Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Én szerintem nem hülyeség amit mondasz, én egyszer ugyanezt a kérdést tettem fel a kapcsolóüzemű táp 230-ra - topicba, annyi különbséggel, hogy nekem az volt az elképzelésem, hogy AT-táp majd a trafója szekunderére egy ugyanolyat fordítva, így mintegy leválasztó működne.
A válasz amit erre az elképzelésre kaptam, hogy igen működne. Ha lest egy kis időm majd kisérletezni akarok vele, ugyanis sikerült már szabályozhatóra megcsinálnom egy AT tápot, így akár a kimeneti 230-at is kisebb mértékben ugyan de szabályozhatnám, persze ez még csak terv.
Sziasztok!
Én több esetben fordítottam szembe két egyforma 230V-os trafót villanypásztorba és sertéskábítóba. Feszültségben egyformák legyenek, de a bemeneti trafó lehet nagyobb áramú.
Igen, a sima 50Hz-est tudom, hogy működik, ez van most nekem is mint leválasztó, kettő darab 36V 400VA szembefordítva, végülis, miért ne működne ugyanez magasabb frekin?
Kösz a gyors választ. Még a héten, lehet összehozok valamit.
Szia!
Nem biztos hogy fog működni. Ha így akarod kipróbálni, akkor félhidas, vagy ellen-ütemű kapcsolásban érdemes gondolkozni. Remélhetőleg azonos frekvenciára, és azonos működésre készültek a trafók.
Hello!
Ha egy Ec28l trafo helyére egy Ec33l est teszek akor a mentet számokat nem kell meg változtatnom? Válaszokta elör is köszi!
Sziasztok!
Van egy kapcs üzemű 220v/35-110w-os tápom 12VAC-t ad le,ezt szeretném egyenirányítani. Tud valaki kapcsolást adni ez ügyben? Olyan érdekelne elsősorban, ami stabilizált 5V-ot és 12V-ot adna le és bírná azt is ha a tápot leszabályzom a min-re vagyis 35w-ra és azt is ha a max-ra 110w-ra feltekerem. A tápról fotó....
Szia, mihez akarod használni? Túl nagy stabilitásra és zavar mentességre ne számíts, ez nem egy agyon szűrt táp, ez inkább lámpákhoz jó, stb, kis átalakítással 24V weller trafónak is jó, de labortápnak nem igazán.
Szia!
Egy külső winchester meghajtásához kellene egy olyan kapcsrajz, ami stabilizált 5v és 12v egyenáramot tudna, mert az eredeti táp nincs meg. Tudsz ilyen rajzot adni? Vagy bárki?
Hát , őszintén szólva én nem szórakoznék ezzel a kapcsitáppal, mert óriási a zaja,jó nagy tűimpulzusokkal, nem stabil, és ki tudja hogy gyilkolja a winyót, ha szóba jöhet akkor sima AT táp, ha az túl nagy, akkor egy sima 5-10W-os 2*12V puskás trafó, graezt, puffer, hidegítő, majd stabilizátor-t alkalmaznék. Az biztos szűrtebb feszültséget ad.
Én is jobban érezném magam,ha egy trafót tudnék használni erre a célra,de sajna nincs. Ilyen pedig van 2db is, azért kellene rá valami kapcsolás, hátha meg lehetne mégis oldani ezzel a működtetését.
Végül is, akkor ehhez nem tudsz kapolást? Ha tudsz, adsz? Azért végső megoldásként tudsz adni kapcsolás(oka)t trafó egyenirányításához, stabilizálásához? Csak ilyenem van kéznél jelenleg: OUT:24VAC 0,5A De jó lenne olyan kapcsolás is, ami: 15VAC 2,5A -es trafóhoz megfelel és stabilizált 5 és 12v-ot tudna egyenirányítva. (Lehet majd lesz ilyenem is) Előre is köszi.
5 és 12V-hoz 7805-öt, és 7812-öt ajánlok, 1-1.5A-t tudnak azt hiszem, adatlapból kideríthető pontosan. Ha ez nem elég, akkor vannak nagyobb teljesítményű 78XX-ek is. Egyenirányításhoz kérj gyors diódát 4-10A-re, és min. 30V-ra, az eladó majd adni fog. 4db kell belőle, attól függően, hogy akarod egyenirányítani. Nézz szét az oldalon, mert van egy tápegységes cikk, ott le van írva minden. Üdv!
Azért a stab kocka watt számát is vedd figyelembe, adott pl egy 24V trafó, ez pufferelve 33V kb, na ebből csinál a stab 5V1,5A-t? tehát ez azt jelenti, hogy 42W-ot el kell fűtenie, ez nem biztos, hogy a legtutibb egy kis stab számára. Igaz ez max terhelésnél van így.
Jó amit mondasz, csak legyen kerek is. Viszont a 15V trafóhoz teljesen jó lehet.
Nézd, elhiszem, hogy ürülnél neki, de ha egyszer nem arra való, akkor ne erőltesd. Tudok adni hozzá kapcsolást, illetve rajzolnék egyet de nem fogok, mert nincs értelme, viszont, a trafóshoz nagyon szívesen rajzolok egyet, mert annak van értelme. Ha megfelel, szombatra meglesz.
Idézet: „végső megoldásként tudsz adni kapcsolás(oka)t trafó egyenirányításához, stabilizálásához” Inkább okosabb megoldásnak nevezném. Üdv.
Várom akkor a kapcsolást.
Olyan kérdésem lenne, hogy megoldható lenne, az, hogy ebből a kapcs.üzemű tápból akku töltőt csináljak? Ha megoldható és tudnátok ötletet, kapcsrajzot adni ilyen megépítéséhez, azt megköszönném.
Szia!
ebben a formában nem lehet akksitöltőt csinálni, mert nincs megoldva az áramgenerátoros üzemmód, azaz be kell állítani egy akksi töltésénél a töltő áramot Általában 1/10 akksikapacitás 46AH autó akksinál ez 4-6A, ami ha sikerül is, a töltődés folyamán változik(csökken) Ha az akkumulátor feszültsége eléri a 14.4V-ot akkor pedig le kell kapcsolni a töltést, mert hidrogén és oxigén fejlődik csak. üdv.: Foxi
Értem...
Akkor ezekszerint lehetetlen ebből akkutöltőt csinálni? 12v 56AH akku töltésére használnám, ami már haldoklik, de néha még ideiglenesen jó lenne.
A legegyszerűbb egy 230/24V-os trafó aminek a primer áramkörébe egy kb 150W-os izzót kötsz,a szekunderére 4db dióda . Ezzel a trafó nem képes nagy árammal tölteni, de 2-4A tölt, este felteszed, és reggelre feltölti. Ha az akku haldoklik, akkor sajnos újat kell venni. Regenrálható némileg, ha többször kisütöd és feltöltöd egymás után, de nem sok remény van. Neten nézz utánna :Regenráló töltő
A jelen trafóval (egyenirányítva ) azért meg lehet próbálni, de egy fél óra múlva már nem sokat fog tölteni...
LM2576-al készítek hamarosan egy tápegységet. Semmi extra, a gyári alapkapcsolást rakom össze. Kérdésem az, hogy kell-e a kimenetre ellenirányba tenni védődiódát? ( Disszipatívokhoz mindig teszek, az induktív terhelések miatt. Ebben viszont benne van egy ellenirányú dióda, igaz, a kimenet felől nézve a kimeneti puffer és az induktivitás mögött. ) Ha tegyek, akkor schottky-t, vagy szilíciumot?
Adott egy Bentel BAQ 60/12 tápegység amin kis mértékben szabályozhazó a kimeneti feszültség. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne még ezen felül plussz 1-2 voltot kicsikarni? Ugyanis infrasorompókat táplál, de túl messze vannak és nagyon leesik a fesz.
Üdv mindenkinek!
Most került hozzám egy ELGIN tipusú táp, 24V/10A +5V/5A . Zárlatos volt a 2 db IRFP450, valamint az egyik szekunder oldali dióda, megszakadt a VDR és a biztosíték. Ezek cseréje után működik a táp, a 24V-ot is sikerült felemelni 28V-ra. Egy érdekes dolgot láttam benne: az IRFP450-ek source kivezetései össze vannak kötve a szigetelő alátéten elhelyezett kis ón pöttyel. Nem tudja valaki mire való ez?
Hello!
Csak tipp, de lehet hőbizti is.. üdv! proli007
Szia!
Nem tudom mi lehet, én szikraközre is gondoltam, de az sem lehet, mert az egyik FET source lába a gnd-n van. Hő biztosíték sem valószínű, mert ezek a pöttyek a "levegőben" vannak, tehát ha leolvadna sem csinálna semmit. Egyenlőre nem kötöttem be, 200 Wattal terhelve működik, jó a rövidzár védelem is. Reméljük, hogy így marad, mert elég drága tranzisztorokat működtet majd (RH végfok), nem szeretném, ha tönkre tenné.
Hello!
Számomra így nem egészen érthető (nem tudom elképzelni) Egy kép talán segíthetne. üdv! proli007
Üdv!
Megpróbálok képet feltenni WEB kamerával, remélem sikerül. (a rajzon a régi FET van, az újon nincs összekötve)
Hello!
Csak egyre tudok gondolni, hogy két szigetelő réteg között, van egy fém lemez is, amihez hozzá van forrasztva a forrás, villamos árnyékolási célzattal. üdv! proli007
Szia!
Gondoltam ilyesmire, kétrétegű a szigetelő, de én nem látok közte semmit sem. Lehet látni a képen is, hogy szétfeszítettem. Jó, bekötöm vissza, ahogy volt és bízzunk benne, hogy nem ez okozta a FET-ek zárlatát.
Sziasztok!
A következő lenne a problémám: Van egy Cooling AP450DX atx-es tápegységem. Az egész cucc a zajosságától eltekintve tökéletesen működött1 héttel ezelőttig. Szabályzott 2 ventilátoros hűtése van.Szóval egyik reggel kapcsolnám a gépet felpörög a vinyó stb egyszer csak leáll az egész,mondom mi a franc áramszünet? Újra és újra 3 sec ig megy majd lekapcsol az egész. Próbáltam a bekapcs gombot nyomva tartani de ugyanez a helyzet. Mivel a ventilátora bekacsolásnál már régebben is zörgöt,majd abba hagyta,azt hittem hogy beszorult és leállítja a védelem a tápegységet. Hát fogtam szétkaptam ventilátorokat ki másikat be helyette ecsettel kis takarítás a bordákon meg kompresszorral ráfújtam és szevasz. Vissza a gépbe és láss csodát működik. Azaz működött a mai napig.... ugyan az a probléma mint eddig volt gondolom 3 nap alatt nem porosodott el. Én kezdő barkácsoló vagyok nincs tippje valakinek a javítására? Esetleg tipikus hibajelenségre utaló jel? Jah és még vmi vinyókat lehúztam nem-e a hirtelen terhelést nem bírja,de úgyse jó. A hiba mind2 esetben hosszas kikapcsolt lehűlt gépnél jelentkezett.... Egyszerűbb alkatrészeket ki tudok cserélni,és van egy multiméterem olyan kínai fajta.Szóval ha olyat mond valaki hogy oszcilloszkóppal kell megnézni a nagyfeszültségű kompreátorgenerátor ami visszacsatolja a kimenő mínusz ágba a nagyármú tirisztor +ágát akkor tépkedem a hajam. Köszönöm előre is a tippeket tanácsokat(anyázásokat nem)
Szia!
Cseréld ki az elektrolit kondenzátorokat. Esélyes, hogy utána jó lesz.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írok e, de talán ez a téma áll legközelebb a problémámhoz. Valamikor bontottam egy Epson mátrixnyomtatóból egy táp panelt és eltettem, hogy majd jó lesz valamire. Úgy emlékeztem, hogy 24V-ot ad ki. Aztán pár hete elővettem, hogy tápláljak vele egy miniITX táp panelt, amit időközben szereztem. Ez a másik panel 18V-28V-os bemeneti feszültségből állít elő az ATX szabványnak megfelelő feszültségeket (+12V, +5V, +3.3V, -12V). A probléma az, hogy szépen bedobozoltam a paneleket, tápcsatit és kapcsolót is beszereltem, aztán rámértem az Epson panelre. Sajnos rosszul emlékeztem és 34V-ot ad ki, emellett van még egy kb 8.5V-os kimenete is. Kérdésem az, hogy át lehet e alakítani az Epson panelt úgy, hogy a miniITX-es panelnek szükséges feszültségtartományba essen a kimenete? Csatoltam pár képet is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |