Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1137 / 1320
(#) valaki2 hozzászólása Szept 27, 2013 /

Nem ez az ido fix. Tehat 9600 -l nem mukodokepes. A jelnek meghatarozott allapotai lennenek uart on keresztul erzekelve. Akkor vagy marad mas megoldas az uarton kivul vagy 19200bps.
(#) Vadlaz hozzászólása Szept 28, 2013 /

Sziasztok!
Van egy problémám. Egy P szabályozóról van szó. dsPic-et programozok C-ben, C30 compilerrel. Két integer adatot kivonva egymásból lehet pozitív és negatív szám is, így az eredményt signed int-ben tárolom. Viszont úgy tűnik, hogy nem úgy működik, ahogy kéne neki. Ha mondjuk X=1, Y=2, Z=5, Kp=1.
eredmeny=X-Y;
output=Z-eredmeny*Kp, az nem 4 lesz. Próbáltam úgy is, hogy if-fel vizsgáltam, h negatív-e, de úgy se jött össze.
Hogy kell megmondani a fordítónak, hogy a negatív számot negatívnak kezelje?
(#) _vl_ válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Rég volt matekórám, de szerintem: 5-(1-2)*1 = 5-(-1)*1 = 5-(-1) = 5+1 = 6
(#) Vadlaz válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Bizony-bizony! Ebbe belekeveredtem
Szóval erre gondoltam, ezt a kifejezést programoztam le: output=Z+eredmeny*Kp. De nem működik.
(#) _vl_ válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Meg kell nézni a C fordító assembly kimenetét, és végigszámolni, hogy ki mit csinált rosszul.
(#) watt válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szerintem valamit nem jól értelmezel, mert ennek simán működnie kell. Szimulátorban milyen eredményeket ír ki a változó név mellé a watch ablakban az érték oszlopban, ha negatív számot töltesz bele?
(#) p_istvan válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Minden változó signed int?
(#) Kisvé válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Minden változód int is vagy van köztük unsigned int?
Ha unsigned int is van, akkor castolni kell hiába az output sima int.
Így kell, hogy:
output = (int)Z+eredmeny*Kp
Az a lényeg, hogy magát a műveletet nem kell zárójelbe tenni, mert akkor elvégzi a zárójelben lévő műveletet és utána castol, aminek nem lenne semmi értelme.
(#) Vadlaz válasza Kisvé hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Csak signed int van.
Próbáltam először így:
error=SP-PV;
PDC1=PWM_kozep+Kp*error; //ahol PWM_kozep és Kp konstans.
nem lett jó.

Aztán így is próbáltam:
error=SP-PV;
if (error<0)
{
error=PV-SP;
PDC1=PWM_kozep-Kp*error;
}
if (error>=0)
{
PDC1=PWM_kozep+Kp*error;
}
Így sem lett jó, mert bármelyik if teljesült hozzáadta a PWM_kozep-hez a második kifejezest.
Figyeltem a watch-ban, és a kettes kompl. negatív látszott.
(#) Kisvé válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Azt ki tudod valahogy deríteni, hogy az error jól számolódik-e ki? Pl. Gondolom ha a visszacsatolt jel kisebb mint egy referencia, akkor lesz error negatív, vagy fordítva. Tehát olyat ki tudsz próbálni, hogy pl.:
  1. if(error<0)
  2. {
  3.   LED = 1;
  4. }
  5. else
  6. {
  7.   LED = 0;
  8. }

Ha ez nem működik, akkor próbáld ki, hogy az if elé direktben beírod, hogy error = 100, és nézd meg világít-e a LED, ezután nézd meg error= -100 esetén mi lesz.

Amit írtál az if-es példádban biztosan nem jó, ugyanis, gondolj bele ha SP=2 PV=5. Ekkor error = -3. Belép az első if-be. error újra kiszámolódik, most 3 lesz. Az első if-nek vége, majd mivel már error>0 (ugyanis 3) belép a második if be is. Ha azt írnád, hogy esle if (error>=0) akkor jó lenne.
(#) Vadlaz válasza Kisvé hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Úgy látom, h ha manuálisan beírom, hogy -100, akkor valóban annyi az értéke. Ha viszont számolnia kell (SP-PV), akkor más számok jönnek ki - mintha nem 2-es komplemes lenne.
(#) _vl_ válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

(#) Kisvé válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

És most SP és PV értéke honnan jön? Olyat is ki próbálhatsz, hogy direktbe beírod, hogy pl SP=30, PV=70 és nézed mi történik, hogy tényleg a kivonás rossz-e.
Ott érdemes lenne cast-olni, hátha megoldja: error = (int) SP - PV.

SP egy int változó, programban adok neki értéket, ami aztán nem változik (egyenlőre).
PV-t A/D olvassa ki, szintén int-nek van definiálva. De most végigpróbálgatva kiderült, hogy jól működik, ott rontottam el, hogy túl nagy értéktartományt engedtem meg.

Akkor most másik kérdés. Azt hogy oldjam meg, hogy az error-t megszorzom Kp-vel, amit eddig int-nek definiáltam. De tört számmal kell szoroznom, mondjuk 0.1-gyel. De a végeredmény int-ben kell.

És köszönöm az eddigi segítségeket!
(#) Kisvé válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Szorozni 0,1-gyel olyan, mint osztani 10-zel.

Ez övön aluli volt. Egyrészt az osztás 18 ciklus, másrészt 0.11-gyel szorozni, az nem lesz egyszerűbb osztással sem. Tehát inkább az a kérdés, hogy ott cast-olni kell?
(#) Kisvé válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Nem egészem értelek. De ha az baj, hogy túl sok a 18 utasítás, akkor biztosítalak, hogy ha double-ként kiszámolod, hogy x * 0,1 és vissza konvertálod int-re, akkor az 180 utasításból sem lesz meg.

Egyébként úgy kell, hogy y = (int) ((double) x * 0.1).
Double helyett lehet float is.

Végül is szerintem úgy a legegyszerűbb és leggyorsabb, hogy ha a Kp = 0.234, akkor eredmeny = (error * 234) / 1000. Értelemszerűen ha tudod, hogy Kp pl 2 tizedes jeggyel van értelmezve, akkor 100-zal kell osztani.
(#) Vadlaz válasza Kisvé hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Aha, ez tök jó ötlet, erre nem gondoltam. Bár most ahogy tesztelgettem, úgy tűnik, hogy a sima törttel szorzás is működni fog. Csak lassan haladok, mert lusta vagyok a kódot könnyen szimulálhatóvá átírni, így mindig módosít-letölt-futtat-debugol kombóval nyomom.

Hát akkor előre!
(#) Hp41C válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Idézet:
„lusta vagyok a kódot könnyen szimulálhatóvá átírni”

Csak egyszer kellene... Egy szimbólumtól függő feltételes fordítással pillanatok alatt át lehet térni a szimulálható és a futtatható verzió között.
Egy kódrészlet is szimulálható (fűleg, ha csak számítgatás). A rutin elejére kell állítani a PC -t, aztán mehet a szimuláció akár lépésenként.
Sokkal eredményesebb a szimuláció. Vannak korlátozott számú újraprogramozási lehetőséggel bíró típusok.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Vadlaz válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

És hogy tudom a PC-t oda állítani? Nem zavar be az, h pl az egyik értéket AD-ból nyeri, illetve, h vannak interruptok?
(#) Hp41C válasza Vadlaz hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Összetett a kérdésed:
- Számolgatás helyességének ellenőrzésére nem szükséges, hogy az értékek a forrásukból érkezzenek, elég a teszt értékeket beírni pl. a Watch ablakon,
- Ha kellenek a valóság közeli (mondjuk A/D) értékek, stimulus beállításával fájból olvashatók,
- Megszakítás szimulálható. Ahogy írtam, egy feltételes fordítással átalakítható a kód, hogy a nem szimulálható ((M)SSI) perifériák kezetését kihagyja.

Hogyan juttatható el a program a tesztelni kívánt részhez:
- Töréspont az inicializálás végére (lesznek megszakítások),
- A PC átállítása a kívánt részlet elé (Set PC),
- Teszt adatok feltöltése a Wath ablakkal,
- További töréspontok beállírása a vizsgálni kívánt rész összes kijáratához (csak, ha annyira összetett, hogy lépésenként túl hosszú lenne) és a kritikus múvelet utánra.
- Továbbindítás és/vagy lépésenkénti műveletvégrehajtás.
(#) Vadlaz válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Hú, köszönöm, ezek nagyon hasznos infok!
Idézet:
„teszt értékeket beírni pl. a Watch”
- például ezt sem tudtam, mindig csak nézegettem.
Meg ez a Set PC-s dolog is nagyon tuti. Ezeket ki is próbáltam már, és gyorsabb is így az egész folyamat. Köszi a segítséget!
(#) ODU hozzászólása Okt 2, 2013 /

Sziasztok!

Van egy ilyen típusú flash memóriám. Arra lennék kíváncsi, hogy ennek a tartalma kiolvasható-e PICKIT2 segítségével? (Ha nem akkor milyen más módszerek jöhetnek szóba?)
(#) _vl_ válasza ODU hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Nem.
Építeni kell hozzá valami olvasót (esetleg lehet próbálkozni a netről rendelni). Mivel SMD, ezért vagy veszel aranyáron hozzá foglalatot, vagy kénytelen leszel ráforrasztani valami panelra.
(#) ODU válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

A foglalat nem gond, csinálok hozzá forrasztható kivezetéses NYÁK-ot. A lényeg az lenne hogy van 2 egyforma memória chipem és a beltartalmát szeretném átmásolni az egyikből a másikba. (Az a valós probléma hogy van egy tabletem amiben ez a chip van. Elállítottam benne egy fájlt és azóta nem tölt be. recovery menüt nem lehet behozni, így nem tudom frissíteni se az androidot. Bármilyen megoldást elfogadok)
(#) _vl_ válasza ODU hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

A belsejéről rakjál fel fotókat. 99%, hogy kiforrasztás nélkül is hozzá lehet nyúlni. Vagy rávehető, hogy bootoljon máshonnan, vagy JTAG-en keresztül átírható. De ez innentől már inkább nem PIC témába való, szóval keress valami jobb témát neki.
(#) GPeti1977 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Az ebay-en fillérekért van mindenféle smd foglalat.
Következő: »»   1137 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem