Fórum témák
» Több friss téma |
Az ismerős nem hozzáértő, ő egy zenekedvelő, és rásózta egy nevét nem mondom, de üzlete van, és ő gyártja, sötöbö, kisipari téma, szóval rábeszélte, hogy ez azért jó mert jó......
Hát, nem tudom, kihúztam, és megcseréltem, akkor is ugyanezt művelte, nem értem.
Hát nem tudok a történetre mit mondani. Legyünk őszinték, nem az a trafó volt a hibás, hanem valószínűleg az erősítő készítője. A trafónak van primer-szekunder kapacitása. A hálózati kábeleknek és összekötőknek meg induktivitása, ennek meg rezonanciája. Egy rossz belső kábelezés miatt is begerjedhetett a végfok. A lassan behúzódó membránból lehet tudni, hogy még védelem sincs abban a végfokban. Jó, hogy nem lett leégetve valami drága hangfal. Én nem merném más hangfalára rákötni az erősítőmet védelem nélkül. Pedig kétlem, hogy az én quadom csinált volna ilyet abban a helyzetben.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Ha, most rám célzol, akkor elárulom, hogy tucatnyi erősítőt készítettem már, a weboldalamon megtekintheted Bővebben: Link, hidd el, el tudom dönteni mikor hibás a kábelezés, de mint mondtam, újra elmondom, trafó nélkül hibátlan az erősítő, ez ott több ízben is kiderült, nem tudom miért kell egyből rosszindulatúan lehordani más munkáját, (tipikus magyar hozzáállás), olvasd el amit írtam két ízben is a tünetekről, ha figyelmesen elolvasod, akkor magad is rá fogsz jönni, hogy nem az erősítővel van a baj. Ugyanis egy másik pointe erősítőt is tönkretett, szerinted akkor a pointés srácok is igénytelenül rakják össze a cuccaikat? Szerintem el sem olvastad amiket írtam. Pontosan tudom mire való egy leválasztó trafó, de itt akkor is valami rejtély történt. Legyünk őszinték, a te quadod is pontosan ezt csinálta volna....
Csak a segítő szándék volt bennem. Ha érdekel, megírom privátban, hogy mi volt a jelenség oka. Mert itt nem hagyják.
Többit pü-be OFF vége főnök
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Sziasztok! Belerondítok a vitába más dologgal!
Adott egy 200W-os Urbán féle Quad. Van benne egy 600VA-es 2*45V-os toroid. Üresjáratban a trafón 47V-ot mérek, a végfok panelen (egyenirányítás, puffer és szűrés) után +-61,9V-ot. Terhelve a trafónál a feszültség 45V-ra a panelen 55,8V-ra esik vissza. A végfok így clippelésig szinusz 1kHz-es jellel csak 150W-ot tud. Gondoltam kicsi a trafóm. Most rápróbáltam egy 800VA-es 2*46V-os trafóval. A trafón terheletlenül 47,7V-ot, a végfokpanelen +-63V-ot mértem. Terhelve (a már leírtak szerint) a trafón 46,2V-ra a paneleken +-58V-ra esik a feszültség. Így is csak 150W környéke a mért leadott szinuszos teljesítményem. Kérdem én, egyáltalán lehet ebből az Urbán féle 200W-os Quadból 200W-ot kiszedni? Illetve mitől van az, hogy a trafón csak 1,5-2Vac csökkenés van, de a pufferelés után már 5-7Vdc csökkenés tapasztalható? Kicsi a kábelek keresztmetszete? Vagy még magasabb tápfesz kell? Futtassam át ónnal a panelek táp részeit? (A trafó közvetlen a Graetzre csatlakozik, onnan 2,5-ös vezetékekkel megy a pufferhez, majd 1,5-ös vezetékekkel a végfokpanelekre. A Graetz után 2*20.000µF puffer, 100n és 1µF szűréssel)
Szia! A 150 és a 200W közötti különbségből a fül igen keveset érzékel, nagyon ne törd magad.
Ha a táp szkóp-ábrájából meg tudod becsülni a puffer töltő áram folyásszögét, meghatározhatod a töltés csúcsáramát (nagyjából). Ez a mérvadó a Graetz nyitó irányú feszültségesése szempontjából, valamint ez ejt feszültséget a tekercsen, vezetékeken és a kondenzátor belső ellenállásán.
Nemrég írt az ismerősöm, pár órája hallgatja a quadot, (trafó nélkül) egy jó kis sonidóval, RIAA és bakelit párosításban, gyönyörű hangja van a visszajelzések szerint. Nagyon tetszik neki, és nekem is.
Nézz rá a feszültség utánhúzó kondira.
Köszi reloop! Nem a fülem miatt akarom/akarnám ezt a 200W-ott kihozni (tudom, hogy hangerőre nem nagyon lehetne ezt a különbséget érezni), csak gondoltam ha ezt így adják el, akkor tudnia kellene. Ha már kifizettem érte a 200W-nak megfelelőt.... akkor teljesítse! De tud ez a kapcsolás ennyit?
Ok! Köszi, megnézem.
Ha pár oldalt visszalapozol le van írva hogy miért nem jön ki belőle a 200W (mert nem tud), és az is hogy mit kell tenni ahhoz hogy mégis kijöjjön.
Szia! Lehet, hogy vak vagyok és feledékeny, de nem találom az Urbán féle QUAD 200Wattos verziójának "tunningját". Pedig olvasom az oldalt folyamatosan. Be tudnád linkelni? Köszönöm!
Olyat nem is fogsz, a mezei 405 lett feltuningolva 200/400W-ra szimulátorban (rajzot is csatoltam), soos csaba kérésére. Egy ehhez nagyon hasonlót segítettem építeni egy ismerősömnek még régebben, 300W/4 ohmon használja, eddig nem volt baja vele.
Közben ráleltem arra amit terveztél. Azért köszönöm!
Bocsáss meg, hogy a kérdésednek csak a méltánytalanul magas tápeséssel kapcsolatos részére válaszoltam.
A 8 ohm 200W testhez képest mért csúcsfeszültsége kb. 57V. A pozitív félperidus csúcsában az 500/180 ohm visszacsatolás ezt +15V-ra osztja. T2 bázisán +15,7V-ot kéne ekkor mérni. Hol jön ki ez az IC-ből? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Reloop, megbocsátok! Hidd el! Köszönöm a segítő válaszod, igazad van!
Most nézem, és ha igaz, akkor ez az 5534 OPAMP adatlapján is rajta van "max. peak-to-peak Vout". Csak te visszafelé számoltad.
Vagyis kicseréled a 180 ohmot 150 vagy 120 ohmra, és ha a meghajtás árama is ki tudja szolgálni a végtranyókat akkor meglesz a 200W.
Na ezt nem mertem megkérdezni, mert sajna ennyire már nem értek hozzá és féltem hülyeséget kérdeznék! Köszönöm!
Olyan meggyőzően írtad, hogy nem lehet ebből többet kihozni, és ennyivel megúsznám?
Üdvözlet mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy * Akkor légyszíves itt tedd fel, a keres rovatban. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Ehez az urbán féle 100watos quadhoz szeretnék építeni koppanás védelmet , és valami elő erősítős hangszínszabályzót. Tudnátok valami kapcsolási rajzot be linkelni ? Az volna még a kérdésem ha én ezt 40volttal táplálnám meg +- akkor köthetek erre 4óhmos hangszórót ? jelenleg a táp 34volt +- feszültség
+-50V-al is köthetsz 4 ohmos hangszórót.
Minden a fórumban van kereső! Sőt még külön téma is van erre, ahol Dunát rekeszthetsz a védelmekkel és előerősítőkkel! pl: Bővebben: Link
Ok köszi a válaszotokat , Megpróbálom majd 4óhm/100w Hangfallal, és nagyobb tápfeszen is.
Néztem a web oldaladat jól néznek ki a munkáid Ez igen !
Köszönöm. Igyekszem.
Sziasztok.Ha mutatok este egy fényképet egy quad 405 panelról,tudnátok segíteni nekem abba,hogy milyen változat ami nekem van?? Ill egy beültetési rajz is segítene. Köszi előre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |