Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Elindult a PICula projekt!
Ebben is a PIC18 mikrovezérlőkkel (konkrétan a PIC18F4520 típussal) ismerkedünk részben assembly, majd egyre inkább C nyelven (utóbbihoz a Microchip C18 fordítóját használva). Az első fejezetek mintapéldáit az MPLAB szimulátorában kell próbálgatni. Mikrovezérlőt (hardvert) csak A kísérleti áramkör c. fejezettől kezdve használunk! A mintaprogramok kipróbáláshoz a SURE Electronics DB-DP113 PICDEM2 demókártya beszerzését javaslom (az E-bay árverésein most ~5400 Ft-os áron is elérhető - szállítással együtt!). De bármilyen vele kompatilibis kártyát (pl.Microchip PICDEM 2 Plus) vehetünk/építhetünk. Ha valakit rá tudunk venni, hogy égesse be nekünk a PICulaBootloader.HEX bootloadert, akkor onnan kezdve programozó nélkül is elboldogulunk (én is úgy használom). Ha nem, akkor egy PICkit2 vagy PICkit3 beszerzése is javallott. A PICula projekt természetesen a PICCOLO projekt átdolgozott változata. Egyelőre még csak hét fejezet készült el, és átdolgoztam a támogatói könyvtárat is, hogy könnyen használatba lehessen venni a PC-PIC kommunikációt, amelyet intenzíven használni is fogunk. Jó tanulást!
Tisztelt icserny!
Nagyon szívesen beégetek bármit bárhova. Mikor, hol, hova, mit?
Hehe, aztan majd a 32 bites lesz a PICanteria?
Oszinten csodalom az energiad es csak gratulalni tudok a projectjeidhez
Az a 27$ szállítással együtt nem rossz ár. Licitáltam is az egyikre. Icserny, te nem a kínaiak ügynöke vagy véletlenül? Hajnalban ráveszel ilyenekre...
Üdv !
Találtam egy PIC-es oldalt, nekem kicsit bonyolult némelyik project, de érdekesek, érdemes szétnézni az oldalon: http://www.waitingforfriday.com/index.php/Projects Kapcsolási rajz, és forráskódok is vannak.
Hehe, es a 6 labu 10F sorozatra? PICike?
Hali,
HI-tech c 9.6-s verzióját fordító telepítéssel lenne bajom. Nem tudom feltelepíteni, a mellékelt hibaüzenetet kapom. A korábbi verziót teljesen letöröltem, gépet újraindítottam Rejtet fájl nézet be van kapcsolva és a hibaüzenet által jelzett fájlt nem találtam a megadott helyen. Mi a fene van ezzel?? Nem értem:s Még soha nem jártam agy...:S
Probald meg kitorolni ezt a fajlt ugy, hogy csokkentett modban inditod el a gepet.
A szöveg szerintem nem azt írja hogy törölje ki hanem azt hogy minden olyan programot zárjon be ami nyitva van és esetlegesen használja ezt a fájlt. Tehát minden programot ami éppen megy zárd be és úgy próbáld meg telepíteni a programot.
Ajánlhatom a ChipCad Kft.-t?
Ajánlhatod, de ők ilyennel nem foglalkoznak, már érdeklődtem náluk.
Hi ! Igaz nem pest, de ha nincs közelebb vki, akkor Pomáz ?
Én is tudnék segíteni, csak Pesttől 150 Km-re lakok Szentesen.
Elérhető a PICula projekt (ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel) következő fejezete: I/O portok és az új mintaprogramokkal bővített szoftver segédlet (ver 0.15).
Elérhető a PICula projekt (ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel) soron következő fejezete: Programmegszakítások és új mintaprogramokkal bővült a szoftver segédlet is (ver 0.20).
Vajon mit ronthattam el?
Egy PIC16F886-ot használok belső oszciról és noclkout-ra progiztam. Szeretném használni bemenetként az RA6 és 7-et (osc1, osc2). Viszont itt a felhúzott bemeneten 1,75V-ot mérek és meggajdul a pic. Szerintem lehet használni I/O-ként őket, nem? A progim fut, csak nem működik precízen a bemenet.
Mit néztem be...?
Azt használom (vagy mégse?). Direkt ezért copiztam be a fuses-t.
... Mégsem: RCIO = 110, INTOSCIO = 100 .. Az RCIO mód külső RC oszcillátor - egy láb kell hozzá...
CCS-ben progizok. A #FUSES INTRC_IO azt jelenti, hogy a belső oscit használja és nincs osci kimenet. Ha csak RC oscillátort használnék, akkor a #FUSES RC //Resistor/Capacitor Osc with CLKOUT beállítás kellene.
Szia!
Meg kellene nézni, mit is fordít a konfigurációs szóba... Idézet az adatlapból...
Megnéztem, okés. Leteszteltem egy breadboardon és láss csodát: működik. Na most vagy felhasználót kell cserélni, vagy hardver hiba van. Köszi mester a fáradozást!
Tegnap elkészítettem a PICkit2-t, és szilva által hozzá jutottam egy felprogramozott "agyhoz" hozzá.
Csatlakoztattam a géphez és sikeresen feltelepítette az eszközhöz tartozó illesztő software-t. Zöld LED világított csak. Az MPlab-ot elindítva már világít folyamatosan a sárga is, ha kiválasztom a programmer-nél a PICkit2-t. Viszont ha kiválasztom akkor ezt a hibaüzenetet kapom amit képként csatolok. Ez mit jelent? Lövésem sincs semmi a PIC-el és égetőjével kapcsolatban, csak után építettem. És egyenlőre fogalmam sincs hogy is kéne vele programozni, de megtanulom. A kérdés még arra is irányul, hogy akkor így jó ahogy van? vagy esetleg valamit a készítésnél elbaltázhattam? A sárga lednek kell világítani folyamatosan ha megy az MPlab? Egyébként ha rá okézok, akkor pickit ready van, szóval elvileg minden rendben lehet. köszi
Az üzenet annyit jelent, hogy a projektedben beállított 18F4550-es PIC-et nem érzékeli a programozóra csatlakoztatva. Ha nincs is rádugva semmi, akkor ez így teljesen normális.
A sárga LED a PICkit2 kimeneti oldalára kapcsolt Vdd-t jelzi. Az MPLAB-ban a "programmer" menüpontban lehet ki/be kapcsolni, hogy a PICkit2 adjon-e ki Vdd-t a külső éramkörnek, valószínűleg alapértelmezetten ezt teszi, és azért világít a sárga LED.
A sarga LED azt jelenti, hogy a Vdd be van kapcsolva - ez az alapertelmezett az MPLAB-ban, tehat ha van aramkorod a PicKit2-n akkor az taplalva van ilyenkor, a firmwarenek pedig futnia kell (hacsak a reset lab, az MCLR/Vpp nincs felhuzva, arra is van opcio).
Az uzenet pedig arra utal, hogy a PIC nincs, vagy nem megfeleloen van csatlakoztatva a programozora. Ezt ellenorizni kell, meg azt is, hogy van-e keramia kondi a Vdd-Vss labak kozott...
100nF SMD kondi van közte: http://picasaweb.google.com/margittaizoli/PICkit2Klon?fgl=true&pli=1#
De azóta nyomkodtam és kaptam más hiba üzenetet, mégpedig a configure-setup device-ban beállítottam bal fölül a PIC 18LF25j50-et, mert nem volt sima 2550, és ekkor ezt dobta ki, és a sárga led már nem világít. Az első verziót hagyjam és az úgy a jó, vagy állítsam erre az utóbbira át, és valamit még kell állítgatni rajta? |
Bejelentkezés
Hirdetés |