Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   87 / 123
(#) Plague válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

A tekercsnél volt szakadás. Nagy nahezen találtam csak meg. Vissza forrasztottam és megy.
Bocsi de megint magamnak irtam a hozzászólást. Lehet azért mert nagyon örülök.
(#) Plague válasza mex hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Vissza cseréltem az U alakú csőre és most már az is megy mint az állat.
(#) mex válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 / 1

Hosszú menet volt, de minden jó, ha vége jó.
(#) Plague válasza mex hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Igy igaz. Csinálok még vagy 5-öt ezek után.
(#) zenetom válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Mondtam én hogy a tekerccsel lesz a baj.
(#) Plague válasza zenetom hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Belassult a villogása, vajon mitől lehet? Többféle csővel is megpróbáltam,de mindegyikkel ugyan az. A tirisztorral lesz a baj? A glimm gyorsabban villog. Vagy megint a trafó.

A glimm se villog?

A glimm az villog.

Szerintem a tekercs rosszalkodik megint. Nem hallatszódik mikor villan a glimm kis csattogó hang? Ha igen, akkor valahol áthúz a nagyfesz, és nem gyújtja be a csövet.

De hallatszik. De a glimm nem fojtonosan villog. Hanem mikor villan a cső akkor azis kialszik és kb1-2 másodperc múlva kezd el megint villogni.
(#) Georgee válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Melyiket építetted meg, amit linkeltem? Lesz egy olyan szint amit már nem fog bírni a cső, tehát van egy kondi ami a cső anódja és katódja közt van ő biztosítja a kisüléshez szüksges energiát (nagyobbat teszel bele nagyobb a fényerő, de rövidebb az élettartama a csőnek itt viszont max 20µF az a nagyobb érték, fölötte nem próbáltam még, mit művel) a másik a tirisztor körében van egy kondi ő a gyújtáshoz biztosít energiát. Őt a potin és egy ellenálláson keresztül töltöd fel. Lesz egy szint amikor olyan gyorsan töltődik, hogy az elektrolit kondenzátor már nem igazán birja követni ezt a töltési kisülési ciklust, ilyenkor van az, hogy a glimm villog a cső meg néha néha bevillan. Az én strobimba a potihoz nem 1MOhm-os ellenállást tettem, hanem 5Mohm körül volt + poti, igaz nem villogot olyan gyorsan, de a bulikba azt a kellemes strobi hatást azért adta! Ha halványan villan a cső lehet az is az oka, hogy nagyobb gyujtófesz kell a csőnek. Esetleg a csövet tisztítsd át valami alkoholos vattával, úgy hogy ne nagyon érj hozzá várd meg még elpárolog az alkohol és utánna teszteld, lényeg, hogy ne fogdosd össze mert nem tesz jót neki.
(#) Plague válasza Georgee hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Az aderka féle strobit épitettem meg.
(#) Plague hozzászólása Szept 24, 2011 /

Ki cseréltem az összes kondit,de még mindig lassan villog.
Lehet,hogy megint a trafó rosszalkodik?
(#) Georgee válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Ha lassan villog nem a trafó a hunyó. A glimen látod mikor kéne villannia a csőnek. Lehet hogy a tirisztor nem bírja.
(#) r4pt0r hozzászólása Szept 24, 2011 /

Sziasztok

Aki épített már innen bika strobit az meg tudja mondani mennyire működőképes a terv alapján. Persze ha vannak hasznos mosósítások (pl nagyobb fényerő, egy hiba kijavítása) az is érdekel.

Mert olvastam én már itt mindent: működésképtelen, nem megy a fényerőszabályzó, a villanás szabályzó, meg ilyesmiket. Jó lenne tudni hogy mi a helyzet, mielőtt foglalkoznék vele.

(#) dB_Thunder válasza Plague hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Idézet:
„Hanem mikor villan a cső akkor azis kialszik és kb1-2 másodperc múlva kezd el megint villogni.”

Ez azért van mert lassan töltődik a 10mikros (motorindító) kondi, amíg az nem töltődött fel egy bizonyos feszültségre addig a glimm nem tud begyújtani.
De minden glimm villanáskor a csőnek is villannia kellene ! Tehát még mindig gond van a gyújtókörben, ez adódhat abból is hogy nem optimálisak az alkatrészértékek.
(ha még mindig használod a 15nanos kondit akkor még mindig azt mondom hajítsd ki ! )
Visszatérve a lassú villogásra, most nem tudom min keresztül töltődik a 10 mikrós, mert az írtad régebben hogy a 1,5kilós ellenállásod elfüstölt. Nálam annó párszáz ohm volt, 30-40 watt terhelhetőséggel.

Idézet:
„Lehet hogy a tirisztor nem bírja.”

Ez marhaság, ha nem bírná akkor tönkremenne, és sosem villanna. Szerintem nincs meg a csövön a kellő feszültség. Efféle gondom akkor volt mikor az 1500vattos stobimat csináltam, az sem volt hajlandó alacsony feszültségről biztosan gyújtani, kellet neki a fesz kétszerező.
(#) Plague válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Szerintem se a tirisztor a rossz,mert kicseréltem és ugyan olyan lassan gyújt be. Rá mértem a motorinditóra. Mikor bedugom a hálózatba akkor nem egyből kezd el töltődi. A glimm sem egyből kezd el villogni. A motor inditó olyan 160V körül villantja a csövet. De tegnap reggel még villogott mint az állat.
(#) Plague hozzászólása Szept 25, 2011 /

Nem használom a 15nF-es kondit. Nekem 33nf-es és 68nF-es kondi van benne. Tegnap még azzal ment. Szerintem is a 10µF kondi lesz a bűnös. Mit lehetne vele tenni? Ahogy bedugom a konnektorba a glimm olyan 3-4 másodperc múlva kezd el villogni.
(#) dB_Thunder válasza Plague hozzászólására (») Szept 25, 2011 / 1

Én nem hinném, hogy a kondi a bűnös! Még mindig nem tudom min keresztül töltődik, mivel helyettesíted a 1.5 k ellenállást ? Rá kellene mérned hogy az most hány ohmot ad!
(#) Plague válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Az ellenállásom az 5W/150Ohm. Gondolom,hogy akkor egy nagyobb kéne bele.
(#) Plague hozzászólása Szept 25, 2011 /

Ki cseréltem az ellenállást egy 40W-os izzóra és azzal villog rendesen.
(#) dB_Thunder válasza Plague hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Azmár csak volt 5W /150 ohm ! Szerintem megnyúlt (mérjél rá műszerrel). Mint már írtam ide legalább 20 watt terhelhetőségű ellenállás kell! Nálam 4 db 5wattos ellenállás volt sorbakötve, az értekére már nem emlékszem, viszont arra igen hogy a 33ohmos már kicsinek találtam, tehát valószínűleg 47 - 68 ohmot használhattam, tehát az eredője 200 ohm körül alakult.
Ezeken az ellenállásokra a villanások után 100Watnál is nagyobb teljesítmény jut ! Tehát a 20W is csak azért elég mert csak rövid ideig kell ezt elviselniük ! De az 5w az nagyon kicsi!
(#) levaitamas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

A 150Ohm szerintem is nagyon sok, az 5W meg nagyon kevés. Az enyémben 10Ohm 25W-os ellenállás van bordán, ventilátorral folyamatosan hűtve. (bocs, ha beleszóltam, de hosszas kínlódás árán jutottam el a stabil működésig).
(#) dB_Thunder válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Édes istenem! Ventivel hűteni... Mekkora kondit töltesz te ??
A 10 mikrohoz még az 1000 ohm is elmegy, még akkor is ha másodpercenként 30at kell villannia.
Első stobim -ban 3 cső dolgozott 3x 10 mikro fehér motorinditóról. Az ellenállások hozzá lettek szorítva a alu házhoz, ez bőven elég volt hűtésnek.
A villogási freki 30 hertzben volt limitálva elektronikusan.
(#) levaitamas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Ha jól emlékszem 386µF adja az energiát a csőnek, de ha huzamosan üzemel, akkor izzik a cső mindkét vége.
(#) zenetom válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

386uF? Az már durva!
(#) dB_Thunder válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Az jó mulatság ! A nagy strobómnál nekem is izzott. Ezeknél a kis U alakú csöveknek elég a 10-16 mikro, mert egyébként hamar pusztulnak. Amit még elfelejtenek! A kondi és a cső közt a lehető legrövidebb, és legvastagabb vezeték kell (közvetlen a csőre kötve a legjobb)!! Egy orosz rajzon minimum 2.5 mmm2-es vezetéket ajánlanak !
Sok kapacitást lehet spórolni, illetve fényerőt nyerni, a vastagabb vezetékkel.
(#) levaitamas válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Ha visszalapozgatsz találsz róla képeket. Tükörlemezből készítettem, arról megismered.
(#) zenetom válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Ja igen, 1500W-os csőnek már kell egy kis töltés...
(#) Georgee válasza Plague hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Ha a 40 wattos izzó jól dolgozik megméred az ellenállását, és egy olyan ellenállást teszel bele vagy hagyod az izzót (ami előbb utóbb elpusztul)
Következő: »»   87 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem