Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés
 
Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 42
(#) Skyline hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék félvezetőkből építeni relét,FET-re gondoltam mivel nagy áramok kapcsolására képes.
Végigolvastam a témát de ilyet nem találtam,ezért kérném valakinek a segítségét.
Köszi!
Üdv!
(#) Skyline hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Nem tud nekem senki segíteni?
Azért lenne jó a FET mert kis helyre kéne bezsúfolni,esetleg más félvezetős relé kapcsolás is megfelelne!
Előre is köszönöm!
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
12V-os feszültséget kéne kapcsolni,és két 55W-os ködlámpa lenne a fogyasztó.
Köszi!
Autóba kéne
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A kapcsolófeszültség is 12V
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Én FET-tel szeretném megoldani,esetleg ha lehetne módosítani az áramkört más fogyasztók kapcsolására is szeretném használni,esetleg más feszültségekhez is.
Tudnál nekem egy kapcsolást küldeni?
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Köszi!
tehát a két ellenállás 4.7K-s legyen?
Tehát a hűtés miatt lenne nagy a kapcsolás,kb menyi áramot képes elviselni hűtás nélkül?
Lehet tudni kb menyi áramot vesz fel a kapcsolás nyugalmi állapotban?
Még egy kérdés,bontó érintkezős relé hez lenne ilyen kapcsolás(más FET-tel)?
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Sajnos egyáltalán nem ismerem a FET-eket
Mondjuk egy egyszerű PWM áramkört lehetne használni kapcsolónak?ilyet motorvezérlőknél láttam,vagyis olvastam itt az oldalon
Esetleg a FET helyett van valami más félvezető ami viszonylag nagy áramot képes kapcsolni és egyszerűen építhető vele kapcsoló áramkör?
(#) Skyline válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
köszi!
Átnézem a témát
(#) Amperjampec hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok!

6 db 24V DC relét szeretnék vezérelni, úgy, hogy mikor a vezérlést elindítom, állítható időtartamig húzza az elsőt, állítható időtartamig szünet, majd az elsővel megegyező már beállított ideig a másodikat, már beállított idejű szünet, és így tovább, mindegyiket behúzza és újrakezdi, amíg le nem állítom.
Minél egyszerűbb ötlet kéne.
Előre is köszönöm!
(#) ekkold hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Sziasztok! Egy mikrovezérlőről (sok egyéb mellett) 5V-os reléket vezérelek. A relék meghajtásához ULN2003-as IC-t használok - ebben 7db darlington tranzisztor van + bázisellenállások + védődióda a relékhez! Ez kényelmes megoldás volt mert kis helyet foglal a nyákon, és semmi plusz aklatrész nem kel hozzá! Ezzel kapcsolatban azonban előjött egy probléma amire megoldás keresek! Az ULN darlingtonajain nyitott állapotban 0,7V feszültség esik, így a relék tekercsére csak 4,3V jut! Amikor a készülékházban meleg van akkor a relék nem húznak be ekkora feszültségről... Ez sajna csak a készülék összeépítése után derült ki (a prototipus asztalon még jól müködött)!
Tehát, keresek olyan driver IC-t, ami kisebb feszültségeséssel működne - és ha netán lábkompatibilis lenne az ULN2003-al akkor nem kellene emiatt áttervezni a nyákot!!
Persze megoldható lenne a feladat sima tranzisztorok, vagy fetek használatával, de az több helyet foglalna, és át kellene tervezni a panelt miatta. (mint írtam a nyákon sok egyéb is van, kb 10cm x 18cm, és elég drága lenne újat gyártatni)
Jelenleg ilyen relék vannak az áramkörben, sajna ebből nem találtam 3V-os behúzótekercsűt, mert akkor egyszerüen lecserélném olyanra....
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
A kép lemaradt, de már nem tudtam szerkeszteni a hozzászólást...

panel_.png
    
(#) Inhouse válasza ekkold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
És ha 5V helyett 6V-ot adnál a reléknek (és a 2003-nak)? Hogy van megoldva a táp? Jó nagy szaturációja van ezeknek a tranzisztoroknak....

Üdv
Inhouse
(#) ekkold válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Sajna a tápot nem lehet megváltoztatni az áramkör egyéb sajátosságai miatt. Az egész mikrovezérlős rész egy leválaszott kimenetű, 5V-os, DC/DC konverterről jár.
(#) Inhouse válasza ekkold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Az 5V miatt a fet is nehéz ügy.
Mennyi hely van? Lehetne egy LAN kártyáról bontott DC-DC pluszban, ami 5V->9V, 2 kockacukor méretű. Ezt adni a reléknek pl. egy-egy ellenálláson keresztül...

Üdv
Inhouse
(#) kobold válasza ekkold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
És ha csinálnál egy apró nyáklapot smd fetekkel, diódákkal stb., amit az ULN helyére, de függőlegesen kellene beforrasztani? Így az alap panel nem változna, legfeljebb egy hasítás kell még az IC hosszanti vonalában.
(#) ekkold válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
DC/DC-t legfeljbb venni tudnék, és az nem lenne valami olcsó dolog.
Egyelőre azon agyalok, hogy 4db tranyó, 4db bázisellenáll + 4db diódát ráhekkelek az IC helyére. Csak sajnos a normális megoldás ezek után megint csak a nyák áttervezése - amit szerettem volna elkerülni.

Közben egy barátom ajánlott más IC-t /SN75437A/ aminek kicsi a szaturációs feszültsége, csak sajna nem lábkompatibilis az ULN2003-al. Szóval ehez is át kellene tervezni a panelt....

Néztem, hogy az RSY és a G5V1 reléből is elvileg létezik 3V-os behúzótekercsű, de készleten sehol nem talátam.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Hoppá a Farnellnél van 3V-os relé: G5V-1-3 Csak kicsit drága lenne ha az USA raktárból a 7000Ft-os fuvardíjat is fizetni kell...

Viszont az FDH nem említ külön fuvardíjat, akkor onnan rendelve simán ennyi lenne? FDH G5V-1-3
(#) tacsy69 hozzászólása Márc 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Utánfutó leválasztását szeretném megoldani relékkel. Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok -e ajánlani egy megbízható relé gyártót, esetleg típust?
A legnagyobb üzemi áram amit kapcsolni kéne 5A(12V).
Fontos lenne a méret, a megbízhatóság(sok kapcsolási ciklust bírjon) és persze az ár is.

A segítőkész hozzászólásokat előre is köszönöm!
(#) tacsy69 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Ahogy nézegettem egy márkásabb autó relé 1000 Ft körül mozog, viszont panelba ültethető kis méretű omron reléket(pl omron g2r széria) már 400Ft körül is lehet kapni. Csak azt nem tudom, hogy az utóbbi mennyire használható ilyen célra?!?! Hosszú távon érdemes -e ilyeneket használni?
(#) klimás56 válasza tacsy69 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Szia! Itt : Bővebben: Link is körülnézhetsz!
(#) ekkold válasza kobold hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Jó ötlet, ez felett valahogy átsiklottam, de végül is megrendeltem a 3V-os reléket az FDH-tól. Igy a már kész panelekbe 3V-os reléket fogok betenni, és nem kell módosítani semmit, ha pedig újakat is gyártunk majd azt valószínűleg áttervezem tranzisztoros relé meghajtásosra.
(#) tacsy69 válasza klimás56 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) juppi hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Van nekem egy légbefúvós sütőm, amelyet kb. 30k ft-ért vettem. Az benne a pláne, hogy egy evőkanál olajjal megsütöm vele a hasábburgonya adagom. Van rajta egy időzítő, amellyel be tudom állítani a sütés idejét, de jaj, a beállított idő leteltével, fütyül, mint egy gondtalan pacsirta, és vígan működik tovább. Írtam a gyártó ügyfélszolgálatának: ha fütyülést akarnék hallgatni, akkor kimennék az erdőbe, mi értelme van a fütyülésnek, ha nem kapcsol ki automatikusan? A válasz: Csak!
Gondolkodom, hogy mit csinálhatnék ezzel a csodasütővel...
Egy filléres relét lehetne beleszerelni, amelyet a fütyülős időzítő működtet? Nem is értem, hogy az a lelki szegény gyártó miért nem tett bele egy ilyen kis mütyürt.
A legegyszerűbb az lenne, hogy egy olcsó időzítőn keresztül dugom be a konnektorba (fali aljzatba) és azon állítom be azt a bizonyos 20 percet.
Jól gondolom?
(#) Inhouse válasza juppi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Jól!

Üdv
Inhouse
(#) zolika60 válasza juppi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Jól gondolod. De minek ehhez új topic?
(#) kispalsz hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Sziasztok!

Az alábbi feledatot kéne megoldani egyszerűen, költséghatékonyan.
Van egy automata öntözőrendszerem Nelson Pro Junior 8209-es vezérlővel. A vezérlőn van egy master szelep vezérlő, amit lehetne valamilyen relén keresztül szivattyú vezérlésre ( indítás és leállítás) is használni. A szivattyú 1 fázisú, 230V, teljesítménye olyan 800 Watt, de ha lehet akkor legyen rendesen felülméretezve, mert a szivattyú felé menő vezetéken még van egy kerti konnektor is rákötve, ( amit fűnyírásra is használok pl), nehogy kevés legyen, ha egyszerre akarom használni.

Az öntözőrendszer 24V AC kimenete van. Annyival kell megspékelni a dolgot, hogy manuálisan is szeretném ki-bekapcsolgatni a ( szivattyút).

1) Szóval, ha az auotomata öntöz ( áramot ad a master kimenetre) a szivattyú működjön. Ha ekkor bekapcsolom manuálisan a relét és az automata leáll ( befejezte az öntözést), a szivattyú menjen tovább. Csak akkor kapcsoljon le, ha manuálisan kikapcsolom.

2) Ha az automata nem öntöz, akkor manuálisan be és ki tudjam kapcsolni a szivattyút, de ha közben öntözni akar az automata, és én kikapcsolom manuálisan a rendszert, az öntözés amíg az öntözővezérlő áramot ad a master kimenetre működjön.

Lehet, hogy kicsit bonyolultan írtam le, de kb erre lenne szükségem. ( Tudom mi az a hidrofor, még mielőtt azzal jönne valaki, hogy építsek be egyet. )

Összefoglalva egy 230V -ot kapcsoló 24 V AC vezérlésű relére lenne szükségem, aminek van kézi kapcsoló gombja is (vagy valami más megoldással rákötni egy külön kapcsolót), amik függetlenül tudják működtetni a relét.

Van ilyen? Hol? (Budapest) Köszi
(#) kokozo válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia ha jól értem akkor neked nem is a relét kellene kapcsolgatnod hanem a relével párhuzamosan betenni egy kapcsolót, és már kész is.. ha bekapcsolod a kapcsolót akkor megy manuálisan minden még ha a relé zár akkor is addig ameddig ki nem kapcsolod .. autómatában meg a relé kapcsol be és akkor is megy..
(#) dravecz hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Van 1 mozgásérzékelőm, aminek a reléjére egy másik relét kapcsol és ezzel kapcsolnék egy vezeték nélküli csengőt.
A mozgásérzékelő „nagy” távolsága miatt tettem a vezeték nélküli csengőt.
A rajzon látható módon oldottam meg (mechanikusan).
Ezzel az a gond, hogy a mozgásérzékelőn a minimumkapcsolási idő az 10 másodperc.
Ami a dallam csengőnek sok és e miatt megbolondul a csengőm.
A csengőnek egy határozott kontaktus kéne, amit a látható módon akartam megoldani.
Az „1” es mikrokapcsolóról, ha lelép, adja a kontaktust a csengőnek, ha eléri a „2.” kapcsolót megszakítja a kontaktust.
Kézzel behúzatva működött, de a relé gyorsasága miatt nem kapcsolja be a csengőt.
Tudtok jobb jó megoldást?
(#) kokozo válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Mágneskapcsolót meg a hq-nál lehet venni pl ezt
(#) kispalsz válasza kokozo hozzászólására (») Jún 13, 2011 1 /
 
Az is megoldás lenne, csak akkor nem tudom, hogy mi történne, ha a kapcsolóval ( 230V) manuálisan bekapcsolom és az automata is a relén keresztül behúz. Nem lesz az gond, hogy 2 felöl jön(?) az áram?
Egyik út a kapcsolón keresztül a másik út az automata által vezérelt 230V/24VAC relén keresztül.
Következő: »»   5 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem