Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   218 / 782
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 17, 2011 /

Nem tudom hogy használjátok-e benne a feszültség visszacsatolást is, én szoktam. Az terheléskor elhúzza a frekit felfele, pl. az üresen 85kHz-en rezgő táp 200W terheléssel már 110kHz-en rezeg. Ezzel együtt jótékonyan hat a terhelhetőségre, a terhelt feszültség esés jóval kisebb mint egy hagyományos (pl. IR-es) tápban.
(#) banyaiakos hozzászólása Szept 17, 2011 /

Sziasztok! Ezt a tápot szeretném megépíteni. Bontottam PC-tápból egy EI-33ASG magot amire még rá van írva, hogy 04N és YE 0430. Most ezek alapján, sehol nem találtam meg, hogy milyen anyagú. Jó lesz nekem ebben a kapcsolásban a 40 menet primernek? Köszönöm.
(#) ekkold válasza banyaiakos hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Bontáskor nem számoltad meg véletlenül, hogy hány menetes a primer? Mert az a menetszám kb jó is lehet.....
(#) banyaiakos válasza ekkold hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Most tekerem le, de eléggé szendvics-szerűen van tekercselve. 20 menet primer volt kívül, az alatt egy menet rézszalag, ami a primerhez van kötve. Most a szekundereket bontom... Gondolom 20 menet van legbelül is.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Na de ha növeled a frekit a fesz visszacsatolással, akkor csökken az indukció is. Az akkor hogy lesz terhelhetőbb?
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Nem növelem hanem ilyen "mellékhatása" is van, de erről inkább Skorit kérdezd én csak a tapasztalatomat írtam le.
(#) Ge Lee válasza banyaiakos hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Elvileg 20 van kívül és 18 belül.
(#) banyaiakos válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Pontosan.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Skori azt írta, hogy volt benne egy negatív visszacsatolás, a kis visszacsatoló TR1 trafóval, és volt egy pozitív, a szekunder tekercsnél. A kettő hatása kioltja egymást. Tehát nálad túl domináns volt a pozitív.
Én úgy lőném be, hogy inkább egy kicsit lassuljon a táp a terheléstől, mert akkor rákapcsol amikor terhelem. Ettől tud stabilabb lenni. Ha följebb megy a freki, akkor csökken az indukció, amitől csökken az átvihető teljesítmény. Bár lehet így létrehozni egy védelmet is, ami nem engedi, hogy össze gittelje magát a trafó. Ezt ki kell ám pöcsölni.
(#) Shivashakti hozzászólása Szept 18, 2011 /

Szervusztok!

Én egy nagy teljesítményű /100W: 35V, 2800mA/ LED-et szeretnék meghajtani hálózati és mondjuk 12V egyenáramról is. Nem lenne baj a PWM sem..

Létezik készen dimmelhető AC táp, van is nekem, azzal szépen működik, viszont az egy nagy tömb, így nem fér el a helyre, ahová terveztem.

Tudna valaki nekem építeni egy működőképes példányt, ami elfér egy adott nagyságú 100X80X80 mm-es térrészben? Hűtőfelület van dögivel..

Árkalkuláció sem hátrány..
Nagyon köszönöm!
(#) Zerocross hozzászólása Szept 21, 2011 /

Üdv! Fórumozók.

Talán valaki közületek emlékszik. A Rádiótechnika újságban 85' - 86' körül megjelent (pontosan nem emlékezem), egy kapcsolóüzemű táp méretezése és leírása. Kaptam egy ilyet javítani, de nekem nincs meg a doksi, ezért gondoltam talán gyorsabb rákérdezni, mint lerajzolni, hátha Nektek (Valakinek) megvan és lenne oly szíves megosztani velem.
(#) lesliewednesday válasza ekkold hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Én írtam, hogy izzóval (24V/20-40W) terhelve mértem. Üresen nem is néztem, mennyi a frekvencia. Tapasztalatom alapján az általam összerakott táp frekije nem nagyon függött a terheléstől. Volt némi változás, de nem számottevő. Max 10%. Méréshez mindig szkópot használok, az megbízható a frekvenciaméréshez és az áram jelalak is jól kiértékelhető.
(#) lesliewednesday válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

A holtidőből adódó kimeneti zavar nem annyira veszélyes mértékű. Ahová kellett (pákatrafó), nem zavart. De kényesebb helyre (erősítő) jobb lenne a Skori-féle táp.
(#) gabilow hozzászólása Szept 23, 2011 /

Üdv Mindenkinek!
Megalkottam az előző deszkamodell kapcsolás paneltervét, hátha valakit érdekel. A kis trafóval mint mondtam kisérleteztem, ez most kettő 1cm-es gyűrű összeregasztva 7-1-7 menettel. Ez a kis PC-táptrafó is brutális teljesítményre képes, de most nem szadiztam vele. Most csak a 12v-os kivezetést használom így hűtés nélkül egy autórádiót fog műkődtetni. Más trafóval is meg lehet próbálni, esetleg át kell tervezni a szekunder részt. Üresjáratban 1-2w-ot fogyaszt. Távvezérelt készülékekben készenléti trafóként is alkalmazható vagy bármire. Amúgy azért tértem át erre a rezonáns tápra mert már sok ir2153 fogyott, ha a FETek mentek rendre az IC is. Ez olcsóbb és nem is melegszik semmi.
(#) Ge Lee válasza gabilow hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Hát igen, az IR mérnökeinek lenne még mit fejleszteni ezeken az IC-ken.
Jó szellősre csináltad. Nem melegszik semmi? Tegyél rá 200W-nyi izzót, mindjárt fog.
(#) ekkold válasza gabilow hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

PC trafóval, soros induktivitás nélkül nem nevezném rezonáns tápnak, hacsak nem tekercselted át a PC trafót laza csatolásúra...
(#) Lamboo hozzászólása Szept 25, 2011 /

Sziasztok
Meg szeretném építeni a következő kapcsolást, annyi különbséggel, hogy én egy EI-33 magot használnék benne. Ami a rajz jobb széléről lemaradt, az a kimeneti feszültség és amper (15V 5A). Egy IC-s erősítőt hajtanék róla egy kis dobozban. A kérdésem hogy csak a szekunder oldalt kell átalakítani és a trafót áttekerni? És ha igen, akkor hány menetesek legyenek a tekercsek?
Ha valamit elfelejtettem volna leírni csak szóljatok
Ez lesz az első kapcsitápom.

kapcstap.GIF

(#) gabilow válasza ekkold hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Üdv! Nem tekertem át, gyári PC trafó (amúgy a nagyobb PC trafóval is megy amint az előző deszkamodell mutatta) Nem értek hozzá - se szkópom se precíz LC mérőm nincs, csak kisérletezgettem - azért kédezem, hogy akkor ez hogyan működik és milyen táp, ha nem rezonáns, valahogy mégis berezonál. szerintem a kis gyűrű trafóval lehet trükközni. Volt olyan DVD lejátszó táp-trafó amit például nem lehetett berezgetni, de a PC trafókkal úgylátszik szerencsém volt.
(#) Ge Lee válasza Lamboo hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Az EI33-ba kell majd tenned légrést, kb.0,8-1,2mm-t. Ha PC tápból bontottad a trafót kb. 2x annyi primer menetszám fog kelleni. A primer menetszám a frekvencia függvénye, ezt ki tudod számolni. Hogy a visszacsatoló tekercsnek mekkorának kell lenni azt meg kell nézni az IC adatlapjában, gondolom 12V körül.
(#) Ge Lee válasza gabilow hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Ez egy önrezgő táp, olvasgass Skori oldalán hogy mitől önrezgő és mitől rezonáns egy táp.
(#) bankimajki hozzászólása Szept 29, 2011 /

Sziasztok olvasgattam ebben a témában egy kicsit és egyre több kétely merült fel bennem. Érdeklődnék hogy tudtok-e olyan kapcsolást, amihez boltban mindent megkapok. És 2*1kW-ot ki tudok belőle hozni. Természetesen 230V lenne a primer oldali tápfesz. A szek. oldal pedig 2*60V DC és 2*90V DC audio erősítőhöz kellene. Láttam itt több kapcsolást is, de bizonytalan vagyok. Ti pedig tudjátok hogy mi a jó. A műszerezettséggel nincs gond a mérésekhez.
(#) neocska hozzászólása Szept 30, 2011 /

Hello!
5600nH ETD59-3F3, ebböl a tipusú magból mekkora teljesitményt lehet kinyerni 70-100kHz-en?
(#) lorylaci válasza neocska hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Kb 4-6 kW-ot, attól függően, hogy milyen topológiában használod.
(#) lorylaci válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

"boltban mindent megkapok" - Melyik boltban? Ha pl TME-re vagy a Farnellre gondoltál, akkor lehetséges. Jópár oldallal korábban van egy teljes hidas táp, az képes ennyire.
(#) neocska válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Értem, az a baj hogy csak etd39 és etd59 tipusu vasmagokat tudok beszerezni, 6darab TDA7294 hidat kellene meghatjtani+segédáramköröket
(#) lorylaci válasza neocska hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Azt egy darab ETD39 lazán ellátja 70kHz körül. IR2153 jó fetekkel, vagy turbozótt meghajtás olcsó fetekkel, meg egy jó >600µF primer puffer.
(#) Gyozo92 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok!

Van egy pár PC tápból származó trafóm, és toroid gyűrűm. Ezekből szeretnék kapcsi tápot csinálni, csak semmit nem tudok róluk. A sz.tápból lévő nagyobbacska toroidok 3 centi átmérőjűek, 1 cm magasak. Citromsárga színe van, és az egyik peremén egy fehér csík fut körbe. Szinte minden sz.tápban láttam ilyet. De van ennél kicsit kisebb sötétzöld mag is. Szerintetek ezek használhatóak valamire?
A többi trafó is sz.tápból származik, csak nem toroid.
Ha ezeket nem tudnám használni, szerintetek honnan tudnék megfelelő magot szerezni nagyobb teljesítményre?
Erősítőhöz szeretnék csinálni pár trafót, kicsitől a nagyig haladva, mert még nem próbálkoztam ilyennel.
Előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

A kicsi zöld elvileg jó gate trafónak a Skori féle önrezgőhöz. A sárgák csak a kimenetre fojtónak. Ha a trafót nem akarod megbontani csinálhatsz vele egy önrezgő félhidat, lesz belőle kb. 2x28V-od.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Nem akarom megbontani, de muszáj lesz, ugyanis 2x80 voltra lenne szükségem. Ráadásul a végső cél egy 2000 wattos erősítő tápellátása. De ez nagyon távlati.
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Egy 6cm-es gyűrű elég a 2kW-hoz, amit egy teljes híd hajt. Vezérlésnek UCC, de a 494 is tökéletes, olcsó és univerzális, szinte bármilyen feladat megvalósítható vele.
Következő: »»   218 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem