Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Miért kellene olyan nagy fordulatszám ehhez az átmérőhöz ? Hogyan függ ez össze ?
Mint írtam, készítettem már vele 0,3 mm-es furatot is. A trükk inkább a NYÁK leszorításában van, annak nem szabad mozognia. A tokmány stabilan központos. A hagyományos tokmány alatt Röhm tokmányt kell érteni, ami 0,5 - 6 mm befogására alkalmas. Eredetileg patronos tokmány jár hozzá, azzal valószínűleg még jobb a helyzet, de nem éreztem még késztetést a használatához.
Nekem ilyen tokmányom van hozzá. Ez kicsit kisebb, mint a tiéd.
A patronost jobbnak ítéltem meg én is, inkább azt nézegettem mostanában, de nem találtam megfelelőnek azt sem Most elővettem újra. Elkezdtem viszont játszani a fordulatszámmal. S meglepődve tapasztaltam, hogy nagyobb fordulatszámon kb megszűnt a kilengés szinte teljesen Valószínűleg valamely mechanikai elem berezonál alacsonyabb fordulatszámon, és az okozza olyankor a kilengést. Idézet: Motor forgórész kiegyensúlyozatlansága. Némelyik úgy rezeg, hogy rossz fogni, fordulatszámfüggő a rezgés mértéke. Egyszer volt kezemben egy spéci kis motor gyárilag precízen kiegyensúlyozott, alig lehetett érezni, hogy forog 10ezerrel. „valamely mechanikai elem berezonál” A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
Az, hogy a nehézfém sók katalizálják a bomlást, nem jelenti azt, hogy anélkül nem bomlik. A reakció úgyis megy, csak lassabban... Bomlik magától is.
Zárt térben csak akkor jó, ha jó sok réz-klorid (CuCl2) oldatod van, és erősen kevered, valamint egy kicsit melegíted.
Én készítettem egy kis szekrénykét, melynek a tetején van elszívás, plexi lapon keresztül világítás, belül vastagon kifestve. Réz-II-klorid oldat, kis sósav, 35-40 C fokra melegítve, levegővel buborékoltatom a marató kádban. Ha nincs elszívás, a sósav és a buborékoltatás miatt miatt korrozív a műhely vas tárgyaira Az elszívást 110-es PVC csövön egy 10 cm-es PC ventilátor biztosítja. Az ajtót rendesen behúzza (kb 40*40 cm-es) Tény, hogy a hidrogén-peroxidos maratás gyorsabb, de itt a marató oldat nem fogy el soha sem, csak "szaporodik", csak egy kis sósav kell, meg a levegő oxigénje
Köszönöm!
Minél kisebb a fúró, annál nagyobb fordulatszámmal pörgetik, talán azért, hogy még véletlenül se legyen grammnál nagyobb ellennyomása a nyáknak. Nyákgyaárakban 50.000-es fordulattal fúrnak.
Sziasztok! Lamináló betegségre kellene gyógyír. Ha valaki segítene, a probléma Laminátor javítás topicban van részletezve.
Az miért fontos, hogy kis ellennyomása legyen ? A fúróhegy mechanikai szilárdsága miatt, hogy el ne törjön ?
Egy 0.3-as fúróról beszélünk. Ott mechanikai szilárdságot emlegetni nem nagyon lehet. Eleve ugye a spirituális fúróél miatt az van ahol nem is 0.3 "vastag" hanem még kevesebb úgyhogy ott a legkisebb ellentartás is töréshez vezethet.
Ebben van valami..., mert kb a 10. furatnál, ahol már kicsit bátrabban nyomtam neki, egy kis plusz vibrálástól simán búcsút mondtam a fúróhegyemnek
Rendeltem is azon melegében egy 10-es csomagot belőle... Na meg szétszedtem az egész motort, hogy kiderítsem honnan jött a plusz rezonancia, találtam is okokat, remélem ha megszüntetem őket, az is eltűnik.
Szia! Én most fúrtam nemrég projekt keretében - plexibe - több mint 1000db 0,7mm-es lyukat. 20 órát dolgozott a cnc a hibátlan eredményért. Persze a plexi rosszabb, a nyák egyszerűbb ilyen szempontból, de 0.3-as fúró akkor is törik, ha csak ránézel. Én csak leejtettem a padlóra egy 0,7mm-est és eltört. Én úgy kezdeném, hogy rendelnék pár fúrót... Nálam 12db csak a beállításokba beletört a plexi sajátosságai miatt. Azaz - célszerűbb cnc-vel fúrni... Akár egy nyákgyártó cégnél is szépen megcsinálják neked, vagy valamelyik fórumtársunk.
Plexit fúrni ilyen keményfém fúróheggyel teljesen értelmetlen, hiszen a plexi egy puha anyag, a legszarabb fémfúró anyag is ítéletnapig kitart kb ennél..., és ami a lényeg, nem törik messze olyan könnyen, mint a keményfém!
Elég érdekes, hogy valakiből ilyen gyorsan fúrási szakértő legyen.
Kameleon2 már épített CNC fúró, maró gépet. Biztos lehetsz benne, hogy tudja mit, miért, mivel fúr. Ez a megalapozatlannak tűnő, kioktató hozzászólás kissé emlékeztet a két oldallal korábbi, vegyi témával kapcsolatos hozzászólásodra, ahol két vegyésznek osztottad a tutit, miközben bevallásod szerint 30 éve nem volt kémia könyv a kezedben.
Már megbocsáss, ez csak az én véleményem volt! Nem kötelező sem megfogadni, sem pedig reagálni rá, ha nem értesz vele egyet! Viszont ez a kötözködő stílus, amiért nem kell a szomszédba menned, teljesen felesleges ide. Főként, hogy nem is te voltál megcímezve, így igen érdekes a reakciód! A helyedben visszavennék, papus...
Ha pedig ellenállhatatlan kényszert érzel, hogy közöld velem a problémád, privátban szívesen meghallgatom, nem hinném, hogy itt bárki is kíváncsi a véleményedre, személyemet illetően!
A plexit alacsony sebességgel kell fúrni nem, mert hogy könnyen olvad.
Vigyázz, mert a végén te is megkapod, hogy bele "kontárkodsz" itt a "nagyok" dolgába!
Egyébként de, én is úgy tudom, hogy az ilyen anyagokat alacsony fordulatszámon szokás fúrni!
Mint messziről jött idegen, én is elmondanám amit szerint érdemes megfontolni plexi ügyben. A legfontosabb, hogy a plexi egészen különleges anyag forgácsolás szempontjából. A fémforgácsolásra optimalizált élszögek az esetek többségében csak jelentős kompromisszumok árán képesek forgácsolni. A fő probléma abból adódóik, hogy a plexinél vissza kell fogni a szerszám előtolását (féken kell tartani), mert egészen kis fogásoknál képes behúzni a fúrót, nem is beszélve a nagyobb előtolásról.
Az alacsony fordulat azért épült be a köztudatba, mert ennél könnyebb kézben tartani az előtolás fékezését. A melegedésre valóban olvadással reagálna az anyag, de ilyen mértékű melegedéshez súrlódás kell, ami jó szerszámnál nem jelentős. Tehát közepes fordulat, közepes előtolással is tökéletes lehet, ha a szerszám élszöge kisebb mint az acélra kitalált, és garantálható, hogy nem tudja magába húzni a szerszámot. Ideális esetben egészen kicsi a fúró hátszöge (kb 1°), amikor jól fúrja a plexit.
Én pont emiatt építettem cnc gépet ! Az állványos fúró (mondjuk egy proxxon) használható erre a célra , de közel sem olyan pontos a szemed mint egy cnc gép , és ráadásul kb 15-20 furat után el fogod törni a fúrót (felbátorodsz és "nyomod neki" hogy haladjon)
Valamit nagyon tudsz...mert ez történt szóról szóra
De most már, ha megjönnek az új hegyek, óvatoson fogom csak csinálni...és azóta még kevésbé rezonáns már a gép is. Jó lesz ez..., csak ki kell tapasztalni, meddig lehet nyújtózkodni ) Ja igen, addig készítek a tápba egy fordulatszám stabilizátort is, olyat, mint hajdanán a kazettás magnókban volt, és akkor terhelés hatására a fordulatszám sem fog esni, így a bizonyos fordulatszámon előálló mechanikai rezonancia kártékony hatása is kiesik majd...
Kb 3 évig fúrkáltam kézzel nyákot szinte minden hétvégén és nem 10 fúrót törtem el ezalatt az idő alatt .
Sziasztok!
Sokszor voltam bajban mikor télen le kellett mosnom a toner port a kimaratott nyákomról. A legjobb megoldás idáig a Nitró higító volt. Sok keresgélés után ezt találtam : Brekutex féktisztító. A piacon levő összes féktisztítót ki próbáltam, de egyik sem vitte le a toner port. Érdemes kipróbálni, mert szinte szagtalan, gyorsan távolítja a festéket a panelről. Nagyon gyorsan szárad másodpercek alatt, tehát gyorsan kell dolgozni vele. Ki próbáltam egy tv javításnál is tegnap és nagyon szépen oldotta a forrasztás után a gyantát. Kicsi erős műanyag kefével tisztítottam a gyantát és azonnal el is tűnt a gyanta a panelről. Olyan szépen vitte, hogy egy 64 lábu ic csere nem is látható. Arra azért figyelni kell, hogy a forrasztó ón elveszíti szép csillogását, enyhén matt színre változik. Azért írtam ide hátha másnak is jól jön még eme okos tisztítás. és íme a féktisztító : Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Ezt nem mondod komolyan?
Egyszerű dörzsi sikálóval tökéletesen lelehet mosni. kb 1 perc. Nem kell ehhez semmiféle vegyszer.
Hm!
AZ milyen módszer, én meg szívok itt a nitróval Nem karcolja meg a nyák lap felületét? A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Próbáld ki és meglátod.
Erre gondoltam :Bővebben: Link Természetesen nem szárazon kell csinálni kell rá egy kis tisztítószer. Pl vim. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Ok!
Kipróbálom, de akkor ehhez is kell vegyszer , (vim) és és víz is kell De valószínű hogy az én megoldásom egyszerűbb, mert én csak rá fújok egy kis sprayt azt letörlöm egy papírzsepivel. Nemsokára elkészül a mai nyákom, és megpróbálom, hogy az egészet lemosom ezzel a spry-el, azt meglátjuk. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Szia! Nem volt értelmetlen munka. Aki a végén a kezébe vette, csak azt mondta: Húúúúú. Természetesen sok tapasztalattal lettem gazdagabb. Víz alatt kellett fúrni, apró fogásokkal kopogtatva, így mindig tökéletes volt a dobott forgács, nem melegedett fel sem a szerszám sem az anyag. Az is meghökkentő volt, hogy annyi anyag kijött ezekből az apró furatokból, hogy szivacsként felitta a hűtővizet. Azaz pótolgatni kellett. De hidd el - megérte a végeredmény. Tökéletes furatok lettek. Szerszámnak készült és működik.
Szia! Nem érdemes ezen vitázni. A tények makacs dolgok. Én tudom, mit csináltam, hogyan viselkedett az anyag és ketten a barátommal mennyit agyaltunk és kérdeztünk, hogy az eredmény tökéletes legyen. Kérdezett - én legjobb tudásom szerint igyekeztem válaszolni. Vagy megfogadja azt amit mások már kitapasztaltak, vagy megszerzi a saját tapasztalatait. Érdekes, hogy az én gépemen például 3040-es fordulaton volt ideális fúrni a plexit. Nem kis idő volt ezt is bejátszani, hogy haladjon is a gép, de még ne is törje a fúrót. Így is volt minimális szerszámkopás - hiába plexi. Azaz 1000 lyuknál 2 fúrót használtam el csak a kopás miatt - bármilyen képtelenségnek tűnik is. Hozzá kell tennem azt is, hogy 30x-os nagyítás mellett is szépek a lyukak. A bemeneti nyílások is, a furat és a kimeneti nyílások is. Kicsit nehezítette a dolgot, hogy két anyagot kellett egyszerre fúrni a tökéletes illeszkedés miatt. Azaz gondoskodni kellett az elmozdulás elleni védelemről is rögzítéskor.
Mert az általad linkelt féktisztító az nem vegyszer?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |