Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek
 
Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   97 / 1207
(#) icserny válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Igen, a jó hír az, hogy ez pont azt csinálja, amire vágysz (meg mellé az USB Device és Host funkciókat is), és győzi memóriával.

A rossz hír az, hogy ehhez a felületszerelt I/O bővítő csatlakozó párja, vagy a PIC32 Extender Card nélkül külső hardvert nem tudsz csatlakoztatni, csak USB-n keresztül.
(#) evenger válasza icserny hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Értem, köszönöm. Tehát ha jól értem, a nyelv illetve az alapok, a működés megismerésére tökéletes, de ha az elektronikát el akarom készíteni akkor szükségem lenne egy külön programozóra. Ami adott esetben PICkit 2.
(#) watt válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Nem jól érted, a programozó külön van, mert adnak hozzá egy PK3-at. Amit icserny mester írt az az, hogy nem tudod a demopanelt saját áramkörhöz illeszteni, mert nincsenek normális kivezetései, csak az USB port, illetve az Ethernet. Ha még is akarnád, akkor venni kellene hozzá további spéci csatlakozókat, kártyákat, amik szerintem drágábbak, mint a kit!
(#) watt válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Egy másik lehetőség, hogy a 18F97J60 családból veszel egy PIC-et, és felépítesz egy áramkört. A 18F87J60 "csak" 80 lábú TQFP, még kezelhető. Ebben tudunk segíteni. Ha ez érdekel és lenne kérdésed, akkor javaslom az ezzel foglalkozó topicot a továbbiakban: Bővebben: Link
(#) icserny válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Idézet:
„de ha az elektronikát el akarom készíteni akkor szükségem lenne egy külön programozóra.”
Nem. Ha körbe akarod építeni, akkor a sokpólusú I/O csatlakozóra van szükséged, vagy valamilyen bővítő kártyára. A programozó rajta van a Starter Kit panelon, ami érdekes módon egy másik PIC32-ből van kialakítva.

ITT írtam le a kártyáról a tapasztalataimat.

Programozóra akkor lesz szükséged, ha egy ettől teljesen független, másik áramkört építesz másik mikrovezérlővel.
(#) evenger hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Rendben, köszönöm!
Akkor hogy konkretizáljak és ne vesztegessem az időtöket: egyszer, ha majd már átlátom ezt az egész PIC-es világot, szeretnék építeni egy nagyon nagyon egyszerű elektronikát, ami TCP- n keresztül kapcsolna 220V hálózatra kötött eszközöket.
Szóval (gondolom így naivan), nem egy összetett dolog.
És ehhez szeretnék elindulni a nulláról (pusztán informatikai ismeretekkel). Érdemesebb szerintetek ezzel az Ethernet Starter Kit- el megismerkednem az alapokkal, majd ezután nekilátni a "célhardwarenek", vagy ez hülyeség és ahogy "watt" javasolta, inkább közelítsem meg másfelől?

Bocs az értetlenkedésért!

(ja és a leírás a kütyüről nagyon jó, köszönöm!)
(#) dieter84 hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Sziasztok! Kezdő PIC-programozóként vásároltam egy PICkit3 nevű Debug Express nevű csomagot,mely tartalmaz egy demo boardot (44pin). Ebben a kártyában a PIC18F45K20 mikrovezérlő van beültetve. Egy 16F628A mikrokontrollert szeretnék programozni, de ezzel a demo boarddal egyenlőre nem tudom kivitelezni. Tehát a kérdésem: hogyan tudnék ezzel a "felszereléssel" más mikrovezérlőket programozni? Mellékelek egy képet. Esetleg a kártya alsó részére IC foglalatot helyezni? Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat!
(#) icserny válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Nézd meg ezt a kártyát is (vagy a gyártó honlapján). Hátha pont erre vágytál... Ehhez kell külön programozó (PICkit2 vagy PICkit3).
(#) icserny válasza dieter84 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Erre a kártyára nincs szükség, ha másik mikrovezérlőt akarsz programozni. Ahogy ezen kialakították az ICSP programozás lehetőségét, ugyanúgy megteheted te is a másik mikrovezérlőt tartalmazó saját áramköröd/kártyád esetében.
(#) dieter84 válasza icserny hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget! Tehát egy ICSP foglalat nélkül megtervezett áramkört akarok készíteni,akkor építenem kell egy égetőáramkört...
(#) evenger válasza icserny hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Hát igen! Ez elég komoly! Köszi! Ezzel valóban pont azt tudnám szimulálni amit szeretnék létrehozni. Persze a végső cél az az hogy beépíthető legyen pl. elosztóba.
Azt hiszem hogy lehet hogy megnézem ezt a panelt kezdésnek, mert ahogy látom ezen elég sok mindent ki fogok tudni próbálni. Köszönöm még egyszer a segítséget mindenkinek. Attól tartok hogy még fogok jelentkezni programozási dolgokkal kapcsolatban

Köszönöm
(#) evenger válasza icserny hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Illetve azt szeretném még megkérdezni hogy a kártya leírásában a programozás résznél csak PIC-ICD2- t látok. Ez akkor programozható PICkit- el is? Illetve ha igen akkor hogyan? Köszönöm!
(#) icserny válasza evenger hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Az Olimex a saját ICD klónját ajánlja, de a 6 lábú csatlakozóra ugyanúgy csatlakoztatható a PICkit2, PICkit3, ICD2, ICD3 bármelyike. A kapcsolási rajzon jó a sorrend, tehát az 1-esnek jelölt tüske menjen a PICkit2 megjelölt 1-es lábára, 2-es a 2-esre és így tovább...
(#) icserny válasza dieter84 hozzászólására (») Feb 21, 2011 / 1
 
DIP tokozású mikrovezérlő esetén alkalmi programozáshoz egy dugaszolós próbapanelon is megépíthető.
(#) vilmosd válasza dieter84 hozzászólására (») Feb 21, 2011 / 1
 
Hali
A konytaramban talasz PK2 programozo adaptert, ami 8 labastol 40 labasig tud egetni. Talalsz meg melle 18, 20, es 40 labas probapanel doksikat is. (meg sok jo konyvet)
(#) Auf hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyire érdemes megvenni ezt a teszt panelt ? Mármint, hogy gyakorlás és az eddig megszerzett elméleti tudást kipróbáljam, és továbbfejlesszem. Árban nem olyan vészes, ha a funkcióját nézem. (szerintem) Na meg csak egyszer kell megvenni...
Vagy első teszt áramkörként kezdjek egy "csonkábbal"?
Köszi a tippeket és tanácsokat!
(#) icserny válasza Auf hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Ha jól látom, akkor ezen van egy "fedélzeti" MikroICD? Ezzel az a bajom, hogy csak a MikroElektronika fejlesztői környezetben tudod kihasználni, tehát bezárod vele magad.

Valóban vonzó a sok kapcsoló, csatlakozó, csilivili kijelző, de lehet, hogy egy univerzálisabb programozóval és egy szerényebb panellal hosszú távon többre jutsz. De ezt neked kell alaposan megfontolni!
(#) vilmosd válasza Auf hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Hali
En inkabb ajanlanam a PK2 Demo express megvasarlasat, mert ez a panel szep es jo, de inkabb az oktatasi intezmenyeket celozza meg. A munkaban jobban hasznalhato egy sima egeto, es pl az elozo hszben letoltheto probapanelek egyike. Amugy is mire ezt a panelt feloltozteted, azert sok penz lesz, mert nem jar hozza kijelzo, es egyeb kiegeszitok. Kesobbiekben is jobb valasztas a PK2, mert egy kulon panelen, vagy ICSP-n keresztul egyszerubb a programozas, mint ezen a panelen keresztul.
(#) Auf válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Azt nem is néztem, hogy meztelen.
Akkor maradok inkább ennél
Akartam sajátot, de minek találjam fel a spanyol viaszt, ha már létezik.
Köszi.
(#) vilmosd válasza Auf hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Hali
Vegul is Te tudod mit akarsz. En nem koltenem ilyenekre a penzt, mert teljesen foloslegesnek tartom. En csinaltam magamnak egy par univerzalis probapanelt, es vettem egy "PK2 Debug express" keszletet. A 887-es probapanelon lehet kiserletezni dolgokat, de egy ilyen komplex probapanelen sok a megkotes. Megcsinalni egy probapanelt nem egy nagy munka, az altalam ajanlott doksikban (sajat tervezes) ott a komplett leiras es a PCB gyartashoz (vasalasos technika) ott a PCB rajz. 3 probapanel nem kerul sok penzbe, es tudod hasznalni 8, 14, 18, 20 es 40 labas uC-vel a 12F, a 16F es 18F sorozatbol. Melle a PK2 hasznalhato minden (szinte) PIC egetesere (a PK3 nem ajanlott), ugyanott talahatsz egy programozo panel leirast is. Persze ha nem tudsz PCB-t gyartani, akkor egy kicsit nyugos, de szerintem erdemes inkabb igy elkezdeni, es a penzt inkabb a gyartashoz szukseges eszkozok beszerzesere forditani. Egy Laser printer, egy vasalo, tojaspapir, maratoszerek, es mar lehet is gyartani a paneleket. Persze nem 16 reteges a technologia, de azert sok hasznos dolgot lehet csinalni ezzel is.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Üdv! Ismét itt!

Ismét hasonló probléma, most 16F883-I/SP a tettes! Ezt MPLAB alól sem tudom égetni, viszont az USburn nevű progival és a Brenner8-al simán tudom égetni.

Valaki valami tipp?

Kezd felhúzni a dolog. A 16F88X család a kedvencem. Olcsó és okos.

Microchip
(#) Hp41C válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 22, 2011 / 1
 
Szia!

Próbáld meg a programozás alatt az RB3 azaz a PGM lábat alacsony szintre húzni. Egy magas szint a nagyfeszültségő programozást is megzavarhatja.
A 16F886 és 16F887 kontrollereket sikeresen programozom...
(#) Balázs 1.3 JTD válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
OTT A PONT URAIM!!

Lehúzott RB3-mal most kb 8szor egymás után sikerült!

Köszönöm szépen
(#) gabor128 hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha veszek egy új pic-et, egy 18F-eset, akkor az elején le kell tölteni bele valami progit, hogy később fogadni tudja az általam megírt programot? (bocs a lámaságért, de számomra ez nem tiszta)
Ha igen, akkor arra az egy alkalomra kell külön programozó áramkört készíteni, vagy elég az is, amit a későbbiekben használok program letöltésre?
(azért kérdezem, mert egyik régi haverom adott így 3 pic-et, de nem árulta el, hogy mit vagy hogy töltött bele előzetesen.) Van egy általam épített áramkör (soros port+ max232), amit használok program letöltésére a Colt nevű progival. Hamarosan kell új pic-et vennem és nem hiszem, hogy ha belerakom az áramkörbe működni fog. Valami előzetes beállítás biztos kell neki.
(#) potyo válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Ha bootloaderrel akarod beletölteni a programot, akkor igen, kell bele ami fogadja. Ha viszont rendes égetőt használsz, akkor nem kell bele semmi. Én a rendes égetőt javaslom tanuláshoz, fejlesztéshez. A bootloader inkább arra való, hogy már kész termékekben lehessen egyszerűen firmware frissítést végezni. A soros port+max232 soros porton keresztüli bootloaderre utal, de ha mutatsz egy kapcsolási rajzot az áramkörről, vagy legalább annyit mondasz, hogy melyik lábaira kapcsolódik a picnek, akkor meg tudjuk mondani, hogy ez rendes égető vagy csak egy szintillesztő.
(#) icserny válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Idézet:
„Hamarosan kell új pic-et vennem és nem hiszem, hogy ha belerakom az áramkörbe működni fog.”
Jól hiszed, hiszen gyárilag nincs benne betöltőprogram. Már csak azért sem , mert sokféle betöltőprogram (bootloader) van.
(#) gabor128 válasza potyo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Kösz az infót!

Sajnos már nincs meg a kapcs. rajz, de egyszerű az áramkör. Van a max232, meg a köré épített szükséges alkatrészek, és az ic egyik portját használva kapcsolódik a pic 25, 26-os lábaira (RX, TX). Szerintem ez nem rendes égető. illetve a progiban rögtön a 200-as címre ugrik.
A srác annyit mondott, hogy ez mindenképp kell a progiba különben felülírja a mem elejét és onnantól kezdve így nem tudom használni.

Van rendes égető kapcs rajzod 18F-hez és 16F-hez, ami tutira működik?

Illetve ha már így belelendültem, akkor az előbbi bootloaderes témával kapcsolatban tudsz olyan linket ahol ezzel foglalkoznak?

Kösz!
(#) potyo válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Akkor ez csak egy szintillesztő, nem égető.

Az Oshon égető és watt égetői működnek, Link és Link.

Bootloaderről már itt az oldalon is volt sokszor szó, használd a keresőt ezügyben.
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni

XORLW vagy XORWF parancsoknál, ha nem történik változás azt jelzi a STATUS,Z ? Ha igen akkor hogy? (Változásnál 0 vagy 1 lesz?)
(#) potyo válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Nem változást jelez a Z bit, hanem azt, hogy a művelet eredménye nulla vagy nem nulla. Adatlapban keresd meg ezeket az utasításokat, a leírásuknál írja, hogy melyik biteket állítja.
Következő: »»   97 / 1207
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem