Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   108 / 1385
(#) Moderátor hozzászólása scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2008
 
Ajánlom a kereső, helyes használatát!!
Ez már 1000 + n szer lett leírva!!

KERESŐ

Kösz
(#) mrex válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Lehet marógéppel is de azt még senki sem írta le.
csak poén
(#) denes44 hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Terveztem egy nyákot az oshon féle PIC égetőhöz (link). Szerintetek mennyire "jó"?

Ez lenne majd az első NYÁK amit csinálnék (vasalásos technikával gondoltam).

pic_egeto.pdf
    
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
A tetején kicsit mintha egymáson lennének az alkatrészek...
(#) denes44 válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Azok olyan kicsi alkatrészek hogy elférnek szerintem úgy. De lehet majd távolabb rakom őket.

Más: Akkus fúró-csavarozóval (700rpm) lehet szépen fúrni ezeket az üvegszálas nyákokat (0.8-as 1.0-es fúróheggyel)?
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Nem nagyon. Az üvegszálas nyáknak kell a legmagasabb fordulatszám. Valahol mintha 6-9000 rpm-et olvastam volna, ebben most nem vagyok biztos.
Én állványos fúrót használok, 3800 a max, de azzal még elég elfogadható mind a furat fala, mind a belépési és kitörési terület.
(#) mrex válasza denes44 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Nem lehet ilyen kis fordulatszámon fúrni de javaslom, hogy talán tényleg használd a keresőt mert ezerszer feltették már ezt a kérdést is. Egy mini drill nevű kütyüt szerezz be aminek kb 14000 ford/perc a fordulatszáma Bár ha 0,8-1-es fúróboltotok van....
(#) mex válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Keményfémfúróval kisebb fordulatszám kell mint normál szén,illetve gyorsacélból készültekhez. A nyákfúróm készitésekor az áttételeket 10000rpm-ig méreteztem,de a gyakorlatban a max 2000 rpm tartományban használom a fentebb emlitett keményfémfúrókkal. A furatok sorjamentesek utómunkákra nincs szükség.
(#) zoly15 válasza denes44 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
szia!
Idézet:
„Akkus fúró-csavarozóval (700rpm) lehet szépen fúrni ezeket az üvegszálas nyákokat (0.8-as 1.0-es fúróheggyel)?”

hát nem nagyon de ha sikerül így fúrni megeszi a fúrót
én kb 5000-1000 es fordulatszámon fúrok még nem mértem...
sok sikert
(#) Norberto válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
NYÁK-gyártó üzemben nem laca-facáznak, ott a használatos fordulat 15 és 21 ezer között van.
(#) denes44 válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Nem olcsó dolog belekezdeni ebbe a NYÁK-gyártásba
A konthánál van ilyen fúró (PANELFURO 12VDC d=0,8-1,2mm 6000rpm (10103)), akkor majd beruházok egy ilyenre.

ps: módosítottam kicsit a nyákot

pic_egeto.pdf
    
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Én egy vacak gyorstokmányra spórolok, az állványom kész van, két DC-motorral orsón át XY-tengelyen mozog, harmadik motor intézné a Z tengelyt, de az addig nem készül el, míg a tokmány nincs meg.
Régen amúgy egy szovjet ütvefúróval csináltam, persze sima fúró módban, satuba fogott panelon. És mivel addig még nem is láttam 1-s fúrót, minden 2-essel ment, de 3 is volt a végén a furat, mert ütött a tokmány Nem volt nagy beruházás, csak az ón fogyott ezerrel...

Alakul a nyák, de én még csinosítanám. Kiegyenesítgetném a szakaszokat, főleg a táp bemenetnél látok egy csúnya fektetett Y-t. És kisebbre venném a lábak körül a szabad területeket, mert így benne marad egy csomó kitöltött rész, ami nem csatlakozik sehova, így max. arra jó, hogy kevesebbet kelljen maratni, de fogékonyabb lehet a zavarokra. Én, ha nem tudom pl. a GND-hez kötni a területet, mert nem fér el a lábak között, akkor nem takarom le (Eagle-ben az Orphans = Off), és lemaratom.
Ja, képként túl nagy volna csatolni, hogy pdf-ben mutatod?
(#) mex válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Ezeket a fúrókat használom. Nagyon törékenyek csak állványos géppel ajánlott használni,de az élkopás az ezredrésze a gyorsacélfúróénak.....
(#) mrex válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Ne spórólj minek egy gagyi csavarbehajtóról leszeded és van tokmányod. Tudom a következő godolat az lesz, hogy az nem fogja meg a vékony fúrót ez igaz. de én dolgoztam olyan cégnél, ahol 0,6 mm átmérőjű 3 élű keményfém maróval kellett betűket gravírozni műgyantába ágyazott kőőrlemény (corian) konyhai munkalapba. Mex fúró képeit látva látható, hogy a szárrész átmérője kb 3mm (a0,6-os maróé is ennyi volt) még ezt sem lehet jól megfogni a kínai tokmányban de mi azt csináltuk mondom ipari körülményekről beszélek (bár nem ilyen tokmányba ez igaz) egy 12mm átmérőjű köracélba belefúrtuk esztergán központosan majd egyszerűen beleragasztottuk loctite ragasztóval a szerszámot. Ha cserélni kellett, egyszerűen kiolvasztottuk rezsón.(A pillanatragasztó hőre enged). Egyébként ne akadjatok fenn 14-18000 rpm nem olyan nagy fordulatszám főleg ilyen kis átmérőknél.Mex ha jobban pörgeted a keményfém még hálásabb lesz kevésbé fog pattanni. A cégnél 20-as átmérőjű cnc fótót 5-7000 rpm-el forgatnak acélban.A felsőmaróm 24000 rpm-mel megy.


(#) kobold válasza mrex hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Szégyenlem, de eszközhiányban szenvedek ilyen téren... Bontott panelom van vagy száz, szétszedhető mechanika meg egy rossz videó, ezért nincs még gyorstokmányom.
Az én fúróim 0.8-asok, de 4 mm-re vastagított szárral, ott nem gond a befogás. Az 1 mm-eseknél már inkább, per pillanat új tokmány van a fúrón, megfogja, csak központosítani marha nehéz. Ez a köracélos dolog már volt eszemben, még hasított patronra is gondoltam, de aztán félbemaradt a téma.
(#) mrex válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
a hasított patron kegyensúlyozási és berezgési problémákhoz vezetett ezért dobtuk emiatt nem volt jó az oldalról befúrt 2,5-es csavar sem bármelyik lomis piacon találsz akuhibás csavarbehajtót a régebbiek jobbak is a gyorsszorítós kategóriában.
(#) kobold hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Egy nyák-szétszedős kérdés a készítések sorában:
Hogyan lehet épségben eltávolítani a rézfóliát egy új lemezről? Hőlégfúvóval ugyan feljön, csak elszíneződik, beszakad, vagy kis csíkokban téphető. Van más módszer?
Ugyanis sehol nem tudok nyers fólianyákot venni, márpedig a laptopom kijelzőjét össze akarom végre kötni végre a géppel, elegem van a monitorra dugdosásból (az eredeti kábel szétszakadt, így kaptam a gépet)
(#) topdon válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Üdv!

Elvileg a Conrad.HU-n láttam olyasmi rézfőliát amit te keresel... Remélem jól emléxem és ott láttam.

Lesd meg!

Amúgy passzolok hogy lehet levenni a rezet róla...
(#) sprofan válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Hali
nézz szét Hobbiboltokban, nálunk csak 1 van, itt lehet kapni festékeket, üvegfestékeket, fonalakat, fadarabokat, ÉS rézfóliát. Szerintem olcsó, egy 20x10cm -es darab 250ft.Többféle vastagságú van.
üdv
(#) titi válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Hali!

Én régebben gyakran szedtem le kétoldalas lemez egyik oldaláról a rezet, úgy, hogy a sarkánál kezdve lehúztam róla.
Egy kis ügyesség, meg egy jó fogó kell hozzá.
Szerintem ez a leggyorsabb, legkíméletesebb.
(#) még1MbR válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Lomexben láttam olyasféle hajlékony átvezetőt, ami hasonlit talán ehhez. Különféle szélességben volt.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Kérdés : Bontott fóliás szalagkábel féléből nem tudod megoldani ? Azt tudok neked adni ha kell.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Mindenkinek, aki válaszolt: kösz a tippeket, a hobbibolt eszembe se jutott eddig, pedig logikus, sokfélét díszítenek rézfóliával.

Fery, köszi neked is, hirtelen nem tudom, mire gondolsz. Ha arra a szalagkábelre, amiben műanyagba öntve egymás mellett futnak a huzalok, akkor már próbáltam ilyennel, sajnos bukott a téma. Van sok nagyon vékony szál, azokat nem tudtam huzalhoz kötni, ráadásul nagyon merev is volt.
Utoljára sikerült olyan bontott fóliakábelt szereznem, aminek a hátoldala egyben fólia volt, árnyékolásnak. Kettéválasztottam, méretre vágtam, rányomtattam, de nem vitte a vas-klorid rendesen (tutira tiszta volt), úgy alászedett, hogy dobhattam ki az egészet, maradék meg már nem volt.
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Igazság szerint csak találgatok, hátha valahogy tudok segiteni. Nem lenne rossz ha ide tudnál dobni valami használható képet ami alapján lenne valami fogalmunk arról, hogy pontosan mit kellene összekötni. Leirásból elég nehéz kivenni.
(#) kobold válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Ezen ne múljon
A képen sárgával berajzoltam a pótolandó területeket. Egy NEC laptop kijelzőjének a kábele, venni nem tudtam, mert bár találtam ilyet, mint cikkszám, fizikailag már nincs sehol.

cable 001.jpg
    
(#) Fery válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Húúúúúúúúú, ez nagyon gáz. Ahogy elnézem több helyen is reccsent a buli. Sajnos erre semmi házilag kivitelezhető ötletem sincs. Sajnálom, azt hittem, hogy talán ha a képet látom.........Bocsi.
(#) PCB válasza Fery hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia !

Ez kuka.
(#) kobold válasza PCB hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Tudom, hogy kuka... Azóta két másik, szemre/típusra ugyanolyan laptopot tudtam szétszedni, mindegyikben különböző LCD-alaplap, és különböző kábel is van, ráadásul töröttek a kijelzőik.
Valamit muszáj leszek kitalálni, hogy ne kelljen monitort hurcolni magammal
(#) huba válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Mi lenne ha kicsit rövidebbre vennéd, összeragasztanád egymás aká valami erős ragasztóval, finoman eltávolítod a szigetelést és vezető festékkel megcsinálnád a kapcsolatokat?

Ui: Ez már szalagkábeles téma. Bár felxibilis nyák.
(#) kobold válasza huba hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Rövid lesz Előző gazdája szakította el, egyszer ki akarta takarítani a belsejét (karbantartók gépe volt), szétszedte, csak a szalagkábel le volt ragasztva a kijelző hátuljára több helyen is, ő meg szétbarmolta. Az üres részeken centik hiányoznak, keresztbe szakadt az egész, és ki kellett vágni.
Összekötő nyákot már csináltam hozzá, még ráforrasztgatni is sikerült, csak nem volt tartós, a rugalmatlanság miatt.
Következő: »»   108 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem