Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Igen, mégis teljesen más az időjárás állósága, mint a sima acryl lakkoknak.
De ki lehet próbálni az Urethan-t is. Plastik70-el pár éve lefújtam a szobai csobogó ledjeit, és azóta sem ette szét a víz. Korábban a kétkomponenses műgyanta szétesett 2-3 hónap után ugyanott.
Sziasztok!
Köszi az ötletelést mindenkinek!Igazából ez a dolog az autóm elejébe lesz beépítve tehát "csak" az időjárásnak kéne ellenállni de ez menet közben 50-100km/h szeles esős időt jelent vagy esetenként 60-80 fok meleget a napon álló helyben. nagyon nem tudom becsomagolni mert van benne egy rádiós egység és az antenna az egységen van. Mondjuk képzelj el egy dobozt ami zárt ugyan de nem vízálló és a benne lévő panelt akarnám vízhatlanítani.Gyantával kiönteni nem szeretném ezért gondoltam valami spray-re csak a kérdés létezik e ilyen,vagy valami hasonló.
A dobozt összetételénél körbe kened sziloplaszt tömítő anyaggal szerintem az bőven elegendő.
A reggeli és délutáni hőmérséklet különbség miatt a páralecsapódás nem okozhat gondot a dobozkában?(vagy csak túlaggódom a dolgot?)
A vízállóságra a helyes megoldás olyan doboz használata, ami gyárilag vízálló (általában gumitömítés segítségével oldják meg - villanyszerelő boltban lehet válogatni) + minden kimenet-bemenet tömszelencén keresztül.
Amúgy autóra szerelésnél a kettes számú megoldandó probléma a rezgés.
Mi szoktuk alkalmazni , amit leírtam szélsőséges behatásoknak is megfelelt idáig .A páralecsapódás , amit írsz először ,is tudni kéne milyen hőmérsékletek lesznek az elektronikán ami által képződhet pára .De szerintem elég valamilyen lakk félével lefújni a nyákot alkatrészestül együtt.
De a sziloplaszt az jó lesz több éve alkalmazzuk , és semmi gond vele .
Hali!
Akkor ha a nyákot alkatrészestől telenyomom szilóval az is megfelelő? Vagy ez esetleg zárlatot okoz?Mert ha nem probléma akkor ahogy _vl_ is írta talán a rezgés probléma is megoldódna..... Vagy először lakk aztán mehet a sziló?
Csak az lesz probléma , ha utána valamiért javítani kell , mert a sziloplasztot leszedni , illetve kiszedni az alkatrészek közül , hát nem nagyon lehet.Szerintem elég le lakkozni , és a dobozt szigetelni .A rezgés ellen a legjobb megoldás a lehető legrövidebb szerelés , és általában rögzíteni szokták az alkatrészek alját ragasztóval , de ha le lakkozod az is fog rajta.
Nagyon köszönöm, akkor szerintem lakk és sziló párosítás marad, ha meg bedöglik akkor marad az újra építés.
köszönöm,és szép napot mindenkinek.
Én mellőzném a szilós "kiöntést" az ecetsavas sziló széteszi az alkatrészeket , a neutrál sziló pedig vízbázisú tehát zárlatot fog okozni (és ráadásul nagyobb menyiségben nagyon lassan köt) A döntés a tied !
persze nem tudom milyen kritériumoknak kell ellenálnia (pl: doboz nélkül akarod földbe elásni, esetleg patkányok fogják rágcsálni stb) de szerintem extrém esetekben öntsd ki a dobozát valami folyékony epoxi műgyantával. (a nyák is epoxiból van..)
Elég csak lakkal lefújni ilyen esetben, ha alkatrészeknek nem árt pld.trimmerek, csatlakozók stb. A gumitömítéssel zárt dobozok sem tökéletes vízzárók, évek múlva szétmegy a gumi. A víz egyszer bejut, az sosem szárad ki. Sok szuperzárt dobozban találkoztam elkorrodált nyáklemezzel. Tapasztalatom szerint időtállóbb alul picit nyitott dodoz, hogy szellőzni, így száradni tudjon. Tehát nedvesség előbb utóbb nagy eséllyel bejut, zárt dobozban örökre pára marad, nyitott doboz hamar ki tud száradni, sokkal kevesebb időt lesz nedvesség alatt a panel az évek folyamán. Autók, egyéb gépek elektronikái sem hermetikusan zárt dobozban vannak.
Sziasztok!
kaqkk nézete elgondolkodtató a szilóval kapcsolatban...érdekes hogy az egyszerű ötletek sem mindig kivitelezhetők. Ezek szerint marad a lakk aztán meglátjuk.
Ezen kívül a sziloplast nem folyik ossze, egy szilotömbben maradhatnak csatornák, ahol befolyhat a víz. Az ilyen kiöntés-térkitöltés olyan anyaggal jó, amelyik összefolyik, a levegő kibuborékol belőle.
Öntsd ki szilikonnal, az minden feltételnek megfelel. Vízzáró, a zárványok is könnyen kirázhatóak belőle, a rezgést is jól csillapítja. Meghibásodás esetén még talán szét is bontható. Jobbat nem találsz.
Erre gondolsz? Igen. Lefújja 2 rétegben Akrilán lakkal, és kész. Ha még ez sem elég, akkor a lakkal bevont nyákot be kell vonni (nem tudom mi a neve, üvegszövetes munkánál használtam egyszer) az angolban rotocasting nevű eljárás során használt szürke szigetelő réteggel (ez a szilikontól különböző anyagú, jól szigetel), erre mehet a szilikon. Bár amúgy szerintem kár ekkora feneket keríteni egy ilyesmi projektnek
már bocs, de nem lenne egyszerűbb linkelni, hogy mire gondolsz?
![]()
Kiöntőgyanta, ha már mindenképpen telíteni akarja valamivel a dobozt.
Üdv.
Most regeneráltam 2 napon át a vas kloridomat rozsda+vas kombinációval rengeteg rezet sikerült is kicsapnom de most egyáltalán nem akar marni mit kell még csinálni vele hogy jó legyen? Öntöttem bele egy ki sósavat is mert elég kásás színe volt utána ki is tisztult de nem mar.
Szerintem ha 2 napig áztattad, akkor beette a vasat is, és annyi lett neki, mehet a veszélyes hulladékba...
Valószínűleg igazad van mert 4 óra alatt sem volt képes lemarni egy nyákot.
Hol lehet erre átfogó leírást találni hogyan lehet regenerálni a vas-kloridot? Csak rozsdával kellett volna regenerálni?
A vaskloridnak van saját topicja, de mivel a nyák készítéshez eléggé kapcsolódik, elmondom én mit tudok a regenerálásáról.
A vegyi folyamatot szakszerűen nem tudnám leírni, de valóban az elhasznált vaskloridban felgyülemlő csapadék (tán rézklorid?) a folyadékba helyezett vas elektródákra (pl. az említett vas szegek) kicsapódik. Azonban egy idő után a sav magát a vasat is elkezdi bontani és ettől telítődik az oldat. Szokták elektrolizálni is , ahol elektromos árammal grafitrudakra csapatják ki a felesleges anyagot, de nem iszem hogy otthoni körülmények közt ilyennel érdemes lenne vacakolni. Mi annak idején műanyag 2L-es colás palackot vágtunk ketté, abba lágyvas forgácsot tettünk, és a palackor kiluggattuk hogy lé át tudja járni. A forgácsra hamar kicsapódott a nem kívánatos rézelegy, de ha pár óránál tovább bent maradt a lében, maga a forgács is eltűnt, feloldódott.(Persze ezt kb. egy 8-10 literes mennyiségnél lehet így megoldani.) Tehát nem mindegy meddig csapatod. Aztán mikor elég sok csapadék került a forgácsra, H2O2 és kevés sósav hozzáadásával regenerálni kell a megmaradt folyadékot. Régen mikor még fillérekért hozzá lehetett jutni a vaskloridhoz a szennyvíz tisztítók környékén, nem volt ekkora ügy , de manapság elég jól felment az ára . Bocsi ha hosszú lett, és ha nem idevaló a téma, nyugodan teleportálható a megfelelő helyre.
Sziasztok, nyák fúráshoz mit ajánlotok? Gondolom valamilyen magas fordulatszámú kis kézi fúró lenne a legalkalmasabb erre. Ha meg már veszek ilyet akkor ne csak erre tudjam használni attól függőn milyen fejet rakok bele. Van ilyen masina amit tudtok ajánlani?
Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Én most tervezem egy Dremel multifunkciós gép vásárlását. Nem feltétlenül a nyákkészítéshez, a hobbim miatt is gyakran szükségem van rá, így ez egy kis állvánnyal tökéletes megoldás. Kb ezer dologra használhatod.
így néz ki A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Szerintem egy Proxxon Micromot 50-es kategória kezdésnek teljesen megfelel.
Proxxon Micromot 50/E
Szia! Sok függ attól, milyen fúrót, marót akarsz használni vele. Ha nem akarsz túl sokat a géptől akkor az olcsóbb HESTORE-s gépek és a Globizos gépek is megteszik. Ha marni is kell, esetleg fűrészelni, akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlni. Én kis miniplex-el kezdtem - ma is itt van az asztalomon. Számos lyukat fúrtam vele és még működik. Használtam asztali fúrógépet és CNC-t is. Most már utóbbi van, mert sokkal precízebb furatolást tudok vele csinálni + marás. Nem feltétlenül muszáj a legdrágább kézi marógéppel indítani a vásárlást.
Pár oldallal visszább erről sok hasznos infót kapsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |