Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor én nem tudom mit csinálok rosszul előző tápom a cimó féle irfp450 el 400W terhelésnél P2-es procihűtő ventilátor nélkül tűzforró volt rövid idő alatt bár csak kézzel fogtam. Az újon hatalmas hűtő van 360W nál langyul, bár egyben van a diódákkal.
A hangolásnál ha nem tudom pontosan eldönteni a rez frekit, (áramváltó tekercsen próbálom nézni a sinust) kicsit rez freki fölé vagy alá hangoljam? Melyik a jobb megoldás?
Nem túl biztonságos dolog egy bordára tenni a feteket a szekunder diódákkal, akármilyen szigetelőlap is van alattuk :no:
Abból indultam ki, hogy a gyári Powercube erősítőben egy lemez U profilban van a nyák, és erre az U profilra vannak felszerelve a táp FET-ek, a diódák, és a végfok FET-jei.
Miért nem? Arra gondolsz, hogy a diódák jobban melegednek, és esetleg feleslegesen fűtik a feteket, vagy hogy átég a szigetelés és ott a fázis a kimeneten?
Üdv.
A fázis miatt :yes: Lehet, hogy soha nem lesz gond vele, de ha csak egyszer is történik valami, amire nem lehet előre gondolni, abból nagy baj lehet. Lehet hogy egyes gyártók hajlamosak ilyesmire vetemedni, főleg spórolásból, ezért hát nem róluk kell példát venni. Egyébként nem is kell hogy átégjen a szigetelő (nem is nagyon tudna), elég egy kis fémforgács, rosszkor rossz helyen.
Szerintem az érintésvédelemre gondolt.
Valamelyik szabvány szerint 3 raszter (7,5mm) távolságot kell hagyni a hálózati fesz. és a törpefeszültségű részek között a panelon. Ha ezeket az alkatrészeket ugyanarra a bordára teszed, egy kis nedvesség elég és máris megrázó élményben lesz részed a kimenetet fogdosva.
Igaz igaz! Erre oda kell figyelni.
Na leírom a tapasztalataimat. 52khz-en megy a táp
2*63n / 650V rezonáns kondival, egész szinuszos áram folyik a tekercsben. A két fet irf740 izzik (400W terhelés) ->kb két perc után nem bírtam megfogni a hűtőbordát. Szépen melegszik a tekercs is (etd49-en) bár nem tudom annak mennyire szabad. Szerintem ebből 600W hosszútávon semmiképpen sem jönne ki. A 400W hatására 5V-ot esik a feszültség. 2*53 -> 2*48V Szerintetek miért melegednek ennyire a fetjeim?
Mekkora gerjesztésre méretezted a trafót?
BassMaster tanácsára 24 menet primert tekertem, nem számoltam gerjesztést. (ETD49)
Az teljesen jó. 24 menettel 30 kHz-ig is lemehetnél. Nem a vasmag melegszik? A drótnak nem lenne szabad, persze ha jól sodortad és méretezted.
Nem bontott huzalból készült a litze? Nekem az első a lepattant lakk miatt menetzárlatos lett és melegedett. Ha sötét vörös használt huzalból van, akkor elképzelhető, hogy ez a baj.
Bontott a huzal, de nem hiszem hogy menetzárlat lenne, hisz akkor a feszültség nem stimmelne.
Most menettem üresjáratba is, de így is melegedett a vas. Valami nem jó
Idézet: „nem hiszem hogy menetzárlat lenne,” Erre ne vegyél mérget.
Ha a vas melegszik, az nem baj. Kb 40-50C-ra melegszik fel, ez természetes. Az enyém is melegszik, mégis jól bírja. Az erőlködöm amit táplál, már hat bulin túl van és semmi baja. Megérte megcsinálni :yes:
A drót is melegszik, vagy csak a vas miatt hitted azt hogy az melegszik?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ugye a kapcsolóüzemű tápoknál nem kell a szekunder feszültséget úgy tervezni, mint a sima transzformátoroknál, hogy 1,41 szerese lesz az egyenirányítás, pufferelés után a feszültség? Tehát ha modnjuk bemenő fesz 150V kimenő 30(ami az egész tápból kijön), akkor ugye jó az 50/10-es menetarány? (Egyébként itt a hobbielektronikán található kapcsoláshoz van a kérdésem, azt szeretném megépíteni) Üdv : Izeg.
Heló!
Az az 1,41-es szorzó a színusz hullámformájú feszültségnek a csúcsértéke az efektívhez képest. Mivel itt a a fetek oda vissza kapcsolgatnak és a primeren kialakul a majdnem tökéletes négyszögjel, amit ha 2 utasan egyenirányítasz és szűrsz akkor ugyanazt a feszültséget kapod. Tehát nem kell szorozni.
Mostmár én is értem hogy van ez. Szóval a feszültség az négyszög és rezonanciafrekin az áram színuszos a tekercsek induktivitása miatt? Remélem jól írtam
Sziasztok! Számolgattam kicsit. ETD59 magom van de csak 500W kéne. Alábbi adatokat kaptam: rezonáns táp: Np=9menet 10X0.5 huzal Nsz=2menet (35V) 10X05 huzal kb 6Amprre B=0.2T f=60kHz
Valaki erősítsen meg hogy ez így jó vagy sem. Köszi.
A 9 menet az kevés lesz rá. Ne 60 kHz-re méretezd. Neklem is van egy ETD 59-em, N-87-es anyagú, Al=5300nH. A cimó féle rezonáns táphoz, 16 menet kéne a primerre, 4 sorban, kb 12-14 mm hosszan kéne az oszlopra tekerni, hogy azért legyen némi szorása. Ily módon kb 10-12 uH szórási induktivitást lehet rajta elérni. A mag így elvileg akár 2kW-ot is képes lenne átvinni, de ez a mag inkább szoros csatolású trafónak való. A huzalméretezésed az kb stimmel. Szerintem, ha elég 500W, akkor cseréld el a magot egy ETD 49-re. Ezzel nagyon könnyű jó tápot csinálni, pont ilyenhez való, nem kell semmit trükközni a tekercselésével sem, a szórási induktivitás is az optimális tartományban lesz.
Sziasztok!
Újabb kérdésem van, a cimpota által közölt táppal kapcsolatban. Van a rajzon egy fet, aminek nincs megadva a típusa értéke, csak az hogy MOSFET. Namármost oda milyen fetet kell/lehet rakni, ami nem smd tokozású?
Az mondod, ami a 10k-s potinál van? Én BS 170-et raktam oda.
Igen azt. köszönöm szépen! Épp most tervezem a NYÁKot, mert nem akarok smd-ket. Amúgy valami nem világos.
Ezekkel az alkatrészekkel a táp 35-70kHz tartományban üzemel. Nos ha a trafóra ennek fele kerül akkor az max 35kHz-en üzemel. A Cimpota által tekercselt trafó a kondikkal viszont 73.5kHz-en "rezonál". Namármost ha beállítunk mondjuk 50kHz-es fűrészjelet az ic-nél, akkor a transzformátort nem úgy kell tervezni, tekercselni, hogy 25kHz-en rezonáljon(az összesen 94nF kondikkal együtt, és az RC kör frekijének fele lesz a trafón)?
Helló!
Idézet: „R-C kör frekijének fele lesz a trafón?” Nem! Ez nem olyan mint a TL494. Itt a fűrészjel felfutórészéből készül a HO jel az lefutó éléből pedig az LO-jel, vagy fordítva. A kettő közé meg a DT áramkör betesz egy kis holtidőt, mert nyilván máskülönben egymást érnék a vezérlések. A lényeg, hogy az oszci frekije megegyezik a táp frekijével.
Hát akkor elnézést kérek, de akkor valamit félreértettem.
Engem ez zavart be:,,Mérjük meg oszcilloszkóppal az IC 3-as lábát: itt szép fűrészjelet kell látnunk. Az itt mért frekvencia lesz a táp frekvenciájának duplája.'' Nah akkor köszönöm szépen
Üdv!
Most hirtelen elbizonytalanodtam, de hamar megmértem az egyik tápot és ahogy most írtam egyeznek a ferekik. Hát akkor elnézést kérek, a cikkben rosszul írtam.
Megtekertem az ETD59 es magot 1 sorba kifért 16 menet 6X0,6mm os huzalból- ilyen volt itthon. A szekunderen 2X3.2 menet 8X0.6mmkb 30V-hoz és a segéd táp 2 menet 3x0.6mm
Ha az összes kimenetetrövidrezárom akkor a primer induktivitás 6-7uH. Tehát elvileg 2X500nF kondit kéne raknom vagyis 2X470nH ami közel áll aszem hozzá? 60kHz számoltam.
Így is van.
Mekkora teljesítményt akarsz? Nem pazarlás kicsit az ETD59?
Ha így hagyod, akkor vehetsz hozzá bazinagy MKP kondikat, ami egy kisebb vagyonba kerül, pláne ha lehet kapni ekkorát
Ha 4 sorba tekered a primert, akkor 10-15 uH szórásit lehet vele elérni, amihez kb 220nF-os, (vagy kisebb) kondi kell.
Üdv!
Érdeklődnék mit ajánlotok nekem. Kellene 5db 34V-os 100w os + 2db 24V-os 100w os tápegység. DC feszek tartós terhelés mellett. Hogy lenne érdemes megcsinálni 1 bazi nagy trafó vagy több kisebb. Nem mindig kell mindegyik táp, attól függ mennyi csatorna van bekapcsolva egy erősítőben |
Bejelentkezés
Hirdetés |