Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   846 / 846
(#) passenger78 hozzászólása Márc 24, 2025 /

RIDEN RD6030, milyen táppal lehetne használni?

Sziasztok!
Ilyet használt már valaki? Riden RD6030
Gondolkodom rajta, hogy veszek egyet, de ez alapvetően még csak egy szépen felcicomázott step-down konverter, amit meg is kellene hajtani valamivel. Állítólag 1800 Wattot bír, de a legnagyobb tápegység, amit ehhez úgy árulnak, hogy készletben kapható (elvben konkrétan ehhez való), az 1500W-os. Gondolom nem ártana némi rátartás, vagyis olyan táp kellene hozzá, ami legkevesebb 2kw-ot tud. Ha jól néztem, a legtöbb ipari tápegység, ami 2kw DC-t tud, az nagyjából egy használt kisautó árába kerül. Alin persze láttam olcsóbbakat, utóbbiakkal van valakinek tapasztalata, hogy mennyire milyenek?
Köszi
(#) vision61 válasza passenger78 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Szia!
Nekem az RD6012 van. Ha jól emlékszem, akkor Alkotó is épített valami hasonlóval tápegységet, toroid trafót használt hozzá, én is azzal szeretném bedobozolni.
Egyébként itt is szoktak hirdetni ehhez (is) való tápegységet, jelenleg is van egy 1500-as, de volt nagyobb is.
https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_167888.html
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2025
(#) Skori válasza passenger78 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

A 120V/15A-es labortápom 600W-al terhelhető hosszú távon. A nagy áram, és nagy feszültség ritkán kell egyszerre.
(#) passenger78 válasza Skori hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Arra, amire nekem kellene, arra bizony kell, bizonyos dolgokra talán még kevés is. Gyakran javítok kézi szerszámokat (fúrót, sarokcsiszolót, hozzájuk való akksikat, miegymást), és mióta kitört az akkus őrület, mindenki olyan gépeket hoz nekem javításra, amit egy klasszikus pár száz wattos táppal meg sem lehet mozdítani. Mondjuk egy 36V-os gép ha csak 30 Ampert húz, az már több, mint 1kW. Ideális esetben akksit is hoznak hozzá, kevésbé ideális esetben nem. Vagy nem működik.
Szóval a lényeg, hogy jó lenne nekem ez a 60x30-as Riden cucc, csak nem szeretnék egy vagyont költeni tápegységre.
(#) vision61 válasza passenger78 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Idézet:
„csak nem szeretnék egy vagyont költeni tápegységre.”

Fentebb ott link, 10 0000 Ft az a táp.
Szokott itt hirdetni más is, ha jól emlékszem volt már jóval nagyobb teljesítményű is.
(#) passenger78 válasza vision61 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Igen, azt néztem, köszi!
Csak gondoltam hátha használt már valaki olyat, ami újonnan sem egy ökör ára, és van valami véleménye róla, hogy mennyire milyen.
Például ezek: ali1

ali2

ali3
(#) Hutty válasza passenger78 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Amit írsz, az majdnem 70-100.000. Nem tudom mennyire fontos, hogy tápegység legyen, de olcsóbban kijönne egy egyedi, szakaszolható akkupakk a kívánt feszültségekre, li-ion akár lifepo4 akksiból is. + műszer, töltő, bms.
(#) passenger78 válasza Hutty hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Hát, nézd, nem vagyok egy krőzus, de a 70-100k tokkal, vonóval még az a szint, ami belefér, amennyiben nem kidobott pénz. Már abban az értelemben, hogy nem fognak mondjuk fél óra használat után szénné égni a tápban a kapcsoló MOSFET-ek, meg úgy általában tudok vele középtávon tervezni. Itt van például ez a faszi, aki épített egyet RD6030-asból: Riden RD6030 Powersupply Test & Teardown. Azzal kezdi, hogy sajnos kellett hozzá szereznie egy lágyindítót, mert lecsapkodta a biztosítékot (jó, a fene tudja, hogy milyen betápja van). Aztán az is kiderül, hogy a kimenetnél az induktort még egy kicsit meg kellett patkolnia, mert a forrasztás egy kicsit lötyögött...
De ezzel még együtt is tudnék élni, hogy itt-ott kicsit javítani kell az ilyen kínai vackokon, amúgy is azzal kezdeném, ha rendelnék egyet, hogy atomjaira szedném, és átnézném, hogy minden a helyén van -e. A viszonyítási alapom az, hogy mondjuk egy iparinak nevezett valami minőségi gyártótól származó 2kW körüli DC táp az olyan 220-250 ezer Ft körül van. És erre jönne még rá a többi.

Amúgy, ha minőségi cellákat használ az ember, akkor egy megfelelő kapacitású/teljesítményű akku pakk sem jön ki olyan olcsón. Csak, hogy összehasonlítsuk: ha 60V-ot akarok, ahhoz li-ion cellából kell mondjuk 15 sorba kötve. Ha mondjuk kapacitást is szeretnék, akkor kell belőle párhuzamosan kötve még 15. Mondjuk egy 5Ah-s 60V-os pakkohoz 18650-es Murata 30A-es cellákból 30 darab az 2000Ft/cellával számolva 60 ezer Ft. Plusz műszer, plusz töltő, plusz BMS, ugye... Szóval ezzel nem sokkal lennék beljebb anyagilag. Ráadásul az egésznek az üzemben tartása is szívás lenne (a tönkremenő cellákat javítgatni, töltögetni, a pakk idővel magától is tönkremegy, mert ezek olyanok, miegymás).
(#) Hutty válasza passenger78 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Mondjuk elsőre 36V-os gép került szóba:
32700 lifepo4 cella 7 Ah 35A folyamatos, 55A impulzus, 12db kb. 22.000
BMS kb. 20 dollár
Panelmérő 100V/100A kb. 5.000
és valamilyen töltő, attól függően mekkora a töltőáram.
A digitális tápokkal az a dilemmám, lehet nem szeretik az impulzusszerű terhelést amit a gép motorjával okoznál.
(#) dara válasza Hutty hozzászólására (») Márc 24, 2025 / 1

Nekem jó sok éve 6012 van saját készítésű 2Kw táppal,de már többször kellett javítanom.A rövidzár védelem még el megy de a túláramvédelme az nagyon rossz.Ahogy írod az impulzusszerű terhelést ezek nem bírják.Az összeszerelésük katasztrofális a feteken a hűttőborda nem fekszik fel,a forrasztások elpattannak.A segédtáp 5V dc-dc je a határeseten van.Esetemben 60V 12A lenne a kivehető energia.Valamivel többet kell feszbe betáplálni,de a dc-dc csak pont 60V bír.Szóval jolnézki de ne feszegessük a határait.A 6030 se tudja a 1800W leadni folyamatosan.cc talán a felét jó indulattal.Szóval hiába keres több Kw tápot hozzá nem fogja tudni a ráirt teljesítményt kivenni.Lehet marad a 300000Ft gyári táp?
(#) passenger78 válasza dara hozzászólására (») Kedd, 6:52 /

Jó reggelt!
@Hutty, igen, a kalkulációnál én azzal számoltam, hogy a 6030-as képességeit hogyan tudnám akksi analógiával kiváltani. Ha kizárólag szerszámok macerálására használom az eszközt, akkor jelen állás szerint a 36V az elvben elég, amit ki lehet hozni kevesebb cellából is. Inkább amiatt van némi averzióm ezzel a megoldással kapcsolatban, hogy egyrészt azért másra is jó lenne, ha tudnám használni ezt a tápot, másrészt meg amit már írtam, a macera az üzemben tartással. Túl sok mindennek kell együtt állnia, hogy ez hosszú távú megoldás legyen.

Ami az impulzusos terhelést illeti, abban teljesen igazatok van, ha megnézitek a harmadik linket, ezt, itt ELVBEN olyat is árulnak, amit PFC-vel, motorhoz, töltőhöz találtak ki. Csak ezzel is az a kérdés, hogy mi igaz abból, amit hirdetnek.
(#) passenger78 válasza dara hozzászólására (») Kedd, 7:18 /

Igen, ezért írtam, hogy ha vennék is egy ilyet, azzal kezdeném, hogy atomjaira szedném, és kijavítgatnám, amit ki kell. Az ilyen kínai tápok kívülről szépen csillognak, de ha megnézed belülről, vannak ám meglepetések. Itt van mondjuk ez az énekelve beszélő pali (próbálj meg nem röhögni a hangján), amúgy tök értelmes. 12V 10A switching power supply (with schematic and explanation). Nagyjából 9 percnél látszik, hogy a kínai mérnök urak milyen kreatív módon rögzítették a mosfeteket/diódákat a hűtőhöz.

300 rongyért nem veszek tápot, az hétszentség. Ezek többnyire biztos jobbak, mint a kicióccó kínai, minden bizonnyal jobb minőségű alkatrészekből, minőségbiztosított gyártási eljárással készülnek, ez lehet az egyik oka, hogy drágábbak, a másik meg, hogy vannak oiyan képességeik, amikre nekem az ég világon semmi szükségem (CAN-buszon, vagy valami más kommunikációs protokollon távvezérelhetőek, bluetooth van benne, stb). Ezen kívül meg ugye a márkanév... Nekem pont elég, ha teljesítményben azt tudja egy ilyen cucc, ami rá van írva.
(#) Ge Lee válasza passenger78 hozzászólására (») Kedd, 7:28 /

Neked is csak a cikkemet (amit már leszedtem) tudom javasolni. Ugyan nincs rajta szép csicsás kijelző, de mindazt tudja egyben amire szükséged van, nem kell elé meg utána semmi, egy kapcsolóüzemű tápegység amiből ki tudsz venni nagyjából 2kW-ot, állítható és szabályozott a feszültsége és az árama is, százezrekbe sem kerül, a főtrafója egy 2500Ft-os (volt akkoriban) ferritmag.
(#) Skori válasza passenger78 hozzászólására (») Kedd, 9:09 /

Nyilván az igényektől függ, de jelen esetben nem "labortáp" kell, azaz nem preciziós eszköz, hanem csak egy tápegység, ami szabályozható.
Ezt tovább gondolva a lehetőségek:
- Némelyik (gyári) tápegység is szabályozható korlátozott mértékben, ill. minimális módosítással szabályozhatóvá tehető. Ha nem kell nagyon széles szabályozási tartomány akkor ezt is érdemes mérlegelni.
- Ge Lee által ajánlott táp: tökéletesen megfelel a feladatra, árban is jó, de persze nem kevés meló megépíteni. Kellő rutin hijján rejthet buktatókat.
- Ha maradsz a step-down szabályzó mellett, ahhoz akár egy viszonylag egyszerű felépítésű rezonáns táp is készíthető, nem kell gyári stabilizált táphoz ragaszkodni. Ilyen valószínűleg készen is kapható kínából (valamivel olcsóbban mint a stabilizált tápok)
- Ha használt tápok is szóba jöhetnek akkor érdemes szétnézni apróhirdetésekben, is mert lényegesen olcsóbban kijöhetsz. Nekem is akad valahol elfekvőben néhány darab használt, de amúgy működőképes 54V/30A-es tápom - amit tervezek meghirdetni majd valamikor. Ezzel kapcsolatban ha gondolod kereshetsz magánüzenetben.
- A weblapomon levő 555-re épülő (step-down) kapcsolóüzemű szabályozók os is méretezhetők- megépíthetők több kW-os teljesítményre is (azt jelenleg nem tudom bevállalni, hogy helyetted megméretezzem) Tehát ehhez is barkácsolni kell.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 9:29 / 2

Miért láttad jobbnak eltávolítani a tápegységes cikket? Te is, és itt-ott mások is utalnak rá, de mivel közvetlenül nem lehet elérni, így elbizonytalanodnak az utánépíteni akarók.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 11:01 /

Nem részletezem, személyes okai voltak hogy leszedtem a cikkeimet, és hogy nem is fogok feltenni semmifélét sem.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 11:18 / 1

Ez érthető, lehetnek egyéni indokok.
De mivel ajánlod az építést, kialakul egy ellentmondásos helyzet. Akik kedvet kapnak az építéshez, mert ebben látják a megoldást, azok nem érik el a "hivatalos" és "naprakész" cikket. Illetve az is elbizonytalanító hatású lehet, hogy nem tudni kihez és hová lehet fordulni ha kérdés merül fel.
Következő: »»   846 / 846
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem