Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kutya macska (vad) riasztó
 
Témaindító: der.alt, idő: Nov 20, 2005
Lapozás: OK   15 / 23
(#) mike64 válasza Krajcsooo hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
A bekötését én sem ismerem, ezért ha valaki tudja, akkor az nekem is jól jönne. Szerintem úgy érdemes az áramkört megépíteni, hogy a trafó lábát nem kötöd be véglegesre. Ekkor a különböző lábak bekötésével különböző kimenő feszültséget nyerhetsz. Azt érdemes meghagyni, ami nem teszi tönkre a piezot. A kísérlethez érdemes több piezot venni, mert lehet, hogy az első néhány darabot ki kell majd dobni. Nálam még a keletkező hang is gondot okozott. Ugyanis a piezokat azon a frekin kell tesztelni, ahol használni fogod, mert a frekitől függ a teljesítmény és a terhelhetőség. De ezt a 20kHz körüli hang eléggé elviselhetetlen. Ezért fogtam egy dobozt, amelybe rongyokkal körbe hangszigeteltem a piezot. Aztán amit már nem tudtam megépíteni, csak szerettem volna, hogy mikrofont is kellett volna bele tenni, és a különböző esetekben mérni a hangerőt. A ráragasztott papírtölcsér legalább kétszeres amplítúdót eredményez, ezt még korábban lemértem, de további eredményeim nincsenek. Úgyhogy kíváncsi vagyok mire jutsz.
(#) Krajcsooo válasza mike64 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Ma tesztelgettünk, végül nem a pici trafót hanem egy AT táp fő trafóját használtuk. A jelgenerátor jelét egy mosfeten keresztül a trafó 12V-os szekunder tekercsére kötöttem. A mosfet 1.5V-ot kapcsolgatott, így kb. 30V jött ki a trafó primer tekercsén, amire a hangszóró volt kötve. Az egész rendszer mindenestül párszáz mA-t vett fel, alacsony frekvenciákon ez növekedett. A trafó 3 és 50kHz közötti tartományban rendesen transzformált, nem melegedett. Ami a hangfrekvenciás rendszerhez képest mindenképp előny: minimális áramfelvételnél brutális hangerő, sokszorosa az erősítős verziónál max. kivezérlésnél kapottnak, valamint a felharmonikusok szinte teljes hiánya.
(#) mike64 válasza Krajcsooo hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Gratulálok a sikerhez. Pont ez volt, amit terveztél. Szerintem a piezok ennél még többet is kibírnak, tehát ha a 1,5V helyett többet adsz rá tovább nő a hangerő. De felelőséget nem vállalok érte, ha a piezo szétmegy.

Vannak érvek a szinuszos és négyszög jelalak mellett is. A négyszögjel több felharmonikussal állítólag jobban hat a kutyákra, és az adott piezoból nagyobb teljesítmény nyerhető ki, viszont a szinusszal jobb a piezo hatásfoka. Tehát ha hordozható ebriasztóban gondolkodunk, akkor az első esetben az akkunak kell erősebbnek lennie, míg a második esetben a piezonak.

A sikereddel kedvet csináltál nekem is a dologhoz, úgyhogy ha lesz egy kis szabadidőm, akkor újra előveszem a kísérletezést. De ez nem mostanában lesz. Nekem a nagy trafó túl nagy lenne, mert én hordozható változatban gondolkodom.
(#) Krajcsooo válasza mike64 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Van elég sok pici piezom, majd az egyiken kipróbálom mennyi a max feszültség amit elbír
Négyszögjellel sokkal hangosabban és kellemetlenebb hangon szól a piezo, viszont tényleg több felharmonikust láttunk a spektrumanalizátorban.
Nekem nem kutyariszatásra, hanem más alkalmazásra kell az ultrahang, szóval hogy milyen hatása van az állatokra, nem tudom.
Elképzelhető, hogy a kis trafó is elég, hiszen miliamperes nagyságrendű áramot vett csak fel a rendszer, de a nagynak a bekötését könnyebb volt visszafejteni, így végül azt használtuk, nem méregettük a kicsit tovább. A méret az én esetemben nem számított. IRFZ48N-es MOSFET-et használtam, jól bírta a nagyfrekvenciát is.
Ha kedvet kaptál a kísérletezéshez te is, mindenképp oszdd meg mire jutottál!
(#) mike64 válasza Krajcsooo hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Ha lesz valami előrelépés, feltétlenül megosztom. A trafó lábkiosztását hogyan határoztad meg? Mert én is próbálkoztam egy tönkrement ATX tápból nyert a trafóval. Nekem ezzel valami gond volt. Én az ellenállásokat mértem a lábak között. Az feltételeztem, hogy a kisfeszültségű résznek(eredetileg szekunder) kisebb az ellenállása, és a nagyfeszültségű résznek (eredetileg primer) nagyobb. A kisfeszültségű részek lábai között mért ellenállásokból következettem a lábak sorrendjére és menetszámok arányaira. Az eredetileg szekundert használtam primernek, hogy a ne lefelé, hanem feltranszformáljak. De amikor meghajtottam, akkor nem jött ki belőle semmi. Ha mérhetőek voltak a lábak közti ellenállások, akkor talán nem volt hibás a trafó. Úgyhogy nekem ez sajnos nem sikerült.
(#) Krajcsooo válasza mike64 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Próbáltam én is méregetni ellenállást, de az alapján nem sikerült. Végül egy AT-s táp kapcsolási rajzát hasonlítottam össze az én tápommal, az alapján ki lehetett bogozni, melyik kivezetés hova megy. Ezt ellenőriztem is, 1 kHz-es 10V-os jelet adtam a primer tekercsre és néztem hol mi jön ki. A legnagyobb feszültségérték volt a +12V-os ág kivezetése. Ezután már csak fordítva kellett bekötni a trafót.
(#) mike64 válasza Krajcsooo hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
A mellékelt kapcsolási rajz szerint van olyan piezo, ami a 108V-t is kibírja. Persze ez nem mindegyikre igaz. A kisméretűekre valószínűleg elég a 30V is. Ezzel csak alá akartam támasztani a korábbi állításomat, hogy a 30V-os feszültség növelhető.
(#) Definity hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudtok-e olyan hanggenerátort ami a sertéseket kergeti az őrületbe, mert nekem már nem sok kell, hogy a szomszédom disznói belekergessenek. A ,,kedves" antiszimpatikus uriember? nem tud változni a város fejlődésével. Valamikor külterület volt a lakhelyem, de beépűlt, már csak ez az őskövület szomszéd maradt no meg a disznói. Trágyaszag, légy, visítás.
(#) petitrial hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Helló!
Megépítettem ezt a kapcsolást, de meg se nyikkan. Az ASZ16 helyett BD140-et használtam, trimmernek egy 100K lineáris potit, valamint hangszórónak egy piezzót. Mi lehet a probléma? Valami ötlet?
Válaszotokat köszönöm előre is!
(#) attila1 válasza petitrial hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Üdv. Én is ezt építettem meg,annyi különbséggel,hogy hallani egy pattanást a hangszóróból táp ráadásakor.BD 244-et használtam,trimmerpotit raktam bele,és nem piezzót,hanem kimondottan Ultrahang sugárzásra megfelelő hangszórót.Bár a macskák tojnak rá így is...És a kutyákat sem zavarja....
(#) petitrial válasza attila1 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
De jön ki belőle hang? Szerintem 15 khz körül még az emberi fül is hallja elég rendesen.
(#) attila1 válasza petitrial hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Hát ez elég érdekes,mert az enyémből semmi hang nem jön ki.Legalábbis én semmit sem hallok...Amúgy a macskáknak magasabb freki kell.Olvass vissza néhány oldalt,ott leírják valahol a frekvenciákat.De amúgy meg változtatni is kéne néha,hogy ne szokják meg a macsekok.
(#) petitrial válasza attila1 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
És ha semmi hang nem jön ki belőle, akkor hogy tudom leellenőrizni, hogy működik-e? Szerintem 100K ellenállásnál már nincs akkora frekvencia, hogy ne halljam. Vagy igen?
(#) attila1 válasza petitrial hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ezzel a kérdéssel megfogtál...Ha van szkópod akkor szerintem meglehetne mérni az IC kimenetén a frekit.Ha jó a kapcsolás,meg a panelod akkor működni kellene.
(#) petitrial válasza attila1 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Okés, azért köszi
(#) attila1 válasza petitrial hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szívesen!
(#) made4506 hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Ok, végig olvastam a topicot, ebriasztó kérdésben.
Senki nem írt arról, amit engem és más laikusokat is érdekelhet, mégpedig, hogy mennyi méter hatótávolságra hat az eddig legnagyobb teljesítményű ebriasztó kapcsolási rajzzal megépített készülék.
Kérem azt a szakit, aki kb. 50 v. 100 méteres hatótávolságot tud elérni, ossza meg a sikereit...
Kérhet bármit, ha tudna valaki ilyet...
(#) mike64 válasza made4506 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A Dazer II 3W-os és kb. 10m-es a hatótávolsága. Ahhoz, hogy ugyanezt a hangteljesítmény ne 10 méterre, hanem 50 méterre tudja leadni, ahhoz minimálisan a távolság négyzetével, de inkább a köbével arányos teljesítmény szükséges. Mivel az 50m a 10m-nek 5-szöröse, ezért ehhez 25-125-szörös teljesítményre van szükség. Legyen az átlag, ami 75-szörös. Akkor 3x75 = 225W-os teljesítményt kell leadni. 100m-re már legalább 1000W teljesítményre lenne szükség.

Jelenleg ilyen hordozható riasztó kereskedelmi forgalomban nem kapható, de egy otthoni 230V-os hálózatról működő megfelelő teljesítményű erősítővel megvalósítható, ha netán a szomszédban állandóan ugató kutya miatt kellene.
(#) made4506 válasza mike64 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Igen, tudom, hogy nem kapható, de készíteni ezek szerint lehetne... Nekem már van egy 9V-os elemmel működő épített eszközöm, és tökéletesen működik, de csak 3- max.4-5 méterről. Távolabb nem hat. Megoldottuk azt is, hogy 230V-os adapterről is megy. Viszont a szomszéd kutyája ami elviselhetetlen, az út túloldalán, és srégen esik hozzánk. Szerintem van 40-50méter, plusz kerítés is megfoghatja az ultrahangot. Szóval hogy és milyen erősítőt ajánlanál? Természetesen otthon megépíthető formában...
(#) mike64 válasza made4506 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Én mondjuk kész erősítőre gondoltam, de építhetsz is. Azt kalkuláld előre, hogy a hangszórónak is tudnia kell ezt a teljesítményt, tehát nem lesz olcsó.

Ha már egy meglévő hangforrásod van, amit teszteltél, és hatásos, akkor erre bármilyen hangfrekvenciás erősítőt építhetsz, a hangminőség talán kevésbé érdekes. Abban nem akarok tanácsot adni, hogy melyiket, a lényeg a teljesítmény. De az 5m és 50m között 10-szeres a távolság. Ha a mostani eszközöd 3W-os, akkor az 50m-hez 1000W-os erősítő kell. Ezt egyben megépíteni nehéz, ezért készíts több kisebbet, amelyek összege 1000W. Otthoni kivitelben (nem hordozható) még a hangszórót is megválaszthatod, hogy piezo, vagy hagyományos mágnes és tekercses hangszórót választasz. Egy piezo kb.10W-t tud, még akkor is, ha 300W van ráírva. Tehát kb. 100 darab piezo is kellene. Ha nem akarsz illesztő transzformátort a piezohoz, akkor 300W-os erősítőket kell építened (tápfesz kb. +70V és -70V), akkor adja le 10W-ot. Tehát 3-4 darab 300W-os erősítő és 100 darab piezora van szükség.

De ennél olcsóbb, és ugyanolyan hatásos, ha csak egy 300W-os erősítőt építesz, és akkor csak 30 piezo kell, de akkor műanyag tölcsérbe építve, aminek jóval nagyobb a hatásfoka. Amit árban megnyersz a két erősítőn, annak egy részét ki kell fizetni a 30 darab tölcséres piezo-ra, ami legalább 1000Ft/db. Ekkor a hang irányított lesz, és csak egy irányban lesz nagyon hangos, de az esetedben ez is megfelelő, mert egy konkrét helyre akarsz csak hatni. Az más kérdés, hogy akarod-e álcázni, mert 30 egy irányba mutató tölcséres piezo mérete nem kicsi, tehát jól látható lesz.

Mivel ez elég drága mulatság, ezért fontold meg, hogy belevágsz-e, mert a siker bizonytalan. Ráadásul, ha szomszédod rájön, akkor még rosszviszony is kialakulhat. Ha pedig már kialakult, akkor tovább romolhat.

Ha úgy döntesz, hogy megépíted, akkor jó lenne egy mikrofonos kutyaugatás érzékelő, ami az egész eszközt elindítja. Így a kutya hamar összekapcsolja a hangot az ugatásával, és hamar leszokik róla. Ilyen kapcsolást itt találsz:

http://circuitelectronic.net/barking-dog-alarm/
(#) made4506 válasza mike64 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Huhhh, ezt nem egyszerű megépíteni... nem beszélve az árról, ahogy mondod.
Nincs esetleg valami egyszerűbb megoldás? Pl.: nem lehet egy kisebb teljesítményt, célzottan irányítani? Mondjuk csővel? Elnyeli a hangot az anyag?
(#) made4506 válasza made4506 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Vannak olyan ultrahangos távolságmérők amik max. 75 méterre is hatnak, pedig kis eszközök. Ezek nem úgy működnek, mint ahogy nekem kell?
(#) merlin21 hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Szeretnék arról érdeklődni, hogy a "Kutyariasztó végfok terv V10" hatótávolsága kb. hány méter lehet?
Válaszotokat előre is köszi!
(#) mike64 válasza made4506 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A távolságmérőknek két csoportja van: ultrahangos és lézeres. Az ultrahangos a visszaverődés ideje alapján működik, ezért a legrövidebb távolságot méri, a lézeres pedig a lézer pontot egy a digitális fényképezőgépekben használt lapkán fogja fel, és a fénypont eltolódását méri.

Az ultrahangosok hatásfoka általában 15m, a lézeres akár 150m is lehet. A 75m-es távolság egészen biztosan nem ultrahangos távolság mérőre vonatkozik, hanem lézeresre. Bár ezt az áruházak a hirdetéseiken is rendszerint keverik, mivel az ultrahangos készülékekre is szerelnek lézeres célzót, de ez nem vesz részt a mérésben.

Én a csökkentett teljesítményt már célzott hangleadásra számoltam, ezért ez ilyen módon nem csökkenthető tovább.
(#) mike64 válasza merlin21 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A rajzon 5 darab piezo van, de ezek száma növelhető. Általában 1 darab piezo max. 10W-ot tud. Így az a kapcsolás 50W leadására képes. Ez 12V-os akkumulátorról 4A-t kíván (12x4A=48W).
Mivel ez csak terv, ezért konkrét tapasztalatokról nem tudok beszámolni, de ha a Dazer 3W-os teljesítményét és 10m-es hatásfokát vesszük alapul, akkor ez 16-szoros teljesítmény, ami kb. 25m-es hatásfok.

Azonban a Dazer hatásfoka sem pontosan 10m, hanem függ a kutyától. Általában a kis testű kutyákra igaz a megadott érték. Minél nagyobb testű egy kutya, annál kevésbé hat. Egy Németjuhász méretű esetén már csak kb. 3m. Márpedig az ember nem a kis kutyák ellen akar védekezni. Tehát azt lehet mondani, hogy ha a hangminta hasonlóan hatásos lenne, mint a Dazer (ami nincs tesztelve), akkor kb. 16-szoros teljesítmény 2,5 szeres hatótávolság növekedést eredményezne. Ez kiskutya esetén 25m, nagykutya esetén 7,5m.

További piezok használata esetén növelni kell a trafót, vagy több kell belőle. Növelni kell az akkumulátort, és a több piezo miatt nagyobb is lesz a készülék.
Egy bizonyos hatás felett már a FET sem bírja, ezért azt is duplázni kell.

Egyébként most kísérletezek ki egy új típust, ha kész, akkor fel fogom tenni. Az áramkör bonyolultabb lesz, de a trafó egyszerűbb, és az is FET-es lesz.
(#) merlin21 válasza mike64 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Köszönöm válaszod, és várom a kapcsolást
(#) mike64 válasza merlin21 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Szívesen. Még annyit hozzátennék, hogy az a sejtésem, hogy a nagy kutyáknál azért kisebb a hatásfok, mert a kutyák hallásgörbéje alacsonyabb frekvenciához igazodik. Előfordulhat, hogy ebben az esetben a frekvencia csökkentése is eredményre vezet, de ennek az a hátránya, hogy az emberi fül számára is hallható lesz a kellemetlen hang. Ezt pedig a kutya gazdája nem biztos, hogy pozitívan értékelné. De neked sem lenne kellemes.

A kapcsolási rajzra azért még heteket, lehet, hogy hónapokat is várni kell. Most is kész van a terv, de teszteletlen, ezért nem tettem még föl. Korábbi változatom nem működött, ezért nem merem még bemutatni a mostani változatot.
(#) made4506 válasza mike64 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Köszi mike64, én is kíváncsian várom az új rajzot.
Amint látom többeknek van hasonló problémája, így azt gondolom érdemes vele foglalkozni.
(#) mike64 válasza made4506 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Az új kapcsolástól ne várjatok csodát az eddigiekhez képest, csak azt szeretném elérni, hogy a trafó bemenet nem csak három lábú bemenetű trafóval, hanem két bemenetű trafóval is működjön. Ekkor bármely Piezo-s riasztó áramkörből kiszerelt trafóval is megépíthető lesz. De működését tekintve jobbat nem fogok tudni mutatni, mint az eddigiek. Tehát csak akkor érdemes várni, ha ráér, vagy a trafó gondot jelent.

Krajcsooo-nak (#891615) ez nem volt probléma, neki sikeresen üzemelt a háromlábú bemenetű AT tápból kiszerelt trafóval is, tehát elvileg ezzel sincs probléma.
(#) attila1 hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Üdv mkinek.Még mindig a macskák...Sajnos a jó idő közeledtével megint előkerül a téma...Nálam nem vált be az 555-el épített riasztó,ezért kénytelen voltam más ötlet után nézni.És szereztem egy gagyi távolkeleti zsebrádiót,amibe beépített mozgásérzékelő van.És kipattant az isteni szikra Meg van a megoldás.Az érzékelőt,és a hangszórót kivezetve,bedobozolva,egy adás nélküli frekire hangolva tökéletes.Az érzékelési hatótáv 5-6m,és mellbevágó,amikor a csendet 1-2 mp-re egy erős sistergő-kerregő hang szakítja meg.Ezzel nincsenek kibékülve a macsekok Már csak az a kérdés,hogy hosszútávra mibe,vagy milyen hangszórót kellene használni,hogy ne kezdje ki az idő a papírmembránt.Ebből a megoldásból a terület nagysága miatt legalább 3 kellene,de az áramkör bonyolultsága miatt valahogy egy egyszerüsített kapcsolást kellene kitalálni,hogy itthon is lehessen még gyártani ilyen kapcsolást.Ebben várnám még a segítőszándékú ötleteket.Ha kell,ezt a kapcsolást szívesen lefényképezem,és felrakom,de rajzot nem tudok mellékelni hozzá.
Köszönöm előre is!
Következő: »»   15 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem