Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
 
Témaindító: Paso, idő: Okt 4, 2005
Lapozás: OK   53 / 199
(#) dinokal válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 28, 2011 /
 
Így már értem . Sajnos nekem is telepítenem kéne a sprintet, mert sok rajz abban jön le. Ahogy nézem elég jól használható kis program. Ami nem tetszik benne ha jól látom, hogy nincs kapcsolat a rajz és a board között. Ez sok kezdőt megzavar, nem biztos hogy jól ülteti be az alkatrészeket. Azért szeretem az Eagle-t, mert a rajz szerkesztő közvetlen kapcsolatban van a boarddal, gumival összeköti a lábakat, és biztos hogy nem téveszted el akárhány alkatrészed van.
(#) janikukac hozzászólása Júl 6, 2011 /
 
Sziasztok ! Ellenőrzést, és hozzárajzolást kérek. A hiba, és a rajzolás a 6,7,8,9,10,20,28,27 lábnál vanBővebben: Link

Ez Vicsys bináris órája, csak átirtam a programot a 16F628-ból a 16F873-ba, és az én PIC-em szerint kell belerajzolni a dolgokat, azért linkeltem a PIC-et.

A kapcsolás, stb info itt találhatóBővebben: Link
(#) janikukac hozzászólása Júl 6, 2011 /
 
Készítettem másikat tehát:
Készen vagyok. A 20-28 láb között lehet hiba, azaz az S2 kapcsolónál, meg az S1 kapcsolónal. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, de ott is lehet hibám, nézzétek meg őket. A kapcsolás itt található: Bővebben: Link Írja, hogy az S3 nem kell. A többi hibát is javítsátok ki.

Még annyi, ami nagyon fontos, hogy a PIC nem 16F628, hanem 16F873 . A másik mellékletben remélem érthetően van minden jelölve. A programot természetesen átírtuk és jóóó!
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Hello!
Gond van itt bőven.
- Nincs a tápfeszültségnek még csatlakozása, legjobb helye az IC jobb oldalán lenne.
+5V=Vdd=20-as láb
GND=Vss=8-as láb
De egy kondi is kellene a két tép közé. pld, egy 100nF+10uF.
- Jelenleg a Vdd és Vss lábak zárlatban vannak.
- Az RA4 láb mellett teljesen feleslegesen kerülgeted a kását, a GND a lehúzó ellenálláshoz, ott van mellette. (Még oda is van írva hogy "-".
- Hiányoznak az S1,S2,S3 kapcsolók forrpontjai, az RA4,RB6,RB7 portlábak és a Vdd között.
- A tranyók emittere nem kap GND-feszültséget.
- De én nem kerülgetném az RB0..RB5 porta lábait egymással. Ahogy jön szépen sorba bekötném az ellenállásokat a bázisra, aztán átírnám a programot, hogy azt vezérelje. Ekkor nem kellene az IC lábai között kóricálni, meg a hasa alatt sem. Ott mehetne a VDD az RB6,RB7 kapcsolói részére. (De még a RA0,RA1,RA2,RA3 lábakkal is ezt tenném.)
De az is lehet, hogy egy huszárvágással, a forrasztási oldalról teszed be a Led-eket, akkor is megfordulnak a Bporta lábai. (jobb oldal lesz a bal.)
- Ha nem ilyen szimmetrikusra tervezed a Led+ellenállás mátrixot, akkor fele annyi átkötés kell. (pld. Ha a jobb oldalon az alsó Led feletti Led-nél az Aporta vezetősávját az ellenállásnál nem alul viszed el, hanem felül, akkor a két Led katódja már is egy pontra esik.)
- AZ RA4 lábnál, tök felesleges a váltó kapcsoló. Sima (SPST) is megfelel, mert a 10kohm ugyan úgy lehúzza a GND-re a lábat, ha kikapcsolod, mint ahogy a nyomógomboknál is teszi.
- A GND (Vss) +5V (Vdd) vezetősávjait illik megvastagítani.
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Huhh, ez gáz. Szemtelenség, de nem rajzolsz egyhelyes verziót? Tudom ez így nem jó, én se tanulok vele, de egyszerűen 4, ismétlem 4 órát erre a nyákra pazaroltam, és most sem jó. Ez túl bonyi nyák nekem.

Légy szíves segíts, vagy másik jó szándékú felhasználó..

Tudom, táp nincs még rárajzolva. Azt tényleg úgy kéne, + egy 7805-t beiktatni. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, azaz a Cikkben Viktor azt írta.

Ja, a progit meg nem tudom átírni..
(#) ngexi válasza janikukac hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Nesze neked stabil 5 volt, én is ezzel égetem a PICjeimet.
A rajzért bocs, egy Paint nevű nyáktervezővel készítettem, és olyan is : P. A lényeget látod, sok sikert hozzá.
Üdv

szerk.: Tápfesz 6-12V ig.

janinak.gif
    
(#) janikukac válasza ngexi hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Köszi, bár a táp lenne a legkevesebb. Az magamtól is megy. De ha valaki a nyákot megrajzolná nekem, ellenállásokat SMD-ben, meg mindent úgy ahogy eddig, kicsiben, akkor elvinném egy sörre, de komolyan..
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Szia. Nagyban becsülöm a sok munkát, de sok a gond: Nincs 2oldalas panelom, de megcsinálnám én akkor két panelra , ha kéne, Aztán nem furat szerelt ellenállással kéne, hanem SMD-vel, meg a harmadik az az, hogy a teli-földes nyák nekem nem jó. Sok festék megy a nyomtatóból ki, apám meg akkor meg ver idézőjelben..
A sör azért jár...... :yes:
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Meg lett a hatodik óra gyümölcse:
Idézet:
„Készen vagyok. A 20-28 láb között lehet hiba, azaz az S2 kapcsolónál, meg az S1 kapcsolónal. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, de ott is lehet hibám, nézzétek meg őket. A kapcsolás itt található: Bővebben: Link Írja, hogy az S3 nem kell. A többi hibát is javítsátok ki.

Még annyi, ami nagyon fontos, hogy a PIC nem 16F628, hanem 16F873 . A másik mellékletben remélem érthetően van minden jelölve. A programot természetesen átírtuk és jóóó!”


Rá kaptam a tippeket, ujat is csináltam:
Idézet:
„Hello!
Gond van itt bőven.
- Nincs a tápfeszültségnek még csatlakozása, legjobb helye az IC jobb oldalán lenne.
.. stb .”


Kész az új mű. A tápot úgy terveztem, hogy 10µF szűri a bemenetet 1 meg a kimenetet. A rajz remélem érthető. Előre szólok S3-at nem kellet bekötni. Remélem hibátlan mostmár.... NÉZZE ÁT VALAKI PLEASE..

vegsoora.lay
    
(#) vagnerjazon válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Én nem néztem át helyességi szempontból, csak javasolnék valamit: a csatolt képen azt a vezetősávot(illetve az összes többit ami ilyen helyzetben van) fölöslegesen közel viszed a furatokhoz, amikor bőven van hely fölötte. Valahol ott lenne célszerű ahogy a piros vonalat rajzoltam.

javaslat.jpg
    
(#) belganarancs válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Szia!

Vagnerjazonnak igaza van,továbbá-maratásnál lesznek problémáid,ha nem világítod le tökéletesen,vagy nem vasalod le ultratökéletesen a nyákot..
(#) janikukac hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Na, ne mondjátok, hogy újra kell az egészet rajzolnom, mert k**** ideges leszek. Ez már a 3 verzió, türelmem meg elfogyott. Amúgy helyességi hiba van még? A vonalakat probálom vastagítani...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Itt van, vastagítottam a vonalakon. Most már kérem valaki tényleg nézze át, hogy van e benne hiba a fentebb leírtak alapján. Köszönöm előre is !
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Még valami, fotózok, meg kinyomtattam egy papírra 0,10,0,15,0,20,0,25,0,30... vonalakat. A 0,20 még tényleg vékony, de a 0,25 már simán kivitelezhető, szerintem...
(#) belganarancs válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Lenne még mit rajta csinálni,el kellene forgatni pár elemet,hogy azokat a lepkefing vezetősávokat ki lehessen küszöbölni.Oké,hogy papíron jól mutat a vékony,de annak át kell kerülnie a nyákra,túl kell élnie a maratást.Ezeket a dolgokat szem előtt kell tartanod.A vezetősávokat lehetne még rövidíteni,így még kisebbre lehetne zsugorítani a nyákot.Csináltam pár változtatást gyorsan,amik nem esztétikusak,de az irányt nagyjából szemléltetik,a lényeg,hogy minél kevesebbre csökkentsd a lehetséges hibák számát.

f.lay
    
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Na,ha vársz egy keveset,akkor kiigazgatok neked pár elemet.
(#) janikukac válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Jó, jó, de miért ne élné túl a marást? Fotozók, ha rendesen előhívom mindig jó a nyák..

Csak egyre vagyok kíváncsi, hogy valaki nézze át tüzetesen, és hogy talál e még hibát..
(#) belganarancs válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Nem néztem át a kapcsolást,csak picit igazgattam a nyákterveden.Szerintem ne hamarkodd el..

f.lay
    
(#) janikukac válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Na, tényleg kisebb lett. Esetleg me'g a lehetséges hibákat is átnézed?
(#) belganarancs válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Arra most nincs időm,hogy átnézzem,de nem bonyolult a kapcsolás.Bontsd két részre,úgy nézd végig.Ránézésre még 2 óra munka ráférne és egész pofás lenne.
(#) janikukac válasza belganarancs hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Ne mondj ilyet , hogy még két óra, mert sírni fogok az idegtől. Nagyon ideges vagyok most már.

Akkor kérek valaki, aki bírja, NÉZZE át a nyákot. KÉRLEK TITEKEEET !
(#) Taki33 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 / 1
 
Egy jó tanács, ha ideges típus vagy akkor ezt a hobbit felejtsd el! Átnéztem a nyáktervedet szerintem a tranzisztorok fordítva vannak. Az MCLR lábról hiányzik a 10K ellenállás! A PIC tápbekötés közelébe kellene egy 100nf kondi! Ahol lehet, nyugodtan használj vastag vezetősávokat, ha lehet, kerüld a kis helyen több vezetősáv átvezetését! Nyomtasd ki a kapcsolást és a nyáktervedet, egy ceruzával kövesd végig az összekötéseket, ahol jó oda egy pipa, ahol nem ott javítás! Az 1 megjelölésnél az átkötés furata belelóg az alkatrész lábába! A 2 megjelölésnél az ellenállás Pad-jához nagyon közel van az alsó vezetősáv! És törekedni kell a gusztusos vonalvezetésre (3 megjelölés)! Hirtelen ennyi.

f0.jpg
    
(#) janikukac válasza Taki33 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A tranzisztor ok, ha esetleg fordítva, akkor majd úgy forrasztom bele, az nem gond. Az MCLR lábnál tényleg hiányzik, de az a 10k a 7. lábnál van mert az a RA5. Akkor ezt valahogy az MCLR-re is kötni kéne? Miért kell a 100nF hiszen a tápnál két puffer is van? Annak bele is kell lógni a kapcsolóba, úgy terveztem. A 2. megjelölés tényleg hiba, javítom, a 3. már javítva is van.

Esetleg még van valami? Köszönök mindent, jár a sör, ha jössz találkára, és én is eljutok odáig !
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Van a proginak egy olyan funkciója hogy DRC ellenőrzés. A furat-ot és a vezetősávot állísd át 0,2-re, és nézesd át vele. Ha valahol ez alatt van a távolság akkor javísd. Legalábbis én 0,2mm-es távolság alatt nem próbálkoznék A vezetősávokat pedig meg kéne vastagítani ott ahol lehet. Ja és ahol ki lesznek fúrva a forrszemek, azoknál a lyukátmérőt vedd le 0,5-re, a forrszemet pedig 2mm körülire állísd be.
(#) janikukac válasza storm hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Itt csak réz és furatok vannak...
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Úgy állísd be, ahogy a képen van. Amúgy ez 2 oldalas nyák lesz, vagy az a sok kék az mind átkötés? Egy ilyen egyszerűbb kapcsolást szerintem simán meg lehet tervezni átkötés nélkül 1 oldalas nyákra is. Csak rá kell szánni az időt, ha elrontod újrakezdeni. Tervezésnél nem szabad idegeskedni, egy jó tervet legalább 3-4 óráig kell csinálni, akkor tuti, hogy tökéletes lesz. Valamit valamiért :yes:
(#) janikukac válasza storm hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Ebben éppen hat óra van. Azok átkötések. Amúgy milyen kép?
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Bocsi, nem csatolta valamiért. Íme

DRC.PNG
    
(#) janikukac válasza storm hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Csak közeli vezetősáv van, de nincs más...

Tehát hogyan kellene még azt az MCLR lábasat kiküszöbölni, meg van még valami hiba?
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Nem véletlenül írták ezeket: 10k KELL a MCLR lábra, és 100nF KELL a táplábakra, minél közelebb az IC-hez. Különben nem fog a PIC elindulni!!
Következő: »»   53 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem