Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Nekem is ilyenem van. A bemenetekre egymás után adsz 5-10 ms széles TTL-jelet akkor forog. Ez az alap.
Szerintem ezzel a panellal nem tudod direktben megcsinálni, hiszen a bipoláris motorok tekercseit fordítva is kellene vezérelni. Itt az a trükk, (a melléket kapcsolási rajzban) hogy az ellentétes vezérlést direktben ellenállások adják. Ezzel amikor az IC kapcsol épp, akkor nem csak a motor tekercseit gerjeszti, de még a (22 Ohm-os) ellenállásokat is fûti. Ez gazdaságtalan és csak nagyon kis motoroknál mûködik.
Sziasztok!
A képen látható motor az vajon bipoláris vagy unipoláris? Mértem ellenállást de minden hogy mutat a műszer valamit. Illetve hogy kellene ezt bekötni? Segítségeteket előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
A vezetékek száma alapján inkább unipoláris. Úgy képzeld el, mint egy közös anódú kijelzőt. Az egyik vezetékre adod a tápfeszültséget, a maradék négyet pedig a nullára húzod megfelelő sorrendben. A képen ne zavarjon meg az izzó, sem a négy szál +12 V. Utóbbiak nálad a motoron belül össze vannak kötve. Közben találtam egy jobb képet.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
Értem. De egyszerűen sehogy sem tudom kimérni a tekercseket ez miért van? :O Mindig akár melyik lábhoz rakom a multiméter-t mindig mutat ellenállást?!
Nézd meg az első képet. A nyolc tekercsvégből négy össze van kötve, a másik négy ki van vezetve, illetve az összekötött is. Még jó, hogy minden irányban tudsz ellenállást mérni, ez azt jelenti, valószínűleg jó a motor. A képeden valószínűleg a bal oldali vezeték a közös, a többi négy a szabad tekercsvégek.
A közös és bármelyik szabad vég között kb. ugyanakkora ellenállást kell mérj. Két szabad vég között pedig dupla akkorát, mint a közös és egy szabad között.
Persze mert a 4 tekercsnek van egy közös kivezetése ami a motoron belül össze van kötve . A közös kivezetés és bármelyik "fázis" kivezetés között fele akkora az ellenállás mint két "fázis" kivezetés közt . Szerintem a + jelű vezeték lesz a közös, de keresd meg az adatlapját a mocinak azon minden fel van tüntetve
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
Sziasztok.
Valaki el tudná magyarázni, hogy micsoda az a Decay tulajdonság? Fast és Slow, stb. Köszönöm!
Amikor kikapcsolod egy bipoláris léptető motor tekercsét, akkor annak az árama nem szűnik meg hírtelen, hanem valamere utat keres magának. Ha nem foglalkozol ezzel, akkor valamelyik szabadon futó diódán fog tovább folyni, idővel nullára csökkeni. Ez egyrészt jó, mert nem kell vele foglalkozni, másrészt rossz, mert a diódákat melegíti.
Az a vezérlő, amely decay módú, "tudatosan" készít utat a mágnesező áramnak, úgy hogy bekepcsolja valamely félfezetőket, hogy legyen útja ennek az áramnak, és igy fetek esetében kisebb lesz a veszteség. Ez az "útkészítés" kétféle lehet. Ha a tekercset zárja rövidre (a H híd alsó vagy a felső fetek bekapcsolásával), akkor amágnesező áram viszonylag lassan csökken, ezért ezt lassú, "slow decay" módnak hívják. Ha az egyik átló után a másik átlót kapcsoljuk be, akkor gyorsabban csökken a mágnesező áram, ezért ezt gyors "fast decay" módnak hívják. Egy angol oldal, ahol ábrákat is találsz: Bővebben: Link
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy léptetőmotoros makrosín mozgatást. Rendeltem hozzá egy motort meghajtó elektronikával: Bővebben: Link Egy nagyon egyszerű elektronika kellene hozzá. Az nyomógombos léptetés, irányváltás lehetősége lenne a kívánalom. Tudnátok valami kapcsolást javasolni nekem? Nagyon megköszönném. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
Még vegyél hozzá egy iilyen (vagy hasonlo) meghajtot (az eredeti ULN nem is fog nagyon kelleni), és itt 2 bemeneten kezelheted a motort. Az egyik az irány a másik meg a lépés. Már csak 2 nyomogomb kell hozzá.
BUÉK! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
És ha csinálsz vagy veszel hozzá egy 555 ös astabilt akkor akár változtatható sebességgel is mozgathatod a sinedet
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
Olvasgattam a régebbi hozzászólásokat, a L297 ic is jó lehet?
Elvben igen de akkor másképpen kell a motort bekötni (az ULN nélkül) lásd az L297 adatlapját (bipolárisan kell bekötni).
Már Massawa leírta a konyhakész megoldást, ne agyalj tovább, minden más bomyolultabb.
Az (szerintem) egy 8 lábú PIC kontroller, és nem valódi cél-ic, egy netes tutorialokat bemutató cég találmánya. A tévedés jogát fenntartom.
Holnap ha sikerül előkeresem és lefotózom -én vettem ilyet ..
Miből gondolod hogy TE ? NE 555 van benne és bárhol kapsz fillérekért ..
Szerintem nem függ össze a kettô, mármint hogy rátalált a TE555-1 fantázianevû csodára, és hogy linkelted az astabilt.
Erre bukkanhatott talán. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
A motor elvileg 5v-s, a minimum 8v nem okoz problémát?
Röviden: nem.
A motorvezérlô azért van hogy megoldja helyetted ezt a problémát.
http://www.555-timer-circuits.com/stepper-motor-controller.html
Erre gondoltam.
Elég baj, hogy ilyesmire gondolsz Szilveszter estén.....
Egészségedre, BUEK |
Bejelentkezés
Hirdetés |