Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő
 
Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 30
(#) SzT3 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok!

Van pár ilyen fajta mozgásérzékelőm, és szeretnék belőlük összehozni egy kis házi riasztót plusz lámpa kapcsolót!
AMi a kérdésem lenne elvileg a hetes nyolcas csatira tudok relét kötni ugye? csak mert teszt megvolt áramot adtam az érzékelőnek relé rákötve és nem huzta be! (relé tesztelve amúgy mert működik! )
Használjam a sima alarm outputot?? és azzal kapcsoljam a relét??? De akkor minek a 7-8 port
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) Gafly válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 20, 2013 / 1
 
A 7-8 pont a mozgásérzékelőben lévő relé kuntaktusa, ami alaphelyzetben zárt, riasztás esetén szakít.
Ha ezt símán rákötöd a relére, nincs mitől meghúznia. Pont ugyanaz a helyzet, mintha egy villanykörtére rákötnél egy kapcsolót. Ott is hiába kapcsolgatsz, nem kezd el világítani
Egy 12V-os relét kössél a 7-8 pontokon keresztül a 12V-ra és minden rendben...
(#) SzT3 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Jééé.. hogy ez működik!!!
És már azt is tudom hogy így
Köszönöm
(#) Gafly válasza SzT3 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Esetleg köthetsz még párhuzamosan a reléd tekercsével egy diódát, a mozgásérzékelőben lévő reed kontaktus kímélése végett. A katód (csíkkal megjelölt) megy a +12V felé.
(#) pociboy hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Sziasztok!

Ma kötöttem be egy ledes reflektort. A régi 150 wattosról használnám a mozgás érzékelőt. Az mitől van, hogy amikor kikapcsol a lámpa akkor a ledek kb. 1 másodpercenként felvillannak? Köszi, ha valaki tudná a megoldást.
(#) proba válasza pociboy hozzászólására (») Dec 15, 2013 / 1
 
Szedd ki belőle a relét átkötő zavarszűrő tagot. Egyébként meg klasszikus energiatakarékos égő glimmes kapcsoló probléma.
(#) pociboy válasza proba hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Köszi, megpróbálom!
(#) estebahen hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok! A mellékleten látható típusú mozgásêrzékelőt szerettük volna bekötni, de sajnos konstans morzézás lett a vége, ami a relé kapcsolgató hangjával párhuzamosan a lámpák villogását is eredmênyezte. Valaki tanácsára kicseréltem körtêkre a csôveket (energia takarékos)de nem szünt meg a villogás. 4 helyett egyet hagytam becsavarva, de az az egy is villogott. Másik érzékelőt is kipróbáltam, ugyanaz a szitu.Váltò kapcsolóval van eredetileg megoldva, hogy bentről, illetve kintről is lehessen fel és lekapcsolni a ház sarkainak a 4 lámpáját. A kűlső kapcsolòbòl érkező lámpaszál adja a fázist a mozgásêrzékelőnek. Tudna esetleg valaki tanáccsal segíteni? Köszönettel!
(#) Inhouse válasza estebahen hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Esetleg túl közel van a felkapcsolt fényforrás az érzékelőhöz, ezért a világos miatt lekapcsol?
(#) estebahen válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Kôszönöm válaszod, ami közel volt, eltakartuk, kiiktattuk. Ugyaaz a kattogas esvillödzás
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) estebahen hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Probalampaval jol mukodott, ezt nem irtam meg, de ahogy a kimeneterae a lampak vannak kotve... villognak es morzehang van
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) proba válasza estebahen hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Esetleg a bemenő meg a kimenő fázispontot összecserélted?
(#) estebahen válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Az érzékelő N-je fázisba lett kötve, mivel a ház vezetékei színük alapján ezt sugallták :S
Köszönöm a segítséget!
(#) attyla999 hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Van egy 3 éves mozgásérzékelőm és magától fel le kapcsolgatja a lámpát. A mai napon leszereltem és tettem fel egy vadonat újat. Ez most tökéletesen működik.
A másikat szétszedtem, de nem látom mi lehet a hibája. Egy panel van benne.
kép:
http://kepfeltoltes.hu/140113/107523807HPIM5364_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140113/HPIM5365_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szerintetek mi romolhatott el benne? Lehet ezt orvosolni egy pár száz forintos dologból? Vagy dobjam el és lejárt az ideje?

HPIM5365.JPG
    
(#) Atsz hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Sziasztok,

Egy ismerősömnél a piacon kapható legdrágább mozgásérzékelők vannak felszerelve, a pontos típust sajnos nem tudom. 3 db, egy kültéren 2 db házon belül. Egymástól különálló egységek és nincsenek rendszerbe kötve. Egyszer csak mind a három egyszerre aktiválta a hozzá kapcsolt lámpát és nem alszanak ki, folyamatosan világítanak. Valaki tapasztalt már ilyet? Mi lehet ilyen befolyással az érzékelőkre? Zavarhatja valami? nem tudom rádiójel, akármi? Sajnos nem értek hozzá. Vagy csak ha megbabrálják, akkor jelentkezhet ilyesmi? Sajnos ez sem kizárt.

Köszönöm szépen előre is ha valaki tud válaszolni.

Szép napot kívánok!
(#) proba válasza Atsz hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 1
 
Kapcsold le a hozzájok tartozó automatát , várj két percet ,kapcsold vissza. Szerintem te leszel a menő milyen gyorsan megjavítottad. (Lehet volt egy rövid áramszünet. soknak ez felkapcsolás parancs. Ezt csak így lehet eltörölni)
(#) Inhouse válasza attyla999 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Meg kellene mérned a tápfeszültséget. 24VDC szokott lenni, ez is az, relén olvasható. Mivel trafó nélküli tápja van, így vigyázat, az összes pont hálózati feszültségűnek tekintendő, nem érhetsz hozzá!
Soros kondival és ellenállással ejtik a feszültséget és egy zener fogja meg. Ha a feszültség alacsony vagy nem húz be a relé, vagy más bolondságokat csinál. Ezt a soros kondi kapacitáscsökkenése okozza. 220-470nF között szokott lenni valami, nézd meg!
(#) franky710 hozzászólása Jan 23, 2014 /
 
Szevasztok!
Van egy mozgásérzékelőm 150 W reflektor lámpával egybekötve ami egy ideje nem működik, vagyis
Áramot 220v-ot kap a halogén izzó jó és akár hova tekergetem a fényerő, ill. időbeállítási potmétereket nem reagál semmit, vagyis nem kapcsolja fel a lámpát.
szétszedtem az elektronikáját a relé jó Lm324n IC- vel van megoldva.

Hol keressem a hibát!
köszönettel: Feri
(#) Inhouse válasza franky710 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
(#) franky710 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Köszönöm a válaszod!

Most ott tartok, hogy megmértem a relén lévő feszültséget és 17.5v-ot mértem.
kicseréltem a puffer kondit, zener diódát, és az elenállásal sorba kötött 394J 400v -os kondenzátort 0.47 mikrósra és igy 5v feszültséget mértem, mi lehet a gond?

Köszönettel :Feri
(#) MartonStaub hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Szevasztok!

Kezdő építő vagyok és szeretnék egy árnyékra kapcsoló áramkört összerakni, ami időre utána lekapcsol. ezen az oldalon találtam egy "ki-be kapcsoló nyomógombbal" alapkapcsolást, abba ültetném be valahogy egy tranzisztorral erősített kondival leválasztott fényérzékelő ledet..
(vezérelni szeretném a kimenetet is, de az villogóáramkörrel tervezem vagy egyik tranzisztor indítja a másikat, az meg a következőt) mondjuk 5 másodperc pozitív kimenet, 10 másodperc csend majd 5 másodperc fordított polaritás motorvezérléshez. a polaritás fordítást 1 tranzisztorral gondoltam közös félpotenciálra kötném a motor egyik pontját, működő tranzisztornál megfordítja a motor polaritását.
Remélem működik majd. 1,5 voltról már szépen megy a motor.
köszönöm a hozzászólásokat ha írtok
(#) proli007 válasza MartonStaub hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Hello! Ezt olyan jól leírtad, hogy ezek után, már fogalmam sincs mit is szeretnél. Azt pedig végkép, hogy miért a mozgásérzékelős topikba írtad le.
De azt javaslom, írd le egyszerű szavakkal, mi is a végcél, vagy részegységenként mit is vársz mitől. Mindenféle tranzisztorok mellőzésével.
Amúgy az "árnyékra kapcsoló" alatt mit értesz? De összehordtál hetet-havat (ami mos éppen van is) hogy ettől aztán teljesen elbizonytalanodtam mit is szeretnél mivel.
Szóval ha lehetne, valahogy egyszerűbben.. Köszi!
(#) MartonStaub válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
hogyan is írhatnám le egyszerűen.. van egy működő áramkör, pennyben kapható díszamadár, az adta az ötletet. bármit meghajthat, én egy álkamerát igyekszek építeni bontott alkatrészből
Így mondjuk már a motorvezérlés témájába tartozik de
Szerintetek ez a kapcsolás működhet?
Le lehetne futtatni szimulátoron, hogy kijöjjenek a hibák. azt hol lehet letölteni?
Köszi: Márton

PICT0004.JPG
    
(#) Inhouse válasza franky710 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Talán nem ártott volna előtte mérni alkatrész értékeket is, a zener valószínűleg jó volt, a puffer esélyes, de nem szokott gond lenni. A soros kondival szokott gond lenni, lecsökken a kapacitása. Valamit elrontottál, ha az új azonos értékű alkatrészekkel rosszabb lett.
(#) proli007 válasza MartonStaub hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Hello! most legalább sejtem miről van szó. Vagy is azt szeretnéd, hogy ha fényváltozás van, akkor egy adott ideig a motor ide-oda járjon. Tranyókkal elég bajos ilyen áramköröket építeni, főleg ahogy látom két 1,5V-os elemről tennéd. De célszerű szétbontani a feladatot elemeire. Érzékelés-monostabil-astabil-motormeghajtó. Aztán ha már külön-külön működik valami, akkor lehet próbálkozni az összekapcsolással. Elsőként az érzékelést próbáld ki. Hova teszed, mit hogy fog érzékelni.
Szimulátor programot találsz, pld. a TINA nevű ingyenes Demó-ját. De azt is meg kell tanulni kezelni, meg a szimulációhoz paramétereket adni. Mert fényérzékelőt nem fogsz benne találni ami úgy fog viselkedni mint amiből és ahogy Te felszereled. És gondolkodni sem fog helyetted, csak az áramköri és sorozatszámításokban tud segíteni. üdv!
(#) sanka hozzászólása Jan 29, 2014 /
 
Szeretnék mozgásérzékelős refiket felszerelni de szeretném a lámpákat mozgásérzékelő kiiktatásával is üzemeltetni egy fix kapcsolóval hogy kellene bekötni? Eddig jó voltam mert a mozgásérzékelőt 2-3mp belül kapcsoltam de behalt és az új ne m reagál erre a trükkre.
Üdv Sanka
(#) proli007 válasza sanka hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Hello! A mozgásérzékelőben relé kontaktusa zárja a lámpa áramkörét, ezt a két pontot Te is "rövidre zárhatod" a kapcsolóval. Itt pld. láthatóan a L-el jelölt pontot kell rövidre zárni. üdv!
(#) Inhouse válasza sanka hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Vannak ilyen típusok, ami neked is volt, hogy fixre lehet kapcsolni. Talán inkább azt kellene megjavítani?
(#) franky710 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Szevasz!
Köszönöm a segítséget már megoldódott Jó lett, kiderült hogy az üzletben 24v-os ZENER helyett 5V-ot adtak! Köszönöm : FERI
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) G-man hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Gyakorlatilag semmit sem tudok a PIR érzékelőkről, de szeretném megismerni őket. Egy ilyennel kezdeném: Bővebben: Link
A feladat az lenne, hogyha ez a PIR érzékel valakit, akkor adjon le egy jelet, mondjuk valamekkora feszültséget. Ez arra kell majd, hogy egy LED-et kapcsoljon be.
A projektet majd tovább bővítem a LED halványításával/erősítésével, de az most nem téma.
Következő: »»   12 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem