Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 97
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Idézet:
„... MC13135-ös IC-vel, de annak ellenére hogy ez az MC3362 utódja, valamivel rosszabb az érzékenysége...”
Ezt tapasztaltad ?
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Én a 2m-es rádiómnál szimmetrikusan tápláltam az MC3362-őt, az adatlapon a "figure 3." szerint. Sőt mivel a második keverő bemenete is szimmetrikus, a szűrő után az impedancia illesztés mellett szimmetrizáltam is. Az előerősítőt pedig szerintem inkább az antenna közelében érdemes elhelyezni, így a jel-zaj viszony javul.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Bővebben: LinkBővebben: Link

Az MC3362 höz asszimetrikusan kapcitivan illesztenek több helyen. Az én problémám az NE612 bemenetére történő illesztés. Este megprónbálom PLL el evzérelni az elöbb csatolt keverőt, aztán beépítem a FET-et is.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Szia ! Az MC3362-nel milyen trafoval, vagy "magra" lehet megcsinalni a szimmetrikus csatolast? (Gondolom a primer fele rezgokor volt, a szekunder meg csak tekercs.)
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Szia! A tekercs a HAM-bazázban kapható Neosid 7V1K-ra készült és pont a szekunderrel volt párhuzamosan egy kondenzátor.
Egy későbbi SA605 vevőhöz pedig a Szendi által is linkelt kapacitív csatolást alkalmaztam csak pont fordítva, a betáplálás felől volt a kapacitív osztó (SA605 adatlap figure 2.).
Itt a legjobb két trimmer kondit használni a megfelelő kapacitások kikisérletezéséhez. Elég macerás beállítani mivel a hangoláskor az osztás és a rezonancia frekvencia is változik egyszerre. Az SA612 bemenete ugyan ez.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Koszi. Kapacitiv osztot tervezek az uj vevom bemenetere, trimmerkondikkal.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Nem tapasztaltam, csak az adatlapokat nézegettem. Lehet, hogy a gyakorlat erre rácáfolna, nem tudom. Csak így is annyi munka egy-egy vevő megépítése és beállítása, hogy ennek tudatában nem is szívesen állok neki. Pedig ki kéne próbálni.
Sikerült vennem MAX2606-os IC-t is, amivel a VCO-t oldanám meg, elég jó átfogása van, 30 MHz-et át lehet vele hangolni, ezt illeszteném az MC13135-höz, vagy SA612-höz.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Szia Novak! Ez alapján készült az SMD verzió? Az igazság az, hogy a leírásokat visszanézve elég jó vevő építhető ezzel az IC vel az NE612 egyszeres keveréshez képest.

Bővebben: Link
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Meg vagyok gyozodve hogy megfelelo KF szurovel egyszeres keveressel is jo minosegu kep veheto. Sajnos ezek a szurok beszerezhetetlenek, nem tudom miert. A muRata oldalon neztem a magyar kepviseletet, .de cimmel letezik, korabban irtam es valasz nem jott.
(#) karika200 hozzászólása Ápr 25, 2011 /
 
Üdv!

Régebb óta érdekel a rádiózás és mostanság volt lehetőségem komolyabban belekezdeni... Van egy kézi rádióm, ami tudja a műholdak frekijeit és gondoltam kipróbálom az APT-t a vicc kedvéért. Kerestem műhold trekkert, ki is néztem magamnak a NOAA 15-öt(bár az csak nagyon hajnalban jár erre), illetve ma este 20:30 körül érkezik a NOAA 17. Csak szeretném a tapasztaltabbakat megkérdezni, hogy melyik műholdak szoktak felettünk lenni, hallótávolságon belül(olyan aminek az APTje működik is)? Köszi
(#) Ferkógyerek válasza karika200 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Szia! A műhold követő programban jelenítsd meg az összes átvonulást, különben csak a hajnali és késő estieket hozza fel (amikor szabad szemmel is látható).
Ma 14:10-14:20-ig NOAA18 pont felettünk 137,9125MHz-en.
(#) karika200 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Köszi az infót! Akkor kapcsolok is majd a frekire és hallgatózok és megnézem a trekkerben amit javasoltál! Köszi

szerk.: Valóban, a Show all passes csodákra képes ;]
(#) karika200 hozzászólása Ápr 25, 2011 /
 
Nagyon szépen hallottam, pontban 14:12-kor meg is szólalt a rádió. Gumiantennával is nagyon szépen lehetett hallani, csak a rádióm sávszéle keskeny ehhez. No, szerzek kábelt hozzá és wxsat-al megnézem az eredményt!
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Lényegében hasonló, igen.
Egyébként az előerősítőnél a szabályozható gate-feszültséggel nem próbálkozott valaki? Amivel elvileg az erősítést lehetne beállítani. Mert alapvetően kétféle kapcsolással találkoztam; az egyik mikor a G2 fél tápfeszültségen van, illetve a másik amikor annál valamivel alacsonyabb, 3-4V körül. A gyakorlatban ennek mennyire van jelentősége? Vagy ha ide esetleg beteszek egy trimmert amivel 0-5 V között állítható a feszültség, azzal nyerhetek valamit szerintetek?

Egyébként egyszeres keverés után is lehet jó minőségű képet kapni, ez nem vitás, gondolkodom is egy ilyen áramkörön. Jó lenne a nehezen beszerezhető szűrőket, illetve az MC3362-t megspórolni.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Az előerősítő beállítása ott a legjobb ahol a zajminimumot hozza. A tranzisztor adatlapján általában szerepel egy áram/zaj grafikon.
Sajnos az egyszeres keveréshez még nehezebb megfelelő szűrőt beszerezni mint 455kHz-re. Én is ebben gondolkodtam, felturtam a netet szűrőket keresve és csak egy boltot illetve egy-két gyártót találtam aki árul vagy készít ilyeneket. Ebben a boltban találtam potom 24euroért 10,7MHz-es 35kHz sávszélességű szűrőt.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Gratulálok a vételhez!

Ebben a boltban van minden ami rf .

Problémám támadt az MC3362 beszerzésével. Honnan szerezhető be? Csináltam a fracia rádiónak egy új panelt. Kiváló lett a vasalás. Immár egy éves tapasztalattal újra nekiállnék, végülis az előző is 90 százalékos volt. korábbi IC ebayről jött.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Nem vettem belőle. Kicsit sokallom a 6000 forintot+posta Olaszországból egy szűrőért.
Novak árult az apróhirdetésekben MC3362-t.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Egy jol mukodo vevo szerintem meger egy IC-t. Raadasul ennyiert. Oruljunk a lehetosegnek, mert a mostanaban gyartott ICket mar lassan hazilag forrasztani sem lehet, nem hogy beszerezni.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Ő szűrőt írt szerintem.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Idézet:
„...illetve az MC3362-t megspórolni.”
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Bocs, :hide: 3 hozzászólással lejjebb néztem. :hide:
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Sziasztok! A nagy építkezés közben felmerült hogyan párosíthatnám a PLL-t ehhez a meglévő rajzhoz. Mindenképpen ki kell kötni az AFC-t? Bővebben: Link

Vagy a 23-as lábra adjam a hangoló feszt direktben?
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Szerintem az AFC es a PLL harcban lesznek. Ott az AFC, a doppler es a keskeny savu szuro miatt van. (Igy emlekszem a leiras alapjan). Ha kikotod a PLL -t tudod hasznalni, de keskeny savu szurovel a korabbi kiserletekhez (Novak) hasonlo eredmenyt fogsz kapni. Es ebbol szuletett egy uj otletem. Az AFC kimenete mehetne a uC/ADC bemenetere, kicsi szamolassal vegezne a PLL a freki stabilitast is meg a (doppler) frekvencia kovetest is
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Az igazság, hogy stabilitási szempontok miatt PLL-lel indítanék. Kihagyom a 455 szűrőt, és a korábban javasolt trafós megoldással próbálkozom. Már ki van fúrva a panel, lelkesedés tart.
Idézet:
„Az AFC kimenete mehetne a uC/ADC bemenetere, kicsi szamolassal vegezne a PLL a freki stabilitast is meg a (doppler) frekvencia kovetest is”
Na. ez nem az én verzióm lesz
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Kivancsian varom az eredmenyt. A rajzon nagyon otletes az AGC megoldas, es az aktiv szuro , gondolom ez a 2400 Hz-es (subcarrier) szuro. Lehet en is beepitem ezt az uj valtozatba.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Hát igen, ahogy gtk írta; ott menne a harc. Vagyis ha jobban belegondolsz, nagy harc nem lenne. Így is-úgy is a PLL-en beállított frekin menne a vevő, mert ahogy az AFC elhúzná a frekvenciát, abban a pillanatban a PLL már korrigálná is az AFC által okozott "hibát". Elvégre valahol pontosan erre lett kitalálva a PLL, hogy pontosan tartsa a beállított frekvenciát.
Ha a rezgőköri tekercset összenyomod-széthúzod (bizonyos határokig), akkor sem módosul a vételi frekvenciád a PLL miatt. Az AFC-s frekvenciamódosítás pedig ennél nagyságrendekkel kisebb behatás, azt kacagva korrigálja a PLL.

Ha van egy megfelelő sávszélességű szűrőd, akkor semmi szükség az AFC-re, nem fogod észrevenni a hiányát, illetve nem vennéd észre a meglétét sem a vett képen, ez egészen biztos.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
A PLL-nel is valaszido van. Ebbe a hurokszuro is beleszol a HW mellett. Egyutt az AFCvel FM modulaciot is bevinnenek, a faziszaj mellett.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Építem ezerrel a jószágot. A 455-ös szűrő a probléma, amit kaptam annak 2 lába van... nem értem hogyan szűr. Az RT-nél meg csak 465 ös van ahhoz meg más kvarc kellene a kf körbe. A tekercsek sajnos a kistestűek, valószínű az rt ből szerzem be őket. Végre van technikám kimérni a tranzisztoros szűrő átvitelét! Képek jönnek. Egyébként második nekifutásra bagatel egyszerűnek tűnik összerakni
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
A ketlabu az nem savszuro, csak rezonator. FM demodulatornal is hasznalatos. (IC fuggo).
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Így van, az szűrésre sajnos teljesen alkalmatlan. Lényegében úgy képzeld el ezt a rezonátort, mint egy igénytelenebb kvarcot, nem olyan pontos, de nagyságrendileg, elvre hasonló eszköz
Következő: »»   51 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem