Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
Így már értem . Sajnos nekem is telepítenem kéne a sprintet, mert sok rajz abban jön le. Ahogy nézem elég jól használható kis program. Ami nem tetszik benne ha jól látom, hogy nincs kapcsolat a rajz és a board között. Ez sok kezdőt megzavar, nem biztos hogy jól ülteti be az alkatrészeket. Azért szeretem az Eagle-t, mert a rajz szerkesztő közvetlen kapcsolatban van a boarddal, gumival összeköti a lábakat, és biztos hogy nem téveszted el akárhány alkatrészed van.
Sziasztok ! Ellenőrzést, és hozzárajzolást kérek. A hiba, és a rajzolás a 6,7,8,9,10,20,28,27 lábnál vanBővebben: Link
Ez Vicsys bináris órája, csak átirtam a programot a 16F628-ból a 16F873-ba, és az én PIC-em szerint kell belerajzolni a dolgokat, azért linkeltem a PIC-et. A kapcsolás, stb info itt találhatóBővebben: Link
Készítettem másikat tehát:
Készen vagyok. A 20-28 láb között lehet hiba, azaz az S2 kapcsolónál, meg az S1 kapcsolónal. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, de ott is lehet hibám, nézzétek meg őket. A kapcsolás itt található: Bővebben: Link Írja, hogy az S3 nem kell. A többi hibát is javítsátok ki. Még annyi, ami nagyon fontos, hogy a PIC nem 16F628, hanem 16F873 . A másik mellékletben remélem érthetően van minden jelölve. A programot természetesen átírtuk és jóóó!
Hello!
Gond van itt bőven. - Nincs a tápfeszültségnek még csatlakozása, legjobb helye az IC jobb oldalán lenne. +5V=Vdd=20-as láb GND=Vss=8-as láb De egy kondi is kellene a két tép közé. pld, egy 100nF+10uF. - Jelenleg a Vdd és Vss lábak zárlatban vannak. - Az RA4 láb mellett teljesen feleslegesen kerülgeted a kását, a GND a lehúzó ellenálláshoz, ott van mellette. (Még oda is van írva hogy "-". - Hiányoznak az S1,S2,S3 kapcsolók forrpontjai, az RA4,RB6,RB7 portlábak és a Vdd között. - A tranyók emittere nem kap GND-feszültséget. - De én nem kerülgetném az RB0..RB5 porta lábait egymással. Ahogy jön szépen sorba bekötném az ellenállásokat a bázisra, aztán átírnám a programot, hogy azt vezérelje. Ekkor nem kellene az IC lábai között kóricálni, meg a hasa alatt sem. Ott mehetne a VDD az RB6,RB7 kapcsolói részére. (De még a RA0,RA1,RA2,RA3 lábakkal is ezt tenném.) De az is lehet, hogy egy huszárvágással, a forrasztási oldalról teszed be a Led-eket, akkor is megfordulnak a Bporta lábai. (jobb oldal lesz a bal.) - Ha nem ilyen szimmetrikusra tervezed a Led+ellenállás mátrixot, akkor fele annyi átkötés kell. (pld. Ha a jobb oldalon az alsó Led feletti Led-nél az Aporta vezetősávját az ellenállásnál nem alul viszed el, hanem felül, akkor a két Led katódja már is egy pontra esik.) - AZ RA4 lábnál, tök felesleges a váltó kapcsoló. Sima (SPST) is megfelel, mert a 10kohm ugyan úgy lehúzza a GND-re a lábat, ha kikapcsolod, mint ahogy a nyomógomboknál is teszi. - A GND (Vss) +5V (Vdd) vezetősávjait illik megvastagítani. üdv! proli007
Huhh, ez gáz. Szemtelenség, de nem rajzolsz egyhelyes verziót? Tudom ez így nem jó, én se tanulok vele, de egyszerűen 4, ismétlem 4 órát erre a nyákra pazaroltam, és most sem jó. Ez túl bonyi nyák nekem.
Légy szíves segíts, vagy másik jó szándékú felhasználó.. Tudom, táp nincs még rárajzolva. Azt tényleg úgy kéne, + egy 7805-t beiktatni. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, azaz a Cikkben Viktor azt írta. Ja, a progit meg nem tudom átírni..
Nesze neked stabil 5 volt, én is ezzel égetem a PICjeimet.
A rajzért bocs, egy Paint nevű nyáktervezővel készítettem, és olyan is : P. A lényeget látod, sok sikert hozzá. Üdv szerk.: Tápfesz 6-12V ig.
Köszi, bár a táp lenne a legkevesebb. Az magamtól is megy. De ha valaki a nyákot megrajzolná nekem, ellenállásokat SMD-ben, meg mindent úgy ahogy eddig, kicsiben, akkor elvinném egy sörre, de komolyan..
Szia. Nagyban becsülöm a sok munkát, de sok a gond: Nincs 2oldalas panelom, de megcsinálnám én akkor két panelra , ha kéne, Aztán nem furat szerelt ellenállással kéne, hanem SMD-vel, meg a harmadik az az, hogy a teli-földes nyák nekem nem jó. Sok festék megy a nyomtatóból ki, apám meg akkor meg ver idézőjelben..
A sör azért jár...... :yes:
Meg lett a hatodik óra gyümölcse:
Idézet: „Készen vagyok. A 20-28 láb között lehet hiba, azaz az S2 kapcsolónál, meg az S1 kapcsolónal. Az S3 kapcsolót nem kell bekötni, de ott is lehet hibám, nézzétek meg őket. A kapcsolás itt található: Bővebben: Link Írja, hogy az S3 nem kell. A többi hibát is javítsátok ki. Még annyi, ami nagyon fontos, hogy a PIC nem 16F628, hanem 16F873 . A másik mellékletben remélem érthetően van minden jelölve. A programot természetesen átírtuk és jóóó!” Rá kaptam a tippeket, ujat is csináltam: Idézet: „Hello! Gond van itt bőven. - Nincs a tápfeszültségnek még csatlakozása, legjobb helye az IC jobb oldalán lenne. .. stb .” Kész az új mű. A tápot úgy terveztem, hogy 10µF szűri a bemenetet 1 meg a kimenetet. A rajz remélem érthető. Előre szólok S3-at nem kellet bekötni. Remélem hibátlan mostmár.... NÉZZE ÁT VALAKI PLEASE..
Én nem néztem át helyességi szempontból, csak javasolnék valamit: a csatolt képen azt a vezetősávot(illetve az összes többit ami ilyen helyzetben van) fölöslegesen közel viszed a furatokhoz, amikor bőven van hely fölötte. Valahol ott lenne célszerű ahogy a piros vonalat rajzoltam.
Szia!
Vagnerjazonnak igaza van,továbbá-maratásnál lesznek problémáid,ha nem világítod le tökéletesen,vagy nem vasalod le ultratökéletesen a nyákot..
Na, ne mondjátok, hogy újra kell az egészet rajzolnom, mert k**** ideges leszek. Ez már a 3 verzió, türelmem meg elfogyott. Amúgy helyességi hiba van még? A vonalakat probálom vastagítani...
Itt van, vastagítottam a vonalakon. Most már kérem valaki tényleg nézze át, hogy van e benne hiba a fentebb leírtak alapján. Köszönöm előre is !
Még valami, fotózok, meg kinyomtattam egy papírra 0,10,0,15,0,20,0,25,0,30... vonalakat. A 0,20 még tényleg vékony, de a 0,25 már simán kivitelezhető, szerintem...
Lenne még mit rajta csinálni,el kellene forgatni pár elemet,hogy azokat a lepkefing vezetősávokat ki lehessen küszöbölni.Oké,hogy papíron jól mutat a vékony,de annak át kell kerülnie a nyákra,túl kell élnie a maratást.Ezeket a dolgokat szem előtt kell tartanod.A vezetősávokat lehetne még rövidíteni,így még kisebbre lehetne zsugorítani a nyákot.Csináltam pár változtatást gyorsan,amik nem esztétikusak,de az irányt nagyjából szemléltetik,a lényeg,hogy minél kevesebbre csökkentsd a lehetséges hibák számát.
Na,ha vársz egy keveset,akkor kiigazgatok neked pár elemet.
Jó, jó, de miért ne élné túl a marást? Fotozók, ha rendesen előhívom mindig jó a nyák..
Csak egyre vagyok kíváncsi, hogy valaki nézze át tüzetesen, és hogy talál e még hibát..
Nem néztem át a kapcsolást,csak picit igazgattam a nyákterveden.Szerintem ne hamarkodd el..
Na, tényleg kisebb lett. Esetleg me'g a lehetséges hibákat is átnézed?
Arra most nincs időm,hogy átnézzem,de nem bonyolult a kapcsolás.Bontsd két részre,úgy nézd végig.Ránézésre még 2 óra munka ráférne és egész pofás lenne.
Ne mondj ilyet , hogy még két óra, mert sírni fogok az idegtől. Nagyon ideges vagyok most már.
Akkor kérek valaki, aki bírja, NÉZZE át a nyákot. KÉRLEK TITEKEEET !
Egy jó tanács, ha ideges típus vagy akkor ezt a hobbit felejtsd el! Átnéztem a nyáktervedet szerintem a tranzisztorok fordítva vannak. Az MCLR lábról hiányzik a 10K ellenállás! A PIC tápbekötés közelébe kellene egy 100nf kondi! Ahol lehet, nyugodtan használj vastag vezetősávokat, ha lehet, kerüld a kis helyen több vezetősáv átvezetését! Nyomtasd ki a kapcsolást és a nyáktervedet, egy ceruzával kövesd végig az összekötéseket, ahol jó oda egy pipa, ahol nem ott javítás! Az 1 megjelölésnél az átkötés furata belelóg az alkatrész lábába! A 2 megjelölésnél az ellenállás Pad-jához nagyon közel van az alsó vezetősáv! És törekedni kell a gusztusos vonalvezetésre (3 megjelölés)! Hirtelen ennyi.
A tranzisztor ok, ha esetleg fordítva, akkor majd úgy forrasztom bele, az nem gond. Az MCLR lábnál tényleg hiányzik, de az a 10k a 7. lábnál van mert az a RA5. Akkor ezt valahogy az MCLR-re is kötni kéne? Miért kell a 100nF hiszen a tápnál két puffer is van? Annak bele is kell lógni a kapcsolóba, úgy terveztem. A 2. megjelölés tényleg hiba, javítom, a 3. már javítva is van.
Esetleg még van valami? Köszönök mindent, jár a sör, ha jössz találkára, és én is eljutok odáig !
Van a proginak egy olyan funkciója hogy DRC ellenőrzés. A furat-ot és a vezetősávot állísd át 0,2-re, és nézesd át vele. Ha valahol ez alatt van a távolság akkor javísd. Legalábbis én 0,2mm-es távolság alatt nem próbálkoznék A vezetősávokat pedig meg kéne vastagítani ott ahol lehet. Ja és ahol ki lesznek fúrva a forrszemek, azoknál a lyukátmérőt vedd le 0,5-re, a forrszemet pedig 2mm körülire állísd be.
Úgy állísd be, ahogy a képen van. Amúgy ez 2 oldalas nyák lesz, vagy az a sok kék az mind átkötés? Egy ilyen egyszerűbb kapcsolást szerintem simán meg lehet tervezni átkötés nélkül 1 oldalas nyákra is. Csak rá kell szánni az időt, ha elrontod újrakezdeni. Tervezésnél nem szabad idegeskedni, egy jó tervet legalább 3-4 óráig kell csinálni, akkor tuti, hogy tökéletes lesz. Valamit valamiért :yes:
Ebben éppen hat óra van. Azok átkötések. Amúgy milyen kép?
Bocsi, nem csatolta valamiért. Íme
Csak közeli vezetősáv van, de nincs más...
Tehát hogyan kellene még azt az MCLR lábasat kiküszöbölni, meg van még valami hiba? |
Bejelentkezés
Hirdetés |