Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Idézet: „de mivel te szereltet akarsz” Elsősorban KIT-et keresek több ok miatt is, a készre szerelt akkor jönne szóba, ha nem találok KIT-ben. Idézet: „Válaszd a Vaterát mind a ketten jobban járunk! Nekem egyszerűbb marad az életem!” Miért mondod ezt?
Na most hagyd abba a mocskolódást! Egyébként is teljesen szétoffoltad a topicot a hőzöngéseddel! Most már én is azt mondom, hogy inkább a Vaterán nézelődj!
Sziasztok!
Méréstechnikai kérdésem lenne. 3300µF vagy nagyobb kondit mérve újat is beleértve szivárgást jelez a műszer. Mindegyik kondim rossz az újak is vagy csak a műszer hibázik? Próbaképpen két 2200µF kondit megmértem külön majd párhuzamosítva és már ott is jelezte a szivárgást. Köszönöm.
Valami hasonló jelenséget én is tapasztaltam, de az emlékezetem nem akar segíteni, mitől múlt el a jelenség. Úgy emlékszek, hogy a hardveren nem változtattam, tehát a szoftver lehet a megoldás. Melyik változat van beletöltve a PIC-be?
Bár most, hogy belegondolok, lehet még a PIC-et is cseréltem már, mióta megvan a szerkezet. Esetleg az elem gyenge? Végigkalibráltál mindent rajta, amit csak lehetséges? Esetleg oda-vissza? C - L - ESR? Mit mutat bekapcsoláskor? Mit mutat kalibráláskor?
1.22-es verzió van a pic-ben. Az elem is jó. Kalibrálás is megvolt mindenféle sorrendben.
F0=499KHz FCal=356KHz Kalibráláskor: Re=0.244kohm Esr kalibrálásnál: User0=158mV Fesr=87KHz
Én egy szoftverfrissítést kipróbálnék.
Bővebben: Link
Szervusz!
A nyák forrasztási oldala meg van tisztítva? (gyanta, egyéb folyasztószer) Ha nem akkor egy kis alkohollal (és kiszuperált fogkefével) érdemes lemosni.
Köszi, hogy felhívtad a figyelmünket erre a „tovarisok” által fejlesztett, L_C_ESR_F mérő műszerre.
Olyannyira megtetszett, hogy elhatároztam a megépítését. Ehhez begyűjtöttem az összes szükséges dokumentációt, és ha mást is érdekel a dolog, mellékelem a gyűjteményt. Az eredendő készülék PIC16F876-ra épült. Majd másik három szerző PIC18F2520-al építette. Részemről ez utóbbiak egyikét részesítem előnyben (kijelző latin betűs, 1.6 GHz-ig mér frekvenciát, nHy-s tartományban is értékelhető eredményt ad), a pontossággal kapcsolatban nem közölnek adatokat, majd kiderül. A melléklet egy Sprint-Layout-os nyákot is tartalmaz, így pl. az smd-s PRESCALER helyére be tudom illeszteni a rendelkezésemre álló DIP-est. titi, ha már saját nyákot tervezel, a tápegységet semmi esetre se az induktivitás mellé rakd. Azt rakd a kijelző és az IC közelébe. A hangoló áramköröket egymástól közel és a fentiektől távol helyezd el. Ha lehetőséged van a hangoló áramkörökhöz menő tantált kerámia kondira cseréld és köss vele sorba egy ~2.5 kOhmos ellenállást. Ezzel az ESR, ill. mOhmos ellenállás mérésénél pontosítani tudod a mért értéket és a nullpontvándorlást. Más; gyakran elhangzik a kérdés mekkora legyen a megengedett ESR ? A válasz egyből adódik a lehető legkisebb. Azonban a gyakorlatban ez így nem igaz. Az elkókat csatoló kondiként használva az esetleges pár ohmos ellenállásnak nincs jelentősége, itt inkább a szivárgás játszik szerepet. Az ESR leginkább a tápegységekben való elkóknál játszik szerepet. Azonban itt is van egy bökkenő analóg ,vagy kapcsoló üzemű a táp ? Az ESR fogalmának megjelenése óta úgy látszik a táp ICk fejlesztői is odafigyelnek erre a problémára erre két példa: A legújabban kifejlesztett nagyfrekvencián működő kapcsoló üzemű IC-hez az elkók helyett már a kerámia kondenzátort alkalmazzák többek között a közel nulla ESR miatt. Azonban itt is rájöttek, hogy nem okvetlenül előnyös, erre példa a –vl- és általam is favorizált MCP1650-es áramkőr család. itt az ajánlott kapcsolásban szerepel, hogy a kimeneti kondenzátorral kössön sorba a felhasználó egy 100 mOhmos ellenállást a stabil működés érdekében. Másik példaként vegyük alapul a BA25BC típusjelű analóg tápegység IC-t (azonos felépítésű pl. 1117 család). Az IC adatlapján 22 – 1000 µF közötti tartományban ábrázolják (külön kitérnek rá!!!), hogy az ESR ne legyen kisebb 50 mOhmnál és ne legyen nagyobb ~1.8 Ohmnál.
Hogy teljes legyen a melléklet
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
Az nem lehet -ha még nem tárgytalan-, hogy nem jó polaritással mértél elkót?
Próbáltam mind a két féleképpen.
Két féle eset van 20 másodperces mérés közben különböző kondikon: 1. csak 3-4 szer villan be a szivárgás 2. több másodpercig van "sz" jelzés majd visszavált "m"-re és megint vissza "sz"-re. Lényegében az "sz" egyszeri felvillanása vagy a tartós kijelzése számít szivárgásnak?
Szia!
jano36-tól idézve-"az 1.35-ös verzióban elkó mérésnél, még az ESR értékét is minősíti grafikusan." Üdv.kila
Azt nem írtad mekkora szám, azaz mekkora a mértéke a "szivárgásnak". Nagyobb elkóknál már nehezebb -ezzel a hardverrel- a memória effektus és a kis értékű szivárgás megkülönböztetése, ezért a kijelzés billegése nagyobb elkóknál 1-2 körüli "m" és "sz" értéknél nem problémás.
Okozhatja ezt bizonytalan érintkezés is a csipesz-banándugó-kapcsoló kontaktusainál... A "lécsőszerű ábra" minnél kisebb, annál kisebb veszteségű az elkó! Neked valószínüleg az 1.25-ös HEX kell, az User0=158mV értékedből itélve (ha fazékvason van az induktivitás akkor persze jó az 1.35) mert a kapacitás mérés pontatlanabb lesz.
m4-sz3
1.22 1.25 1.35 verzióknál ugyanúgy tehet akkor ez normális Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Itt válaszolok a privát üzenetedre, mert mást is érdekelhet:
Idézet: „Ha lehetséges szeretném elkérni az Lcm3 műszer v1.22 v1.25 v1.35 asm-jét, hogy át tudjam írni magyarra, meg bele tudjam tenni az auto kikapcs funkciót.” A forráskód C-ben van és nem publikus! Többek közt nem szeretném ha mindenféle jól rosszul átírt változatok terjednének el nem kevés bosszúságot okozva a felhasználóknak és nekem is kínos lenne mivel engem minősítenének utána! De a problémádat annélkül is meg tudod oldani: - Az autókikapcsra a program fel van készítve, a Skori lapján lévő kapcsolás szerint kell bekötni (az LCD RS lába vezérli) - A szövegek az EEPROM-ban helyezkednek el, ha megnézed a programozóval látható illetve a programózóval át is írható. Arra kell vigyázni hogy a 255-ös karakterek a string lezárók, azokat nem szabad felülírni (nulla lenne az elegáns, csakhogy az LCD-ben használjuk a nulla kódoú karaktert is...) Valamint a nem szöveget tartalmazó részeket sem szabad átírni. Bár a műszerek legtöbbje nem magyar nyelvű, így igazán nincs sok jelentősége hogy itt az üzenetek magyar vagy angol nyelven vannak. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Sziasztok, az ebben a kapcsolásban szereplő K1-es jelölésű relét hol és mennyiért lehet beszerezni?
Üdv.: Miki
Szia!
Bővebben: Link
Kedves István!
Mellékelten felteszem az általam a lomjaim között talált fazékmagok képeit véleményezésre. Ez az infó másnak is jól jön itt a fórumon. A méreteket feltüntettem. A képen nem látszik, mert lefeledtem róluk, hogy van a nagyobbik maggal megegyező méretű, de AL=250-es ferritem is. Melyik méret a megfelelőbb a műszerbe? A pici jobban elfér, de a nagyobb, 250-es vasra kell a legkevesebb menet. Ezek mind légréses fazékmagok. A 100-as magra ráadásul nem egész számra jön ki a menetszám. Azonfelül van a kisebbik maggal megegyező méretű, de AL=1500-as magom is, ez légrés nélküli. Gondolom nem jó a légrés hiánya miatt, amint a levelezésünkből kiderült. Köszönöm a segítséget!
Szervusz Csaba!
A kisebbik is elég lenne, kisebb mag -> rövidebb huzal..., de az anyaga (M1) lehetne jobb is! Mi az AL250 anyagminőség jele? Ha az AL számból számolsz menetszámot, arra számítanod kell, hogy a tényleges induktivitás akár +-5%-kal is eltérhet, mert a valós induktivitás függ attól hogy mennyire van kihasználva a tekercselési tér és abban hol helyezkedik el. Ezért nem kell nagyon foglalkozni azzal hogy a számítás egész menetre jön ki vagy sem. Érdemes utánamérni a kész induktivitást. Az AL100 inkább sok menetet kíván. (a tekercstestet nem érdemes kihagyni mert a közvetlen a ferritre tekert tekercsek nagyobb veszteségűek) István. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Szervusz István!
A 250-es mag képét mellékelem. Ami rá van írva, az innen nézve M1100. Sajnos a felirat minősége csapnivaló. Remélem, ekkora M érték már megfelelő... Az ugyanekkora méretű, 100-as mag M25-ös, az egyik magfelen ez a felirat van, a másik kicsit "bőbeszédűbb", 550M25 áll rajta, gondolom ez ugyanaz. Én is gondoltam rá, hogy nem csak megtekerem és kész, hanem utánamérek. Szerencsére a nagy lomolásban megtaláltam egy marék műszerkondenzátort is, még régi REMIX darabok, akár 0,25% pontosságú is van köztük. Szkópom (fekvenciamérővel) és jelgenerátorom van, tudok rezonanciát meghatározni. Sőt, ha a két -3dB-s pontot is megkeresem, akkor akár rezgőköri Q-t is tudok számolni. Természetesen van tekercstest mindhez. Igyekszem majd rendesen elosztani benne a huzalt, illetve a lehető legvastagabb vezetéket - párhuzamos szálas kialakítással - használni, a kis veszteségi ellenállás érdekében. Ami kérdés még, hogy mivel fogassam össze a magfeleket, mert bilincsem nincs hozzá. Acélcsavar növeli az induktivitást, műanyag csavart ekkora méretben nem láttam, a réz tűnik megfelelőnek, az "visszatereli" az erővonalakat a ferritbe. Jól gondolom? A furat 3mm-es, ilyen csavar (M3) kapható megfelelő hosszban. Köszönöm a segítséget!
Én zsugorcsövet használtam a helyhiány miatt. A zsugorcső rámelegítése előtt átmenetileg egy csavarral összefogtam. Még két lábat is applikáltam az aljára egy kis vezeték és epoxi segítségével.
A régi HAGY ferritek jelöléséről nincs pontos infóm de az "M1100" csak egy kód és nem feltétlenűl sokkal jobb mint az M1. De ha tudsz jóságot mérni, akkor ellenőrizhető a minőség!
Létezik M3 műanyag csavar ilyen hosszú is,de én sem találtam kereskedelmi forgalomban.Meg lehetne próbálni nyalóka (nem vicc) szárára M3 menetet metszeni és anyát is lehetne készíteni műanyaglemezből,nem kell,hogy 6 szögletű legyen.Szóba jöhet még a 3mm átmérőjű aluminium szegecs is,erre is lehet menetet metszeni s a fejrészbe még egy horony is alkotható fémfűrésszel.
Elég sokat láttam(bontottam, Posta, MATÁV átviteltechnika), a lyukas ferritek mind acélcsavarral voltak összefogva. Ritka kivétel volt réz, vagy antimagnetic sróf. Mivel mérni tudod, teljesen mindegy; ha van eltérés, tudsz változtatni a menetszámon.
Sziasztok!
Szerintem túl sokat rágódtok ismert vagy ismeretlen fazék vasmagokkal, míg amellett elsiklik a figyelem, hogy a képen vékony arasznyi huzallal vannak bekötve a kapcsolók. Aztán meg jön a pontatlan milliOhm mérés ... A modellező boltokban szoktam műanyag csavarokat venni, de a nyalóka nyele nálam is bevált, simán átdugva és megmelegítve a végeit mint szegecs rá lehet nyomni.
Elég kicsi az az arasz, úgy 5-6 cm...
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Kívánok sok szeretettel Boldog Új Évet!
Szervusz István!
A minőségellenőrzéshez viszont szükségem volna arra az információra, hogy mekkora jelszinttel és maximális frekvencián működik a tekercs. Publikus? Mert akkor a generátorral ilyen (és ekkora) jelet adnék rá és nézném, hogy még rezonanciára hozható-e, illetve mekkora a rezgőkör sávszélessége. Utóbbi a jósággal van összefüggésben, tehát információt fog adni arról, hogy megfelelő-e a vas. Szintén hasznos infó lesz az utánépítőknek. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |