Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   4 / 25
(#) Frankye válasza Last_Scout hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
Igen, valami effélére gondoltam én is. Mondjuk nem 2, hanem inkább 3 jelforrás, vagy több. És a lényeg a dinamikus mérésben van, azaz mennyivel nőtt/csökent az adott jelforrás által kibocsátott jel, míg agép elmozdult, és eltelt egységnyi idő... Ebből számítható az elmozdulás mértéke, míg az irány az adók helyzetéből.
(#) burkus válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
Sziasztok nekem is van egy ilyen vinyóbol kiszedett motorom de a vezérlés nincs meg nincs valakinek ehhez egy kapcsolási rajza ?
És a léptetőmotorhoz ami még a vinyóba van ?
A töltéshez meg szerintem nézzétek meg a propeler clock ot az is hasonló módon visz át az áramot a "karba"
(#) burkus válasza burkus hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
Ha meg nem kell olyan erős áttétel akkor rossz videó jó forrás.
(#) Last_Scout válasza Frankye hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
és nem lehet a jelforrásokhoz képest abszolút helyet meghatározni, amihez nem kell idő, csak hogy ettől ennyire vagyok, attól meg annyira, és akkor tudom, hogy hol vagyok? és akkor ha ezt hárommal csináljuk akkor már teljesen biztosan meg lehet mondani, persze egyelőre semmi elképzelésem nincs a megvalósításáról, de ha pontosan le lehet mérni akkor ez jó megoldás...
(#) Gory válasza Last_Scout hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
Hi!
Ultrahangos távolság meg pozíció meghatározáson gondolkodtatok? Elég nehéz egy ilyen rendszert kiépíteni, de sztem van benne lehetőség. 5-6 vevővel meg lehetne határozni a pozíciót, attól függően mennyi a terepakadály. Az adó a fűnyírón lenne. Az egységek közt rádiós komunikációval menne az adatáramlás. Minden vevő méri az adó távolságát. Lenne egy master, ahova befut minden, és az a PC-ra van kötve pl USB-n. Vagy ha a kontrollerben van a térkép, akkor a robot egység a Master. A robot még az előtte levő akadályokat is tudná érzékelni az ultrahanggal, mint egy tolatóradarral.
(#) Last_Scout válasza Gory hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
ejh ez elég bonyolultnak hangzik, de működhet az biztos...

Mondjuk közelebb lennénk a megoldáshoz, ha esetleg lennek valakinek egy, és belenézne mert én nem tudom elképzelni, hogy azzal, hogy le van rakva a drót, hogy arra nem mehet honnan tudja, hogy mivan...
Bár a körbe drót a levágott fű érzékelővel az jó lehet, de ha valamit ki kell kerülni akkor szerintem megint gáz van, meg a levágott fű érzékelős téma elég érzékeny lehet zavaró jelekre, mint mondjuk masszív fűcsomók, elhagyott játékok, és hasonlók...
(#) Tomee hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
Jőn a tavasz és ismét aktuálissá vállik a fűnyirás.
Ismét körül néztem a neten és találtam egy két dolgot.
fűnyíró kerekek
néhány egyszerű adatt
Most már végre tudom, hogy egy átlagos fűnyírónak 2800f/p a fordúlatszáma.
A fűnyíráshoz szükséges kést meg lehet kapni a jó néhány helyen. (Obi)
Kitaláltam, hogy a meghajtást lehetne ablaktörlő motorral csinálni és a fűnyíró motor meg lehetne egy kiszuperált akus fúrógép motorja áttétel nélkül.
Úgy gondoltam, hogy hátsó kerék meghajtású lenne és elől lenne valami kormány szerkezet féleség.
Úgy gondoltam, hogy a hátsó két kereket egy M8 vagy M10 menetes szárra fogom felfogatni és a hajtást az ablaktörlő motor és a "tengely" közőtt meg bicikli láncal fogom átvinni.
Természetesen a tengelyt valami modón csapágyazni fogom.
A keretet meg 25x25mm alu zártszelvényből kéne elkészíteni. (ezt is az Obi-ból)
Terveim szerint 160mm átmérőjű kerekek lennének alkalmazva.
Ezek egyenlőre csak tervek, nem tudom, hogy még mi lesz belőle, de nagyon remélem, hogy idén már ezzel a fotelből irányíthatom a fűnyírást.
(#) Stanford hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
Sziasztok!

Végig olvasva a topicot, azt szeretném felvetni ötletként, hogy nem lehetne-e a fűnyírót elválasztani a mesterséges inteligenciájától(legalábbis helyileg)
Ezzel alkalmunk nyílna akár bonyolultabb szoftver megalkotására is, ami lehet akár egy pontos feltérképező rendszer, pontos vezérlőrendszer...)

Sajnos, így az önjáró "fűnyíró robotból" távirányítós "fűnyíróautócska" lenne, de azt hiszem többet lehetne nyerni vele, mint amennyit vesztünk. (hiszen a dokkoló egységnek úgyis hálózati forráson kéne lennie, és akkor már miért nem lehetne abban az MI?
Mit gondoltok?
(#) Frankye válasza Stanford hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Tulképpen nem rossz az elgondolás, de...
A bökkenő az, hogy a távirányításhoz is energia kell, ami pedig éppenséggel "szűk keresztmetszet" ebben az alkalmazásban, hiszen nagy tömegű holt teher.
Kérdés: Melyik fogyaszt többet? A rádiós vevő+átalakító (aminek kell tudnia a következő vezérlési feladatokat: nyírómotor start/stop, meghajtó motor start/stop, iránymotor: bal-jobb-közép, avagy utóbbi kettő motor helyett: jobb motor start/stop, bal motor start/stop), és akkor is kell egy "irányító" egység, vagy a másik lehetőség, ha a MI magán a gépen van...
(#) Stanford válasza Frankye hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Alapvetően igazad van, de nem úgy gondoltam, hogy teljesen átadni mindent, hanem csak az irányítást, és a gondolkodást. Az érzékelés meg a mechanikai mozgás mindvégig a roboton lenne.

Ha az emlékeim nem csalnak, itt az oldalon is vannak olyan kapcsolások, amikben bináris adatot küldünk át adó-vevő modulon. Szerintem, ha valamilyen PIC-vel vagy AVR-rel mint központi egységgel kezelnénk a beérkezett információt, akkor ugyan ott lennénk mintha az egész MI rajta lenne a roboton, csak a számolásigényesebb(hardverigényesebb?) feladatokat a dokkoló egység végezné el. Igy nem volna kevesebb a fogyasztása? (Nekem csak annyi a problémám, hogy most tanulom a mikrokontrollereket, és nem tudom, hogy mit lehet és mmit nem könnyen megoldani velük.)

Egyébként, az örök kérdés AVR, vagy PIC?
(#) MaSTeRFoXX válasza Stanford hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Idézet:
„Egyébként, az örök kérdés AVR, vagy PIC?”

Amelyik jobban tetszik, meg pénztárcád joban engedi....[off] Szegeden úgy vettem észre hogy célszerűbb AVR-ezni, itt olcsóbb, és több programmmemóriát adnak hozzá mint hasonló PIC-nek
(#) fassenkugel hozzászólása Feb 14, 2007 /
 
en mar futottam par kort a temaban.

motor: fillereket lehet bolygomuves nyomatekvaltoval szeretl akkus csavarhuzot kapni. vettem 2 db -ot meghajtas meg van oldva.

vezerles:

hot primitiv az egesz. felesleges tulbonyolitani. eloszor en is midnefele dead rcognig-on meg ulétrahangos tavmeron gondolkoztam de felesleges.

persze lehetne preciz pozicionalot csinalni hozza,meg szervoval allthato vagasmagassagu motort es akkor mbarmit ami tetszik belenyirhatnal a fube. de itt mosta lustatsagnak adunk. szoval nem kell.

a drotkerities jo, kell bele egy 100khz. az erzekelest pedig ket tekercs es egy 4-es muveletio erositobol allo cucc elvegzi. ha az egyik tekercs veszi akkor a masik iranyba fordul. ha lemerult akkor a drot menten elmegy a toltohoz. mint egy vonalkoveto.

ehez meg uc se kell...

a nyiromotorhoz valami bikabb cucc kell, + valami uzemi aram figyeles ami alapja vagy leallitja mert pl feltekert valamit magara vagy ha tul vastag a fu akkor a hajto motorokbol vesz vissza hogy lasabban haladjon.

es ott van meg a penge.. annak a kialakitasa kritikus. semmit se ersz ha nem apritja fel a fuvet, mert ha nagy darabokban marad akkor mehetsz gerebjezni.. az szarabb mitn a funyirot tolni es a zsakot uriteni.

az apritashoz pedig porognie, kell de nagyon es orvenyt kelteni, hogy a nagyobb darabok lebegjenek a penge felett amig el nem kopnak. ehez pedig jo nagy teljesitmeny kell.
(#) Stanford válasza fassenkugel hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
AHA. És hogyan is vágod le a terület közepét?
Mert ha csak a szélén van a kerítés, akkor azt fogja követni.

Na és akkor merre fordul, ha a kert közepén lévő virágágyás elkerített drótkerítése és a kerítés közé ér?

A hajtás viszont király gondolat (ráadásul azokat a fúrókat mindenféle kivitelben (12V/18V/24V) lehet kapni.

üdv!
(#) fassenkugel válasza Stanford hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
pont ugy ahogy a gyari. oda vissza megy a ket drot kozott
(#) sirály12 válasza fassenkugel hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Nah, mindeki feladta?

Én szép lassan haladok. Ahogy sikerül megcsinálni a vázát, teszek fel képeket. Már csak a váz, és akku hiányzik.

fassenkugel --> szerintem ez nem a legjobb megoldás, mert itt van pl. az én területem, ami tele van/lesz akadályokkal, itt a dróttól-drótig dolog halott ötlet. Az enyém olyan lesz mint a gyári, mert pl. az automover is váletlenszerűen megy, így egy szabálytalan/akadályokal teli helyen is elboldogul.
(#) Kicsa hozzászólása Máj 26, 2007 /
 
Sziasztok!
Itt a nyár újra,fűnyírás stb...
végigfutva a topicot,elég komoly dolgokat tervezgettek/csinálgattok.Nekem a fejembe egy sokkal egyszerűbb dolog ütött szöget:RC-Autó.
A meglévő benzines fűnyírót berántod,leülsz a nyugágyba az árnyékba és lenyírod úgy a füvet mintha egy kis autót irányítanál...Vélemény? Jó jó,nem önjáró de a munka oroszlánrésze attól még sokal könnyebben elvégezhető lenne.
Tehát a hajtásláncot hogy lehetne megoldani?Igazából én 2 motorra gondoltam hátul,elöl meg ilyen szabadon elforduló kereke lenne,mint a hipermarketes bevásárlókocsiknak...és akkor ha csak az egyik motor megy akkor tud fordulni...(esetleg a másik hátrafele)
Mert ha így meg lehetne oldani,akkor az elektronika talán nem olyan nagy falat,akár át lehetne építeni egy egész rc-autó cuccát,a motorokhoz meg egy megfelelő kapcsolócuccal igazítani (pl tranzisztor)
(#) sirály12 válasza Kicsa hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Akkor te egy olyanra gondolsz, mint a Drágám a kölykök összementek c. filmben van.
Jó ötlet.
Királyul nézne ki, ahogy egy hintaágyból ülve lenyírod a füvet, biztos néznének a szomszédok.

Még lehet nekem is megtetszik az ötlet.
(#) novarobot hozzászólása Máj 26, 2007 /
 
én foglalkoztam ezez a témával a legegyszerűb egy lehetőleg kicsi babakocsinak a hátsókét kerekér 2db valamijen erős motoral hajtani és egy harmadik motor középen vágná a füvet rá egy régi távirányítós kisató vezérlését relékel, fetekel, vagy tranzisztorokal meghajtani a két motort a fordulatszám külömbségével kanyarodni. a fü öszeszedéséhez csinálni kel egy fügyüjtő tartájt a legegyszerüb ha a babakoszira felszerelsz egy komplet fűnyírót (csak a motort cseréld le) és anak pengéje felszivja a füvet a fűtartájba.
áramelátás egy vagy két kocsiaksiról (döntsd el 12v vagy 24v-ről menyen 12v-ről egyszerűbb)
én ezel a modszerel kezdtem el építeni de nem fejeztem még be. az enyémnek a távirányítója rá volt kötve számítógépre és sms-el lehetet inditani ere végigment volna egy előre beálítot útvonalon de a mehanikai rész nem készült el tejesen és nem találtam motort hozá.

az elektronika és a szoftver viszont működik.
novarobot
(#) Kicsa válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Igen,olyanra....de régen láttam,hirtelen be sem ugrott de most hogy írtad a címet...
Mondjuk nekem annyi 'előnyöm' van hogy a fűnyíró kész,fűgyűjtővel mindennel...'csupán' a vezérlés kell...csak azt néztem hogy sajna elég rossz a meghajtási lehetőség mert ott a fűgyűjtő...és a kerék...hát lehet hogy csak kívülről lehetne ráapplikálni a motorokat...bár ezt holnap meg tudom sasolni mert kimegyünk a kertbe (füvet nyírni ) aztán megnézem...igazából az nem lenne baj hogyha az aksik csak 1 fűnyírást bírnának,utána be a kocsiba és hazahozni...feltölteni és legközelebb megint kivinni...szóval nemtudom hogy honnan lehetne szerezni 2db ide illő motort... ? (mert ugye a motortól függ a feszültség) Sajnos nemtudom megkora nyomatékú-fordulatszámú motor kell,áttétellel nem szeretnék bajlódni ha nem muszáj...alapjában nem olyan nehéz mozgatni a gépet,csak ha megtellik fűvel...de a sűrű ürítés megoldható...szóval valaki tud vmilyen motoradatokkal szolgálni? Vagy beszerzési forrást?
(#) novarobot válasza Kicsa hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
az a baj ogy a fűnyírók szerkezetéböl adódoan magára a fűnyíró kerekére elég nehéz motort szerelni ezért mondtam a babakocsis megoldást.

én is a motoroknál akatam el de lehet hogy most kapok egy léptetőmotoros megoldást rá és ezel hajtom meg a kereket, a pengét aksis furómotoral akarom hajtani és nekem nem kel hogy a fűvet öszeszedje.

most még egy új ötletből adódóan lehet hogy ráteszek egy ultrahangos radart (nyitotam rá témát is Link)
de még fogalmam sincs hogy hogyan fogom értelmezni a radar jeleit de mindenképen maradok a lpt-én keresztüli pc-s irányitásnál. most úgyis a motorokra várok minden más melékes

novarobot
(#) Istike88 hozzászólása Máj 26, 2007 /
 
sziasztok!

nem olvastam végig a topikot és lehet h már valakinek eszébe jutott az ötletem de azért megosztom veletek:
nah szal a dokkoló állomás megtalálására jutott eszembe az ötlet! a robot mikor elér egy bizonyos aksi töltöttségi szintet kikellene adnia egy jelet amit a dokkolóban lévő vevő venne és a jel hatására beindítana két hangszórót két különböző frekin és ez alapján irányba tudna állni a szerkezet és a hangerőt növekedésével figyelné hogy épp közeledik a dokkolóhoz.... az akadályokat szenzorral észlelné és megkerülné majd tovább a dokkolóhoz

ennyi

üdv
(#) novarobot válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
eben az a hiba hogy ha a kető közöt valami akadáj van akor nekimegy

én ezt programból akarom megoldani mégpedig:
ha a fűnyirórobotunk a dok ból indul egy előre beprogramozot útvonalon mindig tudja hogy hol van a kertben mert megadom neki előre 10cm jobra 2 fokot majd a megint előre... akor a pc-n egy program ki tudja számolni hogy hol van és ha le merűl akor megnézi hogy hol van és a legrővideb úton viszamegy a dokhoz.
persze ehez előre be kel programozni az akadályokat, vagy marad a radar.

másrészt ahoz hogy meghatároza a legrővideb utat komolyprogram kel de ha azt mondom hogy ne néze meg a legrövideb utat hanem mindent csinájon viszafelé meg mégecer, tehát most: hátra... bara 2 fokot majd hátra 10cm.
persze a két megoldás közöt kimehet a kert szélére és a szélén viszamehet a dokhoz...

ezek már szerintem csak programozási kérdések a
meghajtást kéne még boncolgatni?

novarobot
(#) lelkes amatőr hozzászólása Máj 26, 2007 /
 
Egy lehetséges megoldás a motorproblémára: http://www.xajong.com.tw/dc_motor-01.htm
Én tőlük rendeltem 4 motort, nagyon korrektül le is szállították, az ára valahol 40 dolcsi körül volt/db. Bivalyerős egy motor az áttételen keresztül. Van 12 és 24 Voltra is, értelemszerüen a 24 a nyerő, a kisebb áramfelvétel miatt.

100_1912.jpg
    
(#) Pulyka hozzászólása Máj 27, 2007 /
 
Én hirtelen egy olyan fűnyíróra gondoltam,amihez nem kell venni üzemanyagot,és azon se kell idegeskednem,hogy valamibe beleakad a vezeték!
(amugy nekünk villamos fűnyíró van)
Szolár modul,inverter,akksi...

Van valakinek ilyen fűnyírója?
Tudom,olyan motor is kell hozzá,és annyi energia is a meghajtásához
(#) novarobot válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
napelemről felejtsd el, legalábis közvetlenűl, de aksin keresztűl már lehet valami töltöelektronikával. inverter is megoldás lehet de szerintem egyszerüb veni egy tesco aksis fúrót és kész, persze hátrányai is vanak:
-nem szereti a fojamatos 2-3 percnél hoszab használatot de azért talán elviseli ki kel próbálni.
-majdnem biztos hogy sokal kiseb lesz a tejesitménye.
-a gyári aku semiképen sem lesz elég, veni kel egy nagyobat.

amúgy már 3-4e ért is vanak kiseb nagyob aksis fúrók, egy próbát megérhet.

persze hány vatos most a fűnyíród mert szerintem max 600-900w-ot dudsz kihozni belöle és akormár sokat is mondtam.

novarobot
(#) novarobot válasza novarobot hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
lehet hogy meg van oldva a motor probléma :yes:

eben a topic-ban a második oldalon ajálot egy linket Tomee. itt a lintk
kürűlnéztem az oldalon és szerintem jók a motork és az árak is a célra most kicsit utána számolok mijen átételre és hány w-s motora lehet szükségünk.

és ki kéne azt is találni hogy milyen távirányítót lehetne ide használni tutok esetleg ajálani valamit

novarobot
(#) novarobot hozzászólása Máj 27, 2007 /
 
sziasztok

én azal a problémával fordulok hozátok hogy kéne egy olyan távírányító ami nem csak egy adóból és vevőböl ál hanem kódoló és dekódóló részből is.

most két fajta kéne (nézd meh a képeket)
az egyik esetbe egy adó pl:4 gombos és 2db 2relés vevő van, de úgy kel hogy könyedén át lehesen alakítani úgy hogy az egyik vevőn 1relé a másikon három legyen.

a másik esetben ugyan ez fordítva csak más frekvencián.

-továbá fontos hogy bővithetö legyen.
-kb 20m kéne lenie a hatótávank de ezt késöb lehesen növelni 100m ig
-kéne kűlön egy rádió adó-vevő rajz, és egy kódoló-dekódoló rajz.
-rádió adó vevő rajzom van de valami 555-ös super adó kéne és ahoz vevő?
-pic nélkűl mer digit ic-vel sokat foklakoztamár de pic-kel még soha.

ez megodható vagy felejtsem el hibás az egész



novarobot
(#) Kicsa hozzászólása Máj 27, 2007 /
 
Nah ittvagyok...szal megnéztem a gépet,tényleg elég macerás átalakítani viszont a motor részt könnyen át lehet menteni...tehát ez a váz készítés nem rossz ötlet...
motorból az oldal tényleg jó,bár én elsőnek inkább vmi használt motorban gondolkozom...

távirányítóban én a 2-3e Ftos játékautókét gondolotam : van olyan ami egy kétkezes joy,és van rajta két 'kar' ami fel-le ill. jobbra-balra megy...ezzel a sebességszabályzás is megoldottt,csupán annyi kéne hogy kiszedni a játékból és a kis motoroknál beiktatni egy-egy tranzsiztoros kapcsolófokozatot...(sztem mondjuk egy motorhoz kellene 2db kis (plbc182) és 2db nagy (pl bd245) tranyó,nem olyan nagy költség...és akkor kész a vezérlés...
(#) Moderátor hozzászólása Máj 27, 2007
 
Idézet:
„öszetet távirányító építése”
téma ide áthelyezve
(#) szabi83 válasza Kicsa hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
Idézet:
„távirányítóban én a 2-3e Ftos játékautókét gondolotam : van olyan ami egy kétkezes joy,és van rajta két 'kar' ami fel-le ill. jobbra-balra megy...ezzel a sebességszabályzás is megoldottt,csupán annyi kéne hogy kiszedni a játékból és a kis motoroknál beiktatni egy-egy tranzsiztoros kapcsolófokozatot...(sztem mondjuk egy motorhoz kellene 2db kis (plbc182) és 2db nagy (pl bd245) tranyó,nem olyan nagy költség...és akkor kész a vezérlés...”


csak a hatótáv 5 méter.. :no:
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem