Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   10 / 153
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Szia !
köszi igy már érthetőbb ...
A riasztók alpkiépitésben 12V.k / némelyik klón 6 V /
A külső rész csak 12V -ról müködik Sziréna --- az infrák 12-ről de benne 78L05 van. A főakku töltése --hálózatról áteresztő táppal. A main panel kpcitáppal 5V és 3,3V az akkuról. hát nem a gazdaságosság mintaképe ...de ez van + MABISZ engedélyes...
Az elsőket külső GK akkuval a későbbieket napelemmel/ 6---7db kerti lámpa /a többt már szélgenerátorral is / 1,,,,3W / próbáltam . hiába kicsi a telj. 3-4 hónap alatt mégis abzolut minuszba megy át..A NPOT + A SZELET NÖVELNI NEM TUDOM...

(#) llaci56 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Nem is napot és szelet kell növelned, hanem napelemek számát, és a szélgenerátor teljesítményét, esetleg darabszámát.
Egy autó generátor (szerintem bontóban olcsón szerezhető pl. skoda,) 500W teljesítményre képes. 3W-os szélgenerátort nem érdemes építeni.
A kerti lámpák napelemei is jók lehetnek, de igen sok kell belőlük! Viszont mechanika nélkül műxik, és ha borús is az idő, fény minden nap van. (A kerti lámpáim hajnalig a téli időszakban is világítanak!)
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Szia!
nem egészen a 3w-s kijön max 1500 ft-ból az autógenerátoros is 35--50Eft-ból. az elhelyezés meg --ha 35--50 cm a propeller --vagy 3m...s ráadásul el se indul 2,5,,,,3m/sec alatti szél esetén......a humanoid egyedek miatt nem érné meg a másnapot se.! ! !
A kerti lámpa 4db volt 1700 Ft 6,....7 db elég 12/14V.ra igy együtt max 600,,,800 mW -- de csk npi 3 órán át
Ha nincs meg 15000 lx nem ér semmit / 5,,,6V 3,,,,10mA /
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Szia !
A detektorosra visszatérve:
ha keret antennát kihangolok --és azt csatolom ennek a 2, ábra szerintihez,,,,,, lehet e ebből 2-3-4 db erről az antennáról működtetni? ?
(#) llaci56 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Lehetni lehet, de mivel az antenna teljesítményét osztod szét, így az ott elért egyenkénti teljesítményed is részarányos lesz.
Inkább 6 külön antenna kéne, és akkor készülék elég egy is. (Persze ez csak elvileg igaz, mert az antennákat ehhez úgy kellene ileszteni.)
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

szia!
köszi ...erről meggyőztél------SAJNA....

+1 idétlen ötlet:
a hangszórós detektoros létezik ? mit tudhat?
(#) Abzu hozzászólása Jan 27, 2008 /

és egy kérdésem lenne hozzá, hogy mivel kell neki föld így nem hordózható, de egy elemet belerakok akkor van föld nem? és az elemet menyire eszi ha csak minuszt használok?
(#) RdsG válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Egy huzalantennának, mindig nagyobb a teljesítménye, mint egy keretantennának. Sőt, álatlában nagyságrendekkel nagyobb.

Itt a méretekkel nem lehet spóroni: A kifeszített huzalantenna teljesítményével megegyező, keretantennának, kb akkorának kell lennie mint a huzalantennának. Ráadásul, a keretantenna nem lehet akármekkora, mert az induktivitása a rezgőkör egyik meghatározó eleme, míg huzalantennánál az induktivitás nem jelentős.

Ha nem olyan detektorost építesz amelyiknek a rezgőköri induktivitás maga a rezgőköri induktivitás, a rádió teljesítménye elég gyér lesz.(Pl.: ha a "nagyteljesíményű detektoroshoz" illeszted hozzá pluszba a keretantennát, azaz egy plusz rezgőkört)

Itt pl a legegyszerűbb, egyben a legnagyobb teljesítményt, nyújtó, keretantennás detektoros: xtalradio.blogspot.com

Illetve, ha meg tudod oldani, hogy a "nagyteljesítményű detektoros" tekercsei keretantennák legyenek, akkor lehet, nagyobb teljesítményt is elérni (de nagyon macerás).

De amint mondtam, ha teljesítmény kell akkor huzalantenna...
(#) RdsG válasza Abzu hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

A keretantenás, detektoroshoz, nem kell füld, ld az elöbbi hsz linkjét. (csak "minuszt" nem lehet használni..)

Atis57!: saját hangszórós vételem

Keretantennával, csak szimple fülhallgatóként, működött a hagszóró, huzalantennával a legerősebb adók hallhatóak voltak "távolabbról" is. De egy nagyobb antennával és jó illesztótrafóval, meg lehet hajtani egy hangszórót rendesen. (youtube-n láttam videót róla, meg fórumokban is mesélte a csávó, hogy 50 méteres antennával sikerült neki hangos detektorost összehoznia)

üdv.:RdsG
(#) llaci56 válasza Abzu hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Mielőtt reagálok a többire, ezt gyorsan leírom, mert altatás következik... Később még leszek itt (is)

Ne keverd össze az elem negativ sarkát a földdel!
Az elem neg. sarka csak akkor lesz föld, ha földhöz csatlakoztatod! Tehát azonos potenciálra hozod. Mindaddig bármekkora potenciál különbség lehet köztük!
(#) llaci56 válasza Abzu hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Tehát tovább...
Egy elem "csak negativ sarkát" használni annyit jelent, mint nem használni az elemet. (Ugyan ez a pozitivra is vonatkozik!)
Az antennában keltett feszültség a földhöz képest értendő, ezért kell az antenna is, és a föld is, illetve e kettő közé a tekercs, mely a kondival párh. kapcsolva alkotja a rezgőkört. Így a tekercs két sarkáról azt a rádió frekvenciás jelet tudod levenni, mely megegyezik a rezgőkör saját rezgésével. (ez a rezgőkör rezonancia frekvenciája.) Ezt demodulálja a germánium dióda a detektoros rádióban.
(#) llaci56 hozzászólása Jan 28, 2008 /

A 170000 -ben (észre sem vettem, hogy kerek számot lőttem!) mutattam be hirtelen felindulásból elkövetett detektorosomat, persze kapcs rajzot nem mellékeltem hozzá. Nem mint ha valami különlegesség lenne, számtalan ilyen kapcsolást lehet találni. De ha odabiggyesztem a rajzot, (ami akkor még nem vót!) talán szóltok, hogy valamit elcsesztem. Így maganak kellett észrevenni, hogy a C1 kondi és a kicsatolás pontját (K2) közösre vettem. Na, ezt javítottam! (A mellékelt rajzon így szerepel már, - és nevet is kapott a készülék.)
De miért érdekes ez? Mert ezek után számtalan adó jelent meg a rádiómon, (eddig csak a Kossuth volt élvezhetően hallható!) és az antenna hangoló kondi (C2) jelentősebb szerepet kapott. Az ötletadó kapcsolásban ez egy fix, 1n -s kondi, de számítva arra, hogy "jó az antennát hangolni", forgót építettem be. (2 x 365 pF - párhuzamosan.) És láss csodát! E kondi teljesen nyitott állapotában (néhány pF körül) újabb adók jelentek meg.
Közben készül a 3 tekercses változat, de nehezen szakadok el a régitől.

shaumar.jpg

(#) Atis57 válasza RdsG hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

szia!
köszi
Én Azért 8X10M -es keretben gondolkodtam/2-t fa között 1mmes damilra felfűzve és a háztető két oldala /
ezt ki tudom hangolni 1100kHz-en/
(#) llaci56 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Az ágy rugót is ki lehet hangolni antennának, de a kihangolásra elsősorban az adók érzékenyek. Természetesen a vevők is jobban teljesítenek, ha az ant. pont a vett hullámhosszra van hangolva, de a többi adó olyankor kissé el van nyomva. Ezért vételhez inkább olyan antennát használunk, ami "mindent összeszed". (Szélessávú.)
Amihez neked kell, nincs miért kihangolni az antennát. Minél több mindent szedsz össze, annál nagyobb teljesítményt tudsz kicsikarni belőle. A legjobb hatásfokkal akkor működne, ha az antenna és föld közé csak egy germánium Graetz-et tennél.
(#) Abzu válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

és mi amit kapok az egy pozitív jel, és ha egy másik pozitív jel pl egy elem poitív és negatív részével kombinálom vagy eccerüen veszek egy másik pozitív jelet akkor a feszkó küllel lehet áram létrehozni nem?
(#) llaci56 válasza Abzu hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Hogy őszinte legyek, nem nagyon értem a kérdésedet. Nyilván kezdő vagy e téren, ami NEM BAJ!
A jelnek és a feszültségnek sok köze van egymáshoz, de nem ugyanaz!
A "feszkó küllel" értelmezhetetlen számomra. Próbáld újra fogalmazni a kérdést!
(#) szaki2 hozzászólása Jan 29, 2008 /

Emberek hol lehet találni Makó környékén (csongrád megye) kiloohmos fülhalgatót? :kerdes:
(#) llaci56 válasza szaki2 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Szaki!
Azt nem csak ott nem találsz, hanem máshol sem. (Itt Bp-en sem!) Azaz, boltban nincs. Piacon, régi cuccok között, régi telefonban, stb... De nincs értelme nagyon keresgélni, mert impedancia illesztéssel a kiseebb Ohmos hallgatók is jók, (tarfó) vagy kristály füles, ha párhuzamosan kötöd egy ellenlábassal.
(#) Kera_Will válasza szaki2 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Hello !

Keresd meg a Makói Rádióklubbot !
HA8KCI
Ott eltudnak igazítani olyan emberhez akinek lehet felesleges K ohm-os fülese!
Szoktak lenni amatőr bőrzék is ... igaz legközelebb most hozzád Hódmezővásárhelyen lesz tavasszal április körül . Nyár közepén meg makói szokott lenni

Ha netán Pesten jársz akkor meg a Puskás teschnikum börzéje 2 3 hetente 7végeken.

Kecskeméten is szokott lenni havonta ilyen börze.

Sok sikert !
(#) szaki2 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

Makói Rádióklubb az merre van? nem szoktam a városban csavarogni.
(#) gg630504 válasza szaki2 hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

(#) szaki2 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

há jó lehet elmék ha pedig lutaságom nem enged akkor trafót használok
(#) Abzu hozzászólása Feb 1, 2008 /

Én arra gondoltam, hogy ha van két ilyen rádiógullám amit detektorosan fogunk, akkor lesz két feszültség, de ha egyik feszültség nagyobb mint a másik akkor nem fog magától áram létrejönni?
(#) Atis57 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Szia !
ma volt időm kipróbáltam ----LW antenna 12m hosszal kb 6m magasság + föld ---4X OA1160 4u7 kondi : üresen ad 1,,,,,,1,2V-t leterhelve halott ügy , ha tekercset tettem elé valamit javult.....
utána bekötöttem a Deteektorost jobb lett ---de ez is KEVÉS........hát ennyi. esetleg ötlete Vkinek?

A Neten láttam vmi soros rezgőkörös detektorost ---tud róla Vki valamit?
(#) munkacsy laszlo hozzászólása Feb 1, 2008 /

Engem is foglalkoztatott a detektoros hagszóros vétel. Több változatot is kipróbáltam és számos tanácsot össszeolvastam a a problémáról. Voltak is szerény erédményeim. Szögezzük le, hogy a detektoros vétel főképpen a közép és hosszúhullámú vételnek szól. Én nem tudok arról , hogy a gyárak a detektoros rádiók aranykorában a '20-as években rövidhúllámra vagy még inkább frekvencia módulált adók befogására detektoros rádiót készítettek volna. A közép és hosszuhullámú hangszóros vétel nem teljesen megvalósíthatatlan álom, de kb max. 45-50 km körzetben egy erős adó mellett. Tudott dolog, hogy a rdiófrekvenciás hullámok terjedését erősen befolyásolja a távolság, domborzat, a városi környezet , évszak , napszak stb., de aki gondolja megpróbálhatja, egy kéthangoltkörös , feszültségkétszerező kapcsolással. A kéthangoltkör javítja a szelektivítást, a feszültségkétszerezés a hangerőt. De az elkészítő még így se felejtkezzék el a minél magasabbra (min 10 méteren felül a földtől) kifeszített, 30 méternél hosszabb antennáról és a jó földelésről. Van egy nagyon jónak kinéző kapcsolásom, amely detektoros rádióhoz szilicium diódát használ és egy 1,5 voltos ellemből, ellenállásos feszültségosztóval előfeszíti a diódát és így az érzékenységi nagyobb lesz, mint a germánium diódákké. Talán ez a második megoldás. A rövidhullámú, vagy frekvencia módulált detektoros rádió elméletileg talán kivitelezhető, de ha csak a rövidhullámok terjedési szeszélyeit vesszük alapul, akkor sem lehet nagy reményünk élvezhető vételről. A fervenciamodulált adást ha lehetne is csak viszonylag bonyolult demudulációs rendszerrel lehetne megoldani, amivel érdemes kisérletezni, de aki türhető vételt megvalósít az ultrarövid hullámokon, detektoros vétellel annak már előre gratulálok.
(#) Atis57 válasza munkacsy laszlo hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Szia!

Valamikor tanulókorombn , volt egy öreg szaki/ P. Gyuri bá / ő csinált detektoros vevőket a csöves rádiók P.U. bementére FM vételre,... egyszerű aránydetektor volt..
akkoriban magnó felvételt is csináltak SOKOL-ról KH-án ---Ez azért" minőségi volt" az előzőhöz képest....... sajna néhány helyen egybe jött a 3 adó----távolbb 2-3 km-re már jól ment.
(#) Atis57 válasza munkacsy laszlo hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Szia !
A két hangolt kört . hogyan gondolod? esetleg V.mi rajz?
köszönettel.....
(#) llaci56 válasza munkacsy laszlo hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

A detektoros rádió varázsát nem szabad "elrontani" semmi nemű telepes előfeszített diódával!
Ezeket a rádiókat nem azért építjük, hogy HI-FI stereo minőségben "élvezzük" a KH rádióadást.
Akkor miért? Mert az úgy jó, ahogyan szól, és tervezünk helyette mégjobbat, ami szelektívebb, és mégsem szól halkabban. És ha nem lett jobb az előzőnél, akkor ismét újat szerkesztünk. Ha pedig jobb lett, akkor pláne! :yes:
Sok ezer amatőr van, akiknek már gratulálhatsz a detektoros FM rádióhoz. (Remélem, hamarosan nekem is! ) Nem kell hozzá "mindenféle bonyolult demudulációs rendszer"!
Van itt olyan rádiós is, aki részt vett detektoros versenyen is (pl.: RdsG) és nem is rossz helyezéssel!
(#) llaci56 válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Atis!

Nehéz elképzelni, hogy rezgőkörrel javulna az "áram termelés", hiszen az egy ellenállás minden rez.frekvenciáján kívüli adó / zaj számára.
(#) llaci56 hozzászólása Feb 2, 2008 /

Írtam egy kis progit, elsősorban ismert Al értékű vasmagos (ferrit) tekercs számoláshoz. Bármely két érték ismeretéből kiszámolja az ismeretlen értéket.
Ha légmagos tekrcsre használod, akkor meg kell mérned adott fizikai méretű tekercs induktivitását, és a kapott Al értékkel kiszámolhatod más induktivitáshoz a szükséges menetszámot. Ebben az esetben a tekercs fizikai méreteit nem szabad megváltoztatni! (Átmérő és tekercselés hosszúsága!)

mh.zip

Következő: »»   10 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem