Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   314 / 843
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Én erre az elrendezésre gondoltam.
A felső sorban a feliratok fixek. A második sorban bal oldalt a beállított feszültség-értéket írná ki, a jobb oldalt pedig a mért feszültséget. Alatta a harmadik sorban hasonló ez az árammal. Mivel méréshatárt a PIC-es vezérlőmodul nem fog váltani, ezért a tizedespont helye és a mértékegységek fixek. A legalsó sorban bal oldalra jönne a kimenő teljesítmény, jobb oldalra pedig a hűtőborda hőmérséklete (max 3 karakter). A teljesítmény és a hőfok közé a mért feszültségből és áramból számított ellenállásérték jönne, ahol a mértékegység Ohm és kOhm is lehet.
A beállított feszültség mellett van egy kis nyilacska, ennek majd jelentősége lesz. Azt mutatja hogy épp a kimenő feszültséget állítjuk-e vagy a kimenő áramot. Ha az utóbbit, akkor a nyilacska leugrik egyel lejjebb.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Láttam a videódat erről a kijelzőről.

Én a saját részemre ezeket tartom fontosnak, hogy ki legyenek írva:

- Mért feszültség
- Mért áram
- Beállított feszültség
- Beállított áram

Esetleg még ha ki fér, és nem lenne zsúfolt a kijelző, akkor a

- Kimenő teljesítmény
- Ellenállás (mért feszültség/mért áram hányadosa)

Bár nálam a teljesítmény kijelzése sokkal fontosabb mint az terhelő ellenállás.
Igazából az előző panelműszeredben tetszett az a skála, ami az áram növekedés hatására növekedett. Az az "'analóg' vonalkijelzés"? Azt ha tudná, az tetszene.

A hűtőborda hőmérséklete az nem olyan fontos, mert a műszer tud magára vigyázni, tehát nem kell nekem mindig figyelni, nehogy gáz legyen. Az szerintem mehetne valamelyik menübe, hogy le lehessen azért checkolni.

Idézet:
„Vagy többfajta előre leprogramozott főképernyő-kép is lehet, amik közül a menüben választani lehetne.”

Ez pontosan mit jelent? Megjelenési sémákat? Vagy üdvözlő üzeneteket? (Az se lenne rossz)
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Ja, így már értem a megjelenítést. Nem rossz. bár az LCD karakterei jobbam kitöltik a képernyőt mint ez a rajzodon van. Ettől lehet kicsit zsúfolt lesz. A "Beállított" szó helyett jó lenne valami rövidebb találó szó, hogy esztétikusabb legyen Ez már csak szőrszál hasogatás. Nekem nagyon tetszik a dolog. Lehet vevő leszek.
(#) lajos1969 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Adott egy autós fm trasmitter ami már nem működik de a jelet még adja a rádiónak, hogy jön ebbe a topikba?
Ha rákapcsolom az Alkotó féle labortápra akkor ez történik valaki tud rá választ??
(#) BarnaPili válasza lajos1969 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nekünk egy ilyen transmitter a nagy pontosságú GPS-t tette használhatatlanná,külső és beépített antennával is.
Sugároz ez mindenfele,csak a rádiónak nem ....
(#) nagy hoho válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nekem fontos lenne a mért áram analóg-Bargraf- kijelzése. Ha nem is állandó jelleggel de a menüben szerepelhetne.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Sőt. Az analóg vonalkijelzés úgy lenne a legokosabb, ha mindig a beállított áramkorlát maximuma lenne a végkitérés. (nem pedig a tápegység maximális kimenő árama) Abból tudnám akkor azt is, hogy mikor éri el a tápon beállított limitet a rákapcsolt fogyasztóm.
Pl: Ha a beállított áramhatárhoz közelít az érték, a táp ilyenkor elkezdi csökkenteni a feszültséget. Ha ezt látom, akkor be tudok avatkozni, hogy zavartalanul mehessen tovább minden. Vagy ha látom, hogy ennyi áramra nem lesz szükség visszább vehetem, hogy az esetlehes kísérletezéssel nehogy kárt okozzak.
Persze-persze látszik a beállított értékeken is ha ez az egész nincs, de így szerintem sokkal egyszerűbb lenne.
A két áram érték közé ki is férne ez a skála, mondjuk opciónálisan.Persze ha meg lehet oldani, és másoknak is tetszik ez az ötlet.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Rendben, akkor a legalsó sorban vonalkijelzéssel lesz a mért áram, amelynek maximuma természetesen a táp beállított maximális árama lesz. A felső sorból pedig nem lesznek a "Beállított:" és a "Mért:" feliratok.

A borda hőmérséklete szerintem sem annyira fontos és elférne a menüben. De annyi hely van a kijelzőn, szóval miért ne.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Igen, de ha már mondod, hogy olyan szép nagy a kijelző, akkor csak ki kéne írni az értékek megnevezését. :yes: Majd gondolkozok én is találóbb elnevezéseken.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Kár egy egész sort elpazarolni a "magyarázó szövegnek". Vagy ne legyen egyáltalán, hiszen az előlapra is felírható ez, vagy ha mégis, akkor legyen közvetlenül az érték elé írva ,mondjuk "ELVI: 50,0V" (elvileg beállított) és "TÉNY: 50,0V" (ténylegesen mérhető) formában. Ezek számomra egyértelműek, egyforma karakterszám, és számomra még logikusak is.
Így máris megvan egy üres sor az "analóg" áramméréshez.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Ja ez jó ötlet.
Csak nekem a "Tény" szóval van a bajom. Erről a TV2 hírműsora jut az eszembe. Szerintem ahelyett nyugodtan maradhat a "Mért" szó.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Hát, nekem sem a "tény" sem az "elvi" szó nem tetszik, szerintem nem illik ide. Ha már legyen felirat akkor legyen "mért" és "max.". De szerintem nem lesznek szövegek, könnyen meg lehet majd szokni. Jobboldalt a beállított, baloldalt a mért értékek lesznek.

Más:
A PIC A/D-je 12 bites. Tehát a panelmérőimhez hasonlóan 4000-ig tudnak mérni, tehát 40,00V-ig, 4,000A-ig vagy 400,0V-ig és 40,00A-ig.
A panelmérőimmel ellentétben ez a vezérlőmodul nem fog méréshatárt váltani és a méréshatár beállítható sem lesz ellenállás-cserével (mint a PIC-es panelmérő II-nél). Tehát csak fix méréshatárok lesznek.
De mi legyen ez a méréshatár? A labortáp maximum 50V-ot és 10A-t fog tudni kiadni magából. Így a kijelzés ez lesz:
50,0V
10,00A
Ebben nem zavaró hogy a feszültséget csak tizedvoltonként lehet állítani? Inkább butítsuk le a tápot max 40V-ra, hogy ilyen legyen a kijelzés?
40,00V
10,00A
Viszont az előző megoldásban ezzel szemben az a jó hogy később akár hasamra ütök, 70V-os labortáp építhető lenne a vezérlőmodullal. (Elméletben akár 400V-os is.) Ha 40,00V a max, akkor viszont tényleg abszolút maximum csak 40V-os lehet a labortáp.
Vagy van egy másik megoldás is... meg lehet erőszakolni a mérést és lehet olyat is csinálni hogy 50V legyen a végkitérés, tehát hogy 50V esetén kerül 4096mV a PIC bemenetére. Így viszont kisebb lesz a felbontás és ez mérési hibát okozhat. Viszont amúgy is 64db mintát átlagolok ki, így némileg megnő a felbontás.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Hát szerintem a 0-40V ig és 0-10A ig táp elég kell hogy legyen. Nem igen kellett ennél több soha. Mondjuk a mostani tápomat úgy csináltam, hogy duplán tudjon 0-50V ot, hogy tudjak rá tenni végfokot tesztelni. A szükségletekről szerintem jó lenne ha mindenki írna, mert én csak magamét tudom le írni.
Idézet:
„végkitérés, tehát hogy 50V esetén kerül 4096mV a PIC bemenetére.”
Ilyen gonddal én is szívtam, nekem is pontatlan a pic-es műszerem. Főleg észre vehető az ellenállás, és a watt ki írásakor. Egy ideig játszottam, hogy jó legyen, most már bele törődtem.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Az ellenállás kiszámítása hihetetlenül nehéz amúgy, nem csodálom hogy te is szenvedtél vele. Azt hittem hogy csak egy osztás az egész, de ez sajnos nagyon nem elég. Csak az ellenállás-kiszámító rutinra elment kb annyi időm mint a PIC-es panelmérő II teljes programjára!
(#) ekkold hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Szerintem semmi szükség a századvolt kijelzésére. Lehet, hogy jól néz ki de szinte sosem kell semmit századvoltos pontosságú feszültségről üzemeltetni.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Huhh. Akkor jó, hogy bele tört a bicskám. Én szinte alig ismerem ezt a pic-ezés dolgot. Még csak tanulgatom.

Na mindegy. Találtam neked egy frappáns megoldást a kijelzésre. Nagyon frappáns, és jól érthető.
Bővebben: Link
Hogy tetszik?
(#) saraha hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Sziasztok.
Szimmetrikus 60 vagy 90V-os labortápegységet szeretnék összehozni.
Arra gondoltam,hogy ebből kötök sorba oldalanként 2-őt vagy 3-at.Ebben az esetben a potiknak egyszerre, együtt kéne mozogniuk igaz?Tehát duál vagy hármas(olyan nincs akkor 4-es) poti kell hozzá?
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Nem rossz! Amúgy nagyon hasonló lesz az én tápom is ehhez, azon is 1db rotációs enkóder lesz pont ilyen tekerőgombbal.
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
SZABÁLYOZHATÓ TÁPEGYSÉG SPS 1560 PFC


A nagyteljesítményű tápegység primer szaggatós, és ezáltal nagyon kompakt. A kimeneti feszültség az elülső oldalon 5 A -ig, a hátulsó oldalon 60 A -ig csökkenthető.
(#) mex válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Miről is írsz tulajdonképp?
(#) nagy hoho válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Az előbbi tájékoztatás ugyan arról az oldalról való. Egy ekkora cég, hogy engedheti meg, hogy ilyen sületlenség kerüljön az oldalára?
(#) nagy hoho válasza mex hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Ezt a Conrad oldalán olvastam.Csak kijött a klaviatúra dugója és nem tudtam gépelni.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy 12V 2,9A kapcsitápból mit lehetne kihozni?
(#) edison14 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Szerintem meg kellene nézned, hogy milyen a vezérlése. Lehet hogy meg lehet oldani a feszültség és az áram szabályozását valamilyen módon. Mindenképpen a szekunder oldalt kapcsolgató fet vezérlésére kell ránézni, hogy mivel van megoldva (műveleti erősítő netán 555-ös időzítővel) és akkor lehetne valami konkrétat mondani. Esetleg kapcsolási rajzod nincs róla?
(#) Zed válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Nos, a kapcsolás az adatlapból való. L200 datasheet 8. oldal, 23-as ábra. R3 értékét ha jól emlékszem, én nagyobbra választottam, illetve mintha a potméterek is mások lennének. (Mivel nekem 2A áramkorlátra volt szükségem.)
Mivel az árampoti exponenciális, a kis áramokat finoman lehet beállítani a kitérés kb. 75%-áig. Utána már durván szabályoz, de nekem pont így jó. Nem használom minden nap, de nekem eddig bevált.
Még amikor összeraktam, ránéztem szkóppal, akkor láttam, hogy kicsit hullámos a kimenet: a TL431 mögé rakott kondik okozták. Tehát tulajdonképpen a negatív feszültség hullámossága jelent meg a kimeneten. A kondikat kivettem, utána gyönyörűen kisimult a kimeneti feszültség.
Talán másfél éve, hogy megcsináltam, azóta megy. Bár nem sokat van használva.
(#) Kovidivi válasza Zed hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Nongelous hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Üdv, az lenne a kérdésem, hogy a ICL7135 vagy hasonló icvel megvalósított feszültség mérőt lehet e úgy használni, hogy a bemenetre multiplexelve kerülnek feszültségek...

2x60V-ot tud a tápegységem és 2x10A-t: szóval szeretném a feszültséget és az áramot is kijelezni lehetőleg egyetlen ilyen ic-vel.

(#) (Felhasználó 54221) válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Nem szétszedni akarom, hanem valamit rákötve szabályozni
(#) qvasz2 válasza Nongelous hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Persze, ha elég gyorsan le tudod olvasni!
Nyilván NEM!! A két fesz-hez, és a két áramhoz 4 db feszmérőt kell építeni és külön 4 db (galvanikusan leválasztott) tápot !!
(#) kiborg válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Hali!
Valami olyan konstrukció kellene, ami 2x16os LCD-n is elfogadható eredményt fog majd adni (nem fog mindenki 4x40est tenni rá) vagy esetleg egy jumperrel választható lenne az LCD típusa.
Mellesleg szerintem is elég a 40 volt, de a tizedvoltos kijelzés is elég, hogy Neked melyik megoldás (a 40Vra butítás százados kijelzéssel vagy az 50V tizedes kijelzéssel) a szimpatikusabb/egyszerűbb azt Rád van bízva, hiszen Te vagy a tervező.
Hűtőborda hőmérséklet bőven jó egy almenüben, annyira nem fontos, hogy állandóan csekkoljam. VISZONT egy ventit fog majd kapcsolni a hőmérséklet függvényében ? Mert ha igen, akkor nem lenne hátrány, hogy ha a venti működéséről 1 karakternyi helyen tájékoztatást adna.

Üdv Kiborg

ui: kb mikorra várható egy pre-alfa változat ? Még a sima analóg változat is jó lenne, csak jó lenne valami frankót építeni.
Következő: »»   314 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem