Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi. Sajnos az egyik nem szállít hu-ba, a másik meg határozottan drága. Nagyon szép az a hűtőborbda, gyanítom, hogy azért kerül ilyen sokba...
Hűtést tudok rá én is fabrikálni peltier+víz kombinációban. Egyébként ha jól meghűtöm a kristályokat akkor jó lehet az 5x5 mm kristály ? Egy ember magtalált, hogy 15000 m2 csarnokot akar néhány lézerrel műsorozni. Erre kellene valamit össze szednem. Gyanítom, hogy némi pénzmagot tudna rászánni a cuccra. És nem csak zöldet hanem pirosat és kéket is akar.
Akkor úgy indul, hogy az optika hozzá 100k. Egy olyan dióda, ami precízen 808nm-en adja le a teljesítményének döntő részét megint belekerül ennyibe, vagy többe. Ezeket a kristályokat többnyire vízzel kell hűteni, és hiába a peltier, a hőellenállás miatt a kristály belseje sokkal forróbb is lehet, mint a borda, ezért elpattan. Ezért szokás hosszú kristályokat használni, a nagyobb felület miatt. 2-3W-hoz nem tudom mekkorák kellenének pontosan.
Akkor veszek több olcsó 3x3-ast, meghűtöm azt elkísérletezek vele, nem hajtom ki a diódát maxra hanem szépen lassan tekerem fel, azt amikor el ég a kristály akkor az annyit bírt Optika meg jó lesz a pointerből, aztán ha lefolyt a műanyag akkor veszek üvegből
Ja melyik mehet tönkre hamarabb ? a KTP vagy az Nd:YVO4 kristály ?
Ide 10-20W-os dióda kell, oda bizony nem lesz jó a pointer optika. Egy csíksugárzót kéne TEM00 nyalábbá alakítani. A két kristály közül inkább az YVO megy tönkre, mivel az kapja a teljesítmény legnagyobb részét. De a KTP is tönkre tud menni természetesen.
Hogy lehetne ezt mégis valahogy olcsón kipróbálni, mert addig nem adnak pénzt amíg nem mutatok valami eredményt, én meg nem akarok beletenni egy rakás pénzt, hogy aztán a végén meg alkudozzanak, hogy így meg úgy, meg izé meg hozé....
Diódám van, igaz egy kicsit nagyobb, de legfeljebb majd nem hajtom annyira, kristályom nincs meg optika. Biztos, hogy nem jó egy lézer pointer optikája ? Miért ? Túl széles a kijövő infra és ezt kellene terelni egy sugárba.. vagy mi az oka ?
Olcsón ezt nem lehet megoldani. Lehet venni olcsón ebayon diódát, de hogy azzal a hatásfok piszok rossz lesz, az biztos.
Idézet: „Biztos, hogy nem jó egy lézer pointer optikája ? Miért ?” Ha van diódád nem értem, hogy ezt miért nem tudod. Ezek a 10W-nál nagyobb diódák csíksugárzók. Az emitter egy 0,1mm vékony és 3,5 centi hosszú sáv. Ebből kör alakú nyalábot lehetetlen kihozni, megközelíteni is csak méregdrága lencsékkel lehet. Na meg aztán AR réteg nélküli lencsék úgy verik szét a fényt, hogy azt még szemüvegben sem érdemes nézegetni.
Hagyjad a fenébe, hozzászólásaidból kiderül, hogy szinte semmivel nem vagy tisztában lézerekkel kapcsolatban, így nem lehet nekivágni ilyen lézer építéséhez, hogy veszek jó nagy kristályokat elérakok pointer optikát azt lesz valami.
Köszönöm segítő hozzászólásod, mellyel bizonyítottad, hogy Te aztán nagyon értesz hozzá.
Kisérletezni mindig lehet és kell is.
Hogy egy kollegát idézzek: "A fejlesztés kisérletekkel jár" Ha telectro kollega otthoni eszközökből akar eredményt,hát csinálja,mindenki azzal főz amit talál.Természetesen előbb-utóbb majd rá fog jönni,hogy a befektetés(anyagi elsősorban) mindenképp célravezetőbb,mint szenvedni.Saját tapasztalat a nagy/obb/ teljesitményű vörössel kapcsolatban:ami pénzt rászántam,abből vehettem volna egy komolyabb gyári modult. De tapasztalatokért nem kell egyből 100ezres krisókat,diódákat venni. Ha teljesitmény kell,akkor valóban el kell felejteni a pointereket és társait,viszont egyből nem is kell arra törekedni,hogy felhőkre lőjjön az ember. A pointeres optikával,kristályokkal(fajtája válogatja) maximum 40-60mW zöld csikarható ki az 1W TO-5 diódával,nem azért mert több nem férne bele,hanem mert a kristályok erre készültek,ha sok gerjesztő fény,elégnek a bevonatok és tönkremegy.
Pár napja írtak a DX-től újra úton van (már másodszor) a 2db lézer. Fél éve várok rá.
Nekem a PP utalástól számitva 2 hét alatt megérkezett a rendelésem DX-ről.
Ebayről hamarabb is érkezett már.
Pirospont a kinainak,kevesebb mint egy munkahét alatt leszállitotta a rendelt árut:
Főleg, ha tényleg azt küldik, amit kiírnak.
Akkor most szerencsém volt?
Meglehet és ennek örülök,mert hallok/olvasok ezt-azt.
Hát ha kimérted, és tényleg 300mW a zöld, akkor szerencséd volt. Láttam olyat is, hogy 2 darab 50mW-os zöldet kombináltak valahogy össze, és 150mW-osnak árulták pl. Legutoljára mikor néztem, 300mW zöld ára kb 100k volt, ami tényleg annyi.
Ez nem kombinált,de nem is <100mW.
Kimérni nem tudom,de volt szerencsém valós teljesitményű ~150mW-oshoz,hát ez attól kicsit(sokkal) messzebb áll(fényerőben és sugárvastagságban is) Netes források szerint a "márka" megbizható,jó-elfogadhtató minőségű,valós optikai teljesitménnyel. A vétel mindenképp megérte,már csak azért is mert kedves honfitársaink ugyanezt 100e HUF letétele után ajándékozzák nekünk. 100ezres DPSS zöld pedig általában a laborlézer tipusok(pl coherent compass 315M-100),amiket látványtechnikába szerelni szentségtörés lenne.>
Sziasztok!
Kicsit off a kérdésem, de látom, többen rendeltek itt a DX-ről. Azt szeretném kérdezni, hogy azok a több hetes késések, amiket írtok, a magyarországra érkezés után, vagy előtt voltak? Merthogy a web-es tracking szerint már 18-án megérkezett a reptérre a csomagom, de azóta semmi. (Nyilván a Magyar Postának nem telik web-es tracking rendszerre, ezért követjetetlen, hogy mi történik.) Kicsit aggódom, mert munkatársam azt mondja, neki jó, ha 4 rendelésből egy megérkezik, a többi eltűnik itt magyarországon. A minap a szemem láttára vett át egy már felnyitott csomagot, amiben a rendelt 3db telefontok helyett csak kettő volt. (A tisztítókendőkből megvolt a 3db.) Én sem a pénzt sajnálom, bagatell az összeg, csak jó lenne tudni, hogy akkor most várjak még nyugodtan 5-8 hetet, mert eddig tart, míg a vámosok/rakodómunkások/mittomki átnézik és szortírozzák a csomagokat, vagy erre már keresztet vethetek és vegyem meg inkább itthon (ugyanazt) 5x-ös áron, hozzájárulva a kereskedő elvtárs nyaralójának felújításához?
Pár nap miatt nem kell pánikolni. Várj egy hetet.
Üdv Urak!
Vásároltam egy zöld laser pointert. ( adatlapja szerint <5mW, 2db AAA elemmel hajtható ) A kérdésem az lenne, hogy: Normális működés az, ha megnyomom a gombot, a fénye 0-1-2 másodpercig erős, aztán csak félfénnyel világít tovább? Az erősebb fény intervalluma nagyon változó, de bátorkodom kijelenteni, hogy a környezeti, vagy a pointer fém házának hőmérséklete nincs összefüggésben vele.>
-A beépitett áramgenerátor egyedi jelensége(nem ritka);
-A gombelem a végét járja,elfogyott a kraft,.Cseréld. -Mit vársz egy,idézem:"1$ órabérért összeszerelt" pointertől?
Az AAA az nem gombelem. Ezekben meg általában nincs áramgenerátor, csak valami ahhoz hasonló cucc.
Ok,de azért a 3. sorral egyetértünk,ugye?
Vagy azért hunyorog,mert a szemétbe vágyik :O
kicsit rosszalkodik a fóru-motor valaki más is tapasztalja?
Sziasztok!
Az volna a kérdésem hogy kínai pointerből a 200mW-os már éget?
A "pocskondiázó" hozzászólások hatására elkezdtem kevésbé becsülni ezt a pointert, aminek az eredménye az lett, hogy már nem féltettem annyira. Amit nem becsülök, nem féltek, azt szét szabad szedni.
Megtekergettem a benne található trimmert, és arra jutottam, hogy a trimer legkisebb állásában jelentkezik a hiba (gyári beállítás volt ez). Pindurit nagyobbra vettem, hogy a jelenség megszűnjön, de a fénye még ne legyen zavaró táblán mutogatáskor. Köszönöm a segítséget!
Bővebben: Link
Nem kell mindenhova fél W-os zöld lézer. Pláne, hogy 5mW felett illegális a pointerek használata, és jobb is lenne, ha ezt sikerülne be is tartatni valahogy.
Sziasztok!
Mekkora áramot kell adni egy gyári 50mw-os modulnak? Kinyiffant egy tranyó a vezérlőjén,csinálok neki másikat,csak nem tudom,hogy mekkora áramot adjak neki.Nem akarom tuningolni,az 50mw bőven elég,nagyon jól látható,nagyon szép sugarat ad.
Nem is kell a "burning laser stuff" minden gyereknek,sőt egyáltalán nem látom értelmét,hogy az a bizonyos 3R osztály felett egyáltalán gyártsanak is pointer stilusban(hordozható,telepes üzemű)
ilyeneket. Ha valaki othonra mégis vesz,vagy csinál ilyet,legyen már a saját felelőssége,akármilyen osztályzású,vagy tipusú az a lézer sugárforrás.
A bizonytalanság teljes tudatában 350-360 mA.Ez egy 300mW infra dióda maximális üzemi árama.
500mW-os infra dióda már 550mA körül éri el a maximumot,de mint emlitettem a bizonytalanság a pumpáló dióda ismeretéről. Ha minden igaz 5V-os smps tápról mennek ezek a lézerek,használhatsz IRL tipusú FET-eket,vagy pl TIP141 npn bipolárt is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |