Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   102 / 148
(#) gulyi88 válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Fősulis anyag, kisebb hibák előfordulhatnak, megfelelő kritikával kell kezelni.
méretkorlát miatt szétszedtem 2 részre, -> TC összeilleszt.
forrás: Badacsonyi.
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Összeillesztés után egy rar csomag lesz.

Snubber.002

(#) Suncorgo válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Idézet:
„Fősulis anyag”

Sajnos ezek iskolai anyagok ezért olyan nehéz hozzájutni. Aki sajna nem tud suliba menni és elektronikával akar foglalkozni annak innen onnan kell a tudást összecsipegnie. Persze örülünk azoknak a hozzászólásoknak amiket olyanok írnak akiknek ez a szakmájuk, és elvégezték a sulit.

Rendben Köszi
(#) szucsip válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Hogyan lehet összeilleszteni a fájlokat? Sehogy nem sikerül.
(#) szucsip hozzászólása Szept 15, 2011 /

Felvetődött bennem egy kérdés:

Ha a skin hatástól, rézveszteségtől, és vasmag telítődéstől eltekintünk, akkor van-e felső határa, hogy mekkora induktivitást kell betenni a szekunder körbe? Vagy itt is csak egy javasolt minimum érték van?

Másik kérdés: adott két mag. Egyik a hagyományos fehér-sárga PC tápos, másik pedig sárga-zöld Lomexes. Kb azonos méretűek. Melyik bírhat nagyobb gerjesztést?
(#) Suncorgo válasza szucsip hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Egy mappában legyenek a fájlok, kijelölöd a 001-est (kipirosítod) azután Fájl menü-> fájlegyesítés-> ok

A kapott rar fájlban lesz 2db PDF
(#) pinyó39 válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Hali! milyen magra is tekerted a trafót? Pontosan sikerült összeilleszteni?
(#) Suncorgo válasza pinyó39 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Hy!

ETD49-re. Persze amennyire csak tudtam.
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 15, 2011 /

Próbáltam a tápot járatni egy 12V/7Ah akksiról. A 6ásfok 69% körül alakul.

Mivel lehetne javítani? Mi a már elfogadható?

más:
Beállítottam a vcs potival 24Vot. Rákötöttem 2db sorba kötött 12V spot izzót. Ez 70W terhelést jelent.
Az a jelenség hogy a trafóból ilyen furcsa zizegés hallatszik. Szkópon nézve nem periódikus a jel hanem néha van néha nincs. Tiszta zavar. Kinagyítva egyik jel x kitöltésű a másik kevesebb szóval így véletlenszerűen felváltva követik egymást a TL kimenetén a jelek kitöltése. Ettől lesz baja? Bele fog e hallatszani az erősítőbe?

Mit miért kellene módosítani hogy a PWM jel a tl kimenetén fix kitöltés legyen fix terhelés mellett? Olyan hangot ad a trafó mint ha fehérzaj lenne. (nem a mag zizeg mert az elég stabilan össze van ragasztva)
(#) albinolynx válasza szucsip hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

TCM-ben kétszer kattintasz a .CRC file-ra, majd megkérdezi hova tegye a .RAR-t, amit ezután már ki tudsz gondolom csomagolni.
(#) szucsip válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Esetleg nem ad "sistergő" hangot..?

Szerintem ki-be kapcsolgat a tápod. Talán a tápfeszültség ingadozhat. Mérd meg működés közben a tápfeszt, közvetlenül a NYÁKon.
(#) cimopata válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Idézet:
„Fősulis anyag”

Kijavítanálak, 2 éve egyetem vagyunk
(#) Suncorgo válasza szucsip hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Igen ki be kapcsolgat és ennek a frekije hallatszik. Sistereg. Ilyenkor mi a teendő? vegyem a hibajel erősítőnek a hurokerősítését lejjebb? Feljebb? Vagy nagyobb C érték a 2-3 láb közé?
(#) nagy_david1 hozzászólása Szept 16, 2011 /

Köszönöm a hozzászólásaitokat. Kicsit még utána olvasok ennek a snubber dolognak.

Nekem sem sikerült sehogy se kicsomagolni a pdf-eket. Kötekedik.
(#) emmzolee válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

A TotalCommander-be illeszd be a 3 file-t egy könyvtárba. A .crc kiterjesztésű file-t jobb egér gombbal kijelölöd, és a TotalCommander fejlécében találsz egy olyan fület, hogy " Fájl " arra kattintasz, azon belül meg a " Fájlegyesítés "-re ekkor csinálni fog egy .rar file-t a másik ablakban megnyitott könyvtárba.
Ezt pedig ki kell csomagolnod megint egy könyvtárba (lehet ugyanaz is). Utána meg tudod nyitni.

Nekem működik.

Üdv!

Mekkorára van állítva a hibajelerősítő erősítése? És milyen frekin megy most a táp? Vedd figyelembe, hogy a belső opampok nyílt hurkú erősítése a frekvencia növekedésével durván csökken (hogy mennyire, azt ne kérdezd, szerintem még a gyártók sem tudják )

Minden esetre én 10 szeres erősítést állítottam be, és nem frekvenciafüggőt.

Lássuk csak lássuk csak... Vedd lentebb az erősítést, a kondenzátoros dolgot egyelőre hanyagold, és érdemes volna mérni a tekercsed áramát. Elméletileg ha úgy becsületesen terheled a tápot (kb. 100W), akkor az áramérték soha egy pillanatig nem érheti el a 0A -t.

Nézd az áram időbeni változását. Ha szép háromszög, de eléri a 0-t, akkor simán kicsi a folytó értéke. Ha viszont gusztustalanul csúcsosodik (avagy a csúcs után 1/X függvény szerűen csökken) akkor pedig telítődik a mag!
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Nekem is lenne egy kérdésem!

A sárga, vagy sárga-fehér "átlagos" PC táp folytótekercs magja hány Amper gerjesztésnél kezd telítődni??

Isten vagy szucsip! Ilyet még senki sem volt hajlandó velem közölni

Egyenlöre úgy oldottam meg a problémát hogy a TL 3. lábára tettem egy 1µF kondenzátort. Igaz ezzel lassult valamelyest a szabályzás sebessége de nem hallatja azt a hülye hangot.

10K sorba van az invertáló bemenettel, A nem invertálóval meg egy 1K-s utánna egy 20K poti beállítani a kimeneti feszt. 2-3 láb között 10K és 100nF párhuzamosan. Szóval Rvcs/Re = 10 de ebben nincs benne a potméter vagy nem is kell?

A freki 65Khz

Hol nézzem az áramot? Ahol az egész kapja a 12Vot? Sorba kötök egy 0,1R ellenállást és azon? Vagy a szekunder oldalon?

Ez attól függ hány menet van rajta.
(#) szucsip válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Előbb erre válaszolok:

A mag maximális gerjeszthetősége (ahol még nem telítődik annyira) NEM FÜGG a menetek számátol.
Ugyanis gerjesztés=N*I
Nyilván ha két tekercs van, akkor N1*I1+N2*I2 (feltételezve, hogy azonos irányú mágneses térerősséget hoznak létre)

Nem vállalok garanciát a kijelentéseimre. A válasz második felén épp ma gondolkodtam a villamoson.

Egyébként nem értem, hogy miféle 1µF -et tettél a TL494 3-as lábára. Azt sem írtad, hogyan tetted rá (pl.: mindkét kivezetését ráforrasztottad a 3-as lábra? Vagy egyiket igen, másikat a levegőbe hagytad?)

Jó lenne, ha lerajzolnád a műv.erősítőt és környezetét. Olyan alap dologra is érdemes talán figyelni, hogy a két bemenet azonos impedancián keresztül kapjon földet.

A 100nF-ot meg felejtsd el 2-es és 3 -as lábak között párhuzamosan. A műveleti erősítők sink current -je 300uA -nál határolódik.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Most ezt hogy érted? Mi az, hogy nem függ a menetektől? Utánna meg odaírsz egy képletet, ahol a gerjesztés a menetszámmal arányos.

igen ezt mondtam én is. Áram*menetszám ha ellenkező a menetirány akkor kiegyenlítik egymást -> eredő 0

Szóval csak függ a menetszámtól is mert benne van a képletbe, te pedig csak az áramot kérdezted, és nem mind 1 hogy 1 menet 10A vagy 10 menet 10A.

Idézet:
„másikat a levegőbe hagytad”

ehh annak mi értelme lenne?

hidegítettem 1µF-al. Pozitív a 3. lábon negatív a GND-n.

Idézet:
„A 100nF-ot meg felejtsd el 2-es és 3 -as lábak között...”

A hibajel erősítő tulajdonképpen egy OPA (műveleti erősítő) a kondenzátorral és az ellenállással egy integráló áramkörré válik. (A kondenzátor a vcs-ben lassítja az OPA reagálását) ezért nem kapcsolgat ki be a TL PWM kimenete.

más:
Többiek! Tudom hogy hosszú, meg nem is ide tartozik a visszacsatoló hálózatokról írni de, valaki feltehetne valami anyagot róla. Most nem tudom hogy egy erősítő és egy tápegység visszacsatolása miben tér de, gondolom nem egy és ugyan az a kettő, mert az egyik AC míg a másik DC. Köszönöm

Idézet:
„Nem vállalok garanciát a kijelentéseimre. A válasz második felén épp ma gondolkodtam a villamoson.”

Ez most kicsit megrengette a bizalmam a tippjeid iránt. Azt hittem suliba tanultad.
(#) szucsip válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Nyilván én is tudhattam, hogy nem hagytad a levegőbe az alkatrész másik kivezetését. Ezzel azt akartam hangsúlyozni, hogy pontosabban is fogalmazhatsz. Inkább legyen szájbarágós, mint félreérthető.

És hidd el, hogy én is tudom mi az a hibajel erősítő, meg integrátor kapcsolás. De akkora kondenzátornak ott (párhuzamosan meg pláne)
nincs helye.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Én eredetileg a maximális gerjesztésre voltam kíváncsi, ahol még nem telítődik annyira a mag. A paradoxont meg azzal kívánom feloldani, hogy a gerjesztés mértékegysége az amper.
(#) Ge Lee válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Nem rég tettem fel erről anyagot, összevágva az ide vonatkozó néhány oldalt. Amit SPafi írt erről majd azt is megkeresem ha hazaérek.
(#) Suncorgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Rendben köszi! KB mikor tetted fel? Elég terjedelmes a topic visszafelé.
(#) szucsip hozzászólása Szept 17, 2011 /

Szumma szummárum, akkor ti sem tudjátok, hogy (most már konkretizálva) ha a PC táp szekunder oldali folytótekercsének magját 1×40 menetesre tekerem, akkor hány amperig működik rendesen?
(#) szucsip hozzászólása Szept 17, 2011 /

Nemrég újra előjött a skin-hatás, és a litze téma.
Eszembe jutott, hogy láttam én már 150A -es inverteres hegesztőt belülről, és abban egy kb. 20 menetes légmagos tekercs volt, látszólag 1 vastag huzalból tekerve. Pedig az nem gagyi kínai.
Következő: »»   102 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem