Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Szerintem jó, mert a Launchpad-hoz adott mikrovezérlők korszerűek, de meglehetősen leegyszerűsítettek (a PIC-hez képest feltűnően kevés periféria van bennük), így viszonylag jól átlátható minden. A 16 bites felépítés, a hatékony utasításkészlet és címzésmód, s az, hogy egyetlen, 64 kbájtos címtérben minden közvetlenül elérhető, kellemessé teszi a programozást, akár assembly nyelven is.„Szerintetek jó lenne egy kezdőnek ez a cucc?” Az itt elsajátított ismeretek az MSP430 család nagyobb tagjainál is felhasználhatók, de viszonylag kevés munkával PIC24-re is át lehet térni. PIC24-hez egyébként a Microstick a kezdőknek való olcsó fejlesztőeszköz.
Esetleg a megrendelésről,szállításról, utalásról tudnál mondani valamit ? Bármilyen bankkártya jó erre a célra ?
Meg arról hogy az ingyen posta van e még? Én úgy néztem hogy lehet mintaként rendelni ezzel kompatibilis mikrovezérlőket azokat lehet egy csomagban rendelni ezzel ?
Azt nem tudom, hogy milyen bankkártya kell hozzá, nekem is egy ismerös vette meg. Az minta csomaggal szerintem nem fog lejönni. A szállítás ingyenes. Ha rendelsz engem is érdekelne még egy darab debreceni vagyok.
Idézet: Ezekkel kapcsolatban az a mérvadó, amit a gyártó/forgalmazó honlapján olvasható. Én is onnan olvasom: A szállítás jelenleg ingyenes, az elfogadott bankkártyák listája: Mastercad, Visa, American Express, Discover(ez nem tudom, mi fán terem). „Esetleg a megrendelésről,szállításról, utalásról tudnál mondani valamit?” Az OTP elektronikus folyószámlához tartozó webkártya (virtuális bankkártya) Mastercard típusúnak számít.
0) Az msp430gcc eddig a windowsos buildekben kiválasztható volt, Linuxosban nem.
1) Ok, 2) Alapból a HKEY_LOCAL_MACHINE\\Software\\HighTec EDV-Systeme\\Msp430\\ registrykulcsban néz szét, és az ott talált mappában keres. Ha van jobb ötlet hogy hol keressen tessék mondani, és patchelem. 3) Elnézést kérek, legközelebb figyelek az ilyenre. 4) Furcsa. A patch semmilyen egyéb infót nem tartalmaz a wizarddal kapcsolatban, tehát mennie kellene. Nekem spec szűz C::B-vel Ubuntun megy. 5) A wizardban az összes mspgcc által ismert MCU benne van igaz az F/G betű helyett x-ekkel. (A listát az mspgcc egyik headeréből generáltam némi regexpel.) Ránéztem, van a listában msp430x2231. Kipróbáltam és jó mmcu opciót vesz. A CBP fájlok amúgy XML fájlok, lehet bennük randalírozni ha valami nem úgy megy ahogy kell. Igen a patchet a leszedett forráskódhoz kell applikálni, majd lefordítani. 6) Valószínűleg a windowsos msp430 máshogy linkel. A) megvárod míg lesz ingerenciám windowsra felrakni az mspgcc-t meg a C:B aztán teszek néhány kört az ügy érdekében B) megnézed a compile kimenetben hogy milyen parancsot hívott éppen + tolsz konzolból egy ld.exe --helpet.
Sziasztok!
Hétfőn rendeltem és ma ért ide vele a futár. Netes számlához adott kártyával fizettem. Ahogy néztem, csak netes fizetésre alkalmas kártyával lehet fizetni. Még mindig ingyenes a posta.
Vasárnap rendeltem és a FEDEX nyomkövetés szerint ma lesz itt a futár. VISA kártyával fizettem, gond volt, hogy a TI-s adataimnál ékezetmentes karaktereket kellett használnom, a kártyához tartozóak pedig ékezetesek voltak ! A TI-nél kijavítottam ékezetesre ( pedig elvileg nem lehetne! ) és azután írták, hogy rendben, postázzák !
Steve Idézet: Ott garantáltan nem fog találni semmit, mert a HighTec Infineon, Freescale és más processzorokhoz való fejlesztőrendszert forgalma. Egyáltalán, a Registry turkálásának nincs értelme, mert az MSPGCC-nek nincs telepítője, tehát a Registry-ben nem lesz bejegyzés. Telepítéshez egyébként a C:\mspgcc vagy a C:\Program Files\mspgcc tűnik logikus választásnak - bár nincs rá semmi kényszer.„Alapból a HKEY_LOCAL_MACHINE\\Software\\HighTec EDV-Systeme\\Msp430\\ registrykulcsban néz szét” Az 5. pontban korábban leírt szerencsétlenkedéseim nem a Wizarddal, hanem a Codeblock projekt opciók beállítása menüvel kapcsolatosak. A Wizarddal egyéb gondjaim voltak, de az egy másik gépen történt, most nem tudom ellenőrizni. Parancssorból egyébként kitűnően működik az MSPGCC. Például:
Sok köszönet azonban nincs benne, mert a kapott ELF formátumú állománnyal nem tudok mit kezdeni. De lehet, hogy az MSPGCC-vel sincs sok értelme veszkődni, mert a fordítás ezer sebből vérzik. Például a __delay_cycles() argumentuma unsigned long-nak van deklarálva, a fordító mégis lehülyéz, ha 16 bitesnél nagyobb számot adok meg (argument too large).
Nálam nem volt gond, hogy ékezet nélkül írtam a nevem és a kártyán ékezetes van.
A Launchpadra kötött mikrovezérlőből, hogy lehet kiolvasni a programot?
Szerettem volna elmenteni a gyári demót. A CCS-t raktam fel. Debugkor automatikusan beégeti a programot a mikrovezérlőbe (Release-t még nem próbáltam ki). Kicsit zavar, hogy nem lehet manuálisan beégetni a programot. Pl jól jönne, ha előre lefordított példát szeretnék kipróbálni. Remélem van ilyen funkció, csak nem találtam meg.
Először nekem is elfogadta a rendelést, majd néhány órával később küldte a probléma jelzését...
Most kaptam meg, majd próbálom ! Steve Idézet: Erre most körvonalazódni látszik egy megoldás:„Sok köszönet azonban nincs benne, mert a kapott ELF formátumú állománnyal nem tudok mit kezdeni.” msp430-objcopy-val elvileg konvertálható az ELF formátum valamilyen olvasmányosabb formátumba, (Bővebben: Link) amit elvileg valamelyik alkalmas programmal (pl. MSP430 Flasher - Command Line Programmer) beégethető. Bővebben: Link Idézet: „MSP430 Flasher - Command Line Programmer” Köszönöm! Ezt kerestem A cikked is nagyon jó lett!
Nekem 1 héten belül ingy postával megjött (rendelj vagy 3 at 2000 ért minimum el lehet adni
Feltételezem ezek a környezetek is az msp430gcc-t használják.
Windowson valóban nincs sok értelme kínlóni vele, Linuxon meg más natív nincsen. A delay_cycles nem tudom milyen függvény az én libjeim közt nem találtam ilyet. Segítségképpen nekem így forgatja le:
Idézet: Ha nem találsz rá más megoldást, használd az általam korábban említett „A Launchpadra kötött mikrovezérlőből, hogy lehet kiolvasni a programot?” MSP Flasher programot! A programmemória kiolvasása: Idézet: „MSP430Flasher.exe -n MSP430G2231 -r [firmware.txt,MAIN]” ahol a firmware.txt a kimeneti fájlt neve. A kiolvasott kód később az alábbi módon tölthető vissza: MSP430Flasher.exe -n MSP430G2231 -w "firmware.txt" -v A programnak több opciót is meg lehet adni, de többnyire jók az alapértelmezett beállítások is. Esetleg a fenti parancsokat kiegészítheted a végén egy "-z [VCC]" opcióval (idézőjelek nélkül!), ami a parancs végrehajtása után bekapcsolva hagyja a mikrovezérlő tápfeszültségét (tehát engedi futni a benne levő programot). Az alapértelmezett beállítás ugyanis a VCC OFF lenne. Idézet: Mármint a HighTec Eclipse alapú fejlesztői környezetei? Nem, dehogy! Azok a GCC fordító más processzorokra adaptált változatai. Olyan cross-compilerek, amelyeknek nincs közük az MSP430-hoz, mspgcc-hez.„Feltételezem ezek a környezetek is az msp430gcc-t használják.” A __delay_cycles() az intrinsic függvények közé tartozik. A "fapados" fejlesztői lánc végül összejött: Igaz, ebben nincs debug-olás, de az többnyire nem is kell.
Köszönöm szépen!
Az MSP Flasher dokumentációja több memória szegmenst is említ: Idézet: „mem_sec can be: MAIN, INFO, RAM or BSL” Azok nem kellenek? A program csak a MAIN-ben van?
Igen, a program a MAIN szegmensben van. (esetünkben 0xF800 - 0xFFFF). A többi szegmens:
RAM - felejtős adatmemória INFO - nem felejtő adatmemória BLS - bootloader memória lenne, de az MSP430G2xxx mikrovezérlőkben nincs ilyen.
Meddig lesz vajon ennek ennyi az ára és az ingyenes posta ?
Jövőhéten akarok nyitni egy új kártyát amit elfogadnak de ki tudja mikor lesz abból valami Esetleg nem akar valaki rendelni Debrecen környékéről, akkor hozzádobhatnánk az enyémet is ?
Már megint én vagyok
Úgy néz ki hogy a Ti töl nem jön össze a rendelés, de az FDH Kft-töl is meglehet rendeli igaz az áfát+ a futárt is fizetni kell de rendelek hozzá mást is így nem olyan vészes a futár díja. Nézek még hozzá 1-2 mikrovezérlőt is pluszba, msp430g2231 es nincs raktáron DIP tokba úgyhogy az kiesett. Melyik típust lenne érdemes rendelni még hozzá? Néztem még ezt : MSP430G2352IN20 de ez nincs rajta a launchpad támogatási listáján mint ahogy az összes többi 20 lábú sem. tudom majd használni vajon ezt mikrovezérlőt a launchpad ban ? Gondolom programozni sem sokkal nehezebb mert csak a memóriája nagyobb és több i/o ja van. Tudom sokat tudok kérdezni , de elég kezdő vagyok ezen a területen
Nyugodtan rendelhetsz 20 lábú procit mert lehet programozni. Én amit próbáltam 2152,2252, 2452, 2553.
A kártya mikor megjön ellenőrizd le melyik firmware van rajta és ha nem a legújabb akkor tedd fel ezt. Ha feltetted utána az összes 430G procit égetheted. Idézet: Olyat ne is vegyél! Szívem szerint az msp430g2553-at ajánlanám, de az FDH-nál most az sincs DIP tokozásban. A legjobb választás az FDH pillanatnyilag elérhető kínálatából az MSP430G2452IN20. „msp430g2231 es nincs raktáron DIP tokban” Az általad említett MSP430G2352IN20 ennél kisebb memóriával rendelkezik, tehát azt tanulásra kevésbé ajánlom.
Én is ezt néztem ki elsőnek, de a szoftver amit ajánlottál a próbaverzió miatt csak 4k flash ig tud programozni ezért gondoltam a kisebbet.
Ha lehet a 8k flash est is programozni azzal akkor azt veszem legfeljebb nem használom ki teljesen azon a 100ft on ne múljon. Rendeltetek már amúgy az FDH-tól , megbízható? Ja és gratulálok a cikkedhez nagyon jó lett.
Szia!
A CCS ingyenes verziójában 16kB a program méret limit: http://processors.wiki.ti.com/index.php/Download_CCS Én is debreceni vagyok. A héten kaptam meg a LaunchPadot. Még nem tudom, mikor, de majd rendelek hozzá egy Capacitive Touch BoosterPack-ot. Ha gondolod, tudok segíteni, rendelésben.
Természetesen 4K-ig ezt is tudja/hajlandó programozni az IAR EW. Ha kinövöd a 4K-s limitet, akkor majd lehet váltani a CCS4-re, vagy az MSPGCC-re.
Szia.
Hát én a jövőhéten szeretném megrendelni az FDH nál, hogy jövőhéten meglegyen De Ha a jövőhét folyamán valamikor rendelnéd akkor elfogadnám a segítséged. (A Ti töl rendelnéd ugye ?)
Sziasztok!
No végre megérkeztek a launchpadok. Először ajánlani szeretnék nektek néhány oldalt, ahol érdekes hasznos mintaprogramokat/kapcsolásokat találhattok a launchpaddal kapcsolatban: http://justinstech.org/ http://www.olimex.com/ (jó ötleteket szerezhetsz innen) http://www.43oh.com/ (különösen jó a tutorial és a project rész) http://www.instructables.com/ (rengeteg jó ötlet és project nem csak msp-hez) Remélem másnak is hasznosak lesznek a fentiek. Kérdésem is volna. Jobban megvizsgálva a launchpadot, nem jöttem rá a TP4 - TP7 pontok szerepére. Arra tippelek, hogy a 430f16x firmware frissítésére/debugjához van, de nem tudom. Tudnátok segíteni? Köszönöm!
A kapcsolási rajzból kiderül. Úgy emlékszem (most nincs előttem), hogy az emulátornak használt 430f16x JTAG kivezetései. Firmware frissítéshez tudtommal nincs rá szükség (legfeljebb ha fejreállt).
Én csak a TP1-et használom, onnan veszem a +5 V-ot, ha szükséges. |
Bejelentkezés
Hirdetés |