Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   107 / 1210
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Azt nem tudom, hogy milyen compilert használsz, de gyanítom, hogy ccs c-t.
Csatolok egy példát PWM-re, ami hardveres. Egyébként a compiler sugójában is találsz leírást és gyári minta progikat. Ez is onnan van. (Elvileg a Te gépeden is megtalálod)

EX_PWM.C

(#) icserny válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 / 1

Idézet:
„Arra vagyok kíváncsi, hogy kapcsolódik a C nyelv ehez a pwm perifériához a kódban.”

A PWM frekvenciáját a Timer2 szabályozza, az üzemmódot és a kitöltési tényezőt pedig a CCP1 egység. A regiszterek beállítása pl. így néz ki
  1. /*
  2.  * Mintapélda a PWM regiszterek beállításához
  3.  * Fosc = 8000000 Hz
  4.  * PWM frekvencia = 4000.00 Hz
  5.  * Kitöltési tényező = 25 %
  6.  * Felbontás: 10 bites
  7.  * Timer2 előosztó:  1:4
  8.  * A PWM kimeneti láb adatáramlási irányát is
  9.  * be kell állítani!
  10.  * További részletekért lásd: http://www.micro-examples.com/
  11.  * A kódot csak saját felelősségedre használd!
  12.  */
  13. PR2 = 0b01111100 ;
  14. T2CON = 0b00000101 ;
  15. CCPR1L = 0b00011111 ;
  16. CCP1CON = 0b00001100 ;

Komplett mintapélda és PWM kalkulátor is van az alábbi címen. Bővebben: Link
(#) icserny válasza gianni89 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Csatold be a hex kódot, amivel próbálkozol!
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

A mellékelt HEX állomány bootloader nélkül, PICkit2-vel beégetve hibátlanul fut nálam. Ez a korábban említett Helló világ! program. Ha ez sem megy nálad, akkor baj van a hardverrel.
(#) gianni89 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Meg se mozdul.
Olyan lehet, hogy csak az USB romlik el a PIC-en? Mert az LCD és a keypad megy rendesen. Azért becsatolom a hex-et és buherálom még egy kicsit a hardvert hátha megjavul.

projekt.hex

(#) nagy_david1 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Köszönöm szépen. Ez így már sokkal világosabb és érthetőbb. Az oldalt is köszi.
Bocsánat ha kissé érthetetlen vagyok de, hogyan lehetne megoldani azt akkor, hogy egy C-ben megírt program módosítsa a PWM paramétereit. Pl. futtatok egy olyan programot C-ben ami X időközönként más-más paraméterekre módosítaná a PWM jelem. A C részével megbírkoznék csak azt nem tudom hogyan tudnám fűzni ezekhez a parancsokhoz amiket mellékeltél. Nem tudom érthető-e a kérdésem.
(#) vicsys válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ott van a csatolt programban. A switch-case részt nézd át. Nyomógombbal lehet választani az értéket, ahol a timer2 értéket állítja. A kitöltést a az analóg rész beolvasása adja.
(#) nagy_david1 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Köszi. Ez most egy ideig nekem jó háziolvasmány lesz.
(#) watt válasza gianni89 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Tölts fel rá egy bootloadert, ha az se megy, akkor keress a kapcsolásban hibát, végső esetben tönre ment a PIC!
(#) bkati hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Ó, hogy a jó mindenit a C18-as fordítónak. Deklaráltam pár változót, mondjuk

1. unsigned char a, b, c, d, e;

Utána ezeket egy függvényben akartam módosítani, és átadtam az első változó címét:

1. fuggveny(&a);

A függvényben utána egy ciklussal módosítottam a változókat:

1. void fuggveny(unsigned char &valtozo) {
  2. for (i = 0; i < 5; i++) {
  3.   valtozo[i] = valami;
  4. }

Legnagyobb meglepetésemre négy változó módosult, egy nem. Fél óráig szenvedtem, mire rájöttem, hogy az unsigned char a, b, c, d, e; nem egymás utáni memóriahelyre rakja a változókat, hanem a fordító tetszése szerint.
Meg lehet oldani, hogy ezek a változók szépen sorban szerepeljenek a memóriában? Vagy inkább csináljak egy uniont? Lehet olyan uniont, hogy karaktertömbként és bájtonkénti változókként is látszik?
(#) Hp41C válasza bkati hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia!

Használj tömböt, az elemei egymás utáni címeken lesznek.
int a[4];
A string karakter tömb, a tömb neve egyben a memória területére mutató pointer -ként is használható.
char message[255];
A byte -onkénti olvasása megoldható a (byte)message[x] vagy a (byte)(*(message + x)) alakban is...
(#) bkati válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Ezt tudom, de azért használok változókat, mert 16 db van, és a nevükkel sokkal könnyebb kezelni őket, mint egy tömb egy elemére hivatkozni. Tehát a "kutya=1; macska=0;" egyszerűbb, mint a tömb[5]=1; tömb[12]=0;
(#) gianni89 válasza bkati hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

A kód elején definiálj egy nevet a tömb egyes elemeihez és meg van oldva. Pl:
  1. #define kutya tomb[5]

Így ha átírod a kutya értékét akkor az a tomb 5-dik eleme lesz

Idézet:
„Olyan lehet, hogy csak az USB romlik el a PIC-en?”
Elvileg lehetséges, pl. ha a VUSB, D+, D- kivezetések valamelyike túlfeszültséget kap. Mellesleg megmérhetnéd, hogy a VUSB lábon mekkora feszültség van. Ha nagyon eltér 3,3 V-tól, akkor az USB nem tud kommunikálni a PC-vel.

3.45 V van rajta. Az szerintem annyira nem vészes. De azt tervezem, hogy holnap veszek egy új PIC-et mert már nem tudok mást kitalálni...

Idézet:
„3.45 V van rajta.”
Az jó.
A korábbi beírásodhoz csatolt HEX állomány viszont nem úgy linkelted, ahogy ajánlottam, s érdekes módon a 0x02A-0x82A közötti terület üresem maradt. Vagy nem jó linker állományt használtál, vagy rossz linker opciót (pl. /uMHCP_BOOTLOADER) adtál meg. De ez nem vigasz, ha a tőlem kapott HEX állománnyal sem sikerült éltre kelteni az áramkört.

Egyébként más gépen, vagy más USB porton próbáltad már?

Próbáltam több porton linux illetve windows alatt és egy egylapos gépen is, de semmi.
Most kipróbáltam egy másikon PC-n is az általad küldött HEX-el de ott se reagál.
(#) dudzsi hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!
A megtudja nézni valaki a kis programomat, jó e az elgondolásom vagy tulbonyolizáltam. A feladata annyi lenne hogy a PORTC 0 és 1 lábán felváltva van magas jel. kb. 1kHz-nek kell lennie. Ami még csinálnia kell majd egy A/D mérés. De az késöbbi dolog. Proteusba müködik. Elöre is köszi

proba.HEX

(#) icserny válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

我不认为任何人会费心的十六进制代码解码。Kb. ilyen volt a kérdésfeltevésed...
Miért nem a forráskódot csatoltad be?
(#) dudzsi válasza icserny hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Jaj. De h..e vagyok.

proba.asm

(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Vagy inkább igy?

proba2.asm

(#) gianni89 válasza gianni89 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

El se hiszem de működik. Vettem egy új PIC-et és ezzel megy. Köszi szépen mindenkinek aki segített
(#) icserny válasza gianni89 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Csak azt tudom elképzelni, hogy a régi PIC USB bemenete valamelyik összedugásnál kapott a PC-től egy nagy sztatikus töltésből eredő pofontot, és kimúlt. A PIC többi része attól akár kifogástalan is maradhatott.
(#) gianni89 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Értem. Ezt el lehet valahogy kerülni vagy kivédeni? Nem igazán szeretném, hogy a mostani is így tönkremenjen!

Az áramköröd földjét kell elsőként közösíteni a PC földjével. Egy normális USB kábelnél ez általában teljesülni szokott, főleg ha a PIC oldalon a csatlakozó fém házát nem felejted el földre kötni.

Mindamellett tökéletes védelem nincs, láttam már USB pen drive-ot is egy bedugástól tönkremenni.

Akkor ezért van az h a csatlakozókban (mind a kábelen mind a nyákoson) előrébb vannak az áramot hozó érintkezők.
Idézet:

a PIC oldalon a csatlakozó fém házát nem felejted el földre kötni.”

Csak, hogy biztos legyek: ez azt jelenti, hogy a nyákos csatlakozót a nyákba fogó "karmait" kössem össze az USB 4. lábával? Nem akarom megint elrontani

Idézet:
„a nyákos csatlakozót a nyákba fogó "karmait" kössem össze az USB 4. lábával?”
Igen.

Okés. Köszi még egyszer mindent!

Na akkor még kérdés
Az mitől van, hogy bedugom és működik és egyszer csak a windows nyomja az a hangot h lecsatlakozott az usb? Attól félek, hogy ettől fog tönkre menni megint a PIC.

Ezer oka lehet:
- áramköri hiba (beleértve a bizonytalan érintkezést, rövidzárlatot is)
- szoftver hiba (time out, polling módban az USB kérelem kiszolgálásának elmulasztása, bekapcsolva felejtett watchdog, vagy egyéb reset).
Következő: »»   107 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem