Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   480 / 1210
(#) Hp41C válasza Beles hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

MpLab frissítés: A 8.90 és a 8.92 -ben benne van. MpLabX Intergated Programming Environment 1.95 is ismeri.
Minden Vss és AVss, minden Vdd és AVdd lábat be kell kötni. Minden párhoz külön 100nF karámia kondenzátort, a Vcap láb és a Vss közé 10µF tantál vagy kerámia, low ESR kondenzátort kell kötni. Bármely PGED - PGEC láb párról kellene tudni programozni, de nyomkövetés csak arról lehetséges, amit a konfigurációban be van állítva. Ellenőrizni kell a PGED1 és PGEC1 bekötését.
PICKit2 -vel sem lehetetlen a programpozása....
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Jó a muzsika
(#) Beles válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Még jó, hogy ezért vettem Pickit3-at
Nem működik sajnos, frissítettem az mplabot is, mert 8.89 volt fent, de semmi. Lehet kapott egy 5V-ot, mikor nem volt beállítva a megfelelő PIC... Akkor meg gondolom dobhatom is ki
(#) slimtomi hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok!

Ha nem jó helyre írtam, szóljatok, törlöm hsz-em.
Egy 24C32 mikrovezérlőre lenne szükségem. Jól látom, hogy ez egy PIC?
Itt a HE store-ban nem találok. Hol tudnék venni ilyet, lehetőleg nem négyszeres áron?

Köszönöm!
(#) moltam válasza slimtomi hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Helo. Nem pic, eeprom.
(#) slimtomi válasza moltam hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Waow. Köszönöm!
Remélem még forgalmazzák. Esetleg valami megbízható online bolt létezik vagy túrjam a G**gle-t?
(#) moltam válasza slimtomi hozzászólására (») Jan 14, 2014 / 1

Én sajna nem nagyon szoktam online vásárolgatni, de pl.: Csak smd.... Biztos van rengeteg bolt még, esetleg aukciós, aprós oldalak...
(#) slimtomi válasza moltam hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Nagyon köszönöm!
Más nem lesz, akkor ez! Na nem offolok tovább!
(#) SzervízMacska válasza slimtomi hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia! Egyre azért kíváncsi lennék. Mire kell az neked, mikor azt sem tudod, micsoda? Mint kiderült, adattároló... Ebből kifolyólag csak akkor epekedj utána, ha a tartalom a birtokodban van, amit bele kell írni. Mert anélkül semmire sem jó.
(#) nedudgi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem feltétlenül szükséges a tartalom ismerete. Ilyen eset például az, amikor egy készülék beállításokat ment EEPROMba.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) Buvarruha válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ő csak finoman fogalmazta meg, azt, hogy az illető azt sem tudja, hogy mit akar.
(#) Beles válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Na meglett a probléma Aludtám rá egyet, ez sokszor segít oké, hogy bekötöttem az AVDD-t, de a próbapanelen nem kötöttem össze a +3,3V-ot a két tápsín között Köszi a segítséget!
(#) Beles válasza Beles hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Viszont jön is a következő kérdésem:
Hogyan tudok 10kb méretű tömböt csinálni? Kell neke egy hatalmas buffer, emiatt is esett a választásom erre a PIC-re, ebben van 16kb RAM. De ha egy 1000 elemű char tömböt deklarálok, akkor ezt a hibaüzenetet kapom:
Idézet:
„Link Error: Could not allocate section .nbss, size = 10434 bytes, attributes = bss near”
(#) Beles válasza Beles hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Közben találtam egy angol nyelvű fórumon megoldást, de nem tudom ez mit csinál pontosan.
Idézet:
„while you're in the build options, you might want to click the MPLAB C30 tab, choose Memory Model from the dropdown, and change your Data Model to "Large data model"...”
(#) icserny válasza Beles hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem ismerem ezt a típust, de alapvetően a PIC24/dsPIC utasításokban a közvetlen elérésű címzésre szolgáló bitek csak korlátozott terület elérését teszik lehetővé (amelyből 8 kB SFR+RAM terület).

A Large Data model arra szólítja fel a fordítót, hogy indirekt címzést használjon, amivel nagyobb összefüggő terület (mint a 10 kilobájtos tömböd) is kezelhető legyen. Nyilván ennek is van ára, mert a bonyolultabb címzés miatt esetleg hosszabb/lassúbb lesz a program.
(#) Beles válasza icserny hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

De akkor hogyan lehet elérni másképpen azt a memóriaterületet a Large Data model bekapcsolása nélkül?

A fordító alapvetően kétféle módban futhat:
-msmall-data opcióval (ez az alapértelmezett), ami feltételezi, hogy minden adat (statikus és external változó) belefér 8 kilobájtba.

-mlarge-data ami nem tesz feltételezést a változók elhelyezkedésére.

Ha a 8 kbájton túlmenő területen van változód, akkor nyilván az utóbbi esetet kell használni, te is erre jutottál.
(#) Zsora válasza Beles hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ne használd a "near" attribútumot, mert az azt mondja meg hogy a változóid az alsó 8kB területre kerüljenek! Ha a tömböd ennél nagyobb, vagy ha már más is foglalja ezt a területet, akkor ez biztosan nem megvalósítható, így hibaüzenetet kapsz fordításkor.

Az általad használt mikrovezérlő memóriatérképe a 0 címtől kezdődően:
- 4kB regiszterterület (a közeli adatterületen)
- 4kB SRAM a közeli adatterületen
- 12kB SRAM a távoli adatterületem (ezt nem minden utasítás ill. címzésmód tudja elérni)

A fordító szerint te 10kB-ot akartál lefoglalni a közeli adtterületen. Ott viszont csak max. 4kB hely van adatok számára. Tehát az ".nbss" attribútum helyett ".bss"-t kellene használnod, mert úgy a linker az adataidat bárhova elhelyezheti a 16kB adatterületen.
(#) Beles válasza Zsora hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ezeket az attribútumokat hol lehet beállítani? Mert nem találom.
(#) icserny válasza Zsora hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Idézet:
„Ne használd a "near" attribútumot...”
Nem elég nem használni, mert ez az alapértelmezett.

Assembly nyelvnél vannak ehhez külön "direktívák", amik utasítják a linkert, hogy mit hova tegyen.
Mellékeltem egy kódrészletet, ahol pl. a .bss és .nbss használata látható.
Ebben a 16-bites _32 és _34 változóknak a közeli adatterületen foglalok helyet, míg az utánukkövetkező _0800, _D800 és _2000 tömböknek a távoli adatterületen.
A program végén pedig a ROM-ba kerülő adatokat helyezek el, amik a PSV funkció segítségével adatként beolvashatók.
C nyelven valószínűleg hasonlóképpen megadható mindez, de én nem tudok Céül, így abban nem tudok segíteni.
(A példaprogit töltsd le, ne helyben nyissd meg, mert úgy elég kusza lesz!)

Példa.s

Idézet:
„Ezeket az attribútumokat hol lehet beállítani?”
MPLAB C30 Users Guide: 2.3.1 Specifying Attributes of Variables megmondja.

De szerintem nem ez kell neked, mert nem hiszem, hogy egyenként akarod megmondani. Vagy tévednék?
(#) Beles válasza icserny hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ha jó a Large Data model beállítás, ez is bőven megteszi

Azért így utólag megkérdezem: Milyen nyelven programozol?
(#) Beles válasza Zsora hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

C-ben, az MPLAB C30 fordítóját használom.
(#) kzteam válasza kzteam hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hello,
Okulásként a kezdők részére leírom megtapasztaltakat. Vettem egy a PICDEM FS USB panelt. Nem mentek a demok. Az én panelemen pic18f45k50 volt, CD-t nem kaptam, a chipcad pedig a pic18f4550 szoftvereit tartalmazó linkre irányított. Egy idő után gyanus lett, hogy lehet nem megy ugyanazzal a hex-el... Önszorgalomból letöltöttem a MCHP - Libraries for App. teljes anyagát (277Mb) és abban találtam megfelelő hex állományokat. Innentől már könnyű, csak meg kell érteni, tanulni, alkalmazni

Üdv!
(#) icserny válasza kzteam hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Idézet:
„Az én panelemen pic18f45k50 volt”
Kár, hogy ezt eddig titkoltad! Az általad is letöltött MAL demóknál találkoztam már vele.

Idézet:
„Önszorgalomból letöltöttem a MCHP - Libraries for App. teljes anyagát”
Akkor már a helyes útra tévedtél. Az USB mappában a "Device - CDC - Basic Demo" és a "Device - HID - Custom Demos" a két kötelező alapmű, ezekből kiindulva lehet saját alkalmazásokat fabrikálni.

Az elsőt hasznosítottam a PICCOLO projekt USB-t használó függvényeinél (kicsit csavartam rajta egyet a kettős buffereléssel).

A másodikat egy diplomamunkában hasznosítjuk (egy korábban USB CDC-re alapozott alkalmazást teszünk át HID kommunikációra, remélve, hogy egyszerűbb és stabilabb lesz a kapcsolat).

Az USB CDC kapcsolat nagyon háklis rá, ha a mikrovezérlő és a számítógép között megszakad a kapcsolat, mielőtt az alkalmazás bezárta volna a virtuális soros portot. A HID alkalmazás ebben a vonatkozásban robusztusabb.
(#) NyariG válasza kzteam hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Hát ha neked a hex megértése könnyü akkor le a kalappal
Én azzal nem is probálkoztam elég volt az asm is.
(#) obenhof hozzászólása Jan 16, 2014 /

Vettem egy Pickit3 starter kit csomagot. Most kezdek a témával ismerkedni. A problémám az, hogy nem tudom működésre bírni. Először az MPLAB 8.x verzióját telepítettem. Külföldi fórumokon azt ajánlották, hogy az MPLABX kompatibilis a pickit3-al. Így most az MPLAB X IDE v2.00 van telepítve, de a hibaüzenet ugyanaz (csatolva). OK-ra kattintva ezt a hibaüzenetet kapom a Pickit3 konzol ablakban: Target device was not found. You must connect to a target device to use PICkit 3. A segítségeteket kérem a megoldáshoz.

error.png

Következő: »»   480 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem