Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   22 / 28
(#) lajos1969 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Szia!
Úgy néz ki, hogy működik, köszönöm szépen a fáradozásodat!!!
Van amikor megint csak nem tudta az ékezeteseket, de beléptem a menübe állítgattam s kilépés után meg már jól írta!!!?? No erre varrjunk gombot! Most ép jól megy!! Vagy akkor javult meg mikor ki meg bekapcsoltam megint!? Neked lehet mond valamit ez a jelenség valószínű, hogy a ki-be kapcsolástól javult meg?? A fusebiteket mire állítottad Nekem Low-E2, High-D9
Köszi még egyszer nekem nincs több kívánságom!!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) szaky27 válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Szia,

Az általad elkészített órához feltennéd a nyáktervet és egy alkatrész listát?
Nagyon tetszik és szeretném majd megépíteni én is.
A program meg az, amit Istvanpisti legutlojára tett fel?

Előre is köszönöm!

Üdv
Szaky27
(#) lajos1969 válasza szaky27 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Szia!
A program az amit Istvanpisti fórumtársunk feltett. A nyáktervet a Mátrix kijelzős kapcsolások témában megtalálod!!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) szaky27 válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Szia,

Köszönöm!
(#) Primary hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Van tapasztalatotok i2c/spi-os pwm-es sok csatornás LED meghajtó IC-vel?
Szeretnék csinálni egy órát, ami ugyan nem mátrix kijelző, de sok LED-ból fog állni. Szeretnék bele fényerő szabályozást és kb 2-4 árnyalatot.
Olyan IC kellene, amit be is lehet szerezni könnyen, lehetőleg TH, de ha SMT szerelést is el kell sajátítani előbb utóbb úgy is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) wbt válasza Primary hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Texas-nak van 24-bites meghajtója is. TLC5947 pl. Mondjuk ezek ágyúval-verébre, sokszor elég lenne a 4-6-bit felbontás is. De szerintem próbálkozhatsz ws2811-el, ebben 3db 8bites PWM van és kaszkádosítható, SO8-ban. (ha nem kell RGB). Kicsit drágábban van 6x8-bites, nem ilyen elvetemült vezérlésű meghajtó is LPD8806 becenévvel SPI-vel. Mennyi LEDről lenne szó?
(#) Primary válasza wbt hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Egyszer lenne egy dupla kör 2x 60 LED-del, plusz középre szeretnék egy mátrixot, de azt nem találtam még ki, hogy mekkorát.
A következő 1-2 hónapban nem fogok ráérni, egyenlőre csak keresgélek. Az alap óra és hőmérő funkciókon kívül nem tudom még mit akarok vele kijelezni. De lehet, hogy le kéne tenni erről, az árakat nézve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) Primary válasza wbt hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Most az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha lenne két generált PWM jel, és azokat multiplexelném a ledekre? 0, 1, egyik PWM, másik PWM. A pwm kitöltést globálisan lehetne állítani. Ezek sem kellenének minden LED-hez, mert ott is lehetne ciklikusan másik csoportot felvillantani.
(#) proba válasza wbt hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Vagy ha nem ragaszkodsz a mátrixhoz, WS2812. Ez egy RGB led, igaz kicsit vad vezérléssel, de cserébe roppant egyszerű huzalozással.
(#) wbt válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Ha elég a csoportos, nem egyenkénti fényerőszabályozás, használhatsz olcsón MAX7219 vagy TM1637-38-stb. mátrixvezérlőket. Elég fapadosak, 16 illetve 8 lépcsős fényerőszabályozás van. Viszont egyszerű vezérelni, de a mátrix behuzalozása szép meló. WS28xx intelligens LED-ekkel egyszerűbb madzagolás, de ha nem kell RGB--nek lennie, akkor olcsóbban jösz ki a mátrixvezérlőkkel.
(#) Primary válasza wbt hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Elég a csoportos.
Úgy szeretném, hogy körben 2 sor led (2x 60db), amik folyamatosan világítanak egy kisebb fényerővel, és csak 3 ledet kellene egy időben kiválasztani, és magasabb fénnyel járatni (óra, perc). És így az egésznek szeretném a fényerejét állítani egyszerre (a környezeti fénynek megfelelően).
Középre pedig menne egy sima mátrix, aminek szintén szeretném a fényerejét állítani, de itt nem kell világosabb/sötétebb pixel, csak sima 2 állapotú.

B megoldás: Lekapcsolgatom a LED-eket. Az összes világít, ahol mutatnia kell az órát és a percet, ott leoltom.

2 db MAX7219 elég lehet, ha csak kigyújtani akarom.
(#) wbt válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
A MAX tud 16 lépéses fényerőszabályozást is, tehát nem kell kapcsolgatni a LED-ek tápját. (sőt, nem is tudod, mert ez vezérli a közös pontokat is) A TMxxx 8-lépéses fényerőt tud. Persze mindkét vezérlőnél jó, ha fele használható, de ide elég lesz. Szerintem ez lesz a low-cost megoldás, no meg jó paneltervező auto-routerrel
JAni
(#) Primary válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Szerintetek milyen megoldás lenne, ha ehhez hasonlóan hajtanám meg, csak még a kitöltési tényezőt is változtatnám.
Kellene kb 100 Hz frissítési sebesség, 10 szegmenssel, ami azt eredményezi, hogy minden ledre jut <1ms idő, amíg lehet garázdálkodni. Ha 16 szinten szeretném állítani, akkor legrövidebb időre 62,5us időre kell felkapcsolni.
Szerintetek működőképes? Az egészre beáldoznék egy ATMega8-at, mint kijelző vezérlő. Eddig ez tűnik a legolcsóbbnak, és így talán meglenne az összes funkció, amit szeretnék.

Végeredményben a MAX7219 sem drága nagyon, ha az ebayről veszem, de ott csak 1 féle fényességet tudnának egy időben a ledek.
(#) wbt válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Persze, működhet, ha 500 utasításból meg tudod írni a vezérlést és lesz elég RAM a fényerők tárolására is. De azt írtad, csoportonként kell fényerőt szabályoznod, csoportonként 1-1 MAX elég akkor. De persze megírhatod M8-ba, szerintem belefér...de lehet, csinálnod kell hozzá tranyósmeghajtást, akkor meg már méret/anyagár/munka módosul szépen.
(#) proba válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
10mS jut rá szerintem a 100 hz-től függetlenül (sec/10 led) .A másik elég szuper ledeknek kell lenni, hogy a processzor kimeneti árama elég fényerőt tudjon produkálni.
Először azt kell tisztázni, hány led fényerejét akarod egyszerre állítani. ( ez mátrix esetén eldönt egy sor , vagy oszlopszámot. (legalábbis sor vagy oszlopon belül már eléggé macerás a fényerőt állítani, bár lehet.)
(#) Primary hozzászólása Ápr 7, 2015 /
 
Két részre gondoltam: A kör alakú mutatókat helyettesítő lesz, és egy sima mátrix középen. A sima mátrixnál tök jó lesz a MAX7219, a mutatóshoz meg jó lenne egyenként állítani a fényerőt.

RAM biztos, hogy elég. Azon a 120 leden kellene produkálni kétféle fényerőt, plusz egy kikapcsolt állapotot. A fényerő szabályozás miatt kell a 16 szintű fényerő. Azt kell kiválasztani, hogy a kimenetre a kisebb vagy a nagyobb kitöltési tényező érvényes-e, vagy kikapcsolt állapotba kell-e lennie.
(#) Primary válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Úgy nézne ki a dolog, hogy van két koncentrikus led kör. 60-60 led. Világítanak egy alapfényerővel. A percnél mindkét sorból világít a megfelelő, az óránál csak a belső körben, a másodpercnél pedig vakancia menne körbe. Amikor fényerőt állítok, akkor alacsony és magas fényerőnél is meg kellene maradnia fényesség különbségnek.
(#) Kovidivi válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Több lehetőség eszembe jutott: LED-ek mátrixba szervezve, TIP6C595-tel GND-re húzva a LEDek. A shift regiszter G lábán PWM-mel tudod szabályozni a fényerősséget minimum 8biten. Ez lenne a fő fényerőszabályzód. Ezután egy ciklust felbontanál mondjuk 5 részre, tehát ha 10mS jut egy mátrix sorra, akkor mondjuk 5x2mS-ig ugyanaz a sor kap feszültséget, az interruptból pedig szabályozható, hogy az 5 részből melyik LED, hányszor.legyen bekapcsolva. Amelyik LED csak 1x villan fel, az halvány lesz, amelyik LED mind az 5 résznél be van kapcsolva, az 5x nagyobb fényerővel fog világítani. Így kaptál egy 5 lépéses fényerőszabályzást, ami meg meg van a PWM jellel szaggatva, ez pedig a fő fényerő szabályzó. A PWM frekvenciájának egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie, mint egy ciklus-é.
(#) Kovidivi válasza Primary hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /
 
Egyébként én is gondolkodtam már pont egy hasonló óra építésén. Szerintem a középső LED-mátrixnak nincs semmi értelme. Arra kellene összpontosítani, hogy egy mutatós órát hozzunk létre LED-ek segítségével. A középső kijelző csak elvenné a figyelmet. Szerintem csak pontokkal nem lehet egyértelműen kijelezni, hogy hány óra is van jelenleg. Megnéztem több videót, és nem tudtam egyszer sem leolvasni az időt, de még közelítőleg sem. Viszont ha ránézek egy normál órára, egyből látszik, mennyi az idő. Pl. itt: Bővebben: Link Hány óra lehet? Értelmetlen próbálkozás szerintem. Ha lesz középen egy másik kijelző, akkor viszont a szélső körnek nincs értelme... Tehát a 60 LED jogos, de lehet nem elég! Vagy ez a három körös megoldás: Bővebben: Link. Állítsd meg a videót, és a kimerevedett kép alapján próbáld kitalálni, mennyi az idő. Ha éjjel felébredsz, akkor is tudnod kell, mennyi az idő. Ha tényleg csak a másodperceket mutatná a 60 LED, azt én pazarlásnak érezném. 60 LED-et külön-külön vezérelni, úgy, hogy jelentősége minimális. Át kell gondolni ezt a projektet rendesen. Én is szeretnék egy használható órát építeni, remélem kitalálunk valamit.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Szerintem 3-4 db. mátrix elegendő a feladathoz. Ha csak kerek ledpöttyökben gondolkozunk akkor nem könnyű leolvasni. A kismutatót és a nagymutatót ki lehetne maszkolni és megfelelő diffúzor alkalmazásával elérhető, hogy vonalak ábrázolják a mutatókat (Mert a formaledek igen drágák). Az én órámban most 2 max7219 dolgozik, ha a mutatókat is az vinné kellene még kettő úgy, hogy a nagymutató dupla hosszú lenne, az alját és a tetejét a két max közösen hajtaná meg. (Mondjuk 180 led meghajtása nem egy nagy durranás itt ebben a topic-ban )
(#) Primary válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Középen nem az időt szeretném kijelezni, hanem a dátumot és a hőmérsékletet. Én úgy gondoltam, hogy mondjuk 6 órakor világít a 0. led mindkét körben, illetve a belső körben a 30. Ezen felül halványan világítana minden 5. a külső körön, minden 15. a a belső körön. Majd lerajzolom.
Van egy órám, amiből kiszedtem az óraművet, mert idegesített a hangossága, de nem találtam másikat. Egy fém ház, fekete számlappal, és az egész egy nagy rugón áll.
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Jól néz ki az órád! Az infra vevővel mit tudsz állítani?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Jelenleg a 3 gomb szerepét veszi át az infra, ha az óra a falon van hasznos. (menü, + , - ) A menün keresztül a fényerőt, ébresztést és az óra beállítását lehet infrával is . Majd később programozok bele közvetlen funkciókat is, de azt nem szeretem, ha az asztalon hagyott távirányítóval elállítgatják az órát, akár véletlenül is. Ha nem lép be amenübe, a dátumot és a hőmérsékletet mutatja az infa megnyomásával.
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Ennyi funkció bőven elég szerintem is. Valami gyári távirányítót használsz, vagy építettél egyet?
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Gyári philips és sony távirányítót ill. az ebayról mini kulcstartó távirányítót.
(#) teglascs válasza sooty hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Szia, ez állati jól néz ki...
Mi vezérli az egészet?
(#) sooty válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Egy 16f886 -os pic.
(#) seventeen hozzászólása Ápr 11, 2015 /
 
üdv mindenkinek.
egy nagyobb méretű RGB mátrix led kjelzőt kell h építsek. Van min elindulnom, de lenne pár kérdésem, van annyira aktív a forum, hogy ide írjak?
(#) teglascs válasza seventeen hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Jó kérdésre, izgalmas problémára szerintem ugrani fognak.
(#) wbt válasza seventeen hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Mekkora az a "nagyobb"? Frissítési idő? Multiplex vagy filmezhető kell?
Következő: »»   22 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem