Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Én erre az elrendezésre gondoltam.
A felső sorban a feliratok fixek. A második sorban bal oldalt a beállított feszültség-értéket írná ki, a jobb oldalt pedig a mért feszültséget. Alatta a harmadik sorban hasonló ez az árammal. Mivel méréshatárt a PIC-es vezérlőmodul nem fog váltani, ezért a tizedespont helye és a mértékegységek fixek. A legalsó sorban bal oldalra jönne a kimenő teljesítmény, jobb oldalra pedig a hűtőborda hőmérséklete (max 3 karakter). A teljesítmény és a hőfok közé a mért feszültségből és áramból számított ellenállásérték jönne, ahol a mértékegység Ohm és kOhm is lehet. A beállított feszültség mellett van egy kis nyilacska, ennek majd jelentősége lesz. Azt mutatja hogy épp a kimenő feszültséget állítjuk-e vagy a kimenő áramot. Ha az utóbbit, akkor a nyilacska leugrik egyel lejjebb.
Láttam a videódat erről a kijelzőről.
Én a saját részemre ezeket tartom fontosnak, hogy ki legyenek írva: - Mért feszültség - Mért áram - Beállított feszültség - Beállított áram Esetleg még ha ki fér, és nem lenne zsúfolt a kijelző, akkor a - Kimenő teljesítmény - Ellenállás (mért feszültség/mért áram hányadosa) Bár nálam a teljesítmény kijelzése sokkal fontosabb mint az terhelő ellenállás. Igazából az előző panelműszeredben tetszett az a skála, ami az áram növekedés hatására növekedett. Az az "'analóg' vonalkijelzés"? Azt ha tudná, az tetszene. A hűtőborda hőmérséklete az nem olyan fontos, mert a műszer tud magára vigyázni, tehát nem kell nekem mindig figyelni, nehogy gáz legyen. Az szerintem mehetne valamelyik menübe, hogy le lehessen azért checkolni. Idézet: „Vagy többfajta előre leprogramozott főképernyő-kép is lehet, amik közül a menüben választani lehetne.” Ez pontosan mit jelent? Megjelenési sémákat? Vagy üdvözlő üzeneteket? (Az se lenne rossz)
Ja, így már értem a megjelenítést. Nem rossz. bár az LCD karakterei jobbam kitöltik a képernyőt mint ez a rajzodon van. Ettől lehet kicsit zsúfolt lesz. A "Beállított" szó helyett jó lenne valami rövidebb találó szó, hogy esztétikusabb legyen Ez már csak szőrszál hasogatás. Nekem nagyon tetszik a dolog. Lehet vevő leszek.
Sziasztok!
Adott egy autós fm trasmitter ami már nem működik de a jelet még adja a rádiónak, hogy jön ebbe a topikba? Ha rákapcsolom az Alkotó féle labortápra akkor ez történik valaki tud rá választ??
Nekünk egy ilyen transmitter a nagy pontosságú GPS-t tette használhatatlanná,külső és beépített antennával is.
Sugároz ez mindenfele,csak a rádiónak nem ....
Nekem fontos lenne a mért áram analóg-Bargraf- kijelzése. Ha nem is állandó jelleggel de a menüben szerepelhetne.
Sőt. Az analóg vonalkijelzés úgy lenne a legokosabb, ha mindig a beállított áramkorlát maximuma lenne a végkitérés. (nem pedig a tápegység maximális kimenő árama) Abból tudnám akkor azt is, hogy mikor éri el a tápon beállított limitet a rákapcsolt fogyasztóm.
Pl: Ha a beállított áramhatárhoz közelít az érték, a táp ilyenkor elkezdi csökkenteni a feszültséget. Ha ezt látom, akkor be tudok avatkozni, hogy zavartalanul mehessen tovább minden. Vagy ha látom, hogy ennyi áramra nem lesz szükség visszább vehetem, hogy az esetlehes kísérletezéssel nehogy kárt okozzak. Persze-persze látszik a beállított értékeken is ha ez az egész nincs, de így szerintem sokkal egyszerűbb lenne. A két áram érték közé ki is férne ez a skála, mondjuk opciónálisan.Persze ha meg lehet oldani, és másoknak is tetszik ez az ötlet.
Rendben, akkor a legalsó sorban vonalkijelzéssel lesz a mért áram, amelynek maximuma természetesen a táp beállított maximális árama lesz. A felső sorból pedig nem lesznek a "Beállított:" és a "Mért:" feliratok.
A borda hőmérséklete szerintem sem annyira fontos és elférne a menüben. De annyi hely van a kijelzőn, szóval miért ne.
Igen, de ha már mondod, hogy olyan szép nagy a kijelző, akkor csak ki kéne írni az értékek megnevezését. :yes: Majd gondolkozok én is találóbb elnevezéseken.
Kár egy egész sort elpazarolni a "magyarázó szövegnek". Vagy ne legyen egyáltalán, hiszen az előlapra is felírható ez, vagy ha mégis, akkor legyen közvetlenül az érték elé írva ,mondjuk "ELVI: 50,0V" (elvileg beállított) és "TÉNY: 50,0V" (ténylegesen mérhető) formában. Ezek számomra egyértelműek, egyforma karakterszám, és számomra még logikusak is.
Így máris megvan egy üres sor az "analóg" áramméréshez.
Ja ez jó ötlet.
Csak nekem a "Tény" szóval van a bajom. Erről a TV2 hírműsora jut az eszembe. Szerintem ahelyett nyugodtan maradhat a "Mért" szó.
Hát, nekem sem a "tény" sem az "elvi" szó nem tetszik, szerintem nem illik ide. Ha már legyen felirat akkor legyen "mért" és "max.". De szerintem nem lesznek szövegek, könnyen meg lehet majd szokni. Jobboldalt a beállított, baloldalt a mért értékek lesznek.
Más: A PIC A/D-je 12 bites. Tehát a panelmérőimhez hasonlóan 4000-ig tudnak mérni, tehát 40,00V-ig, 4,000A-ig vagy 400,0V-ig és 40,00A-ig. A panelmérőimmel ellentétben ez a vezérlőmodul nem fog méréshatárt váltani és a méréshatár beállítható sem lesz ellenállás-cserével (mint a PIC-es panelmérő II-nél). Tehát csak fix méréshatárok lesznek. De mi legyen ez a méréshatár? A labortáp maximum 50V-ot és 10A-t fog tudni kiadni magából. Így a kijelzés ez lesz: 50,0V 10,00A Ebben nem zavaró hogy a feszültséget csak tizedvoltonként lehet állítani? Inkább butítsuk le a tápot max 40V-ra, hogy ilyen legyen a kijelzés? 40,00V 10,00A Viszont az előző megoldásban ezzel szemben az a jó hogy később akár hasamra ütök, 70V-os labortáp építhető lenne a vezérlőmodullal. (Elméletben akár 400V-os is.) Ha 40,00V a max, akkor viszont tényleg abszolút maximum csak 40V-os lehet a labortáp. Vagy van egy másik megoldás is... meg lehet erőszakolni a mérést és lehet olyat is csinálni hogy 50V legyen a végkitérés, tehát hogy 50V esetén kerül 4096mV a PIC bemenetére. Így viszont kisebb lesz a felbontás és ez mérési hibát okozhat. Viszont amúgy is 64db mintát átlagolok ki, így némileg megnő a felbontás.
Hát szerintem a 0-40V ig és 0-10A ig táp elég kell hogy legyen. Nem igen kellett ennél több soha. Mondjuk a mostani tápomat úgy csináltam, hogy duplán tudjon 0-50V ot, hogy tudjak rá tenni végfokot tesztelni. A szükségletekről szerintem jó lenne ha mindenki írna, mert én csak magamét tudom le írni.
Idézet: Ilyen gonddal én is szívtam, nekem is pontatlan a pic-es műszerem. Főleg észre vehető az ellenállás, és a watt ki írásakor. Egy ideig játszottam, hogy jó legyen, most már bele törődtem. „végkitérés, tehát hogy 50V esetén kerül 4096mV a PIC bemenetére.”
Az ellenállás kiszámítása hihetetlenül nehéz amúgy, nem csodálom hogy te is szenvedtél vele. Azt hittem hogy csak egy osztás az egész, de ez sajnos nagyon nem elég. Csak az ellenállás-kiszámító rutinra elment kb annyi időm mint a PIC-es panelmérő II teljes programjára!
Szerintem semmi szükség a századvolt kijelzésére. Lehet, hogy jól néz ki de szinte sosem kell semmit századvoltos pontosságú feszültségről üzemeltetni.
Huhh. Akkor jó, hogy bele tört a bicskám. Én szinte alig ismerem ezt a pic-ezés dolgot. Még csak tanulgatom.
Na mindegy. Találtam neked egy frappáns megoldást a kijelzésre. Nagyon frappáns, és jól érthető. Bővebben: Link Hogy tetszik?
Sziasztok.
Szimmetrikus 60 vagy 90V-os labortápegységet szeretnék összehozni. Arra gondoltam,hogy ebből kötök sorba oldalanként 2-őt vagy 3-at.Ebben az esetben a potiknak egyszerre, együtt kéne mozogniuk igaz?Tehát duál vagy hármas(olyan nincs akkor 4-es) poti kell hozzá?
Nem rossz! Amúgy nagyon hasonló lesz az én tápom is ehhez, azon is 1db rotációs enkóder lesz pont ilyen tekerőgombbal.
SZABÁLYOZHATÓ TÁPEGYSÉG SPS 1560 PFC
A nagyteljesítményű tápegység primer szaggatós, és ezáltal nagyon kompakt. A kimeneti feszültség az elülső oldalon 5 A -ig, a hátulsó oldalon 60 A -ig csökkenthető.
Az előbbi tájékoztatás ugyan arról az oldalról való. Egy ekkora cég, hogy engedheti meg, hogy ilyen sületlenség kerüljön az oldalára?
Ezt a Conrad oldalán olvastam.Csak kijött a klaviatúra dugója és nem tudtam gépelni.
Sziasztok!
Egy 12V 2,9A kapcsitápból mit lehetne kihozni?
Szerintem meg kellene nézned, hogy milyen a vezérlése. Lehet hogy meg lehet oldani a feszültség és az áram szabályozását valamilyen módon. Mindenképpen a szekunder oldalt kapcsolgató fet vezérlésére kell ránézni, hogy mivel van megoldva (műveleti erősítő netán 555-ös időzítővel) és akkor lehetne valami konkrétat mondani. Esetleg kapcsolási rajzod nincs róla?
Nos, a kapcsolás az adatlapból való. L200 datasheet 8. oldal, 23-as ábra. R3 értékét ha jól emlékszem, én nagyobbra választottam, illetve mintha a potméterek is mások lennének. (Mivel nekem 2A áramkorlátra volt szükségem.)
Mivel az árampoti exponenciális, a kis áramokat finoman lehet beállítani a kitérés kb. 75%-áig. Utána már durván szabályoz, de nekem pont így jó. Nem használom minden nap, de nekem eddig bevált. Még amikor összeraktam, ránéztem szkóppal, akkor láttam, hogy kicsit hullámos a kimenet: a TL431 mögé rakott kondik okozták. Tehát tulajdonképpen a negatív feszültség hullámossága jelent meg a kimeneten. A kondikat kivettem, utána gyönyörűen kisimult a kimeneti feszültség. Talán másfél éve, hogy megcsináltam, azóta megy. Bár nem sokat van használva.
Üdv, az lenne a kérdésem, hogy a ICL7135 vagy hasonló icvel megvalósított feszültség mérőt lehet e úgy használni, hogy a bemenetre multiplexelve kerülnek feszültségek...
2x60V-ot tud a tápegységem és 2x10A-t: szóval szeretném a feszültséget és az áramot is kijelezni lehetőleg egyetlen ilyen ic-vel.
Nem szétszedni akarom, hanem valamit rákötve szabályozni
Persze, ha elég gyorsan le tudod olvasni!
Nyilván NEM!! A két fesz-hez, és a két áramhoz 4 db feszmérőt kell építeni és külön 4 db (galvanikusan leválasztott) tápot !!
Hali!
Valami olyan konstrukció kellene, ami 2x16os LCD-n is elfogadható eredményt fog majd adni (nem fog mindenki 4x40est tenni rá) vagy esetleg egy jumperrel választható lenne az LCD típusa. Mellesleg szerintem is elég a 40 volt, de a tizedvoltos kijelzés is elég, hogy Neked melyik megoldás (a 40Vra butítás százados kijelzéssel vagy az 50V tizedes kijelzéssel) a szimpatikusabb/egyszerűbb azt Rád van bízva, hiszen Te vagy a tervező. Hűtőborda hőmérséklet bőven jó egy almenüben, annyira nem fontos, hogy állandóan csekkoljam. VISZONT egy ventit fog majd kapcsolni a hőmérséklet függvényében ? Mert ha igen, akkor nem lenne hátrány, hogy ha a venti működéséről 1 karakternyi helyen tájékoztatást adna. Üdv Kiborg ui: kb mikorra várható egy pre-alfa változat ? Még a sima analóg változat is jó lenne, csak jó lenne valami frankót építeni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |