Fórum témák
» Több friss téma |
Ismét egy őrült TDA 2005-ös project! Valaki megmondja nekem,hogy itt mi van?A 3. oldalon a beült. rajzon az R2 ellenállás összeköti az RL két pólusát? Én nagyon úgy néz ki, hogy igen.Máshova azt az ellenállást nem is lehet kötni.Valaki erősítsen meg,vagy mondjon nemet.Ha valaki nemet mond, akkor mutassa meg, hova kössem.
hello megépítetem a 2005-ös erősítőt csak egy a baj ha kocsiba szeretném berak ni az a baj vele hogy ha rákötöm az autó aksira akkor nem csinál semmit de ha bekapcsolom az autó rádiót akkor úgy elkezd pattogni a hangszóró és nem bírok rájönni hogy miért amúgy szépen szól!lehet bezavar neki a rádió de ezt a próblémát hogy tudom megoldani? ja és még a erősítő bemeniti jelét nem kötöttem a rádióra csak simánn bekapcsoltam!szoval közös a táp és ha rádió is be van kapcsolva pattog és recseg! ha esetleg volt ilyen problémátok szivesen elolvasnám! ja és gyári kapcs. rajzot csináltam!köszi!
Sziasztok!
Ma építettem egy erősítőt TDA2005-ös IC-vel, és sajnos nem úgy működik, ahogyan én azt szeretném Az adatlapján lévő "bridge" kapcsolás alapján építettem meg, annyi különbséggel, hogy 4 elkó nagyobb felszültségű (2db 100µF-es 10V helyett 16V, 2db 220µF 3V helyett 10V). A probléma az, hogy üresben 1 ampert eszik (12 voltos akkumulátorról próbálgattam), és a hangszórókimeneten pedig 3V van . Ha nem kötök rá hangszórót, akkor 3 ampert eszik, ez akkor is így van, hogyha csatolókondival teszem rá a hangfalat. Ha a C2-es kondenzátort rövidre zárom, akkor megszólal, de nagyon recseg. Amúgy ha nem csinálok vele semmit, akkor csak simán másodpercenként forditott polaritással a hangszórókimeneten 3V van, és nem reagál a bemenő jelre sem. Nagyon melegszik, raknom kellett rá egy hűtőbordát, nehogy felrobbanjon. Érdekesség, hogy első próbálkozásra az IC első lábát elfelejtettem beforrasztani, és akkor szép halk sistergés volt, olyan ami "természetes", és 70mA nyugalmi áramot vett fel. Az IC biztos jó (volt), mert egy Blaupunkt Trier cc31-es autórádióból szedtem ki, ami egészen addig rózsásan működött, amíg el nem felejtettem a kódját. Léccy segítsetek, a suliba kéne ez az erősítő Előre is köszi
Szia !
Esetleg fordított polaritással bekötött elkó? Nézd át az áramkört,egy ilyen egyszerű áramkörnél sok hiba nem lehet. Vagy elkötöttél valamit. Üdv! Luki
IC a kukába, áramkör átnézés... Új IC
Biztos hogy nem kötöttem el semmit, már többször is átnéztem.
Egy új IC-t nem ér meg a dolog, de reménykedek abban, hogyha az autórádióban majdnem tökéletesen működött, akkor ezen a kis panelon is azt fogja tenni.
Ez a rajzod sántít. Próbáld ezt.
Ilyen alkatrészeim nem nagyon vannak, de nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az hogy készíttetem egy nyákot, és még egyet nem fognak nekem csinálni
Mert ugye suliba az nem lenne jó hogyha csak összeforrasztott dolgok lennének. Régebben egy LM386-as IC-ből állt az erősítőm, az is elég nagy hangot adott ki 2 telefonakkumulátorról és egy pc hangszóról. Gondoltam, fejlesztek, ezért vettem az említett autórádiót.
Szia! Valószínűleg gerjed az erősítőd (tipikus esete:nagy nyugalmi áram, terheletlen kimenetnél még nagyobb(!), erős melegedés...stb.) Mindenképp nézd meg a 100nF (0,1mikró)/1 Ohm-os részt (ez akadályozná meg a gerjedést, több kevesebb sikerrel...)! Terheletlen kimenetnél és nem lezárt bemenetnél könnyen megszalad a TDA2005-ös. Zárd rövidre a bemenetet, és úgy nézz nyugalmi áramot. Egy erősítő szabvány bemeneti impedanciája 47kOhm, tehát elég ha a bemenő pontot egy 47k-s ellenállással a testre kötöd. Amúgy elég érdekes a kapcsolástechnikája! Miért nem sztereóban használod?
A gyári ajánlás szerint csináltad meg a panelt? Ha igen és így rossz, akkor nézd meg azt a panelt amiből kivetted és azt koppintsd le, alkatrészekkel együtt, hiszen az összes alkatrész a panelből felhasználható! De nem kellett volna kivenni sem, elég lett volna kifűrészelni a már meglévő nyákból, és abban már minden alkatrész benne is van! Csak be kell kábelezni Nem néztem az adatlapját szemüveggel, de ez a kapcsolás üresen 140mA-nál nem igen vehet fel többet.... C3-C9-C10 mindenféleképpen kerámia legyen! R3-R5-R7-R8 pedig indukciószegény ellenállás legyen.
Ha az 1 láb beforrasztása előtt jó volt,akkor a bemeneti elkók polaritását nézd meg.
Esetleg az ic 1-11 lába nincs felcserélve ? ( gyakori hiba tükörkép a nyák )
Szia!
Ha rövidre zárom a bemenetet, akkor még rosszabb a helyzet. Ha viszont teljesen ki van iktatva (ki van forrasztva a IC lába), akkor minden normális. Ha már csak újjal megérintem, egyből megkezdődik a gerjedés. Nem a gyári paneltervet csináltam meg. Viszont erősen gondolkodok azon a rajzon, amit szamóca küldött. Csak egy 36 Kohmos ellenállást kellene valahonnan szereznem, és már működne is. Talán még nem szaladt meg, a hosszadalmas próbákat egy 20 wattos izzó sorbakapcsolásával végeztem, az árammérés pedig csak 1-2 másodpercig tartott. Az eredeti panelbe bele volt integrálva egy csomó minden (microcontorrel, előfok, fm tuner, meg még ki tudja h micsoda...) és egyszer próbáltam csak panelt fűrészelni, azóta már nem is gondolkodok rajta, inkább kiforrasztgatom az alkatrészeket.
A nyák biztosan jó!
Szia!
Ami még ezeknél előfordulhat, egy nem hallható nagyfrekvenciás gerjedés. Ebből is adódhat az 1A-es áramfelvétel. Ezt a gerjedést oszcilloszkóppal lehetne megnézni, hogy jelen van-e.
A nagyfrekis gerjedés okozhat egyenfeszültséget a hangszórókimeneten?
Mivel 3V-ot mérsz, így egy asszimetrikus négyszögnél ez mérhető. A műszer tehetetlensége okán egy pl. -5V/+8V-os 50-60kHz-es négyszögnél az eredő lehet 3V DV
Ennyire nem értek az elektronikához, de egy egyenáramú villanymotort, vagy egy kisrádiót minden búgás, és torzítás nélkül meghajt. Váltóáramról már sikerült ugyan elindítanom egyenáramú villanymotort, de az nagyon remegett. Oszcilloszkópom nincs, és nem is lesz, mivel még kezdő vagyok.
Hali!
Szerintem az lenne a legtisztább dolog, ha dobnál fel egy képet az erősítődről!
A fényképezőgépem nincs itthon (elhagytam), a webkamerám pedig véletlenül fordítva kapta az USB-ről az 5V-t, úgyhogy az már nem fog elindulni többet.
Barátom feltennél egy ojan sémát ahol a 2005-ic-t SWoofer erősitőnek lehetne használni....
Méltányolnám!
Bármilyen végfok elé behelyezed ezt a szűrőt. /De a TDA 2005 jellemzően nem egy nagy erejű, jó fajta subvékfok./
Vagy EZT megépíted. Nekem is volt ilyen nagyon jó
Idézet: „autórádióban majdnem tökéletesen működött, akkor ezen a kis panelon is azt fogja tenni.” Félek az az IC már múltidő kétté
Sziasztok!
Újra megcsináltam a kapcsolást, ezúttal szamóca által javasolt rajz alapján. Ugyanúgy 3 ampert eszik, teljesen mind1 neki h van-e bemenő jel, és az is h van-e rajta hangfal. Az egyenfeszültség a hangszórókimeneten megszűnt, helyette 0,4V váltó van, és kb 500hz-es zúgás. Ha kiveszem a bemeneti kondit, akkor kb 5000hz-en zúg (ezt már nem tudom elviselni), és 4 ampert eszik. Az IC 10 perces használat után is teljesen hideg maradt. Tehát ez a fránya gerjedés nem szűnt meg. Az előzőkben említett kondenzátor rövidre zárására sem reagál. Elég furcsa h csak úgy tönkremegy egy nem olcsó IC Ha van esetleg még valakinek valamilyen ötlete, hogy mit lehetne vele csinálni, azt nagyon megköszönném, ha leírná
Idézet: „Elég furcsa h csak úgy tönkremegy egy nem olcsó IC” Valóban rettenetes, majdnem 250Ft az IC Annyi történt, hogy elkötöttél valamit az IC meg megadta magát. Tartogathatod meg simogathatod de 99% hogy vége. Tervezd meg újra, építsd meg, ellenőrizd ....stb Idézet: „Valóban rettenetes, majdnem 250Ft az IC” Te jó ég! Hogy mennyire lezuhant az ára! 10 éve hogy megörültem, hogy 500 Forintért kaptam Idézet: „Elég furcsa h csak úgy tönkremegy” Ez nem az a fajta nebáncsvirág IC, hogy alufóliában kellene tárolni, meg földelőszalaggal a csuklónkon, gázpákával forrasztani, egy leföldelt acéldróthálós ketrecben.
Üdv
Ha jól látom te ezt egy autórádióból termelted ki, ami ugye sztereó gép. A kapcsolás pedig egy M végű típust kér. A kettő között pont a hídba kapcsolhatóság a különbség. A sztereó változatot másképp kel hídba kötni. El kell mélyedni egy kicsit az ic lelki világában mi a különbség a két változat között. Ha csináltak M végűt valószínű a S végű nem köthető hídba a kompenzáló tagok miatt.
Az IC-n csak az szerepel, hogy TDA2005. Gondolom ha M végű, akkor mono, ha S végű, akkor pedig stereo, de olyan kapcsolás sztem nincs, ami ehhez tartozik, tehát egy fajta IC-t be lehet kötni 2 féle képpen.
Tippelném mivel a gyári dokumentáció mindkét fajta bekötést egyugyanaz típusszámmal tartalmazza nem lehet ilyen probléma.Ebben csak két független erősítő fokozat van,többi a bekötéstől függ.
Szamóca rajzán hagyd ki az R6 ot akkor a kimeneteknek hangszóró nélkül be kell állniuk féltápra. És ha így a bemeneteket üresen hagyod (nem forrasztod be ) akkor jó az ármfelvétel? Illetve beáll féltápra?
Az éjjel kísérletezgettem vele, és valahogyan sikerült elérnem h erősítsen, de sajnos már olyan fáradt voltam, hogy már nem emlékszem rá, csak arra h telóakksiról próbálgattam, nem motorakksiról, és az IC meg felforrt.
Ma délelőtt megint próbálgattam, de az istennek nem akart működni. Csak néhány zárlattal elértem h 5 másodpercig dübörögjen, aztán a védelem lekapcsolt. Ekkor gondoltam megint kiforrasztom az első lábát, és sajnos kiderült, hogy akkor azonnal lekapcsol a védelem csak valami miatt eszik akkor is 90 mA-t, de a hangfal nem sistereg, amikor először próbálgattam akkor sem a hangfalból jött a sistergés, hanem a gép ventilátora ment, és az sistergett én meg aszittem.. :S Még annyit megteszek h kitöröm az R6-ot, és ha akkor sem akar 5 másodpercnél tovább működni, akkor röpülni fog egy nagyot! Már nincs kedvem forrasztani |
Bejelentkezés
Hirdetés |