a kimeneten, csak kb a fele mint kellene lenni.

Az ícé megkapja a 15V tápfeszt? Ha az ícé kimenetein jó a vezérlőjel és biztos hogy jó a nyák és az alkatrészek, akkor áramkorláttal ( pl.: 40W-os ízzó) ráakaszthatod a 230V-ot. Az égőnek kb 3-4 másodperc alatt ki kell aludnia a bekapcsolást követöen. Ilyenkor elég ha egy frekimérőt ráteszel és méred a szekunder feszt is. Ha eddig jó, akkor mérd meg az ícénél a zénereken lévő feszültséget, hogy megvan e a 15V. Ha nincs meg, akkor is működik a táp, de az IRF 730 melegszik. Tüskék a nyák relatív hibája miatt is lehetnek. Ezalatt azt értem, hogy hiába stimmel áramkörileg, ha mindenféle zavarok keletkeznek rajta, a kesze-kusza vezetőcsíkok miatt. Az IRF 730 drain-je és a + közé raktál ellenállást? Jó ha van benne egy 470 Ohm 2W-os. A fetek 2-300 as Qg-jét nem biztos hogy szereti az ícé. Ha csúnyák a jelalakok és melegszik az ícé, akkor be kell iktatni egy tranzisztoros meghajtást is az IC és a fetek közé.

Bootstrap probléma volt (remélem jól írom) dióda és kondi csere után elindult, szépek a jelalakok, 1 picit ic melegszik, de szerintem bírni fogja. Csak én hülye elszámoltam a meneteket és 2*4-et tekertem így 2*25V-ot fogok kapni 2*50 helyett... Megőrülök

Akkor már csak lesz belőle valami. 230V-ról próbáltad? Terhelted is? Hány menetes lett a primer? Mivel mérted a szórásit? A teljes szekundert rövidre kell zárni, minhárom kivezetést kösd össze egy csipesszel és úgy mérd, az a biztos.

Én is tervezek egy nagyobb tápot, egy nagyobb végfokhoz. Ha sikerül az ETD 59 magommal 10uH nél nagyobb szórásit elérni, akkor megpróbálkozok egy feltuningolt rezonáns táppal. Ez már bevált, így ha nem muszáj nem csinálok másmilyet. +/- 80V, 1500W lenne a cél.
(#) tothtechnika válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

hát ez a táp egyre nagyobb szívás.

Áttekertem a trafót.. 2*8 menet, és most kaptam 2*65 - 69V-ot. Fogalmam sincs miértnem 53V De ez csak a kisebbik gond.

Nagyobbik: 70Vról próbálva 18V van a kimeneten, amit 1 amperral terhelve 11V-ra esik vissza... (miért?)
Remélem nem a trafót tekertem szarul.

Másik gond: rákötöttem izzón keresztül a 230V-ot -> kondin 297V figyel 315 helyett... Fetek hidegek.
Az ic boostrap diódája izzik mint az állat, lehet tényleg nem bírja elhajtani ezeket a feteket.
(#) Bassmester válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Nálam a 24 menetes primerrel kb 6V-ot ad menetenként a szekunder. 70V-ról nem csoda hogy nem lehet agyon terhelni Melyik dióda melegszik? A D4-es? Izzón keresztül rendben van az a 297V, mivel üresjáratban is van némi teljesítményfelvétel, esik egy kis feszültség az izzón. Élesben 230V-ról sokkalta erősebb és stabilabb lesz, terhelni is csak úgy lehet, persze csak ha minden jó.
(#) kbalazs018 válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Nekem az a tapasztalatom, hogy kiszámoltam a trafóáttételt, és üzem közben az üresjárati feszültség szépen kúszott föl. Valószínű vannak tüskék amik töltik a kondenzátort. Ezt én úgy oldottam meg, hogy a secunder oldalra betettem mindkét ágba 1-1 5-10KOhm pár vattos ellenálást, és így beállt a secunder fesz terhelés nélkül is, jah és legalább kisüti a kondenzátorokat, mert lepődtem már meg mikor 88V 5000µF kondit rövidrezártam

Boostrap diódának milyet használsz? Oda mindenképpen gyors dióda kell. Én es1j v es2j használtam.
(#) Bassmester válasza kbalazs018 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Ha nem akarjátok a véletlenre bízni a dolgokat, akkor használjatok BYW 26C-t és a rezonáns kondikra is ilyet tegyetek Nálam bevált.
(#) kbalazs018 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Nekem es1j és es2j bevált. Utóbbiak vannak a rezonáns kondikon. Viszont ezek smd diódák, ha lehet smd-ben építkezek.

Közben nekem is elkészült az új tápom tl494 + ir2110. Ha lesz egy kis idő teszek fel képeket. Eddig kb 360w-al terhelve.

Bassmaster a te tápodban 500w körüli terhelésnél mennyire melegednek a FET-ek? Lehet csak én gondolom úgy, hogy túlságosan melegednek a FET-jeim, vagy nem tudom de nekem még 100W terhelésnél se bírná borda nélkül.
(#) tothtechnika válasza kbalazs018 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Vettem még 4 db fetet irf740et. Majd most kicserélem. Igazából nem értem miért 69V-van a szekunderen (8 menenet sec, 24menet primer), a feszülétségfelkuszást én is tapasztaltam. Az a dióda tényleg lassúnak tűnt most vettem 20ns-ost (1A 600V) -> legalábbis a boltba ezt mondták.

A legfőbb bajom hogy 80V-ot adva a kondira (220uF) a 18V sec leesik 11-re kb 1 amperes terhelés mellett. Szerintem itt az igen igen sok. Akkor mit várhatok 60V-nál? 40-re leesik?
(#) Bassmester válasza tothtechnika hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szerintem teljesen rendben van a szekunder fesz :yes: A 24 menetes primer miatt, kb 6V-ot ad egy menet a szekunderen (230V-os táplálás esetén). 8 menet az kb 48V. Ezt szorozzuk gyök 2-vel akkor az 67,68V . Ha 2 x 6 menetet tekersz a szekunderre, úgy nagyjából +/- 50V-od lesz. A 220µF-os primer puffer elég kevés egy 600W-os tápba, ezt meg kéne legalább háromszorozni. Az enyémekben 2db 470µF / 450V-os van. Csökkentett feszültségű és áramkorlátozott próbaüzemben, felesleges terhelt mérést végezni, az eredmény nem lesz mérvadó. Majd akkor terheld, ha 230V-ról üzemel, beállítottad a megfelelő frekvenciát és hibátlanul megy a táp, nem ízzik, nem füstölög semmi stb.
(#) Bassmester válasza kbalazs018 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Hűtés nélkül eléggé melegedtek a fetek, de még érinthető volt. A diódák viszont pillanatok alatt égetően felforrósodtak. Mindenképpen kell rájuk hűtő, a fetekre elég egy kisebb PC-tápos alulemez, a diódákra egy kicsit nagyobb kell.

Nem tudom mitől, de most kicseréltem az összes diódát (kivéve a kimenetiket), és most 53V-ra beállt a fesz (amire kell..) Szerintem lassúak voltak a diódáim, bár azt még mindig nem értem hogy lett több a fesz. Most 230V-ról üzemel már, nem melegszik semmi, segédtáp is rendben. Most már csak valahogy le kellene terhelni.

Még valami nem oké De már megy.
Rátettem a hűtőbordát a diódákra.

2db 24V - 100W-os izzóval világítottam 2 percig kb
A két fet forró, de a kapcsoláson a felső az kicsit melegebb (jobban égette az újjam)
Most nem tudom mennyire kell ennek melegednie 200W-nál, bár az is igaz, hogy még nem hanoltam ki rezonanciára. Mert azt ugye eleve max terhelésnél kellene ha jól tudom tehát olyan 500-600W körül, ez meg még azt meg sem közelíti, ez csak 200W terhelés volt.
A táp kb 50-60 khz-en ment.
Következő: »»   81 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem