Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   235 / 400
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Miből kellene tudnom, hogy milyen tipusú végtranyó van benne? Ugyanis ezt nem írtad. +-45V megfelelő a quad számára egyébként. Ha kisebb a tápfesz, olyan +-35V ig még működik, mindössze kisebb lesz a kimenő teljesítményed. Én azt javaslom, mivel ha jól sejtem ez nem mai építésű gép, cseréld ki a fáradt elektrolit kondikat, és utána állj neki bárminek is benne, addig csak szivatod magad. Ha ezek rendbe vannak, lehet tovább menni. Méricskélés, hibás alkatrészek cseréje.
(#) univerzum válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Labor táppal el kezdtem vizsgálni, +- 25 voltal ment az egyik oldal a másiknál meg - 12 volt jelenik meg a kimeneten. A nyugalmi áram 0.03A, az r33as ellenállás lába el volt törve, füst jele látszódott mellette, beforrasztottam egy újat. Semmi nem jó. A végtranyók minden üzemel. Amúgy Urbán tipusú. a végtranyók ismét zárlatba mentek
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) djhans hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Mesterek! A kisebb Quad-ot építem BDY73 tranyókkal. Videoton Cleopatra trafója lesz benne és +-28V lesz a táp terhelés nélkül. Jó lesz ez így?
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Igen. Persze az előtét ellenállásokat és az A osztályú fokozat munkaellenállásait ehhez a tápfeszhez kell igazítani. Mondjuk ekkora tápfesz esetén nem tennék bele BDY-t, hanem inkább valami jó nagy bétájú TO220-as tokot (BD vagy akármi).
(#) martin96 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy elég régi quad 405-ösöm. Aminek az a baja, hogy ha hangfal van rákötve akkor időnként elnémul és csak akkor jön vissza a hang ha egy pillanatra felhangosítom, vagy a védelemmel lekapcsolom a hangfalakat a végfokról. Viszont Fülhallgató kimenetnél még nem csinált ilyet.
Ilyenkor mi lehet a baja? Elég lenne csak a kondikat kicserélni? Ha igen melyikeket?
(#) univerzum válasza djhans hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

nekem +- 20 ról is ment, lejjebb nem mertem menni de majd fogok egyszer szerintem, mert akarok monitor ládákat is csinálni 405-el. (Kár ezzel vitatkozni még mielőtt valaki megszólalna hisz ennél kisebb torzítású erősítő nem is létezik tudtommal.) Semmihez nem kell nyúlnod egyébként, menni fog az.
(#) djhans hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Köszönöm a válaszokat.
(#) univerzum válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Valaki segítene?
(#) 769gregory válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Az R33-as lába az égéstől törött el szerinted? Azon csak akkor folyhat nagy áram, ha az L3-as tekercs szakadt(szinte kizárt), vagy valamiért nincs jól beforrasztva. Már ha az Urbán-féle kapcsrajzról beszélünk.
(#) univerzum válasza 769gregory hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Égés nyoma volt, lehet hogy mégis az a baj mert ha rámérek ohm mérővel akkor egyenáramú szempontot nézzük ugye és akkor nem 0 ohm ot ir ki hanem 15öt ami fura. Egyébként pozitív táp ment el, azt hittem, hogy ezt egy tranzisztor cserével megúsztam közbe ez az oldal meg ...
az is fura hogy +-25 öt ráadom és -13 voltot mérek a kimeneten és arra meg már a tranzisztorok ahogy nézem kuka... és itt vége lett a szakörnek, egyik oldal működik másik meg most ugyanúgy a dobozkámba hever.
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Mondjuk az, hogy +-25v-ból te -13-at mérsz azt jelent, hogy el van billenve negativ táp irányába a kimeneti fokozat, az hogy csak 13v-ra és nem teljes tápfeszre van elbillenve arra enged következtetni, hogy a végtranyó jó, mert csak félig van nyitva. Tehát az azt meghajtó vagy a meghajtó áramkört meghajtó, vagy az azt meghajtó áramkör lehet a ludas. Érted hogy értem? Egyébként az OPA is lehet hibás. Ellenőrizhetnéd az OPA tápfeszét, átcserélhetnéd a két műveleti erősítőt, hogy mit mond a másik oldal erre a műveleti erősítőre. Van sok lehetőség, próbálkozni kellene. Kondikat kicserélted már?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) univerzum válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Csinálok gyorsan inkább egy egyszerű 1xes erősítőt bent a laborba próbanyákon. meg veszek akkor új tranyókat a 212-k helyett, meg újraforrasztom a tekercset. Kiforrasztani nem akarom a tranyókat, de szerintem rosszak a végén ezt csak a diódaállás mérővel vizsgálva állapítottam meg mert nem is közel azonos értéket dobott ki a jó oldalhoz képet :/ majd lehet kiszedem...
Egyébként értem ezt a 13 voltos dolgot én isi ilyesmire gondoltam legelőször hogy valami bezavar a visszacsatolókörbe és felsokszorozza azt a valamennyit. Köszi szépen, még majd értekezünk.
(#) univerzum válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

ui: Egyébként szerintem ezzel a quad405-el automatikát is lehetne lazán oktatni mert PID is van benne meg a szabályzókörnek megfelelő elemek is

Szerintem rossz a metódusod. Nem szólok bele, de ettől azért módszeresebben kellene haladnod vele, így meg fogod nehezíteni a saját dolgod. Fokozatonként kellene haladni.

Akkor meg kezdem az OPA-tól előre felé + ellenállásokat menet közbe ellenőrzőm. Volt már olyan hogy egy visszacsatoló ellenállás lába volt megtörve (szegény ember vízzel főz) és emiatt volt plusz tápfesz a kimeneten.

Igen, éppen ezt akartam mondani, hogy néha egy kis bikfic alkatrész is meg tud viccelni, nem muszály mindjárt a végfoktranyókra gyanakodni. Van szkópod? Azzal egyszerűbben követhető a jel út. Illetve segítség a másik oldal, mivel az ugye működik. Nézd meg honnan ered a végfokozatot elbillentő feszültség. Egyébként nálam, amikor rossz volt az OPA, akkor is elment negatívba, és ha kivettem, ugye akkor is. Dehát ettől szép szakma ez. Itt a topicban találsz feszültség térképet is, ahhoz is tudod hasonlítani, hol mekkora fesznek kell lennie.

Ja azt tudom, megvan az összes szerviz dokumentáció. Akkor mondjuk Legelsőnek azért ellenőrizzem le a végfok tranyókat kiforrasztva? Amúgy mondom szakörön/iskolán belül dolgozok ilyenekkel mert nincs itthon szkópom. Egyébként tervezem hogy oklevélosztóra kérek egy szkópot.
(#) univerzum válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

A tekercset most megnéztem, nem szakadt de ha égés nyoma van az ellenálláson akkor nem valamilyen gerjedés áll a hátérben?
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Látod, nem jó a metódusod, mert összevissza lövöldözgetsz. "Kezdjem a végfoktranyóval, vagy nézzem meg a tekercset, de lehet hogy gerjed?" Ennek így nem sok értelme van. Írom.
Cseréld ki a régi elkókat, mert csak problémát okoznak. Utána méregesd át a tranyókat, ellenállásokat beforrasztva is jó eséllyel meg tudod mérni, értéket tudod, ha nagyon eltér, akkor kell kiforrasztani az egyik lábát. Keress forrasztási hibákat, vezetősáv hibákat a nyákon, mert ez is okozhat problémát. Ha mindent rendben találsz, mérj IC tápfeszt az IC lábain, a kimenetén is mérj feszt, mi jön ki belőle, ezek után sem találsz semmit, akkor cseréld ki az IC-t is. Na ha ezek után is ott a -13v a kimeneten, akkor lehet gondolni gerjedésre. De, amikor ellenőrzöd méréssel a tranyókat, akkor végig kell menned mindegyiken, mivel látom nem érted a működését, így beforrasztva nem tudod mit kellene mérned normális esetben, így célravezetőbb ha kiveszed és megméred, így 90%-os biztossággal meg tudod mondani, hogy jó e vagy sem. Ha találgatsz, vagy rámondod, "ez biztos jó" csak a saját munkádat fogod megnehezíteni, és nem fogod érteni miért nem működik a dolog. Mellesleg, ha a 75-ohmos ellenállás melegedett a tekercs mellett, akkor az jó eséllyel gerjedés, nekem volt ilyen a 200w-os quadomnál, egy kis kerámia kondi a végtranyó lábára és egy másik tipusú IC behelyezése megoldotta a problémát. Neked milyen IC van benne? Tényleg, pár képet nem tudnál feltenni róla fentről és alulról? Valami olyan kellene ahol látszik normálisan a panel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) univerzum válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

LM301 van benne, de mondom még mielőtt a +táp nem ment el addig rendbe volt. kimeneten akkor 0mV ot lehetett mérni.
(#) highand hozzászólása Ápr 22, 2013 /

A Q405 gerjedés szempontjából kritikus alkatrésze a C2 100uF. Ezt ne sajnáljátok egy 100nF os kerámia kondival és 120pF-el is átkötni.

Ugyanis a Quad, ahogyan azt már írtam két darab váltakozó áramúlag elkülönülő erősítő és ezt az elkülönítést végzi a C2. Amennyiben ez nem hidegíti eléggé a jeleket, akkor biztosan gerjedni fog.

R11 szerepe az, hogy utánhúzza az IC tápfeszültségét alacsony frekvenciásan. Ezért a pozitív tápágban lévő Zenert hidegítő kondi semmi esetre sem lehet nagyobb mint 47nF, mert ebben az esetben ez az utánhúzás nem fog működni.

Korszerű műveleti erősítő használata esetén R11-et el kell hagyni és a pozitív tápágban lévő zener talpánál lévő 220ohm-os ellenállást zárjuk rövidre.
(#) highand válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Nem tudom kihámozni, hogy egyáltalán mi a hibajelenség.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Lényegébe valami olyasmi történt, hogy elment a pozitiv táp, majd ha jól értem megcsinálta, és azóta -13v van a kimeneten. Én opa-ra is gyanakszom, de nem cserélte át a jól működő oldali opa-ra, így nem tudom most mi a helyzet. Kicsit nekem is zavaros az egész egyébként.
(#) highand válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Ez -13V eléggé érdekes, mert teljes negatív tápfeszre még volna koncepcióm. Ez azt jelenti, hogy az IC vége ennek kb a harmadán kell legyen negatívon, ha nincsen bent R11.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

A teljes negativra nekem is lenne pár tippem, de igy én max rossz ic-re tippelnék.
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

25 Voltos tápnál van 13 volton de ezt közöltem is. Az egyik oldal az rendesen működik. Ezzel az oldallal nem tudom mi lett. Teljes tápfeszültségre én is fel vagyok készülve de ez nagyon mellbe vágott. Holnap elkezdem akkor részekre bontva vizsgálni a végfokot. Bár a fejem ott ütötte fel az egész, hogy diódaállásban a végfokozozat tranzisztorai (2sc5200,242ök nem azt mutatják mint a jó panellen. Ezért is akarom kiforrasztani és azt is megvizsgálni
(#) highand válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

+-25V-al ez a kapcsolás már 4kHz-től slew-rate korlátba ütközik. Ekkora tápfeszültségnél 20kHz-n még 3V eff-sem vehető ki belőle torzítatlanul.

Azt ajánlom gondold ezt át.
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Ja csak akkor a másik oldal mért megy nekem 25 voltról? És előtte is ment egy más 405ös modell is nekem végig. Igen egyébként normálisan kivezérelhető a végfok így is.
(#) highand válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szerintem pedig nem, torzítani fog. Nem vitázni akarok, elmondtam amit gondolok, ennyivel beérem.
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szerintem meg nem meg HAMEG szerint sem.
Következő: »»   235 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem