Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Ami nem tetszik:
- Piezo magas - nincs dB érték megadva, ami gyanítom elég kicsi - nincs átviteli karakterisztika (frekvenciamenet) megadva, ami nem lehet valami fényes - vaterán 11700 számlával újonnan. A doboz ér ennyit, ha nem vagy ügyes kezű, a hangszórókat hangváltóstól csere.
Üdv! A somogyi, mnc ...... ilyesmi cuccokat el kell felejteni!! Nem rosszindulatból mondom tényleg! Nyomod beléjük a kakaót és semmi nem történik.(Esetleg leég.)
Így van! Nekem van 2 ilyenem, amiben ki vannak cserélve a hangszórók. (Vaterán vettem 20 000 HUF- ért a kettőt)
Piezo magas helyett jó minőségű nyomókamrás ring sugárzó a két reflex nyílás helyén közép sugárzó + a mély. A doboz "back reflexes"-re van átalakítva. Így kifejezetten jó hangja van. Minden jót. B
Ez tényleg így van ,ahogy előttem már leírták.Nekem szerencsére normális hangszóróim vannak.Van két db MNC 16 os kevlár mély,azokat nem is használom egyszerűen olyan halkak hogy az nem igaz 2x100w os erősítővel szinte semekkorát nem szólnak!!
Sziasztok!
Az alábbi dologban szeretném a szakértők segítségét kérni: Adott egy 5.1-es erősítő, aminek a FRONT kimenetére 3 hangszóró van kötve: az egyik oldalra egy 8 ohmos a másikra pedig két 8 ohmos sorba (vagy 4 ohmos? tudom, hogy nem mindegy, de akkor amikor csináltuk, megkérdeztem és sorhelyesen van kötve) kötve, a lényeg, hogy azon az oldalt, ahol a két hangszóró van, az egyik egy kisebb zárt térben a másik egy lényegesen nagyobb téren van és sajnos a hangerő nem lehet egyforma mind2 helyen, mivel ha magas a hangerő, akkor a nagy helyen jó, viszont ilyenkor a kisebb helyen ordít. A kérdés az lenne, hogy van-e arra mód, hogy a kisebb helyen lévő hangszóró hangerejét csökkentsem úgy, hogy a másik hangszóró hangereje nem változik? Előre is köszönöm a válaszokat és remélem értitek mire gondolok! Üdv Janaboy
Ha az az cél, hogy egy hangerőre beállítani a két oldalt, azt megoldhatod megfelelő értékű és teljesítményű ellenállásokkal is, a lényeg az, hogy az erősítő 8 ohm-ot "lásson".
Itt van egy link, ahol utána tudsz olvasni a dolognak. S egy ügyes kis számoló is van, azzal meghatározhatod az értékeket. Az Attenuation mezőbe írd be a csillapítási értéket, 3dB az kb. 50%-os hangerőcsökkenést jelent. Üdv.
Sziasztok!
Kinek mi a véleménye, tapasztalata az XLR csatlakozók bekötéséről, (akár szimmetrikus, vagy aszimmetrikus) a földelő pont bekötésével kapcsolatban. Előnye, hátránya, szükség van e rá?
Az attol függ, hogy hol és mire használod. Mindenképen az elsö képen a GND összekötése a házzal a legkritikusabb, mert kettö nem mindig jelenti ugyanazt.
Amugy nem voltam soha nagy hive a kábelekben az ilyen tipusu átkötéseknek. Egy XLR kábel legyen mindig sima (1-1,2-2,3-3 pontok összekötése, kivételes esetekben a GND -1 pin szokott megszakitva lenni a kábel egyik (F) végén - ezeket extra szinnel jelöltük). Minden egyébb átkötést magában a berendezésben kell elvégezni, vagy egy rövid közbülsö kábelen - adapteren. Akkor nincs gond, mert tudja az ember, hogy ott van valami extra.
Sziasztok, errol csak anyi a velemenyem hogy 4dr 1850horn at tervezett doboz somogyi 38cm-s hangszorokkal diszko hejsegben erosebben nyomta a baszust mindt 2dr 1000W os gyari jbl jrx... ami 18" ....
Egyforma ládába tedd csak bele mind a két hangszórót, tehát, hogy egyenlő esélyekkel induljanak. Kíváncsi lennék, akkor is ez lenne e a véleményed.
4dr somogyi tolcseres es 2dr kocka jbl jrx 18" erted? lusta vagyok arra hogy csinljak 4dr kocka dobozt a somogyinak, azert hogy ugy megprobaljuk hogy meik a jobb
Szia!
Köszi a választ! Most eljöttem megnézni, hogy pontosan hogy is van! Tehát az erősítő egyik kimenetén van egy 8 ohm-os hangszóró (ez így joh ahogy van), a másik oldalán van 2 db 6 ohmos hangszóró. A kötésük úgy van, hogy mind2-től jön a kábel és az erősítő tövében van a pozitív a pozitívhoz, a negatív a negatívhoz kötve. Az erősítő kimenete 8 ohm-os. Szóval a cél az lenne, hogy az egyik 6 ohm-os hangszóró hangerejét kb a felére csökkentsem. Ez alapján milyen értékeket írja a kalkulációs táblába? Előre is köszi! üdv
Én értem, de te nem érted. Akkor úgy fogalmazok, hogy tölcséres ládát 4 mélynyomóval ne hasonlíts már 1-1 hangszóróval szerelt bass reflex rendszerű dobozhoz, a márka nem mindig garancia arra, hogy egyik minden esetben jobb mint a másik.
Ertelek, enis erre akartam kilyukadni hogy attol hogy somogyi meg nagyon tud szolni, csak meg kel neki talalni a jo dobozt, 5fajta dobozt csinltam mire megjott a hangja neki... yamaha p2700 assal hajtom oket. 2x500w 4ohm 1000w 8ohm hidban.... itt egy kep a kis cuccrol, a tobbi a garazsban pihen varjak a szezont
A másik amit néztem az ez.
Erről mit gondoltok? Ti mit ajánlanátok ehez hasonló teljesítményben és árban?
Egyik rosszabb mint a másik
Szerény véleményem szerint inkább megéri egy használt "márkásabb" hangfalat venni mint ezt a kínait. (Természetesen az Omnitronic is csinál jókat, csak drága...) Nézz szét aukciós portálokon. Vagy a DJ börzén. Jó tanács: Nem a wattokat hallod. Nem kell 6x10^23-on watt egy hangosításhoz. Elég lehet 2x100W ha olyan ládáid vannak aminek az érzékenysége 100dB körül van. (Az általad linkelt Omni cseles, sajnos én belefutottam. Csak azt néztem hogy 97 dB és nem láttam azt hogy max...) Minden jót. Üdv. B
Jéé, tényleg, az a max.
Azt hidtem hogy 1w/1m. Köszi a tanácsokat, majd szétnézek. Idézet: „Csak azt néztem hogy 97 dB és nem láttam azt hogy max...” Magyarra fordítva, 200W-on ad le ennyit, de 1W-on csak 73dB siralmas! No és megint az a fránya piezo. Egy szónak is száz a vége, lehet venni: olcsón, jó minőségűt, nagy teljesítményűt. De ezekből egyszerre csak két állítás lehet igaz.
Egy jól eltalált dobozzal sokat lehet javítani az egyébként nem túl fényes hangszórón, esetek egy részében még jól is szólhat, viszont ez ugyanennyire igaz fordítva is, hiába van egy jó nevű hangszóród, ha nem éppen ideális dobozba kerül, abban viszont biztos vagyok, hogy ha kettő SAL-tölcsér mellé odatennéd a JBL-eket szintén nekik ideális tölcsérben, nos akkor a SAL páros bizony alul maradna, illetve ha a SAL-t tennéd bass reflexbe és úgy tennél kettőt a JBL páros mellé. De ebben a felállásban 4 tölcsér / 2 bass reflex , szóval ez így nem éppen korrekt hangszóró összehasonlítási alap. A SAL-ok eleve előnnyel indulnak a tölcsér miatt, és azért is mert ők többen vannak.
Nekem mondod ?
Az a 73 dB nagyon karcsú (az enyém 69 ) ennél talán még a SAL is "érzékibb" Most kezdtem magam egy kicsit jobban bele ásni az akusztika és hasonló okosságok világába, és megdöbbentő dolgok vannak. PL: a kedvencem amikor a "diszkós tuning gyerek" fog két szubot és magasat kirakja két szélre fázis fordítás nélkül. Csodálkozik hogy nincs rendes mély hang, ezért vesz egy 2X akkora teljesítményű erősítőt, (+3dB) és jól leégeti Minden jót B Idézet: „PL: a kedvencem amikor a "diszkós tuning gyerek" fog két szubot és magasat kirakja két szélre fázis fordítás nélkül. Csodálkozik hogy nincs rendes mély hang, ezért vesz egy 2X akkora teljesítményű erősítőt, (+3dB) és jól leégeti” He?
Mi a kérdés forrása?
A mély hang kioltás jelenségét próbáltam leírni. Ha érthetetlenül fogalmaztam , akkor elnézést kérek!
Azt a részt nem értem, hogy
Idézet: Ez pontosan mit jelent? „fog két szubot és magasat kirakja két szélre fázis fordítás nélkül.”
Ezt próbáltam meg leírni Bővebben: Link
És ugye a mély hangok szeretik kioltani egymást a gömbkarakterisztika miatt. A jobb crossoverek már megoldják ezt a problémát fázisfordítással. (Fázisfordítás nélkül az a jó ha egy pontból jönnek a mélyek. Egymás mellé szokás olyankor helyezni őket.) Elnézést hogy érthetetlenül fogalmaztam. Üdv.B
Így már értem. Nem kell elnézést kérned, én vagyok értelmetlen.
Tehát... Az erősítő szempontjából egyik oldalon 8 ohm-ot lát, míg a másikon 3 ohm-ot, mivel a két 6 ohm-os hangszóró párhuzamosan van kötve. A cél az, hogy mindkét oldalon 8-8 ohm-ot lásson. Tehát a két 6-ohmos hangszórót párhuzamos kötésben hagyod, és a linkelt kép szerint teszel eléjük R1 3,5 ohm-os és R2 29 ohm-os ellenállásokat. Így, ezekkel az ellenállásokkal 3 dB-t csökkenni a hangnyomás, és az erősítő 8 ohm-ot fog látni. Eddig ez érthető?
Azt még nem írtad, hogy milyen teljesítményűek a hangszórók, ez pedig fontos dolog, a megfelelő teljesítményű ellenállások kiválasztása érdekében. Üdv
Igy van, csak az a baj hogy a jbl 2dr 18" 2x1000W.. a sal ban meg a hangszorok 150W korul van darabja... es 4x 150w jobban szol mindt 2x1000jbl.. erded mit mondok?
Lehet félreérhető voltam! Nekem nem az a cél, hogy az erősítő a két 6 ohm-os hangfalat 8 ohm-osnak lássa, hanem hogy két 6 ohm-os hangfalból az egyik zártabb helyen van és túlságosan hangos.
Csináltam egy puritán rajzot, hátha így érthetőbb a célom Sajnos a hangfalak teljesítményét nem tudom, mert asszem nincs ráírva, de majd nézek róla egy típust! Köszi a választ eddig is! üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |