Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1179 / 1385
(#) sdrlab válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Miért kellene olyan nagy fordulatszám ehhez az átmérőhöz ? Hogyan függ ez össze ?
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Mint írtam, készítettem már vele 0,3 mm-es furatot is. A trükk inkább a NYÁK leszorításában van, annak nem szabad mozognia. A tokmány stabilan központos. A hagyományos tokmány alatt Röhm tokmányt kell érteni, ami 0,5 - 6 mm befogására alkalmas. Eredetileg patronos tokmány jár hozzá, azzal valószínűleg még jobb a helyzet, de nem éreztem még késztetést a használatához.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Nekem ilyen tokmányom van hozzá. Ez kicsit kisebb, mint a tiéd.

A patronost jobbnak ítéltem meg én is, inkább azt nézegettem mostanában, de nem találtam megfelelőnek azt sem

Most elővettem újra. Elkezdtem viszont játszani a fordulatszámmal. S meglepődve tapasztaltam, hogy nagyobb fordulatszámon kb megszűnt a kilengés szinte teljesen

Valószínűleg valamely mechanikai elem berezonál alacsonyabb fordulatszámon, és az okozza olyankor a kilengést.
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Idézet:
„valamely mechanikai elem berezonál”
Motor forgórész kiegyensúlyozatlansága. Némelyik úgy rezeg, hogy rossz fogni, fordulatszámfüggő a rezgés mértéke. Egyszer volt kezemben egy spéci kis motor gyárilag precízen kiegyensúlyozott, alig lehetett érezni, hogy forog 10ezerrel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) micimacko válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Az, hogy a nehézfém sók katalizálják a bomlást, nem jelenti azt, hogy anélkül nem bomlik. A reakció úgyis megy, csak lassabban... Bomlik magától is.
(#) micimacko válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Zárt térben csak akkor jó, ha jó sok réz-klorid (CuCl2) oldatod van, és erősen kevered, valamint egy kicsit melegíted.
Én készítettem egy kis szekrénykét, melynek a tetején van elszívás, plexi lapon keresztül világítás, belül vastagon kifestve. Réz-II-klorid oldat, kis sósav, 35-40 C fokra melegítve, levegővel buborékoltatom a marató kádban. Ha nincs elszívás, a sósav és a buborékoltatás miatt miatt korrozív a műhely vas tárgyaira
Az elszívást 110-es PVC csövön egy 10 cm-es PC ventilátor biztosítja. Az ajtót rendesen behúzza (kb 40*40 cm-es)
Tény, hogy a hidrogén-peroxidos maratás gyorsabb, de itt a marató oldat nem fogy el soha sem, csak "szaporodik", csak egy kis sósav kell, meg a levegő oxigénje
(#) trickentrack válasza hotib hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) gulasoft válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Minél kisebb a fúró, annál nagyobb fordulatszámmal pörgetik, talán azért, hogy még véletlenül se legyen grammnál nagyobb ellennyomása a nyáknak. Nyákgyaárakban 50.000-es fordulattal fúrnak.
(#) papus51 hozzászólása Ápr 24, 2016 /
 
Sziasztok! Lamináló betegségre kellene gyógyír. Ha valaki segítene, a probléma Laminátor javítás topicban van részletezve.
(#) sdrlab válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Az miért fontos, hogy kis ellennyomása legyen ? A fúróhegy mechanikai szilárdsága miatt, hogy el ne törjön ?
(#) gulasoft válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Egy 0.3-as fúróról beszélünk. Ott mechanikai szilárdságot emlegetni nem nagyon lehet. Eleve ugye a spirituális fúróél miatt az van ahol nem is 0.3 "vastag" hanem még kevesebb úgyhogy ott a legkisebb ellentartás is töréshez vezethet.
(#) sdrlab válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Ebben van valami..., mert kb a 10. furatnál, ahol már kicsit bátrabban nyomtam neki, egy kis plusz vibrálástól simán búcsút mondtam a fúróhegyemnek
Rendeltem is azon melegében egy 10-es csomagot belőle...

Na meg szétszedtem az egész motort, hogy kiderítsem honnan jött a plusz rezonancia, találtam is okokat, remélem ha megszüntetem őket, az is eltűnik.
(#) kameleon2 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szia! Én most fúrtam nemrég projekt keretében - plexibe - több mint 1000db 0,7mm-es lyukat. 20 órát dolgozott a cnc a hibátlan eredményért. Persze a plexi rosszabb, a nyák egyszerűbb ilyen szempontból, de 0.3-as fúró akkor is törik, ha csak ránézel. Én csak leejtettem a padlóra egy 0,7mm-est és eltört. Én úgy kezdeném, hogy rendelnék pár fúrót... Nálam 12db csak a beállításokba beletört a plexi sajátosságai miatt. Azaz - célszerűbb cnc-vel fúrni... Akár egy nyákgyártó cégnél is szépen megcsinálják neked, vagy valamelyik fórumtársunk.
(#) sdrlab válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Plexit fúrni ilyen keményfém fúróheggyel teljesen értelmetlen, hiszen a plexi egy puha anyag, a legszarabb fémfúró anyag is ítéletnapig kitart kb ennél..., és ami a lényeg, nem törik messze olyan könnyen, mint a keményfém!
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Elég érdekes, hogy valakiből ilyen gyorsan fúrási szakértő legyen.
Kameleon2 már épített CNC fúró, maró gépet. Biztos lehetsz benne, hogy tudja mit, miért, mivel fúr.
Ez a megalapozatlannak tűnő, kioktató hozzászólás kissé emlékeztet a két oldallal korábbi, vegyi témával kapcsolatos hozzászólásodra, ahol két vegyésznek osztottad a tutit, miközben bevallásod szerint 30 éve nem volt kémia könyv a kezedben.
(#) sdrlab válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Már megbocsáss, ez csak az én véleményem volt! Nem kötelező sem megfogadni, sem pedig reagálni rá, ha nem értesz vele egyet! Viszont ez a kötözködő stílus, amiért nem kell a szomszédba menned, teljesen felesleges ide. Főként, hogy nem is te voltál megcímezve, így igen érdekes a reakciód! A helyedben visszavennék, papus...
Ha pedig ellenállhatatlan kényszert érzel, hogy közöld velem a problémád, privátban szívesen meghallgatom, nem hinném, hogy itt bárki is kíváncsi a véleményedre, személyemet illetően!
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
A plexit alacsony sebességgel kell fúrni nem, mert hogy könnyen olvad.
(#) sdrlab válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Vigyázz, mert a végén te is megkapod, hogy bele "kontárkodsz" itt a "nagyok" dolgába!

Egyébként de, én is úgy tudom, hogy az ilyen anyagokat alacsony fordulatszámon szokás fúrni!
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 26, 2016 /
 
Mint messziről jött idegen, én is elmondanám amit szerint érdemes megfontolni plexi ügyben. A legfontosabb, hogy a plexi egészen különleges anyag forgácsolás szempontjából. A fémforgácsolásra optimalizált élszögek az esetek többségében csak jelentős kompromisszumok árán képesek forgácsolni. A fő probléma abból adódóik, hogy a plexinél vissza kell fogni a szerszám előtolását (féken kell tartani), mert egészen kis fogásoknál képes behúzni a fúrót, nem is beszélve a nagyobb előtolásról.
Az alacsony fordulat azért épült be a köztudatba, mert ennél könnyebb kézben tartani az előtolás fékezését. A melegedésre valóban olvadással reagálna az anyag, de ilyen mértékű melegedéshez súrlódás kell, ami jó szerszámnál nem jelentős.
Tehát közepes fordulat, közepes előtolással is tökéletes lehet, ha a szerszám élszöge kisebb mint az acélra kitalált, és garantálható, hogy nem tudja magába húzni a szerszámot. Ideális esetben egészen kicsi a fúró hátszöge (kb 1°), amikor jól fúrja a plexit.
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Én pont emiatt építettem cnc gépet ! Az állványos fúró (mondjuk egy proxxon) használható erre a célra , de közel sem olyan pontos a szemed mint egy cnc gép , és ráadásul kb 15-20 furat után el fogod törni a fúrót (felbátorodsz és "nyomod neki" hogy haladjon)
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Valamit nagyon tudsz...mert ez történt szóról szóra
De most már, ha megjönnek az új hegyek, óvatoson fogom csak csinálni...és azóta még kevésbé rezonáns már a gép is. Jó lesz ez..., csak ki kell tapasztalni, meddig lehet nyújtózkodni )
Ja igen, addig készítek a tápba egy fordulatszám stabilizátort is, olyat, mint hajdanán a kazettás magnókban volt, és akkor terhelés hatására a fordulatszám sem fog esni, így a bizonyos fordulatszámon előálló mechanikai rezonancia kártékony hatása is kiesik majd...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Kb 3 évig fúrkáltam kézzel nyákot szinte minden hétvégén és nem 10 fúrót törtem el ezalatt az idő alatt .
(#) elektromos hozzászólása Ápr 28, 2016 / 1
 
Sziasztok!
Sokszor voltam bajban mikor télen le kellett mosnom a toner port a kimaratott nyákomról. A legjobb megoldás idáig a Nitró higító volt. Sok keresgélés után ezt találtam : Brekutex féktisztító.
A piacon levő összes féktisztítót ki próbáltam, de egyik sem vitte le a toner port.
Érdemes kipróbálni, mert szinte szagtalan, gyorsan távolítja a festéket a panelről. Nagyon gyorsan szárad másodpercek alatt, tehát gyorsan kell dolgozni vele. Ki próbáltam egy tv javításnál is tegnap és nagyon szépen oldotta a forrasztás után a gyantát. Kicsi erős műanyag kefével tisztítottam a gyantát és azonnal el is tűnt a gyanta a panelről. Olyan szépen vitte, hogy egy 64 lábu ic csere nem is látható.
Arra azért figyelni kell, hogy a forrasztó ón elveszíti szép csillogását, enyhén matt színre változik.
Azért írtam ide hátha másnak is jól jön még eme okos tisztítás. és íme a féktisztító :
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) elactrofan válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Ezt nem mondod komolyan?
Egyszerű dörzsi sikálóval tökéletesen lelehet mosni. kb 1 perc.
Nem kell ehhez semmiféle vegyszer.
(#) elektromos válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Hm!
AZ milyen módszer, én meg szívok itt a nitróval
Nem karcolja meg a nyák lap felületét?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) elactrofan válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Próbáld ki és meglátod.
Erre gondoltam :Bővebben: Link
Természetesen nem szárazon kell csinálni kell rá egy kis tisztítószer. Pl vim.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) elektromos válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Ok!
Kipróbálom, de akkor ehhez is kell vegyszer , (vim) és és víz is kell
De valószínű hogy az én megoldásom egyszerűbb, mert én csak rá fújok egy kis sprayt azt letörlöm egy papírzsepivel.
Nemsokára elkészül a mai nyákom, és megpróbálom, hogy az egészet lemosom ezzel a spry-el, azt meglátjuk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) kameleon2 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Szia! Nem volt értelmetlen munka. Aki a végén a kezébe vette, csak azt mondta: Húúúúú. Természetesen sok tapasztalattal lettem gazdagabb. Víz alatt kellett fúrni, apró fogásokkal kopogtatva, így mindig tökéletes volt a dobott forgács, nem melegedett fel sem a szerszám sem az anyag. Az is meghökkentő volt, hogy annyi anyag kijött ezekből az apró furatokból, hogy szivacsként felitta a hűtővizet. Azaz pótolgatni kellett. De hidd el - megérte a végeredmény. Tökéletes furatok lettek. Szerszámnak készült és működik.
(#) kameleon2 válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Szia! Nem érdemes ezen vitázni. A tények makacs dolgok. Én tudom, mit csináltam, hogyan viselkedett az anyag és ketten a barátommal mennyit agyaltunk és kérdeztünk, hogy az eredmény tökéletes legyen. Kérdezett - én legjobb tudásom szerint igyekeztem válaszolni. Vagy megfogadja azt amit mások már kitapasztaltak, vagy megszerzi a saját tapasztalatait. Érdekes, hogy az én gépemen például 3040-es fordulaton volt ideális fúrni a plexit. Nem kis idő volt ezt is bejátszani, hogy haladjon is a gép, de még ne is törje a fúrót. Így is volt minimális szerszámkopás - hiába plexi. Azaz 1000 lyuknál 2 fúrót használtam el csak a kopás miatt - bármilyen képtelenségnek tűnik is. Hozzá kell tennem azt is, hogy 30x-os nagyítás mellett is szépek a lyukak. A bemeneti nyílások is, a furat és a kimeneti nyílások is. Kicsit nehezítette a dolgot, hogy két anyagot kellett egyszerre fúrni a tökéletes illeszkedés miatt. Azaz gondoskodni kellett az elmozdulás elleni védelemről is rögzítéskor.
(#) RoliNyh válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Mert az általad linkelt féktisztító az nem vegyszer?
Következő: »»   1179 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem