Fórum témák
» Több friss téma |
A 7293 paralel kapcsolásánán nem az egész erősítő, hanem csak a végfetek kapcsolódnak párhuzamosan. Ebből adódóan nem kell neki a kiegyenlítő ellenállás. Az egyik lesz a mester, a másik a szolga, vagyis csak a végfetjeit (helyesebben végfokozatát) használja. Viszont a reloop által emlegetett probléma így is megmarad.
Atszamoltam, jol irtad. Soknak tunt de tenyleg kb ennyi.
Ez elszomorító. Reális esély lenne egész nagy teljesítményre hidalva párhuzamosan kapcsolva. Vajon az LM 3886 is így viselkedik?
Az LM 3886 AN1192 ajánlásában javasolja a soros/párhuzamos kapcsolást, lenne hozzá minden szinte hogy megépítésre kerüljön.
Nekem csak elméleti, de reloop zsebbe nyúlós gyakorlati tapasztalatai igazolták ezeket a problémákat. A hidalt verziónál is vannak gondok, de ott más. Ha normál SE végfok túláram miatt határol, a GND felé közelít a kimenet. Ha hidalt verzió teszi ezt, akkor az a végfok amelyik korábban vált áramgenerátorossá, az elereszti a terhelést. De a terhelés most nem a GND-hez, hanem a másik végfok kimenetéhez csatlakozik, ami ilyenkor az ellentétes tápsín felé húzza ezt a pontot. Kedvezőtlen esetben a "gyengébb" végfok végtranzisztora például pozitív táp felé vezeti a limitált áramot, de azt egészen a negatív táptól teszi, kétszer akkora disszipációra kényszerítve a végtranzisztort, mint amire a gyártó tervezte.
Mindezeket összevetve ha számolunk a terhelés impedanciaminimumával, valamint garantáltan nem lesz hangszórózárlat (mert akkor az előbb leírt dolog következhet be), akkor lehet gyakorlati lehetősége a párhuzamos hidalásnak. Az a baj, hogy az IC belső védelmei csak a saját végfokukat védik, nem az egész erősítőt. Mint ha a folyó két partján két-két ember húzná kötelet. A leggyengébb elereszti, a továbbit ki lehet találni. Másik probléma az LM3886 párhuzamosításával, hogy itt a teljes erősítőt kell párhuzamosítani. Kell hozzá a kimeneti kiegyenlítő ellenállás, mert sem a kimeneti ofszet, sem az erősítés nem lesz pont egyforma. Sőt, mivel van alsó és felső töréspont az átviteli frekvenciatartomány szélein, az sem lesz egyforma. A felső töréspontba az IC belső kapacitásai szólnak bele, még az alsóba a visszacsatoló hálózat elektrolit kondenzátora. A sávhatárok közelében akkora lehet a párhuzamos erősítők egymáshoz viszonyított fázistolása, hogy a kiegyenlítő ellenállások ellenére is hatalmas áramok folyhatnak az egyik erősítőből a másikba. Ezért külön limitálni kell a komplett erősítőre jutó alsó és felső tartományt, hogy véletlenül se kerüljön akkora értékű és olyan frekvenciájú összetevő rá, ahol már megengedhetetlen fázistolások keletkezhetnek. Nem lehetetlen feladat, de szükség lehet pontosan összeválogatott alkatrészekre. Esetlegesen egyedileg tervezett visszacsatoló hálózat is indokolt lehet.
Gyava nepnek nincs hazaja! Akkor kotom siman hidba majd parhuzam nelkul. Az aramkorlatokat osszenezem majd. 7A a minimum, de a tipikus 11.5A. Csak kifogok majd 4db-ot olyanbol. Annyi aram meg mar eleg lesz nekem. A tap +/-37V lesz. Boven 600VA feletti teljesitmenyu toroiddal. A melegedes? A puding probaja az eves lesz.
A gyávaság, és a szakértelmen alapuló megfontoltság eléggé különböző fogalmak.
Jó építést kolléga!
Ugy erzem, nem sikerult a lenyeget atadni a gondolatmenetemnek. Egy 7294 vagy 3886 panlellal alkatreszestol 2000Ft alatt megvan. A trafo mar megvan. A 4ohm/100w muterhelesek is meg vannak rendelve. Tehat nemegesz 3000Ft-bol kesz egy tesztelsere alkalmas felallas, es lehet vizsgalni az aramkorlatot meg a disszipacio hatarait. Jelzem hogy sem a tulmelegedes, sem pedig a tularam sem jelent veszelyt ilyen felallasban. Tehat ugymond vesztesegem sem fog keletkezni. De megismerhetem a hatarokat nagyjabol. Erre raszanok ~3000Ft-ot hosszabb megfontolas nelkul.
Szokatlan árképzést alkalmazol. Már a két típus összemosása sem szerencsés, mert közel 3 szoros áreltérés van közöttük, illetve a 3886 önmagában többe kerül, mint amit te komplett árnak tüntetsz fel. A panelt is szokás szinte értéktelennek feltüntetni, vagy csak alapanyag árban számolni, de valójában akár magad készíted, akár gyártatod kb. 10-15 Ft/cm2 körül mozog.
Egy optimális táp esetén mennyit eshet a feszültség nagyobb terhelés mellett? Jelenleg mint mondtam egy kisebb toroid hajtja a panelt,60Hz szinusz mellett olyan 10V mínusz ami fellép... Tudom hogy ez rohadt sok,ezért is nyugtat hogy most viszonylag kicsi a max. teljesítményem. A kicsi alatt azt értem,hogy a max. 140 Wattos 30 centis SAL nyomó nem nagyon akad ki vele.A feszültségesést féltápra értem,ami még azért ront a helyzeten. Most még nem gond ez,próbaüzemben megy a lap,látnom kellett hogy lesz-e értelme rendelni még egyet.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Bizonyára működik, bár a távol-keleti építő KIT-eket leszámítva nem találkoztam a folytatással.
A Linn Chakra-ban 3 db TDA7293 működik párhuzamosan. A Linn nem használja a master-slave-et, a három független erősítő kis értékű kimeneti ellenállásokon keresztül kapcsolódik össze. A Chakra 2-vel ezt is felszámolták, komplementer tranzisztor pár segít rá a kimenő áramra.
Szia! Az az optimális eset, ha csak pár volt a tápesés. Erre nem törekszünk minden áron, mert 1-2dB többlet-teljesítményért értelmetlenül sokat kéne költenünk transzformátorra és pufferekre.
Mérd meg mekkorát esik a trafó szekunder-feszültsége ugyan ezen terhelés hatására, valamint írd meg a tápszűrők kapacitását!
Szia! A mérést direkt azért csináltam mert keveselltem a teljesítményt és meg akartam magam nyugtatni hogy azért lehet ennyi,mert igen nagy a feszültségesés mértéke. A szűrés is jelenleg 4x6800uF,illetve a toroid az egy olyan max!150-200 Watt körüli példány. Amit élesbe tervezek az olyan 6-700 Wattos lesz,a feszültségén viszont még mindig dilemmázok picit. Ha a párhuzamos-híd maximális feszültsége 45 Volt körül alakul,ami 40 felett korlátozó lehet impedancia szempontjából,illetve kritikus lehet melegedés szempontjából,még talán akkor is felmehetnék biztonságosan olyan 26V ac-ig (36-37V dc). Tudom hogy alig van különbség a 24 és a 26 volt között,de ha ez még biztonsággal alkalmazható akkor miért ne? Jó lenne ha valaki tudna mondani egy pontos értéket,hogy ez a max. ha 4 Ohmon is akarod használni és így még le is tudod hűteni.... De sajnos igen vegyesek a tapasztalatok e téren.
Természetesen felmehetsz a határadatok maximumáig. Amit biztosítanod kell az a hibátlan hőátadás az IC hűtőzászló és a borda között. Erre van kitalálva a hűtőtönk és a leszorító kengyel. Valamint a hűtőbordát alacsony hőmérsékleten kell tartanod, ami a gyakorlatban ventilátor használatát jelenti.
A transzformátor kiválasztásánál (gyártatásánál) gondolj a ventilátor táplálására is. A paneled tartalmaz kimeneti egyenfeszültség-védelmet?
Nem akarok a határadatok maximumáig felmenni,a biztonságos,hosszútávú használathoz tartozó feszültségek maximum értékét keresném. A panelen nincs kimeneti védelem, külön lesz egy koppanásgátló,egyenfesz. figyelő egység.
Ha gyártod/gyártatod a trafót, legyen 2x30VAC-s, 22VAC és 26VAC-nál megcsapolással. Meglátod mennyit bír el majd a hűtésed.
A tápfeszültség terhelőimpedanciának megfelelő átkapcsolása nem egy gyári készüléken opció. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Ez nem lenne rossz ötlet,csak nem tudom hogy a gyártó a megcsapolt primereket még egynek számolja-e,mert az alap az 1 primer+2 szekunder,minden további szekunder +10%.Meglátjuk.Egyébként az említett kapcsolásban mit gondolsz a 36-37 Volt-ról impedancia és hűtés szempontjából? 8 Ohmon gondolom még sima ügy,de így talán még négyen is elporoszkálna néha.
Nem lesz vele gond, de mint írtam meg kell adnod a módját a hűtésnek.
Ezekrol van esetleg keped/kapcsolasi rajzod?
1 kepet en is talaltam. De alig hiszek a szememnek hogy a nagynevu Linn ilyet epit. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2017
Ennél a kapcsolásnál ütközhet valamilyen korlátba a feszültségnövelés az esetleges kisebb értékű kondenzátorokon kívül? Az előerősítő zéneres tápellátásával gondolom nem lehet probléma,de javítsatok ha tévednék. A kérdés azért merült fel,mert a hasonló elrendezésű lapokon a megadott fesz.tartomány 30-35V,illetve 30-40V értékekkel van megadva. Lehet-e olyan tényező ami miatt 35V lenne a felső határ? Itt most ne vegyétek figyelembe a melegedés,impedancia,stb. tényezőket légyszi.
Sajnos volt szerencsém,ilyen panelhez. Egy mód van rá ne vedd meg.
Ne már! Nekem most egy üzemel,de már érkezik a másik is. Mi volt a tapasztalatod vele? Milyen hibái voltak és mekkora feszen üzemelt?
A muveleti erosito milyen tipusu, amit adnak hozza?
Sajnos a NYÁK gyenge minőségű . Vékonyak a vezető sávok és alapvető dolgok nincsenek betartva.2x38v körül ment. De gerjedékeny. És ha egyszer megindul csak úgy lövi ki az ic-ket.(Egy időzített bomba)
Ez nem túl megnyugtató... Teljesen ugyanez volt egyébként? A vezetősávok gyengeségét nem firtatom,sajnos elég sok gyenge minőségű dolog jön onnan. Maga a nyák az viszont egy roppant vastag,stabil darab lenne,ezért is reménykedtem.
Kicsit offolok. Tápszűréshez melyik megoldás az ideálisabb, 2 darab 22000µF-os,vagy 4 darab 10000µF-os? Az értékek most lényegtelenek,mindössze szemléltetésképpen írtam őket. A kérdés hogy kevesebb nagyobb értékű,vagy több kisebb értékű az jobb?
En a tobb kicsi ertekure szavaznek. A gyakorlatban is ezt szoktam valasztani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |