Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   44 / 507
(#) kissanyi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Teljesen igazad van!

Egy szakember, ezeket alapból tudja. Én, meg megpróbálok rájönni a dolgokra. Na meg, olvasgatok közben.
(#) kissanyi válasza Géza80 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Ez az alaptétel, hogy egy forgó gép motor és áramfejlesztő is egyben nagyon jó, csak a gyakorlat szempontjából nem kell túl komolyan venni.
A motornál egymást érik a pólusok, mert minden tengelyállásnál el kell hogy induljon. Egy áramfejlesztőnél, ez kifejezett hátrány.
Ez, csak elképzelés a részemről. A hozzáértők, majd megmondják, ha nincsen igazam.
(#) pudding1 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Az autógenerátorral alapvetően nincsen semmi baj, mert a gerjesztést lehetne szabályozni egy szélnyomás kapcsolóval, igy ha nem fúj elég erősen, nem fogyasztaná az áramot. A gerjesztő tekercs is elég erős hozzá hogy nagy teljesítményt tudjon a generátor leadni.......Az alapvető "hiba" a mi szempontunkból az hogy autóhoz készült, így magas fordulatszámon kezd el termelni.(számunkra már tul magas fordulaton) Ennek pedig az alapvető oka hogy kevés és vastag kábel van az állórészbe tekercselve. Én már próbáltam kicserélni a gerjesztő tekercset állandó mágnesre, de amíg nem pörgött nagy fordulaton addig nem termelt a töltéshez elég áramot.......ebből a szempontból egy villanymotor átalakítása ígéretesebb, mert az állórész vékonyabb és több vezetékből készül. Csak egy állandó mágneses forgórész kell neki, meg ellenőrizni kell hogy az állórész tekercsei milyen módon vannak bekötve, mert a mágneseket aszerint kell elrendezni, vagy a kötegeket átcsoportosítani.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
A megállapításod első felével teljes mértékben egyet értek. Az autó motorjánál adott a magas fordulat. Ott a széles fordulatszám tartomány a gond. Úgy hidalták át a problémát, hogy csináltak egy meglehetősen „vacak” generátort.

A buktatót, viszont nem a kevés rézben látom hanem, sűrűn váltják egymást a pólusok és mintegy, lerontják a pólusok egymás mágneses terét.
(#) Riggs válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Csak annyi az előnyöm, hogy közel 20 éve javítgatok autógenerátorokat és nagyon sokféle megfordult a kezeim között. A legnagyobb teljesítményű amivel találkoztam és személyautóba való az Audi-é volt (1,2KW).
Láttam olyat is, hogy 220V-ra volt megtekerve(vadásztársaság UAZ-a),és fúrógépet, flex-et szépen elvitt, amikor olyan helyen dolgoztak, hogy nincs áram a közelbe. (persze a kimenőfesz nem volt stabil)
(#) kissanyi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Egyáltalán nem is vontam kétségbe a szakmai tudásodat.
Esetleg, lenne javaslatod, hogy hogyan lehetne felgerjeszteni, működésre bírni a generátort úgy 500 fordulat/percen? Ha, egyáltalán lehetséges.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
„ebből a szempontból egy villanymotor átalakítása ígéretesebb, mert az állórész vékonyabb és több vezetékből készül. Csak egy állandó mágneses forgórész kell neki, meg ellenőrizni kell hogy az állórész tekercsei milyen módon vannak bekötve, mert a mágneseket aszerint kell elrendezni, vagy a kötegeket átcsoportosítani.”

Voltak ezzel kapcsolatos próbálkozásaid?
És, ha igen, milyen eredménnyel?
(#) Riggs válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Sajnos tuti ötletem nincs. A kimenőfeszültség arányos a gerjesztőárammal, a fordulatszámmal, meg a menetszámmal. A fordulatszám rovására kellene valamelyiket növelni. A menetszám növelése látszik célszerűnek, de csak próba alapján lehet biztosat mondani.Meg kellene nézni, hogy egy 24V-os kombájn vagy ifa generátor(ebből van 12-es meg 24-es is) mekkora fordulaton ad 12V-ot. Viszont a menetszám növelésével csökkenteni kell a huzalátmérőt a hely szűke miatt. Ilyen állőrésztekercselésnek általában nem örülnek egyik műhelyben sem, mert elég macerás elég kicsire formázni a tekercsfejeket(hogy elférjen a házban).
(#) Riggs válasza Riggs hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Amugy én is azért adtam fel az autógenerátorral a harcot, mert nem láttam a végét a kísérleteknek. A saját gyártású síkgenerátor sokkal jobban módosítható, szinte minden formában működni fog kisebb-nagyobb teljesítménnyel.Ennek a formációnak viszont Lehar a szakértője, szerintem ő túl van már minden kísérleten.
(#) kissanyi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
A síkgenerátoros dolog is foglalkoztat, mert ezt a legkönnyebb otthoni körülmények között esetleg, nagyméretben is legyártani. Akár, fából, bútorlapból is.
Tipped esetleg, hogy hol lehet műgyantát venni?

Az autógenerátornak megvannak a maga korlátai, amit nem lehet túllépni. (Bár, egyik korlátot sem. Csak, legfeljebb, nem zavar bennünket.)

(#) pudding1 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Kezdődhet a lapát-összehasonlítás, vízszintes szélgenerátorok esetében....kép csatolva. (Csak legyen rá idő és energia....)
OFF:Ezúton is jelezném a tisztelt fórum olvasók felé hogy aki "Végh Zoltán" nevű felhasználót keresi, az ne nálam kopogtasson, mert NEM ÉN VAGYOK! (Nem is voltam, nem is leszek, és álneveket sem használok.) Elnézést az OFF-ért

DSCF1166.JPG
    
(#) Riggs válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Gyanta beszerzése:
Novia kft Budapest Nagy Lajos király út
A technológia és segédanyagok a honlapon megnézhetők
(#) kissanyi válasza Riggs hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Nagyon köszönöm!
(#) TTomi8 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Sziasztok. Még új vagyok és nem sokat konyítok az elektronikához de érdekel a dolog. Egyszer láttam National Geographic-on a Bolygónk a zöld című sorozatban valami házhoz kellett áram és építettek egy szélturbinát. Üvegszálas gyantába voltak ágyazva a tekercsek amiket mágnesek fogtak közre 2 oldalról távtartókkal. Ez mennyire működőképes elgondolás? Megpróbálom valahonnan megszerezni a videót ha lehetséges és belinkelem. Igazából azért kérdezem mert szeretnék egyet építeni a telkünkre ahol nincs áram. Igazából nem sok dologra kéne, annyi, hogy elvigyen egy tv-t, néhány lámpát meg egy hűtőt.
(#) pudding1 válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Üdv! Az egy alapvetően jó és egyszerű megoldás, de a probléma nem is ott van, hanem ott hogy mindenki azt írja hogy "nem sok dologra kéne, annyi, hogy elvigyen egy tv-t, néhány lámpát meg egy hűtőt. " Ez az egy két dolog az az ami sok. Az ellátásukhoz szép kis teljesítmény kell, mivel a szél nem fúj mindig, és ráadásul akku sem árt hozzá pár darab, mert pont ez okból tárolni is kell az energiát........szóval a játék nem olcsó, de nem is reménytelen. Ami a filmben volt, viszonylag szerény teljesítményű volt , emlékeim szerint max 100W-ot emlegettek.( Ha nem így van akkor elnézést, de én így emlékszem) Ha az említett készülékek csak hétvégén lesznek használva, akkor talán ez is jó lenne, de nem árt ha nagyobb. Több és nagyobb tekercs, vastag drót, nagyobb mágnesek stb. Persze mindenkinek a lehetőségei szerint.....
(#) Riggs válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Ha nincs áram a telken, akkor tényleg érdemes a dologgal foglalkozni. Elektronikai ismeret annyira nem szükséges, inkább barkácsoláshoz sok-sok idő és türelem
(#) kissanyi hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Egyeseknek egy-két dologra kellene, aztán, lesz belőle öt.
Nekem, tényleg csak egy dolgot kéne hajtania.
Egyetlen egy Kandó-mozdony lenne az. (Esetleg, kilencven tehervagon utána)

Jó dolog a lelkesedés, de alapvető jártasság, legalább a villanyszerelésben, de legalább az általános iskolában tanult fizikában nem hátrány.
Volt itt olyan érdeklődő, aki egy udvarra állított ventillátorral villanyradiátort kívánt táplálni.
Ez, azért meredek.
Vegyük számba, hogy mekkora teljesítményt várunk el. Nem egy-két dolog, hanem, hány watt az, az elektromos teljesítmény, amire szükségünk van?
Ahogy, itt olvasgatom, egy szélkeréktől az 500W is nagyon kiemelkedő. Persze, az sem állandóan.
Ahhoz, pedig két, de inkább három komoly aksi kell, amit hét közben töltöget a szél.
A szélkerék, ugye, messziről látható. Ami, felhívhatja a „fémmentesítők” figyelmét. Ott jártukkor, esetleg, veszélyes hulladéknak nézik a vadonat új aksikat és azonnal a „veszélyes anyag” kezelőkhöz szállítják, mert nagyon szívükön viselik a környezetet.
Szóval, nálunk semmi nem annyira egyszerű.
Csak, azért mondom, mert ezekkel is számolni kell.
(#) TTomi8 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Igazából a nagyszüleimen szeretnék segíteni akik szinte egész évben ott vannak csak télen laknak Pesten 2-3 hónapig amikor már nagyon hideg van. Ilyenkor novemberben meg délután 5 órakor ott ülnek a faházban egy akksi társaságában ami egy bkv busz lámpájából szolgáltat "fényáradatot". Az akksit egy benzines agregátorral töltögetik 2-3 naponta. Szóval lényeg a lényeg szeretnék nekik kicsit segíteni. Letöltöttem a filmet ha kell valakinek itt egy link innen lehet letölteni: http://www.mininova.org/tor/1716827

Sajnos angolul van de a lényeg érthető. Jah igen és tényleg csak 100 watt-ot termel de termel
(#) kissanyi válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Ne értsd félre, nem akadékoskodni akarok.
Így, hogy ott is laknak, persze, más a helyzet.
Ha, van benzinmotoros áramfejlesztő, az jó. Így, biztosan van értelme a dolognak. A szél, csak esetleges, de jól jönne, ha rásegítene egy kicsit. Nyilván, hogy költségekben nem mindegy a mai benzin árak mellett.
Az izzókat, neonra kellene cserélni. Láttam egyik Rádiótechnika évkönyvben erre kapcsolást. Meg, gondolom, még ezer helyen van ilyen.
Szerintem, néhány neon feldobná a dolgot, mert nem olyan nyomasztó, ha legalább világos van. Lehet esetleg olvasgatni, vagy amire lehetőség van.
(#) TTomi8 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Igen én is gondoltam a "helyi erőkre" mert elég aktívan fosztogatják a víkendházakat. Sőt egyszer elvitték a víztorony körüli drótkerítést is Kb 300 méter drótháló Igazából tanácstalan vagyok mert nem tudom milyen úton induljak el. Milyen anyagból legyenek a lapátok, hány darab? Ez a mágneses generátor megoldás is tetszik de mekkora méretben kéne ezeket legyártani? A filmben 8 méter volt egy tekercsen, ezekből volt 6 gyantába ágyazva amiket 8-8 mágnes fogott közre. A generátor átmérője kb 60 cm.
(#) lehar válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
A nagyszüleid esete hasonló az enyémhez.Nekem kizárolag csak szél és napelemekböl van áramom.Igaz egy kicsitt sokba került a rendszerem,de megérte.Igaz jó nagyra méreteztem,de minden háztartási eszközömet gond nélkül viszi.Ami a villanyszámlát illeti,az számomra ismeretlen valami.Ezenkivül a napkolektorok is alaposan besegitenek a vizmelegitésbe.Ezeket ajánlanám a nagyszüleidnek.Pontosabban egy napelemekkel kombinált szélerömüvet,mondjuk 1-2 Kwattig+néhány napkolektort vizmelegitésre.
(#) TTomi8 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Sajnos muszáj ilyenekben gondolkodnom mert az áram nagyjából 500 méterre van és 1millió lenne elhozni a házig a helyi áramszolgáltató felmérése alapján, ami ugye nem igazán teremthető elő 2 kisnyugdíjasnak. Ezért gondoltam meglepném őket egy szélgenerátorral aminek a költségeit én állom. De a napkollektor sem lehet sétagalopp ugyan arról még kevesebbet tudok
(#) kissanyi válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Már, itt is a segítség!
Riggs „nevű” fórumtársunk említette, hogy lehar „nevű” fórumtársunk szakértője a kérdésnek.
(#) kissanyi válasza lehar hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Tudnál részleteket mondani a rendszeredről?

(#) kissanyi válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Puddind1-nek, meg a gyári cuccokról, meg a függőleges tengelyű szélkerékről van sok infója.

(#) agronimus válasza TTomi8 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
mielott belevagsz az epitesbe elotte erdemes meggyozodni (ha meg nem tetted), hogy egyatalan erdemes-e szeleromuvel probalkozni (van-e elegendo szel)? erdemes lehet gondolkodni egy fuggoleges tengelyu szeleromuven is ha kelloen nagy a szel. sokkal egyszerubb a szerkezete es talan kevesebb gondozast is igenyel. egyebkent sok sikert!
(#) TTomi8 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Milyen kárt tehet a villámlás egy szélgenerátorban? Illetve az akksikban és az inverterben?
(#) lehar válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Az én rendszerem 16 db,egyenként 12OWattos,12 voltos napelem+egy szélgenerátor,48Volt,kb1,2KWatt.Hugh Pigott rajzai alapján készitettem,36 polusu,neodim mágneses.Akukbol12 db. van, darabonként 18O Ah.Az inverterem(ez a legdrágább)4,5 Kwattos,szinuszos,stabilizált kimenettel.A szélgenerátort azért kombináltam napelemekkel mivel régi megfigyelésem : amikor süt a nap kevés a szél,amikor felhös borult az idő,akkor meg fuj a szél.(de nem termelnek a napelelmek)Nemrég kezdtem szerelni napkollektorokat is,vizmelegitésre.
(#) kissanyi válasza lehar hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Köszönöm az adatokat.
(#) Redsaw válasza lehar hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Gratula! Te már ezek szerint rátermelsz az országos hálózatra.
Segítenél abban, hol találok Hugh Pigott féle generátor elkészítésének leírását magyar nyelven. Vagy esetleg a saját építési tapasztalataidat összefoglalva
Előre is köszönöm.
Következő: »»   44 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem