Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 782
(#) aflmor válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha kell, van új, gyári. JWS150 24/6.5A.
Bővebben: Link
(#) banyaiakos hozzászólása Jan 2, 2010 /

Sziasztok!
sprofan cikke alapján egy PC táp trafóját (nem a készenlétit) használnám egy forrasztóállomás működtetésére. Amarton cikkében írja, hogy teljes kitöltéssel a trafó tud 24-25Voltot. 2Amper terheléstől nem esne le nagyon ez a fesz ugye?
köszi
(#) pimi9 válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

A PC táp fő trafója nemjó ahoz a kapcsoláshoz!
Az egy flyback elven működő tápegység, a trafóban kell hogy legyen légrés!
(#) kadarist válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia!

Már bocsáss meg, de miért "kell" a flyback topológiához légrés?
(#) mex válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Nekem is az ragadt meg a fejemben, hogy elengedhetetlen a flyback-hoz a légrés, mert az energiaátvitel nem azonnali, hanem a betáplált energia a visszafutás alatt transzformálódik át, és addig a légrésben tárolódik főképp. Enélkül a mag telitésbe menne.
(#) banyaiakos válasza mex hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Háát ha jelentősebb bontás nélkül lehet kivitelezni akkor reszelek én belőle... Van 3 komlplett tápom és még 2 trafóm... Belefér ha az egyik "balesetes" lesz...
(#) kadarist válasza mex hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia!
Jó nagy térfogatú vassal(mint a PC-trafó is), kis teljesítmény átvitelénél nem megy telítésbe a vas. Ahol a méret nem lényeges, ott a túlméretezett vasnak van létjogosultsága. Én készítettem fyback konvertert PC-trafóval, teljesen jól működik. Persze ha a vékony ragasztóréteg hatása már légrésnek számít, akkor elnézést.
(#) banyaiakos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ó ennek örülök. 48Wattos a páka de nem fogom max hőfokon használni. Megtaláltam a tápdobozt. A 12Voltos ágra 4,2Amper terhelhetőséget ír és még jópár ampert más feszültségegkre. Megvárom még mi sül ki ebből, A héten úgyse lesz sok minden ebből a dologból, bár bízok benne hogy 30-40W nem jelent nagy próblémát módosítás nélkül.
köszönöm.
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

szia!
Ha készen lesz, okvetlenül számolj be az eredményekről. Én ugyan csak kb.10 Wattot vettem ki a tápomból és nem volt vele gond.
(#) banyaiakos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Feltétlenül. Terv az van rengeteg... csak normális páka nélkül nem egy nagy élvezet. És én azért csinálom. Ráadásul a forrpisztolyomnak letört annak a csavarnak a feje ami a hegyet szorítja arra a 2 sínre. Csúcs kérhetek azt is kölcsön a fúró mellé
Jóéjt
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Jóéjt és sok sikert!
(#) pimi9 válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha nem akarsz szívni, akkor vagy működési elvet váltasz, vagy trafót.
(#) cimopata hozzászólása Jan 3, 2010 /

Az biztos, hogy akkora energiát nem tud eltárolni a mag anélkül, hogy ne telítődne, valószínűleg ezért kell a légrés.
Ha elegendően nagy lenne a vas, akkor persze nem lenne szükség légrésre.

Na ezt jólmegaszondtam

Számolj egy maximális bemenőáramot.
Utána ezt szorozd be a menetszámmal.
Ekkor megkapod a vasmag gerjesztését.
Ezt az eredményt oszd el a mag belső mágneses útjának hosszával (méterben), szorozd be a vasmag mágneses vezetőképességével (kb=1500) valamint szorozd be 12,56*10^-7-el és megkapod a vasmag max indukcióját.

Ez nem lehet több 0,2-0,25T.

A kimenőfeszültség gondolom ott kezd el esni, ahol ez az indukció meghaladja a kb 0,25T-t.

(#) mex válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Idézet:
„A kimenőfeszültség gondolom ott kezd el esni, ahol ez az indukció meghaladja a kb 0,25T-t.

Igy igaz. Azt még tedd hozzá: a bemenőáram innentől kezd nagymértékben növekedni, és pukk...
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Idézet:
„és pukk...”

és ezért van a Current mode PWM.
Nem engedi semmilyen körülmények között az áramot x fölé nőlni, ha x kisebb, mint a telítési áram (jó tervezés), akkor nem lesz pukk, csak kimeneti fesz esés.
(#) banyaiakos válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Amit kinéztem TOP IC-t az 1.5 Ampernél határol.
Ha a szekunderen 24V és 2A akkor a primeren 310V esetén 150mA a max áram. A menetszámról lövésem sincs, a kersztmetszet 118.5mm^2
(#) lackfisimon hozzászólása Jan 3, 2010 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni ezt a szünetmenteset e cikk alapján: Bővebben: Link
A kérdésem az lenne, hogy mivel az én trafóm középkivezetéses, hogy lehetne megoldani azt, hogy plussz én minusz feszt is szolgáltasson? Pl.: +-9V-t, vagy +-6V-t?
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Mentségemre mondva: nem olvastam, hogy milyen áramkörrel lesz meghajtva a trafó.
A "pukk" nekem megvolt,a kevés légrés miatt, egy egyszerű meghajtással. Ja és közel sem olyan induktivitást mértem utólag mint, amit számoltam.
(#) pimi9 válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ha a kimenetről 24V 2A-t akarsz leszedni, akkor kb 8A csúcs fog folyni a szekunderen, a priméren meg 650mA körül csúcsban.
(#) kissadam hozzászólása Jan 3, 2010 /

Üdv!

Valaki tudna esetleg segíteni? Az alábbi kapcsolást szeretném átalakítani +12v kimeneti feszültségűre. Eredeti pc táp trafót fel lehetne hozzá használni, csak a kimeneti feszültség beállítása kérdéses. Az is jó lenne ha egy eredeti atx táp kapcsolásból hagynánk ki a felesleget, csak nem egészen tudom, hogy mit hogyan.

ATTAP.JPG

(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Az a baj az induktivitással, hogy nagyon AL azaz légrés méret függő.
Minnél kisebb a légrés annál jobban számít annak mértani pontossága (ha az ember maga reszeli be a légrést, akkor ez fontos..).
Úgy értem, hogy +-0,1mm a légréspontosság sokkal nagyobb hibát okoz 0,4mm névleges légrésnél mint 2mm nél. Az más következmény,
hogy az AL(2,5mm) sokkkal kisebb, mint az AL(0,4mm),
induktivitás pontosság vs egyszerűség(menetszám) vs eltárolható energia, ezt kell tervezéskor mérlegelni

Ezért nem is induktivitásra, hanem a magba (főképp a légrésbe) beférő energiára és az onnan kijövő (Br figyelembevéve!) energiára számolok.
Légrést minimum 0,4mm re számolom, ez alatt nagyon sokat számít a légrés pontossága
(mondhatni, hogy itt az AL(légrés) függvény érintője 45°).

Konkrétan én sem tudom milyen kapcsolásról van szó. De a mai világban fillérekért kapsz olyan vezérlőt, amiben minden bennevan (oszci, CPWM, Fet meghajtó, "starup"kapcsolás, visszacsatolási pont..).
Tehát nem látom értelmét diszkrét áramkörökből építkezni (persze vannak kivételek pl: egyszerű, fiókből összedobható CDI...)

Az viszont tény, hogy miután a vas telítésbement az induktivitás drasztikus csökkenést szenved, az áram pillanat alatt eldurranthaja a kapcsolóeszközt.
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Húsz éves is megvan a történet amit leirtam.Akkoriban max a rádiótechnikából értesültem újabb eszközökről, kapcsiüzemről is csak nagyon gyér infók voltak elérhetőek. A net meg nem volt még számomra hozzáférhető. Mostmár amikor mindent házhoz lehet rendelni, az időm kevesebb na meg a kedvem...
(#) cimopata válasza kissadam hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Hali!

Igazából csak ki kell ollózni a kapcsolásból pár cuccot.
Az eredeti PC-táp trafó jó lesz, csak a kapcsolásban a visszacsatoláson kell módosítani.
A 3db zenert az optót a fojtó negatív feszültségű felét meg az utána levő puffert + előterhelést kiszedheted.
A +12V kimenőfeszültségről pedig lejössz egy 3-4kOhm-os ellenállással a 4-es lábra.
(#) kissadam válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Így kellene bekötni? A 12V-os feszültséget ezzel el tudom érni? Mármint az eredeti trafóval.

ATTAP.JPG

(#) banyaiakos válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Egy ilyenEI-33 magos PC trafóm van és EZT a kapcsolással szeretnék belőle 24Volt 2Ampert kiszedni. Ha nagyon necces a légrés házilag akkor összedobok neki egy egyszerű kapcsit tl494el.
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Pont ez a típus, vagy csak így néz ki. Nem mindegy.
(#) mex válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Légrést nem csak "reszelni" lehet. Ha az E-szélső szárainak végére ragasztasz papir,vagy egyéb hőre nem lágyuló anyagból egy alkalmas vastagságú szeletkét, akkor ugyanazt a hatást éred el, mintha a középső oszlopot röviditenéd meg. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ilyenkor kétszeresen számit, tehát például a középső oszlopon 1mm légrés megfelel a szélsőkön 0.5mm vastag hézagnak. Az is igaz, hogy ilyenkor a magfeleket nehezebb rögziteni, a ragasztás nembiztos, hogy időtálló.
Régebbi ff TV sorkimenőknél is igy állitották be a légrést (bár azok U magok).
(#) banyaiakos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ez az.
szerk.: mex énis mindenképp az oldalába tenném, nem akarom nagyon szétszedni.
köszi

DSC03007.JPG

(#) Rumcájsz válasza aflmor hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Köszönöm a válaszod, tudtam hogy létezik ilyen táp.
Van egy csomó bontott kapcsolóüzemű tápom, mivel a témába nem ástam bele magam azért kérdeztelek Benneteket. 24V 6A továbbra is a cél...
(#) kadarist válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ez egy ütős darab. Van vagy 300W-os.
Következő: »»   94 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem