Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1172 / 1385
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Ja, értem..., ez annyira nem volt nyomon követhető )

Újra elkészítettem az 1%-os szódás oldatot...melegen, ecsetelve 5 perc alatt sem oldotta észrevehető mértékben a lakkot A fóliát fel lamináltam, de nem világítottam meg, tehát oldódnia kellett volna mindenképpen. Szerintem tutira gond van vele, mármint a szódával! Ma veszek másik fajtát, s azzal is kipróbálom.

Ellenben, kínomban készítettem egy 0,1%-os nátrium-hidroxidos oldatot is. Szintén melegen használva, némi ecseteléssel, ahogy nálad is a videón, kevesebb mint 1 perc alatt leoldódott a már konkrétan megvilágított fólia is.
Csak ezzel az a bajom, nem tudom mekkora arányban kéne hígítani, hogy a konzisztenciája hasonló legyen a szóda 1%-os oldatához....??!
(#) hotib válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Meg szeretném kérdezni, nálad mi a környezeti megvilágítás nyák gyártás közben? Már én is áttértem a LEDre, előtte nátrium lámpa világított. Napfény, illetve fénycső nem igazán előnyös a kibocsájtott UV miatt.
Nehogy ilyesmivel szívasd magad.
(#) sdrlab válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Igen, erről én is tudok. Az első próbálkozásaimnál egy konyhapulti fénycső világított....ez akár kismértékben esetleg okozhatott némi megvilágítást is..., de tegnap pl már hogy ezt is kizárjam, egy sokkal távolabbi, gyengébb világítást alkalmaztam...valamint nem is vizslattam 10 másodpercenként a panelt
Bár ez csak olyan hibát okozhatna extrém esetben, hogy nem oldódik le teljes mélységében a lakk, mert mire oda jutna az oldat, addigra megvilágítódik a maradék lakk is a leoldandó területeken. Nálam pedig meg se kezdi oldani...a normál szódás oldat.
(#) neoone válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szia! Érdeklődnék, hogy a led színe az fehér vagy lényeges a más szín? Olvastam, hogy a sárga szint részesítik előnybe.
(#) hotib válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Gyakorlati tapasztalat, hogy a dry fólia sokkal érzékenyebb, mint pl. a P20 (dolgoztam mindkettővel) Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a használt megvilágítási idők hosszának eltérése. Ergo a dry fóliát óvni kell a környezeti megvilágítástól, mint pl. napfény, vagy fénycső.
Mivel P20-hoz voltam szokva, az első próbálkozásaimnál én sem ügyeltem erre, és bizony nagyon csúnyácska nyákokat gyártottam, pedig csak ablakon keresztül érkező - nem direkt - napfény érte a fóliát.
Utána elsötétítés és egy LEDes asztali lámpa mellett mindjárt megszépültek a produktumok, tehát csak óvatosan!

Mindettől függetlenül az előhívással eddig csak a tömény előhívó miatt voltak gondjaim, egyébként pedig úgy működik a dolog, ahogy kaqkk topictárs videoján látható. Gondolom nála is LEDes a világítás, de beszéltem olyan topictársunkkal is, aki az ablakra UV-szűrő fóliát rakott, így napfény mellett is gond nélkül dolgozik.

Amit még nem vizsgáltunk, maga a dry fólia, amit használsz. Én az elmúlt évek alatt legalább 3 féle fóliával dolgoztam, de a technológián változtatni nem kellett. Ezek között volt több éves is, és én csak hűvös, száraz helyen tartottam, nem hűtőben. Az volt ezzel a tapasztalatom, hogy a reziszt nem volt szép egyenletes, hanem kisebb foltok keletkeztek rajta az idők során, ott elvékonyodott és volt rá példa, hogy ilyen helyen nem fedett teljesen. A nyák lyukacsos lett, mintha a rezisztet tűvel megszurkáltam volna.
De az előhívással ebben az esetben sem volt probléma.
(#) hotib válasza neoone hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A LED színe (a látható tartományban) mindegy, én most hideg fehéret használok. Nem a legjobb, meleg fehér valószínűleg jobban esne a szememnek.
A LED lényege, hogy nem bocsájt ki UV sugárzást. Kivéve az UV LED, ami kifejezetten UV sugárzónak készül.
A sárga szín az a másik technológiából adódik. A nátrium lámpa alapból sárga fényű (közvilágításnál használt sárga lámpáról van szó) és nem tartalmaz UV összetevőt. Az ipari gyártásban használt sárga fénycsövek pedig gondolom olyan fényport tartalmaznak, ami az UV összetevőt nem engedi át.
Nem vagyok szakember, ezekről valószínűleg Simpi topictárs tudna többet mondani.
(#) sdrlab válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Elvileg annyi idő alatt, míg fellaminálod, és előhívod, normál esetben nem kéne megvilágítódnia...amennyire kivettem a leírásokból! Én sem tapasztaltam elszíneződést a nappali szórt fénytől sem...max csak sok nap elteltével!

A fóliából most már 3 félém is van...egy vadi új, 2 napos, meg 2 1,5-3 év közöttiek. Az exponálásra mindegyik jól reagált eddig is....leszámítva, hogy a régiek közül az egyik szintén helyenként kissé foltos, úgy ahogy te is leírtad!

Viszont az előhívással mindhárom esetében ugyanaz a gond, ezért nem értem a dolgot. Nagyon enyhe lúggal simán megy...de szódával nem. Pedig van belőle min 1,5kg még...
(#) usane válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Nem tudom milyen szódát használsz, de vagy azzal van a baj, vagy a levilágítással.
Én bababoltban vettem 2kg.os Giraffe mosószódát, tökéletes. Elvileg a szódába nem nagyon kéne tegyenek más összetevőt, de fene tudja melyik gyártó mit kavar.
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 24, 2016 / 1
 
Szép napot mindenkinek!

Ezt láttátok már:

Közvetlen PCB nyomtatás lézernyomtatóval...

Meg tudná valaki mondani, az aceton gőz hogy keményíti meg a tonerport???

Én úgy tudom, az hőre olvad egybe a papírral a lézernyomtatóban, aztán ha mondjuk átvasalom műnyomóval a nyákomra (mert műnyomóra szoktam nyomtatni), majd kimaratom vaskloriddal a panelt, és elkezdem acetonnal törölgetni, akkor az feloldja az összeolvadt tonerport (fekete rajzolatot)...
(#) sdrlab válasza usane hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Már többször leírtam, hogy megvilágítatlan fóliával sem működik a szódás oldatom!
Szinte biztos, hogy azzal van a gond, de el nem tudom képzelni, hogy mi...hiszen egy primitív vegyszerről van szó.... Lehet, hogy szódabikarbónát töltöttek helyette bele ?
(#) niedziela válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szerintem vegyél másik szódát és próbáld meg azzal.
Nem fogjuk tudni megoldani a problémát.
(#) sdrlab válasza niedziela hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Nem is várom, hogy más oldja meg! De fölöslegesen sem szeretnék még több szódát betározni otthon, ha mégsem az lenne a gond! Azért vagyunk itt, hogy ötletekkel segítsük egymást, nem pedig megmondjuk a tutit!
(#) neoone válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Akkor ezek szerint nem kell cserélgetnem a led izzóimat más sárga színű egyéb lámpára.
Köszi.
(#) hotib válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Idézet:
„Azért vagyunk itt, hogy ötletekkel segítsük egymást”

Csak óvatósan ezzel a kijelentéssel, ismered a viccet az ötletelésről, ugye?
Veled együtt legalább hárman vagyunk, akinek megfordult a fejében, hogy az a szóda, amit használsz, megfelelő-e? Mint írtam, volt nekem is negatív tapasztalatom másik mosószódával. Az tömény volt, lehet amivel dolgozol, meg híg oldat lesz ugyanannyi alapanyagból.
Tényleg be kellene szerezned valamelyiket, amit írtunk és használunk. Vagy ha van a közeledben valaki közülünk, biztosan ad. Én be is keverek neked másfél litert, ha eljössz érte Győrbe (vagy Mosonmagyaróvárra)
Nem tudom, merre laksz, de biztosan más is szívesen segít, ha az ország másik feléről lenne szó.
(#) niedziela válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Idézet:
„Azért vagyunk itt, hogy ötletekkel segítsük egymást”

Igy van,
Az elhangzott ötletek:
- Én mindig használok ecsetet
- Ne kisérletezz a lúggal , a10g/l es töménységű mosószóda jó kell hogy legyen. Inkább a levilágítási időt csökkentsd vagy a maszkot próbáld tökéletesebbre megcsinálni
- video
- Velem folytatott PM amiben szintén erről volt szó hosszan...

Én is most próbáltam ki a dry-t kaqkk útmutatása alapján, probléma mentesen megy.
Tehát nem tutti csak egy ötlet, cserélj szódát .
(#) sdrlab válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Kedves tőled, hogy felajánlod, de nem lenne praktikus Pestről Győrbe utazni egy kis szódásvízért Nyilván venni fogok egy kisebb adagot amint lehetőségem lesz rá...ezen nem fog múlni a dolog....
(#) sdrlab válasza niedziela hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
ok, ok...csak hát az elhangzott konkrét gyártmányokat nem minden sarki boltban árulják, így ha mást tudok csak venni, megkérdőjelezhető, hogy nem e csak a használhatatlan szóda mennyiségét növelem vele itthon
(#) hotib válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Nem is gondoltam, hogy Pestről eljössz, de nem tudtam, merre laksz. Viszont jó helyzetben vagy, biztosan sok topictársunk lakik a közeledben, aki garantáltan nem fog sajnálni tőled 15gr szódát, amivel sikeresen dolgozik.
Azután ha azzal jó, akkor olyat vegyél. Egyébként én egy faluban lakom a Szigetközben, ahol pl. az általam említett "Csodaszóda" legalább 2 boltban kapható. Valószínűleg fogsz kapni egy hozzád közeli boltban, ha nem is az elsőben.
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 / 1
 
Lehet hogy már eleve fényt kapott a fóliád ! Én egyébként a műhelyben laminálás és előhívás közben egy 60w os izzóval-és egy 36w os fehér fénycsővel világítok , semmi gondot nem okoz . A sárga lámpa-fehér led egy kicsit túlzás szerintem de ártani nem árt az biztos .
Idézet:
„De fölöslegesen sem szeretnék még több szódát betározni otthon”
A mosószóda minden háztartásban elfogy! Nálunk az asszony a mosóporhoz adagolja és szebbek e ruhák tisztább a mosógép mint a calgonnal Nekem majdhogynem dugdosnom kell a csodaszódát hogy el ne fogyjon ...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Én meg napfénynél csinálom gond nélkül. Persze függöny mögött, de borus időben még függöny sem kell. 1m-es fóliáim vannak, így csak az aktuális 1m kap egy kis fényt minden nyákgyártáskor, de semmi gondom vele. Azt írta új fóliával is ezt csinálja, azt csodálnám ha már az is fényt kapott volna, de ki tudja. 3x rendeltem ibéjről, még egyikel sem volt gondom. A szódájával lehet a gond, bár elvileg az egy sima vegyület(ha azt raknak bele amit kell). Viszont igazad van, az jót tesz a mosásnak, ha megint rosszat vesz, és nem is drága. Én a 2Kg-ot vettem 1000-ért.
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Még azt tudom elképzelni hogy öreg a fólia és "be van dögölve" Lehet hogy sokáig állt valahol raktárban.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) sdrlab hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Gyerekek...többször leírtam már, hogy vadi új fóliával is ez van, amit még nem világítottam meg!!

Na ez az...., én is azt tapasztaltam, hogy színre olyan nagyon könnyen nem exponálódik az a fólia, szórt fényben sem. Persze, nem tudhatom, az a fénymennyiség, ami még nem látszik rajta, de már csökkenti az oldhatóságát...az mennyi lehet ??! Már ha van ilyen tulajdonsága neki. Én azt gondolnám, ott kezdődik a hatás, amikor már kezd sötétedni valamennyire is az árnyalata. Amíg ez nem következik be, addig elvileg exponálatlannak tekinthető. Ha ez igaz, akkor annyira azért nem kell vigyázni vele...
De erről nekem még nem nagyon van tapasztalatom..., ezért is volt a sok kérdés részemről.
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A védőfóliát lehúztad levilágítás után ?
(#) niedziela válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Mikor elrontottam a laminálást a nem exponált fóliát zsíroldóval szedtem le, de kellett hozzá 3-4 perc hogy ázva felhólyagosodjon, utána kézzel szedtem le azt a nyálkás réteget, és volt 1-2 kisebb folt amit körömmel meg kellett segíteni. Szóval szerintem ne várd a szódától, hogy két pillanat alatt feloldja.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Miután vagy 3-4 alkalommal is úgy dugtam az előhívóba, hogy rajtamaradt, igen, azóta figyelek rá erősen Nyilván ez feltűnik egy idő után amúgy is...s ez az én hibám lenne, nem kérdezgetnék itt fölöslegesen )))

A fólia vadi új, fényt egészen biztosan nem látott még...szinte teljesen színtelen még...és ügyeltem is rá a végén, véletlenül se kapjon említésre méltó fényt..., de egyszerűen azzal a nyomi szódával csak sok %-os meleg oldatban hajlandó valamit is csinálni.
Ezzel szemben ugyanilyen körülmények között a nagyon gyenge lúgos oldat simán leszedte...a próbaexponálás során a minta tökéletesen rajtamaradt viszont, tehát nem csak egyben lecibálta az egészet...!
Ezért gyanús nagyon a szóda! Sajna a sarki boltban csak 2kg-os kiszerelésben láttam mosószódát, ami nekem nagyon sok...lévén ebben a háztartásban jelenleg csak én leledzek, és másra nem használok szódát...így nyugdíjas napjaimig elég lenne a 2 kiló )) Holnap egy nagyobb boltba megyek...ott lesz választék, majd veszek valamilyet próbára...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Én festékboltban vettem fél kilós kiszerelésben a csodaszódát talán 270Ft ért...
(#) sdrlab válasza niedziela hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A 2 pillanat nem közelíti meg a >20 percet!! )
És itt inkább az volt...hogy ennyi idő után az egész kezdett felhólyagosodni már...tehát ilyen sok idő sehogy se jó már....
Kevesebb meg egyáltalán nem adott semmit se....
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
kb3 hét múlva megjön nekem is az új DRY fólia megírom nálam mit produkál de ha küldesz a tiedből egy darabot mondjuk két vastag karton közé ragasztva kipróbálom és meglátjuk mi a bibi..
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Nekem vagy 2 hét alatt jött meg...meg is lepődtem )

Kösz, de itt nem a fóliával van a gond, hiszen ahogy már írtam, van két másik forrásból származó régi is. És az elején azokkal kezdtem a próbát...azok is így viselkedtek!!!

Annyi eltérés van, mintha az új fólia egy picivel vékonyabb lenne összességében a régieknél. Azok szinte egyformák teljesen. Ez lehet csak a védőfólia vastagságát érinti, nem tudom...de ez az új eléggé hártyaszerű már már )
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Azért ajánlottam fel a próbát mert ha nálam működik , akkor már tényleg csak az előhívó lehet a probléma forrása , vagy a túlvilágítás ...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Következő: »»   1172 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem