Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC vagy AVR
 
Témaindító: (Felhasználó 466), idő: Okt 5, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 14
(#) poznamokus válasza potyo hozzászólására (») Okt 13, 2009 /
 
Többszáz letöltést valszeg nem fogok végezni Alapvetően az egész arra kellene, hogy a PIC-es architektúrát is kipróbáljam, megírni a szokásos drivereket, azokat tesztelni, stb. Aztán majd eldöntöm, hogy valami komolyabbat is patkolok vele, vagy maradok a jóöreg AVR-eknél. Lehet, hogy a 4550 lesz a befutó, aztán majd jumperekkel beállítom, hogy épp melyiket használom az SPI-I2C párosból.
(#) gtk hozzászólása Nov 18, 2009 /
 
Ez is jelent valamit...(?) TQFP wiki
(#) trudnai válasza gtk hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
A boileremben is PIC van, viszont az IBM T42-ben meg AVR EEPROM csucsul (ugye nem a kontroller).
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Idézet:
„A boileremben is PIC van”

Meg is lepődtem volna, ha nincs...
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Na jo, de nem en tettem bele
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Az enyémbe is nemsokára kerülni fog. Kezd elegem lenni, hogy csak akkor nincs melegvíz, amikor kellene...
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
[OFF]Az enyemben gyarilag van benne, de hat itt Ireknel minden sokkal bonyolultabb mint odahaza. Otthon ha jol emlekszem egyszeru bimetallal megoldjak a helyzetet. Itt meg muszerek meg nyomas vezerlo szelep meg vizhofok jelzo, meg nap mely szakaszaban melegitsen, meg mit csinaljon ha epp husvet van es a nyuszika nem hozott piros tojast...

A PIC-rol is csak azert tudok mert ugye minel bonyolultabb egy szerkezet annal konyebben hibasodik meg es most sem volt ez maskepp -- nyilvan ott voltam mikor a "mernok ur" kicserelte a panelt. Igen, mernok, annak hivta magat, de megertem, mert valahogy azt is meg kellett magyaraznia miert ker el orankent 120 eurot egy boiler javitasert...
(#) ifiszgy hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Csináltam egy nyolc csatornás erősítőt, azaz van nyolc mono oldalam. Van egy relé sorom, amivel a bemenő jelet lehet választani, jelenleg mezei forgó kapcsolóval kap az adott relécsoport tápot. (Mondhatjuk, hogy analóg )

Megoldandó feladatom:
- gombokkal történő bemenő jel választás=> adott relécsoport táppal ellátása (7 relé csoport)
- a nyolc csatorna egyszerre történő hangosítása => 8x100kOhmos lineáris potméter egyszerre történő állítása.

Arra gondoltam, hogy egy AVR-rel megoldanám:
- szükség van 9 bemenő jel fogadásra (7 bemenőjel választás, hang fel hang le).
- szükség van 7 relé kivezérlésére
- szükség van 8 digitális pótméter egyszerre történő vezérlésére.

Égettem már, PICET- de nem nyúltam a kódhoz.
AVR-t nem égettem, nem használtam még fel.
Mivel nem látok más megoldást, meg írnám az AVR(ek) programját.

AVR-ről van egy jó kis leírás itt a Hobbielektronika oldalán, uccu - neki is kezdenék megtanulni - ha van értelme. (Tetszeni teszik, de az idő nagy úr!)

Úgy gondoltam, hogy digitális jeleket lehet küldeni AVR-rel a digitális potmétereknek. Mivel amatőr vagyok, nem tudom, hogy hogyan lehet, megoldani, hogy egy kimenő digi jelet hogyan lehet egyszerre 8 digipotinak kiküldeni - erre tuti van IC...-majd itt megkérdezem egy másik fórumon .

Feltételezem a digitális potméternek van memóriája, "hol állt".
Az AVR induláskor a legnagyobb ellenállást állítaná be - és ha nem is azonnal tudná ezt, nem gond, mert a végfokok késleltetve indulnak - közel 1,2mp.

Ezt követően nyomógombbal lehetne csökkenteni az ellenállásokat - egyszerre.

A bemenő jel választás inkább elő feladatként csinálnám. A fent lévő példa programok alapján szerintem simán meg lehetne csinálni.

Talán ami még felmerül feladatnak, hogy a beállított ellenállást - mint hangerőt- kijelezze, azaz meddig tekertem fel a hangot. Gondolom ez plusz digitális kimenet... Erre is van hasonló példaprogram.

A kérdés:
Mivel érdemes ezt megoldani?
- AVR olcsó, és a a példákból elég jól el lehet indulni a tanulásban.
- A PIC nem olcsó.
- A PIC többet tud és ebből adódóan bonyolultabbnak is tűnik.
- Nem akarok egyelőre LCD-t, minusz egy pont a PIC-nek
- Ha utólag akarok távirányító építeni a fentiekhez, akkor lehet, hogy AVR-rel nehezebb lesz ezt megoldani, mint PIC esetén (Ez itt kérdés inkább, mint állítás!!!)

Szerintetek merre induljak?

(Jó tudom, menjek vegyek egy erősítőt, ami tud mindent, azt hagyjam... de hát azért még is csak szeretek bütykölni, csak ezt ésszerűsíteni szeretném, időben, energiában, anyagiakban, és nem mellesleg az eddig elkészített dolgokhoz nem akarok hozzá nyulni, vagy csak minimálisan! Azaz egy rotokapcsolót le cserélek szívesen egy nyomógombos váltásra, de nem csinálok másik előerősítőket - főleg nem 8-at )
(#) lidi válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Ha jól értem, akkor még nem írtál programot egyik féle kontrollerre sem. Addig pedig ne jelents ki olyanokat, hogy valamelyik többet tud, meg hogy nem olcsó. Meg hogy nem akarsz LCD -t, ezért neked nem jó a PIC. Szóval van itt némi zavar. Szerintem olvasgass még sokat a témában. Egyébként a problémádat bármelyik kontroller családdal meg tudod oldani. Hogy merre indulj ? Néz meg egy PIC-es és egy AVR es kezdőknek szóló tutorialt, és amelyiket jobban megérted / jobban tetszik válaszd azt. Vagy azt amelyikhez több segítséget tudsz kapni barátoktól, fórumról. Ez utóbbi szerintem lényegesebb, vagyis hogy legyen aki segít az indulásnál. (legyen ez akár egy jó leírás).
(#) gtk válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Lehet PIC es AVR is es meg mas sok tipus is, amelyik tetszik.
(#) ifiszgy válasza lidi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Így van! Nagyon keveset tudok az egészről. Közvetlen segítségem nincs.
Annyi forrom van, hogy vagy 8 éve tanítottak assemblyt (- ennek már nyomát sem érzem - ), illetve most C# fejlesztő vagyok, így a C-vel nem lesz gond.
Kihívást jelent, hogy az egyes regiszterekbe mikor-mit -hova. Ezért tetszett a leírása az AVR demóknak.
Ilyen PIC-es demót nem láttam, oda általában összetettebb dolgokat írnak meg, és a forráskódon sokan ülnek, nem szeretik kiadni a tutit, inkább csak a hexet - amit azért meg kell köszönöm(!), mert enélkül nem lenne kapacitás mérőm ...

Talán akkor másképpen teszem fel a kérdést!
Rengeteg fajta PIC van -eltérő árakon, és sok fajta AVR-van megint csak eltérő árakon.

Az alábbiakban írt feladatokat melyikkel érdemes kezdenie egy kezdőnek?

Úgy értem, hogy - és ez most egy fikció:
"A PIC-el szebben meg tudnád csinálni, de összetettebb megtanulnod, mint egy egyszerű AVR-t így érdemes lenne egy kisebb tudású AVR próbálkoznod..." vagy "Inkább a PIC-et javaslom, mert kevesebb eszköz segítségével is meg tudod oldani, és az utasítás készlete is több, a megtanulása nem sokkal bonyolultabb"...

Mintha most megkérdeznének, hogy mit kezdjen el tanulni egy kezdő fejlesztő én C majd Java és C# javasolnék, semmi féle képen nem foxprot.

Ha azt mondaná, hogy egy katalógus programot akar írni otthon magának, akkor Vbasicet javasolnék, mert nem viszi el az erdőbe, egy kezdő is gyorsan bele tud tanulni az egyszerűbb dolgokba, és nem ebből akar megélni ...

Valami ilyesmire gondoltam, de lehet hogy ezen az analógián nem lehet elindulni a PIC vagy AVR kérdésben.
(#) ifiszgy hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Én vagyok a lüke srácok!
Kukkantsatok a z első három 4 beírásra erre topikban, és választ kaptok az általam feltett kérdésre!


Örök tanulság, hogy az elején kell kezdeni !

Idézet:
„PIC egy nagy káosz, ezeregy féle vezérlő, rengeteg hiba bennük (ezért is adnak ki folyton újakat), az újakban szintén sok hiba, átláthatatlan dzsungel az egész. Esetleg 1-2 beválttal érdemes foglalkozni.
AVR ilyen szempontból sokkal jobb, kevés kontroller, azokban kevesebb hiba és az is mind korrekten dokumentálva, sokkal egyszerűbb a programozása, olcsóbb fejlesztő eszközök, lényegesen nagyobb memória, és persze mindben ott van a SRAM, amit a PIC uC-kből szeretnek kispórolni (meg sok mást is). Én PIC-el kezdtem, de köszönöm, nem kell. Egy atmega 32 a legtöbbet máris kiüti, pláne a 128... Most pedig megjelent 1-2 régebbi atmel vezérlő újított kiadása egyszerűbb felprogramozhatósággal és teljes kompatibilitással, ergo a régi atmeles cuccok is könnyedén továbbfejleszthetőek.
Hátrány: nincs hozzá magyar nyelvű irodalom.”
(#) poznamokus válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Szóval,

amire neked szükséged van, azt mind PIC-cel, mind AVR-rel meg lehet oldani. AVR-rel van kb 3 év tapasztalatom, PIC-et mostanság kezdem, csináltam egy PIC18F4550-es USB-s panelt (egyelőre a programozást kezdem, a panel megy, bootloader is...).

Lábszámot nem tudok neked mondani, ha ügyes vagy, egy Atmega8-assal is megoldod (vagy hasonló lábszámú pic-kel), ha van AVR JTAG-ed, akkor minimum ATmega16.
Digit potméter - SPI v I2C buszra kapcsolódókat lehet kapni, "egyszerű" kezelni, de úgy általában elmondható, hogy nem olcsóak. Igen, eltárolja az állását, sőt vannak, amiben egy tokban kettő van. Mivel ki is lehet olvasni a beállított értéket, így nem kell plusz cucc, csak kód.

Fals infókat nem kell terjeszteni
- Nem igaz, h egyik olcsóbb, másik drágább, pl az USB-s PIC nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy USB-s AVR. Mindegyikből akad olcsóbb, és drágább is.
- Egyik sem tud többet, mint a másik. Kb mindegyikben megtalálhatóak ugyanazok a perifériák, jó programozó bármit kihoz belőlük.
- Mi ez az LCD-s dolog? Az LCD az nem egy default funkció, szabványosan be lehet kötni 7 IO lábra, kész fv könyvtár, és mehet, mind AVR-en (még egy Atmega8-ason is), mind PIC-en. De defaultból semmi köze sincs egyiknek sem. Ne keverjük a sw-ből megoldható funkcionalitást beépített hw megoldással.

Szerény meglátásom szerint egy nagy különbség van az AVR-ek és a PIC-ek között. Mivel egyetemen utóbbit nem oktatták, gondoltam házilag belekezdek. A 18-as széria meg is tetszett a PIC-ben, de a 16-os széria szerintem egy káosz, rengeteg vezérlő, kevés kompatibilitás, szemben az ATmel lábszám és programkompatibilis vezérlőivel (ATmega 16-32-64), hasonszőrű programozási lehetőségével (LPT portról ISP-ben, tiny-któl a CAN128-asig). PIC-nél az USB-s egy komolyabb cucc, ATmel USB-je elég kiforratlan (van egy saját panelom a 1287-essel, mai napig szívok vele rendesen, mert a hagyományos programozó nem ismeri (Pony), FLIP pedig nem tudja állítani a kristály frekijét, így 16 helyett 2 MHz-ről megy.

Végezetül én kezdetnek egy DIP-40-es tokos próbapanelt javasolnék, ahol minden perifériát (SPI, I2C, UART, PWM, ICP, ADC, EXT IT, GPIO, esetleg LCD vagy 7szegmenses kijelző) kipróbálnék, írnék vezérlőrutinokat, és utána ugornék bele egy direkt projectbe.
(#) trudnai válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
De azt is vedd figyelembe ez a "PIC vs. AVR" topic, azaz itt megrogzott AVR-esek vitatkoznak meg megrogzottebb PIC-esekkel...

A PIC-ekbol nem azert van sok fajta, mert egyik sem mukodik Ok es okozat kicsit mas. PIC sokkal regebbi dolog, ezert volt ideje fejlodni, es mivel a gyarto cegnek is tobb eroforrasa van ezert sokkal tobb fajta specializalodott eszkozt kepesek megtervezni es legyartani. Nagy volumenu beszerzese is sokkal jobban megoldott Atmeles tarsanal. AVR ujabb achitektura es nehany dolog talan szerencsesebben van benne megoldva + van jopar dolog amivel a fejlesztoket / hobbizokat probaljak ravenni az AVR-ek hasznalatara, mint pl az ingyenes es korlatozas nelkuli fejleszto eszkozok, vonzobb ar kisebb szeriaban es igy tovabb. Nagyjabol izles dolga mit valaszt az ember, mindket eszkozzel meg lehet valositani a kivant celt, es mindket eszkozzel el lehet erni a celt optimalisan vagy kevesbe optimalisan. Nyilvan ha egy eszkozt kiismersz akkor azzal az eszkozzel konyebben megtalalod az optimalis megoldast mint egy masikkal amelyiket nem ismered.
(#) icserny válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Sokan, sok mindent mondtak már, de leegyszerűsítve ennyi is elég: Dobj fel egy 20 Ft-ost, s ha fej, akkor AVR, ha írás, akkor PIC. (Ha esetleg élére esne, akkor meg 8051). Biztos vagyok benne, hogy az jön ki, amelyikkel meg tudod oldani a feladatot!
(#) toto válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A fórumhoz tartozik egy indító cikk is, ott sok szempont alapján össze van foglalva a két család előnye és hátránya. Bár az is igaz, hogy a cikk szerzőjét néhányan megcsipkedték, mert nem mindenben értettek egyet vele.

Részemről az egyik körte, a másik alma (és mindenki eldöntheti, hogy az egyik vagy másik gyümölcsöt szereti jobban).
Azért ha kezdő vagy, fontos lehet a dokumentáció, hogy el tudj indulni. PIC-hez több magyar nyelvű háttéranyag van, de ezek túlnyomó részt alap dolgok. Ellenben szerintem az AVR-ekhez több forráskódot lehet találni a neten.
Én - trudnaival ellentétben - úgy tudom, hogy az AVR a régebbi, de a PIC gyorsan fejlődött az utóbbi években. Magyarországon jobb a PIC-ből az ellátottság (Chipcad Kft.), AVR-ekből csak a kommersz típusokat tudod beszerezni.

Digitális potméterekből van felejtős és nem felejtős is!
Én a Microchip potmétereit használom, mert olcsóbbak a többinél, hátrányuk, hogy csak 0-5 voltos jelet viselnek el.
(#) trudnai válasza toto hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Idézet:
„Én a Microchip potmétereit használom, mert olcsóbbak a többinél, hátrányuk, hogy csak 0-5 voltos jelet viselnek el.”


Meg egy aprocska megjegyzes: Errol mar szo volt korabban, az, hogy Microchip a digit poti meg nem jelenti azt, hogy csak es kizarolag PIC-kkel lehet meghjajtani Ez (meg) nem a Microsoft uralta terulet...
(#) potyo válasza toto hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A 16C84 1993-ban jelent meg, ez már a 16F sorozat alapjának tekinthető. Az AVR mikori?
(#) Lucifer válasza potyo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Maga az AVR mint márkanév 1996 óta létezik. Előtte az AT90S* 8051 alapú széria ment.
(#) ifiszgy hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Huh!

Beletenyereltem a tutiba!

Szóval írtam pár hülyeséget (LCD), ezért mindenkitől elnézést kérek. Sok a hiányosság a részemről. Itt kellett volna kezdenem: PIC vs. AVR, kezdő vagyok, melyiket válasszam?

Mindenkinek köszönöm a segítséget!

(Van egy PIC-es kapacitás mérőm. Ezt macerásnak éreztem. Van egy ATmega 16-os USB-s repülőgép szimulátor -degradáljuk le - game portom /102 gombot tudna kezelné, rotary digi switchel, 8 tengely... Na ezt már a borult szimulátorosok is imádják. Csak én repülök vele évente 2x /. Az ATmega 16 -os cucc nagyon komoly és kegyetlen olcsó volt, ha összehasonlítom, hogy csak a "dobozt" mennyiért adják perifériák nélkül.
És a lényeg: nem lehet összehasonlítani. Én nem tudom, mint felhasználó, mert egészen más adottságokkal rendelkeznek.)

6 órás NETezés után: úgy látom, hogy a PIC-hez van egy rakat anyag. ( Talán túl sok is, ki látja át ezt a "káoszt" ) . Az AVR-hez közel sem találtam annyit. Sebaj! Majd itt kérek segítséget .

Részemről úgy döntöttem, minden AVR-es nehézség ellenére az AVR-rel kezdek.

Ha nehezebb mint a PIC, akkor a PIC-el szemben forrom lesz, ha nem legalább: nem görcsöltem többet a kelleténél. A struktúráltabb cuccok egy kezdőnek átláthatóbbak, és logikusabbak lehetnek...

Még egyszer köszi mindenkinek!

Megyek olvasok egy kis PIC-es cuccot, és holnap elkezdek keresni tömegével AVR-es leírásokat.

Ja! Bárkinek van AVR-es leírása, vagy linkje és az magyar tartalommal bír, ömlessze rám nyugodtan.
Angolt találtam, ha kell ide, szívesen fellinkelek.

Sziasztok!
(#) icserny válasza ifiszgy hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
(#) Mezoas hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Én is beleszólnék a nagyok dolgába. Ma úgy döntöttem, veszek egy ATTiny AVR-t, hogy belekóstoljak ebbe a világba is. (Még a PIC-be is csak belekóstoltam.) A Műegyetem környéki boltokat látogattam meg, kettő boltról feltételeztem, hogy lehet kapni ilyesmit. De nagyon megdöbbentem az eredményen: nem lehet kapni ATTiny-t. Nem tartanak, nem keresik. Az egyikben ATMega-t kapni, de nekem 8 lábú picur kell: olcsóbb, kisebb, LED-et pittyegtetni az is tud.
Azért nem gondoltam volna, hogy ilyen akadályok gördülnek az AVR-ezés elé. Most mondhatnám, hogy nem rendelgetek, győzött a PIC. Viszont még nem adtam fel.
(#) pici válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia
Rossz helyen keresed.
MSC/Lomex/HE...
De ha csak próbálgatni akarod, akkor adok neked Attiny2313-at so tokos, kezelhető és nem is olyan kevés a lába, lehet vezérelni vele.
20Mhz-es! szóval gyors.
Néha adok ilyet ajánékba annak aki rendel tőlem.
(#) levii válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Szia!
Múltkor én is nézegettem a tiny AVR-eket.
Az ATtiny13 és az ATmega8 ára között 3Ft eltérés volt, úgyhogy inkább vettem ATmega8-at. Mégiscsak többet tud.Szóval az általad írd olcsóbb jelző bár igaz de szerintem eléggé jelentéktelen.

Üdv!
(#) Mezoas válasza levii hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Most ahogy megjelent a HEStore-os link a típusok nevén, meg is tekintettem, hogy abban az áruházban mennyi a 3 Forint. Kicsit több.
(#) levii válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Általában az SOSnél vásárolok mert ott nem kell kiszállítást fizetnem. Ott csak 9Ft a különbség.
(#) Mezoas válasza pici hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Köszönöm a tanácsokat, szerencsére tisztában vagyok a lehetőségekkel, hol kapni. Csak gyalog nagyon messze vannak, rendelni nem akarok, egyéb lehetőségem jelenleg nincs.
A felajánlásod pedig meglepő, és örülök neki, de nem szeretnék visszaélni vele, mivel én azt a procit biztos nem használnám, főleg SMD volta miatt. Ráadásul a második kerület messze van, megint csak.
Úgy látom csak "ráfanyalodok" az ATMegára, ha a következő két hétben szeretnék kicsit ismerkedni a témával.
(#) pici válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
SMD-s cuccoktól nem kell félni. Nem kell fúrnod!
És nem nehéz forrasztani sem.
ATTiny2313 pl erre jó (USB)
(#) Mezoas válasza pici hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ja hogy ezt a cikket te írtad. Nem iszonyodom az SMD-től, jó a szemem, nem remeg a kezem (még). Viszont aligha dugok be egy SMD alkatrészt a jó öreg próbapanelomra. Márpedig a próbálgatás alatt az nagyon praktikus volna. Még egyszer köszönöm.
(#) trudnai válasza pici hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Hat nem tudom, biztosan a Tiny-t dragan adtak a Mega-t meg olcson... Normalisan olyan 1/2 araba kerul egy Tiny... Nezd meg pl Digikey-t, 100db-ot veszek akkor 7 penny az ATTiny13A, az ATMega48A meg 1.2 ... Jo, nem egeszen fele De abban egyet ertek, hogy egyedik otthoni probalgatasra mindegy es nem erdemes sokat torpolni rajta.
Következő: »»   11 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem