Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   132 / 164
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Az sem okvetlenül trapéz, de szerintem ilyen mélyre a delikvens aligha láthat.
(#) Linegekko válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Sok mindent félreértek még, talán ez sokáig így lesz. Teszek fel pár képet hogy mit vettem volna de lebeszéltek.
Adott volt egy 2.1Nm-es motor a hozzá való motorvezérlő és egy sebességszabályzó. Ami nem volt nekem elég részletes. A kérdésem az volt az eladóhoz hogy a PUL ágra ráadhatok-e 555-össel egy négyszögjelet ami én szabályzok. erre a válasza az volt hogy nem fog menni mert a PULL vezérlőjel első felfutó éle nem egyenes hanem trapéz alakú. Mert ez építi fel a mágneses teret. Ez egy jó hírű bolt Újpesten. Biztos én nem értem, mert nem kérdeznék annyit. De a kérdés még mindig az hogy lehet vagy nem, és ha lehet akkor hogyan? Illetve még azt kérdeztem az eladótól hogy ha megveszem a sebesség szabályzót és miután elindítottam vele a motort átkapcsolhatom-e az én 555-ös szabályzómra. azt mondta hogy talán működhet. Nyilván így bizonytalanra nem mertem bevásárolni. Az általad említett sebesség profil azt takarja hogy lassan kéne emelni és csökkenteni a sebességet és nem egyből a kívánt sebességen indítani?
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Annak a vezérlönek a rajzát bizonyára a. Kis Einstein készitette, mert több lényegtelen informáciot megtudsz rola mint lényegeset. (Kit érdekel pl egy kimenet a motor számára, ha nem tudod mi megy azon a 3 droton? )

Szoval szállj vissza a földre és hallgas ránk.
Valamennyi itt bemutatott eljárás müködöképes és pofonegyszerü meg olcso is, ellentétben az általad igy bemutatott szerkezetektöl. Lehet, hogy hiányzik nálad valami informació kpacs. rajz, de azt mi nem tudjuk.
Ezen a forumon vagy a CNC vezérlöknél annyi jo és olcso megoldást találsz, hogy böségzavarban fogsz szenvedni.
Szoval tisztázd mit is akarsz csinálni, biztos lesz hozzá egy két jo ötletünk.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
(#) Bakman válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Valószínűnek tartom, hogy a "PLC"-t is szerették volna eladni neked.
(#) ktamas66 válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Igen. A "kívánt sebességen indítás" nagy gyorsulást jelent. Hogy mekkora lehet a gyorsulás, a motor nyomatékától és a mozgatott tömegtől függ (ugyanígy a megállás is csak lassulással). Tehát igen, lehetséges, hogy az 555 nem alkalmas. Nem tudom a PLC-ben van-e ilyen program, a potival vagy a kapcsolókkal mit lehet állítani.
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Azért ez nem olyan egyszerü dolog, hogy azt elöre lehetne programozni. Honnan tudja a modul hogy mit hajt milyen nyomatékkal igy és milyen görbével?
Ráadásul a leállogörbét a PLC nem is tudhatja, legfeljebb a vezérlés tudja, hogy mikor közeledik a motor a mozgás végére.
Ezek nagyon bonyolult dolgok egy egyszerü PLC számára, ráadásul a leállo görbe ellentétben az indulotol nem fix, azaz másképp kell fékezni nagy fordulatszámbol és megint másképp kissebbröl.
(#) Linegekko válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Okés köszönöm mindenkinek a segítséget!
Nekem ez az egész egy Tárgyasztal forgatásához kéne ami 30 ford/perc-el kell hogy forogjon, +- 10% állítási lehetőséggel. 10x es áttétel és 4 kilós a tárgyasztal. A motornak kb 300 al kell pörögjön. Mivel szerszámgép lenne változó a terhelés, a fordulatszámnak állandónak kéne hogy legyen. Ezért gondoltam a léptető motorra mert erős és nagyon pontos.
Felgyorsítani és lassítani lehetne kézzel is nem feltétlenül kell ezt automatizálnom. A motor vezérlő áramkör nem tudja ezt elvégezni alapból?
A PLC-t amit eladtak volna 25ezer és még a programit is meg kellett volna íratnom. Együtt 70e lenne. Kicsit sokallom arra hogy elindítsam sebességet állítsak és leállítsam a motort.
(#) Linegekko válasza Bakman hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Lehet
(#) Linegekko válasza Massawa hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Analóg kapcsolásokat nem nagyon találtam csak egyszerű 555-ösét, meg rengeteg kódot programozáshoz amivel nem tudok egyenlőre mit kezdeni.
Nem annyira látom át a dolgot. De igyekszem rátok hallgatni, ezért írtam ide.
Azt pontosan tudom mit szeretnék, le is írtam most feljebb kicsit.
Nagyon köszönöm hogy agyaltok a problémámon!!!!!
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 / 1

A korábban berakott modulhoz (2A-ig) elég egy 5 V-s 555-s impulzusgenerátor ( csak a frekit kell változtatni néhány Hertztöl kb 500-ig. )
Ha a motor nagyobb áramot igényel, akkor ugyanolyan modulbol van nagyobb is, vagy veszel egy L298 meg egy L293-s meghajtot. ( de ez is már volt itt kapcs. rajzzal együtt).
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 / 1

Az ilyen alkalmazásra nem a legjobb a léptetömotor, mert azt ha váratlanul leterheled ( szerszámgépnél elöfordul). Akkor megáll vagy szaggat. Ilyen alkalmazásra sokkal jobb az erös DC motor visszacsatolással ( optikai sztroboszkop). Azok a terhelést kitünöen birják egyszerü vezérelni. Oda joval nagyobb áttétel kell igy nagyon erös lesz. Szoval gondold át mit akarsz.
Pl használhatsz akku nélküli furogépeket ( akár ingyen is kapsz mert már annyi kinyirt akkus gép hentereg szerteszét) - abban ott az áttétel mintegy 600 ford/perc, vagy csavarhuzokat kb 200 ford/perc és pofon egyszerü PWM elektronikát. Ha okvetlenül fontos a sebesség tartása, akkor egy visszacsatolással azt is meg lehet oldani ( ha még nincs a furogépben).
(#) ktamas66 válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Akkor neked nem kellene pozícióra szabályozni, csak fordulatszámra? Akkor nem lényeges a nagy gyorsulás, legfeljebb 1-2 tized másodperccel később éri el a stabil fordulatot, és a megállásnál sem kell előre pozíciót számolni. Szerintem PLC-vel, vagy mikrovezérlővel megoldható.
(#) Linegekko válasza Massawa hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Nagyon köszönöm!

Teszek még egy próbát azzal a kis áramkörrel, és ha nem lesz jó újragondolom.
Volt már régi nyomatéktartós fúrógépem. Elvileg működhet.

Még egyszer mindenkinek nagyon köszönöm!
(#) fater0827 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Üdv
Az 555 után pl 7414 jelformáló ? Csak 6 kapu !
Üdv
(#) fater0827 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Szia,

Itt találsz egy-két képet, hogy jobban el tudd képzelni a helyszínt.

A korong átmérője, ill. a híd hossza 24 cm, a központi tengely a terepasztal szélétől 19 cm, és az oldalléc 8 cm-es,

A motort majd direktbe a híd központi tengelyére kívánom felszerelni.

A kezelőgombok a digit kijelzővel pedig az oldallécre kéne kerüljenek,

Ezek gondolom a vezetékezés/ vezeték hosszok szempontjából azért kívánatos infók,

Köszi előre is,
Attila
(#) Pali79 hozzászólása Nov 26, 2016 /

Sziasztok!
A4988 modullal el lehet érni valahogy, hogy amikor nincs lépés legyen tartóáram a tekercseken?
(#) Medve válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Hm? Az enyém olyan, hogy (ha nem intézkedem erről) rajtahagyja az áramot. Valamit elköthettél az Enable bemenet körül!
(#) Pali79 válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Ezt kifejtenéd picit bővebben? Nem igazán értem mit szeretnél mondani.
(#) Medve válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Tedd a chip (modul) enable bemenetét L-szintre. Így mi a helyzet?
--- Ja vagy arra gondolsz, hogy ha nincs lépés, akkor az üzemi áram helyett egy kisebb maradjon a tekercseken?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
(#) Pali79 válasza Medve hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Az eddig is ott volt különben nem is működik egyáltalán.
(#) Poli válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Szia!

Ha van vezérlés, van tartóáram is, (én PC-párhuzamos portról vezérlem, a vezérlő szoftver futása alatt tart, ha bezárom elenged.)
HEStore: Link az első adatlapon van a bekötés, én az ENABLE-t is bekötöttem, az MS1-2-3-al a részlépéses üzemmódokat lehet beállítani (1/2, 1/4 stb.)
(#) Pali79 válasza Poli hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Köszönöm! Én bénáztam, most jól működik!
(#) Bearni74 hozzászólása Nov 27, 2016 /

Ez engem is érdekel, mert nekem is A4988 as léptetömotor vezérlőim lesznek egy arduino cncshieldbe bele dugdosva.

Igaz nekem utánna valószinű még egy egy fet is lesz, mert a léptetőmotorjaim áramigénye nagyobb lesz mint a vezérlőn megengedett.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Ha a tartóáramra gondolsz, akkor ha kap áramot a vezérlő és az Enable alacsony szinten van akkor van tartóáram. Ha az Eneble-t magasra húzod akkor megszűnik a tartás.
(#) Medve válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Hogyan gondolod megnövelni az IC terhelhetőségét?
(#) Bearni74 válasza Medve hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Szia!
Ugy gondolom, de ez nem a leg járhatóbb út, hogy a motor és a vezérlő közé beteszek tekercsenként 1 -1 fet et ami nagyobb áramot bir, és a vezérlő csak azt nyitná csukná. Bár lehet igy a tartó áramot elvesztem.
(#) Poli válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Szia!
Az ötleted egyáltalán nem fog működni. A vezérlő teljes H-hidas, nézz utána a működési elvének akár itt a cikkek között és a bipoláris léptetőmotor vezérlésének.
(#) Bearni74 válasza Poli hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Tudom. Olyan fet es kapcsolást akarok utánna tenni, ami mindkét irányba tud nyitni. Van is ilyen és elég nagy áramot tud. 40 V 20 A. Pnp és npn oldala is van. 6 lábú. Kb 150 - 200 Ft drabja. A volt főnököm cnc vágójában is ilyenek vannak a Vízérlő lapka után.

Igy tudom, hogy gyakorlatban is működik. Az a gép is 2x3 es asztallal van, ráadásul olyan tömegü az y hidja, hogy kis motorral nem is lehetett volna próbálkozni. Csak maga a hid 60x60 as zártszelvény, amin rajta még a z tengely, a plazmavágó vezetékei, a z tengely vezetékei és mindez energialáncban. Kéét oldalon egy egy léptetőmotor viszi az egészet.
(#) atter82 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Szia Pali79,

Itt találsz két képet a svájci motorról, ha ez segíthet...

Üdv.
Attila
Következő: »»   132 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem