Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   23 / 608
(#) Peet87 válasza ensium hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Akkor mondjuk +-20V-ról menetve és hídba kapcsolva 8ohmon, roszul fog szólni? Mert ha nagyon borzalmas akkor inkább megsem építem Jah és nem subwoofernek lenne
(#) szabi83 válasza Peet87 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Keress mást, van ennél sokkal jobb!
(#) banyaiakos hozzászólása Jan 6, 2008 /

Sziasztok!
Végigolvastam a topicot és elhatároztam h építek egy ilyen IC-s erősítőt. Ezt a hídkapcsolást választottam amit még szabi83 linkelt be (jó régen):
Kapcsirarjz:http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/ee/ee9fba3dae6500bc1d6a3...ed.gif
Beültetés:http://images.netbag.hu/20080106/10160961638.gif
Több kérdés is felmerült bennem:
1 Miért ilyen "bonyolult" a panel jobb oldala ami a Standby és a mute funkciókat vezérli? hogy lehetne egyszerűbben?
2:Az R1 hány wattos legyen? (nemtom miaz h "RAT25")
3:Az R3 az hangerőszabályzó szerepét tölti be, vagy oda csak egy trimmer kell a bemeneti érzékenység beállításához?
4:kb hány W teljesítményt lehet kihozni ebből a kapcsolásból, és ha aktív ládába építem bele akkor hogy válasszak hangszórót? passziv hangváltóval menne ha mehet úgy.
5: Táp paraméterei? értem ezt 2xhány volt, hány amper és hány watt, pufferelés
Előre is nagyon köszönöm minden hozzáértő válaszát.
(#) DJ Szabcsa válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Üdv
Nekem van TDA7294-hez egy egyszerű hídkapcsolásom.Én ugyan még nem hallottam szólni de működik az tuti.A táp adatai szerintem min 300wattos,és mivel szimmetrikus táp kell neki 2x35 volt plusz minusz fesz.Amperbe meg kb 2x4 amper elég lesz,pufferelni vagy 10000µF/50volt vagy 4700uf/50volt és 7-10 amperes graetz híd.
(#) ufy92 hozzászólása Jan 6, 2008 /

ajánlom mkinek szerezzetek rossz hi-fiket azokba rengeteg kincs van!!!!
(#) WaRL0 hozzászólása Jan 11, 2008 /

csinaltam egy tda 7294 es vegfokot 115wattos tappal 2.5A 29v....ha feltekerema hangot a nagyobb bassszusoknal koppan egy nagyot a sub ...ja es nincs szures a traf utan??ez gond wagy kicsi a traf??
(#) banyaiakos válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 11, 2008 /

Jujjjjjjjjjjj! A tápot egyenirányítás után mindig szűrni KELL!
Amperenként 1000ľF-el de ha többel az se baj. Ide 10000ľF/50V vagy 4700uf/50V kondik kellenek MINDKÉT ágba. A trafó sztem is kicsi, a 115W is és a 2.5A is kevés lesz...
(#) pb válasza Norberto hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

helló
én is megszeretném építeni ezt az erősítőt csak nem tudom mit kell csinálni a mute és a standby vagy mivel
ha ezt a kettő lábat nem kötöm sehova akkor is szólna az erősítő?
jah és kell ez elé előerősítő?

Köszi
(#) banyaiakos válasza pb hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Hello!
Ugy nem lesz jó ha csak a "levegőbe" hagyod azt a 2 lábat mert nem fog szólni (énis igy jártam TDA7375-el csak ott GND-re kötöttem... )
Szóval ha jól vannak méretezve az ellenállatok a mute és a standby lábak előtt akkor ráködheted a +feszültséget mert nekik asszem 3,5Volt kell vagy kicsivel több.
(#) pb válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

tehát akkor meiknek adjam a feszt?
És mennyit hogy bekapcsoljon vagy kikapcsoljon?

Köszi

tda7294.gif

(#) pb válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

helló
Megnéznétek ezt a nyákrajzot hogy jó-e?
és van különbség a sima tda7294 és a tda7294V között?
köszi

tda.jpg

(#) Peti_85 válasza pb hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Az a "V" azt jeleni, hogy vertikális (függőleges), ezesetben, egy H jelű pedig horizontális.
(#) pb válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

és a nyákrajz jó?
am köszi

Hát a kapcsolási rajz, az elvileg jó, de az a baj, hogy a nyákhoz nincs türelmem bogarászni, de első blikkre úgyvan minden mint a kapcsi rajzon (aminek sztem működnie kell)
De van ebben a topicban egy sokkal elegánsabb kapcsolás, nyákrajzzal, úgyhogy sztem azt nézegesd inkább.
Szabi83 csinálta meg a nyákrajzot.

igen nézegettem de az a baj hogy én még csak a filces "technologával" csinálom a nyákot és úgy nehezen menne

Áááá dehogy!!!
Meg lehet rajzolni azt is simán

és ezen a nyákrajzon a mute és a stanby hova van kötve mert én nem látom sehol akárhogy is nézem
jah és ha az erősítő kb+-30voltról menne akkor a standby és a mute-nak 3.5volt kell ugye hogy szóljon az erősítő hány ohmos ellenállást kéne tenni rá egy 3.5voltos zener dióda elé hogy pont jólegyen?

Köszi
(#) szabi83 válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

itt nem azt jelenti

Hát azon a nyákon a stand by, meg a mute eleve be van kötve és az azt csinálja, hogy mikor áram alá helyezed, akkor a stand by egy picivel később kapcsolja be a cuccot, tehát eleve egy koppanásgátlóként működik, egyébként meg nem kell ott pontosan meglenni a 3,5 voltnak, a lényeg, hogy minimum annyi legyen.
Szokott gond lenni az élesztésnél, hogy nem szól az erősítő, ez azért van, mert a stand by nem kapcsol be. Így én egy sima kis 100 ohm-os ellenállással kötöttem rá, majdnem megkapja a tápfeszt, de amúgy működik!
Ennyi!

tehát akkor ezt a nyákot csak meg kell csinálni tápfeszt adni neké és már szól is?

Köszi

Hát pontosan :yes:
Meg nekem azt tetszett benne, hogy ott a nyáksorkapocsnak a helye, minden egy helye, tehát egy irányból belemennek a vezetékek és kész. (Csak arra figyelj, nehogy összekeverd egymással őket, én egyszer a + és - összecseréltem. hát ott gyorsan elfüstölt az IC )

jó majd figyelek az ilyenekre azért
és mégetszer köszi hogy segítettél úgy csütörtök fele fogom megcsinálni az erősítőt mert csak akkora hozzák meg az ic-t
amúgy kell elé előerősítő vagy annélkül is megy?

Megy anélkül is, ez azért már egy erősebb cucc, tehát simán megszólal rajta bármi, különösebb előerősítés nélkül is. (de attól csak hangosabb lesz)
(#) pb válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

helló
Most nézem hogy a kondik meg 16voltosak
tehát akkor az áramkörnek 16voltnál többet nem lehet adni?
(#) Peti_85 válasza pb hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Szia!
Te most melyik kapcsolást nézegeted???
Melyikre gondolsz? Linkeld már be!

Mert én ezt mondogatom neked!!! Bővebben: Link
(#) szilva válasza pb hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Nem arról van szó, hogy ne lehetne. Azok az elkók olyan helyeken vannak, ahol nem is alakul ki 16V.

Szerintem a mute/standby lábakon fellép valamiféle feszültségkorlátozás, de ha biztos akarsz lenni benne, hogy nem fognak többet kapni a kondik, akkor a két kondira rá kell tenni párhuzamosan 1-1 5V körüli zenert. (Sajnos még nem volt alkalmam a gyakorlatban mérni ilyen IC-t.)

ezt mondom én

tda.jpg

(#) szilva válasza pb hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Én is erről beszéltem. A 9-es és a 10-es láb a standby és a mute. Azokat magas feszültségre (>3.5V) kell kötni, hogy szóljon az erősítő.
(#) Peti_85 válasza pb hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

Jaah hát itt van a bemeneten a poti után egy elkó, oda nem kell 16 voltosnál több; van egy 22 µF-os a 6 és 14-es lábak között az meg az "utánhúzásért" felelős és ott sincsenek nagyobb feszültségek. Tehát ezek a kondik nem fogják megkapni a tápfeszt.
De ha még nincsenek meg a kondik akkor nyugodtan vehetsz 63 voltosat is, hogy megnyugtasd magad, ilyen kis kapacitásnál azoknak is kicsi a mérete.

(De én végig azt hittem, hogy az a nyák lesz megépítve, amit belinkeltem pár hozzászólással fentebb...) de jó ez is

van már valaki olyan aki megépítette azt a kapcsolást amit én linkeltem be?
csak azért hogy az egy működőképes nyákterv lenne-e?

Köszi
Következő: »»   23 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem