Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Fősulis anyag, kisebb hibák előfordulhatnak, megfelelő kritikával kell kezelni.
méretkorlát miatt szétszedtem 2 részre, -> TC összeilleszt. forrás: Badacsonyi.
Összeillesztés után egy rar csomag lesz.
Idézet: „Fősulis anyag” Sajnos ezek iskolai anyagok ezért olyan nehéz hozzájutni. Aki sajna nem tud suliba menni és elektronikával akar foglalkozni annak innen onnan kell a tudást összecsipegnie. Persze örülünk azoknak a hozzászólásoknak amiket olyanok írnak akiknek ez a szakmájuk, és elvégezték a sulit. Rendben Köszi
Hogyan lehet összeilleszteni a fájlokat? Sehogy nem sikerül.
Felvetődött bennem egy kérdés:
Ha a skin hatástól, rézveszteségtől, és vasmag telítődéstől eltekintünk, akkor van-e felső határa, hogy mekkora induktivitást kell betenni a szekunder körbe? Vagy itt is csak egy javasolt minimum érték van? Másik kérdés: adott két mag. Egyik a hagyományos fehér-sárga PC tápos, másik pedig sárga-zöld Lomexes. Kb azonos méretűek. Melyik bírhat nagyobb gerjesztést?
Egy mappában legyenek a fájlok, kijelölöd a 001-est (kipirosítod) azután Fájl menü-> fájlegyesítés-> ok
A kapott rar fájlban lesz 2db PDF
Hali! milyen magra is tekerted a trafót? Pontosan sikerült összeilleszteni?
Hy!
ETD49-re. Persze amennyire csak tudtam.
Próbáltam a tápot járatni egy 12V/7Ah akksiról. A 6ásfok 69% körül alakul.
Mivel lehetne javítani? Mi a már elfogadható? más: Beállítottam a vcs potival 24Vot. Rákötöttem 2db sorba kötött 12V spot izzót. Ez 70W terhelést jelent. Az a jelenség hogy a trafóból ilyen furcsa zizegés hallatszik. Szkópon nézve nem periódikus a jel hanem néha van néha nincs. Tiszta zavar. Kinagyítva egyik jel x kitöltésű a másik kevesebb szóval így véletlenszerűen felváltva követik egymást a TL kimenetén a jelek kitöltése. Ettől lesz baja? Bele fog e hallatszani az erősítőbe? Mit miért kellene módosítani hogy a PWM jel a tl kimenetén fix kitöltés legyen fix terhelés mellett? Olyan hangot ad a trafó mint ha fehérzaj lenne. (nem a mag zizeg mert az elég stabilan össze van ragasztva)
TCM-ben kétszer kattintasz a .CRC file-ra, majd megkérdezi hova tegye a .RAR-t, amit ezután már ki tudsz gondolom csomagolni.
Esetleg nem ad "sistergő" hangot..?
Szerintem ki-be kapcsolgat a tápod. Talán a tápfeszültség ingadozhat. Mérd meg működés közben a tápfeszt, közvetlenül a NYÁKon. Idézet: „Fősulis anyag” Kijavítanálak, 2 éve egyetem vagyunk
Igen ki be kapcsolgat és ennek a frekije hallatszik. Sistereg. Ilyenkor mi a teendő? vegyem a hibajel erősítőnek a hurokerősítését lejjebb? Feljebb? Vagy nagyobb C érték a 2-3 láb közé?
Köszönöm a hozzászólásaitokat. Kicsit még utána olvasok ennek a snubber dolognak.
Nekem sem sikerült sehogy se kicsomagolni a pdf-eket. Kötekedik.
A TotalCommander-be illeszd be a 3 file-t egy könyvtárba. A .crc kiterjesztésű file-t jobb egér gombbal kijelölöd, és a TotalCommander fejlécében találsz egy olyan fület, hogy " Fájl " arra kattintasz, azon belül meg a " Fájlegyesítés "-re ekkor csinálni fog egy .rar file-t a másik ablakban megnyitott könyvtárba.
Ezt pedig ki kell csomagolnod megint egy könyvtárba (lehet ugyanaz is). Utána meg tudod nyitni. Nekem működik.
Üdv!
Mekkorára van állítva a hibajelerősítő erősítése? És milyen frekin megy most a táp? Vedd figyelembe, hogy a belső opampok nyílt hurkú erősítése a frekvencia növekedésével durván csökken (hogy mennyire, azt ne kérdezd, szerintem még a gyártók sem tudják ) Minden esetre én 10 szeres erősítést állítottam be, és nem frekvenciafüggőt. Lássuk csak lássuk csak... Vedd lentebb az erősítést, a kondenzátoros dolgot egyelőre hanyagold, és érdemes volna mérni a tekercsed áramát. Elméletileg ha úgy becsületesen terheled a tápot (kb. 100W), akkor az áramérték soha egy pillanatig nem érheti el a 0A -t. Nézd az áram időbeni változását. Ha szép háromszög, de eléri a 0-t, akkor simán kicsi a folytó értéke. Ha viszont gusztustalanul csúcsosodik (avagy a csúcs után 1/X függvény szerűen csökken) akkor pedig telítődik a mag!
Nekem is lenne egy kérdésem!
A sárga, vagy sárga-fehér "átlagos" PC táp folytótekercs magja hány Amper gerjesztésnél kezd telítődni??
Isten vagy szucsip! Ilyet még senki sem volt hajlandó velem közölni
Egyenlöre úgy oldottam meg a problémát hogy a TL 3. lábára tettem egy 1µF kondenzátort. Igaz ezzel lassult valamelyest a szabályzás sebessége de nem hallatja azt a hülye hangot. 10K sorba van az invertáló bemenettel, A nem invertálóval meg egy 1K-s utánna egy 20K poti beállítani a kimeneti feszt. 2-3 láb között 10K és 100nF párhuzamosan. Szóval Rvcs/Re = 10 de ebben nincs benne a potméter vagy nem is kell? A freki 65Khz Hol nézzem az áramot? Ahol az egész kapja a 12Vot? Sorba kötök egy 0,1R ellenállást és azon? Vagy a szekunder oldalon?
Ez attól függ hány menet van rajta.
Előbb erre válaszolok:
A mag maximális gerjeszthetősége (ahol még nem telítődik annyira) NEM FÜGG a menetek számátol. Ugyanis gerjesztés=N*I Nyilván ha két tekercs van, akkor N1*I1+N2*I2 (feltételezve, hogy azonos irányú mágneses térerősséget hoznak létre)
Nem vállalok garanciát a kijelentéseimre. A válasz második felén épp ma gondolkodtam a villamoson.
Egyébként nem értem, hogy miféle 1µF -et tettél a TL494 3-as lábára. Azt sem írtad, hogyan tetted rá (pl.: mindkét kivezetését ráforrasztottad a 3-as lábra? Vagy egyiket igen, másikat a levegőbe hagytad?) Jó lenne, ha lerajzolnád a műv.erősítőt és környezetét. Olyan alap dologra is érdemes talán figyelni, hogy a két bemenet azonos impedancián keresztül kapjon földet. A 100nF-ot meg felejtsd el 2-es és 3 -as lábak között párhuzamosan. A műveleti erősítők sink current -je 300uA -nál határolódik.
Most ezt hogy érted? Mi az, hogy nem függ a menetektől? Utánna meg odaírsz egy képletet, ahol a gerjesztés a menetszámmal arányos.
igen ezt mondtam én is. Áram*menetszám ha ellenkező a menetirány akkor kiegyenlítik egymást -> eredő 0
Szóval csak függ a menetszámtól is mert benne van a képletbe, te pedig csak az áramot kérdezted, és nem mind 1 hogy 1 menet 10A vagy 10 menet 10A. Idézet: „másikat a levegőbe hagytad” ehh annak mi értelme lenne? hidegítettem 1µF-al. Pozitív a 3. lábon negatív a GND-n. Idézet: „A 100nF-ot meg felejtsd el 2-es és 3 -as lábak között...” A hibajel erősítő tulajdonképpen egy OPA (műveleti erősítő) a kondenzátorral és az ellenállással egy integráló áramkörré válik. (A kondenzátor a vcs-ben lassítja az OPA reagálását) ezért nem kapcsolgat ki be a TL PWM kimenete. más: Többiek! Tudom hogy hosszú, meg nem is ide tartozik a visszacsatoló hálózatokról írni de, valaki feltehetne valami anyagot róla. Most nem tudom hogy egy erősítő és egy tápegység visszacsatolása miben tér de, gondolom nem egy és ugyan az a kettő, mert az egyik AC míg a másik DC. Köszönöm Idézet: „Nem vállalok garanciát a kijelentéseimre. A válasz második felén épp ma gondolkodtam a villamoson.” Ez most kicsit megrengette a bizalmam a tippjeid iránt. Azt hittem suliba tanultad.
Nyilván én is tudhattam, hogy nem hagytad a levegőbe az alkatrész másik kivezetését. Ezzel azt akartam hangsúlyozni, hogy pontosabban is fogalmazhatsz. Inkább legyen szájbarágós, mint félreérthető.
És hidd el, hogy én is tudom mi az a hibajel erősítő, meg integrátor kapcsolás. De akkora kondenzátornak ott (párhuzamosan meg pláne) nincs helye.
Én eredetileg a maximális gerjesztésre voltam kíváncsi, ahol még nem telítődik annyira a mag. A paradoxont meg azzal kívánom feloldani, hogy a gerjesztés mértékegysége az amper.
Nem rég tettem fel erről anyagot, összevágva az ide vonatkozó néhány oldalt. Amit SPafi írt erről majd azt is megkeresem ha hazaérek.
Rendben köszi! KB mikor tetted fel? Elég terjedelmes a topic visszafelé.
Szumma szummárum, akkor ti sem tudjátok, hogy (most már konkretizálva) ha a PC táp szekunder oldali folytótekercsének magját 1×40 menetesre tekerem, akkor hány amperig működik rendesen?
Nemrég újra előjött a skin-hatás, és a litze téma.
Eszembe jutott, hogy láttam én már 150A -es inverteres hegesztőt belülről, és abban egy kb. 20 menetes légmagos tekercs volt, látszólag 1 vastag huzalból tekerve. Pedig az nem gagyi kínai. |
Bejelentkezés
Hirdetés |