Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   103 / 575
(#) Totom válasza toro hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia! Köszi a választ. Szombaton hozom el az alkatrészt, most kérdeztem rá, van a "csomagban" tömítő gumigyűrű. Még1X köszi mindenkinek a segítséget. Üdv.Totom
(#) toro válasza Totom hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ok, sok sikert!
(#) Libus válasza toro hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
1. Ez oké, én is így gondolom.
2. A melegvízkészítés mindíg elônyt élvez, nem? Illetve ha felfűtötte a lakást, akkor azért csak el kéne indulnia, én legalábbis így gondolom...
3. Kiiktattam a termosztáton, ennek ellenére csinálja.
4. Nem kell laptop, lehet nyomkodni a gombokat, leírás is van hozzá, érthetôen, magyarul, nincs eltárolt hiba, sem hibajelzés, működik szépen és rendben.
5. Mitôl olyan bonyolult egy savazás? Kell hozzá egy vödör, egy kicsi szivattyú, csövek és a sav, de milyen? Gondolom sósav nem jó, mert az megeszi a rezet is, legalábbis fater így járt a FÉG-el
(#) toro válasza Libus hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
A melegvíz készítés mindig előnyt élvez.
Ha felfűtötte a tárolót, a szivattyúnak után pörgetése van, hogy lehűtse a kazánköri hőcserélőt.
Lehet nyomkodni a gombokat, csak tudnod kell, mit miért és hogyan állítasz (el).
Nem bonyolult a savazás. Ha foszforsavval csinálod, tovább tart a hőcserélő.
(#) kardesign hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Szép napot!

Van egy működő radiátoros fűtésrendszer, amely az alábbi elemeket tartalmazza: Euromaxx ZWC-24 kazán (csak fűtés), egy TA211E időjáráskövető és egy TW2 szabályzó. A vezérlést egyszerűen egy szobatermosztáttal szeretném megoldani. A kérdésem az, hogy miként kell kiiktatnom az időjáráskövetőt és a TW2-es szabályzót, valamint hova kell bekötnöm a szobatermosztátot. Kell-e valamit változtatni a programozásán. Előre is köszönöm.
(#) toro válasza kardesign hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
A gépkönyv 2.7.1 oldal 13. ábráján van egy áthidalás.
A helyére kell bekötni a hagyományos szobatermosztátot. Az időjárásfüggőt kösd ki.
Ámbár szerintem nőni fog a gázfogyasztásod.
(#) kardesign válasza toro hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Szia! Először is köszönöm. A hagyományos szobatermosztát alatt mit értesz? Jelen esetben egy heti programozású termosztátot szeretnék bekötni. Ha jól értem, akkor híd helyére kötve a 230 V-os fázist engedi/tiltja a termosztát, igaz?

Lehet, hogy nőni fog a fogyasztás, de legalább nem kell állandóan az időjárásfüggőnek a karakterisztikáját módosítgatni. Ha kicsit is jobb idő van, máris csak 35-40 fokos az előremenő víz. Nem fűti ki a házat egyáltalán. Mínusz 20-nál nem volt gond, ott megvolt az előremenő víz megfelelő hőmérséklete.
(#) briki válasza kardesign hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Hagyományos szobatermosztát: Nyitó-Záró érintkező ( KI-Be kapcsol )
TILOS a kazánra idegen fázist kötni, akkor lőttek a panelodnak. A panel áthidalását kikötve, és onnan elvíve 2 eres vezetékkel a termosztáthoz. A lényeg, a kazán paneljából kimenő jelet / feszültséget kell megszakítani a termosztáttal. Nem is biztos, hogy 220V van rajta. Általában 24V szokott a panelből kimenni, vagy másfajta szabályzásnál 0-10V.
Változtassál a karakterisztikán az időjárás követőnek.
(#) kardesign válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
OK, köszönöm!
(#) kardesign válasza briki hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Gyakorlatilag a kivett híd helyére megy be kapcsolóként a termosztát, igaz?
(#) briki válasza kardesign hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Úgy-úgy! Tökéletesen igazad van.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Sziasztok! Ismét gazdagabb lettem egy tapasztalattal: A már sokszor panaszolt 24kW-os gázkazánunk mellé - mivel sokalltam a gázszámlát, elkezdtünk építeni egy 14 kW-os kandallót. A kandallót 2 vödör fával úgy sikerült felfűteni, hogy a teljes házban évek óta végre kellemesnek mondható meleg volt egész nap. A gázkazán eddig erre soha nem volt képes. Nem tudom mekkora lehet a valós fűtőértéke a gáznak, de gyanítom, a kazánhibák java része abból fakadhat, hogy "gáz" van a gázzal...... A tűzhelyen is nem hazudok: 1/2 óra alatt forr fel a víz!. Ha van ismerettségetek a fogyasztóvédelemnél - ne hallgassátok el - szívesen megmutatnám neki a tapasztaltakat.
(#) toro válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Ha a gáz ára az adózó állampolgárok zsebéhez lenne igazítva, az Eonnak nem telne csilivili épületekre.
Ja és nem kellett volna - abban az időben - eladni a közművagyont!
(#) frázis válasza toro hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Na, meg a magyarországi gáz vagyont!
(#) szerviz válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Ha megengeditek, talán mellékesen írnám Torónak, hogy nagyon ideje volna elgondolkodnia a magyar társadalomnak (aki ugye a "nép"), hogy miért keres egy magyar melós ugyanazért a munkáért harmad-negyedannyit, mint egy nyugaton élő.
Miközben teljes jogú EU-tagok vagyunk, munkáltatóink egy része EU-s multi................................

De tudom, hogy ez szakmai fórum, ezért visszatérek Kaméleonhoz.
Mivel nem írtad, hogy pontosan milyen kandallód is van, ezért csak általánosságban tudok véleményt mondani. Ha keresel különböző energia-ár összehasonlító táblázatokat, akkor valóban láthatod, hogy a fatüzelés olcsóbb, mint gázzal fűteni, ebben semmi meglepő nincs. A fatüzelés mellé viszont mindig elfelejtik felsorolni az ő hátrányait.
Mert ugye, az ára addig nagyon kedvező, amíg a fát a saját erdődből, kertedből, műhelyedből termeled ki. Vagy amíg lopott, adómentes fát tudsz vásárolni.
A fa nem nő meg egyik napról a másikra, a jövőre kivágandó fákat már ötven éve el kellett volna ültezni. No, ez nem történt meg.
Munkám során sokat autózom, és látom, hogy mindenfelé tébolyult erdőirtás folyik, telepítés pedig alig, az is mikorra lesz vágható. Miközben a lakosság pénzt nem kímélve telepít mindenféle "alternatívnak" nevezett fűtésmódot. Ehhez járul hozzá az a kormányzati szándék is, hogy jelentősen növelni kellene a fatüzelés arányát (lásd VGF szaklap nemrégi számát). És akkor nem beszéltünk arról a korábbi agyrémről, hogy fára alapozott hőerőműveket hoztak létre.
Mindezek valószínűsítik, hogy a tüzifa ára hamarosan és folyamatosan drágulni fog, a zemberek meg értetlenül nézegetik vadiúj fáskazánjaikat.

A másik gondolatom az volt , hogy ebben a tavaszi időben talán nem volt akkora feladat "állatmeleget" varázsolni a házadban. És azt csak csendben kérdezném meg, hogyan sikerült a nappalidban lévő, dübörgő kandalló melegét a ház túlsó felébe elküldened. Hogy ott is olyan meleg legyen, mint a nappaliban. Hacsak nem vízteres kandallót csináltál, bár ezt nem írtad.
Előzőleg sokat panaszkodtál a gázkazánodra, amivel teljesen egyet is értek.
Induljunk ki abból -amit én minden hozzámfordulónak el is mondok-, hogy nem a "csodagázkazánt" kell keresni.
Hanem a házat kell szakszerűen, mindenre kiterjedően szigetelni. És amikor ennek eredményeként harmadára-felére esik a ház HŐVESZTESÉGE, akkor meg lehet keresni, hogy ezt a minimalizált veszteséget mivel pótolom. És itt már teljesen versenyképes egy jó kondenzációs gázkazán.

És egy utolsó gondolat az eddigi ECO gázkazánodról. Hát bizony, annak az ECOsága csak a nevében van!
Hogy te ennek bedőltél, azt nagyon sajnálom..........................
Hogy miért nem ecó?
Először is azért, mert kéményes. Egy kémény, miközben elvezeti a füstgázt, elvezeti a nagynehezen megtermelt energiát is. A füstöt csak akkor, ha ég az égő, az energiát viszont folyamatosan. Különösen akkor, ha a villanyszerelő "szakember" úgy kötötte a szivattyút, hogy az örökjáró.
A másik antiECO dolog a kazánodban, hogy lángmodulációs!
Hát igen, a gyártó szerint pedig ettől ECÓ! Hogy' is van ez? A lángmoduláció révén a csökken az égő gázterhelése, kisebb lánggal ég, viszont a kazán légellátása nem változik!
Tehát a kazán minnél jobban modulál, a légfelesleg tényező annál nagyobb, annál rosszabb lesz. Ez pedig a hatásfok romlását jelenti.
A növekvő légfelesleg hűti az égőteret, viszi ki az energiát a kéménybe. Ehhez jött még az első kazánod durva túlméretezése, ami az égési idők jelentős rövidülését okozta, miközben az energiapazarló "szünetek" megsokszorozódtak.

A gáz minőségéről akartam még írni, bár nem feladatom a gázszolgáltatók védelme.
Sokszor hallom, hogy mi minden disznóságot csinálnak a gázzal, de mi, műszaki emberek, próbáljuk meg nem elfelejteni a fizikaórán tanultakat.
Tehát ha azt hallom, hogy vizezik a gázt, akkor azt szoktam mondani, hogy azt a pálinkával teszik. Meg a víz egyébként is belefagyna a csőbe, a gázszűrőbe.
A másik magyarázat, hogy levegőt "tesznek" a gázba.
Ezt hogyan is csinálnák? A fő gerincekben 60 bar feletti a nyomás, ehhez hogyan lehet levegőt nyomni? A "felhigított" gáz egyébként nem lenne égőképes, tehát a készülékek leállnának.
A szállított gáz inertgáztartalma (tehát a bányászott gáz neméghető része) lehet kérdéses egy bizonyos határon belül, ez tényleges műszaki probléma. Talán hallottatok már a H és S gáz közötti különbségről, de itt a készülékek fizikai beállításán is kell változtatni
Ennek a gázminőség-kérdésnek a megoldása az volna, ha a gázátadási pontokon független, érdektelen méréseket lehetne végezni, de ennek jelenleg jogszabályi, műszaki és főleg anyagi akadályai vannak.
(#) toro válasza szerviz hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Szerviz!
Igazad van mindenben.
A fa tüzeléssel - hacsak nem faelgázosító a kazán és nincs puffer tároló hozzá telepítve - is pazarló fűtést lehet megvalósítani!
A gáz fajhője télen rendesen alacsonyabb, mint nyáron. De ez a "nyereség" részét képezi
(#) Rapi75 hozzászólása Ápr 2, 2012 /
 
Sziasztok.

Van egy Beretta 24 B.S.I. Bojler kazánom 60 literes. Az a problémám vele, hogy egyszer csak gondol egyet és leáll, kigyullad a piros lámpa. Resetelem és újra indul. Ez a hibája 1-2 naponta jelentkezik, de van, hogy egy hét után. Járt kint kétszer szerelő először kitisztított mindent benne, két nap után a hiba ismét jelentkezett. Következő alkalommal termosztátot cserélt benne, hiba ugyanaz. Mind a két alkalommal azt mondta, hogy biztos a gyújtópanel a gondja (17. 000 HUF). Igen ám, de ez a kazán megy, és egyszer csak gondol egyet és leáll, a termosztáttól függetlenül. Ja és volt kint kéményes is, gondoltam visszaáramlik a szénmonoxid, persze a kéménnyel semmi gond. Valaki tapasztalt már ilyet? Vagy tényleg a gyújtópanelt kell kicserélni?
(#) VIM válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Szia! Ha csak időszakos a hiba és ez mostanában a szeles idő beköszöntével egy időre tehető, ki kellene várni a kedvezőbb feltételeket és utána dönteni a további javításról. Talán mégis csak a kéménnyel lesz a probléma.
(#) Rapi75 válasza VIM hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Szia.
Sajnos nem az lehet a gond, mert ez a játék már megy 3 hónapja. Eddig nem is volt nagy probléma, mert lementem a pincébe és újraindítottam. De most van egy 8 napos fiam, és csak ez a fűtés van + hősugárzó.
(#) briki válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Piros lámpa
A piros lámpa a kazán leállását jelzi, az
alábbi rendellenességek valamelyike
miatt:
- kialudt a láng
- a füstgázpresszosztát beavatkozása
- a határtermosztát beavatkozása
- a fűtési NTC szonda (az átmeneti fázis
után)
- víznyomáskapcsoló (az átmeneti fázis
után).

http://www.beretta.hu/images/katalogusok/BOILER_BSI_TELEPITOI_KEZIKONYV.pdf
(#) szerviz válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Nagy valószínűséggel a gyújtásvezérlő panelt kell kicserélni. A szerelő által mondott ár teljesen korrekt, ez a bruttó listaár, Ehhez jön még a futárköltség, meg a szervizes pénze.
A Beretták gyújtásvezérlői csinálnak ilyent, sokat nem érdemes rágódni rajta, csere. Javítani szinte lehetetlen, mert vastag, fekete trutyiba van belemártva.
Talán annyit érdemes lenne még megtenni, hogy a már kicserélt NTC-t visszacseréltetni, vagy ezt eltenni tartaléknak.
Jahh, a Boilerban nincs termosztát, ezért valószínűsítem, hogy NTC-t cseréltek.
(#) Totom válasza toro hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Sziasztok! A 7végén lecseréltem a PTC-t, a kazán újra a régi! Köszi mindenkinek! Üdv.Totom
(#) toro válasza Totom hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ügyes vagy!
(#) toro válasza briki hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Briki, biztos így gondoltad:
- kialudt a láng - helyett, nem tudott kialakulni a láng
Ez azért van, mert az ionikus elektróda nem érzékelte a lángot.
Bocsi az okvetetlenkedésemért, a tisztán látás miatt!
(#) toro válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
17.000.-Ft-nál azért drágább!
Keress egy TV. szerelőt s forrasszatok át minden forrasztást a panelen. Valószínűleg "hideg" forrasztás van valahol! Feltéve, ha nincs lefeketítve!
(#) briki válasza toro hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Köszi, ezt mondd a PDF írójának/ szerkesztőjének, én csak a PhD " postás"
voltam, mint ahogy az egyik ember volt ma délutánig. Copy, majd Paste.
(#) toro válasza briki hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Ok, további szép napot!
(#) Rapi75 válasza szerviz hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Az a baj, hogy próbálgatni, túl drágának tartom a cserét. És mi a biztosíték, hogy jó lesz?
(#) briki válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Én a helyedben:
-Toro tanácsa alapján panel átforrasztás
-Ionáram érzékelő tisztítás
-Csatlakozók, vezetékek, érzékelők érintkezéseinek ellenőrzése- főleg működés közben megmozgatni, hátha produkálja a hibát.
(#) szerviz válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Nézd, nálam az ilyen, bizonytalanul diagnosztizálható hibák javítása úgy történik, hogy a legvalószínűbb hibára javítok. A tulajnak azt mondom, hogy most egy hét, két hét próba következik, és ha azalatt a hiba nem jelentkezik, akkor tetszik fizetni. Ez így a tulajnak megnyugvás, nekem biztonság.
Ehhez persze az kell, hogy legyen otthon alkatrészem, és ne rettegjek attól, hogy ha mellényúltam, akkor a nyakamon marad az alkatrész.
Azt már ezen a fórumon is leírtam egy párszor, hogy a gázkészüléket nem megjavítani nehéz, hanem a hibát behatárolni. Ehhez kell a tapasztalat, amit sok szívás, sok tökölés árán lehet megszerezni. Ezért írom, hogy a felesleges köröket persze le lehet futni, de ennek a hibának igen nagy százalékban csere a vége.
Mert persze, van olyan hiba, ami valóban primitív, mint a kondicserés panelok, vagy egy régebbi Beretta stekkerlábainak a kiolvadása, de az, hogy azokat "úgy" lehetett javítani, az nem jelenti azt, hogy az erre is igaz.
A tisztogatásokat meg, ahogy írtad, már megcsinálta a szerelőd...................
Következő: »»   103 / 575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem