Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   918 / 2508
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Hali! Készítettem neked egy rajzot. Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
A bemeneti részt én egészen másképpen oldanám meg, és árnyékolt vezetéket használnék. A többi viszont jó.
(Egyéni mániám, hogy a dobozon vagy védővezető van, vagy a GND, de a kettő együtt az nem jó.)
(#) agressiv válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Idézet:
„(Egyéni mániám, hogy a dobozon vagy védővezető van, vagy a GND, de a kettő együtt az nem jó.)”

Nem csak a te mániád, én sem szoktam fölfelni a nullát, mert annak jó vége nem lesz, és a hifi erősítőkben sem szokás, nem véletlenül..
(#) Alkotó válasza agressiv hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Ez pontosan így van, csak én nem akartam ilyen élesen fogalmazni.
(#) dave500 hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Sziasztok! Tervezem egy 2.1-es "hangrendszer" összeépítését otthoni célokra, számítógép mellé. Elvetemült ötletnek tartjátok, ha nem teszek rá hangerőszabályzó potmétert, és csak a gépen állítom a hangerőt?
ezt az erősítőt szeretném megépíteni, és mellé még egy 100W-osat a mélynyomónak. Arra gondoltam ide is felesleges bármiféle alul-áteresztő szűrő, mivel a hangkártyának van Sub kimenete.(mint az összesnek szinte) sokat olvastam, hogy a gagyibb hangkártyáknak rossz a hangjuk, ez igaz is. De egy Asus Xonar DS-el lenne értelme ennek a projektnek? Kérlek segítsetek, mert annyira még nem vagyok benne a témában.
Előre is köszönöm.
(#) drhati hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Sziasztok! A neten keresgélve rábukkantam a csatolt kapcsolásra.
Szerintetek mennyire hitelesek azok a teljesítmény értékek, amiket megadtak a táblázatban? Arra gondoltam, hogyha ti is működőképesnek tartjátok a kapcsolást, akkor a 400W/4ohm verziót építem meg. Ebben az esetben véleményetek szerint hogyan alakul 8ohmos terhelés mellett a teljesítménye?
(#) Ge Lee válasza drhati hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
A táblázatban picit füllentettek, ennek ellenére jó az a végfok. Nekem kb. 145W jött ki belőle 8 ohmon +/- 58-60V körüli tápfesszel torzítatlanul, ha ennél jobban ki van vezérelve ott már előjönnek a modulációs hibák, vagyis egy pwm végfokot nem nagyon lehet 80-85%-nál jobban kivezérelni. Erre gondolni kell az alkatrészek és a tápfesz megválasztásánál. Kell bele venni jó (drága) feteket, hidalni és akkor kapsz akár 1200W-ot is.

A rajzot nem kell keresgetni, itt van a kapcsolások között (lorylaci cikke egyébként).
(#) drhati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Köszönöm a választ!
Tapasztalatom szerint a zenei jeleknél nem ilyen egyértelmű, hogy a terhelési ellenállással fordított arányban változik a teljesítmény. Ugye jól tudom!? Pont tegnap néztem egy kapcsolást a következő értékekkel: 310W/4ohm, 200W/8ohm.
Ezek alapján akkor az általam említett kapcsolás 400W/4ohm verziója legrosszabb esetben is lead 200W-ot 8 ohm mellett.
(#) drhati válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Ez valóban ugyanaz a kapcsolás! Akkor valószínűleg a cikkben a mindet megtalálok róla! Köszönöm!
(#) pucuka válasza drhati hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Egy erősítő fokozat névleges teljesítményének kiszámolása nem olyan ördöngős feladat. Azért névleges, mert csak egy frekvenciára, és adott terhelő impedanciára igaz.
A képlet: P = U^2 *Rt, ahol a feszültség effektív értékben, a terhelő impedancia ohm -ban van megadva.
Az Rt terhelő impedancia ismert, és a feszültség effektív értékét kell kiszámolni.
A tápfeszültségből (pl. +/- 40=80) le kell vonni a végtranzisztorok maradék feszültségeit kétszer (alul, és felül), ez meghatározza az elvi maximális kivezérelhetőséget Ucs-cs. Ezt 2*1,41 -el elosztva megkapjuk a max kivezérléshez tartozó feszültség effektív értékét.
Mivel a végfoknak mint generátornak van belső ellenállása is, meg impedanciája is (a kettő nemigen esik egybe, ahogy a hangszórónál sem) ami feszültség osztót képez a terhelés (hangszóró) impedanciájával, így a terhelésre jutó feszültség is kevesebb.
Ezeket az értékeket jellemezte Gee Lee kolléga a 80 - 85 % al, ami egy jó tapasztalati érték. És ez a plafon, a maximális kivezérlés amplitúdója.
Ehhez képest a zenei átlagteljesítmény 6 - 10 dB vel (4 - 10 szeres), a beszéd átlagteljesítmény 14 -18 dB -el (25 - 64 szeres) teljesítmény szinttel van "teljes kivezérlésnél" alatta a névleges teljesítménynek. És ezek már statisztikai, gyakorlati számok. De egy erősítőt mindíg a csúcsra kell méretezni, a névleges teljesítményére, és akkor nincs meglepetés, és össze is leht hasonlítani őket.
Innen származnak azok a varázslatos számok, amiket lehet látni, az erősítők kimeneti teljesítményének jellemzésére. (ugye milyen jól mutat, ha a 400 W effektívet megszorzod 64 -el, csak sajnos visszafelé nem igaz)
(#) gaboca323f hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Üdv!

Hoztak nekem javításra egy technika sp106 nevű kis elemes sztereo kütyüt, 6volt helyett 12-t kapott, látványosan elhalázott benne a TA8227.
A kérdésem az lenne, hogy helyettesíthető lenne e az eredeti nyákban TEA2025-el?
(#) David 3g válasza gaboca323f hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Szia.
Nézd át ,de szerintem más a láb kiosztása. Meg talán az egész IC is.
(#) gaboca323f válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Értem, akkor kutatok valahol TA-t, TEA lett volna otthon, meg esetleg TDA2822 is. A HQ-nál van TA, 380ft ért, de most semmi más nem kell, csak azért meg rendelni nem akarok.
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Köszi szépen a segítséget majd írok ha már össze raktam.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Üdvözletem!

Kedves fórumtársak! Avval a problémával fordulnék Felétek, hogy van egy 30W-os erősítőm, az előfok külön panelen van. Szeretnék rá mókolni egy fülhallgató kimenetet. Az előerősítő jelét használjam, vagy külön fülhallgató erősítőt kell építeni hozzá?

Köszönettel: Csaby
(#) reloop válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Üdv! A hangszóró kimenetre is kötheted a fülhallgatót, csak kell egy pár száz ohmos soros ellenállás.
(#) drhati válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Rendben. Ezt eddig is tudtam, mármint a kiszámolós részt, csak ez ugye tiszta szinuszra és tiszta ohmos terhelésre szól. Egy zenei jelnél más a helyzet. Egyébként elég átfogó, amit leírtál, és a lényeget jól elmagyarázza.
Nekem csak annyi kérdésem volt, hogy a belinkelt kapcsoláson a 400W RMS/4ohm-os változat kb mennyit tudhat 8 ohm-on RMS-ben. Az RMS pedig nem szinusz jelre vonatkozik.
(#) Cs.Csaby válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Köszi szépen a választ!
(#) carme hozzászólása Okt 5, 2011 /
 
Hello!
Volna egy kérdésem és pedig,hogyan tudnám lecsökkenteni aa zenekari keverőpult kimeneti telyesitményét hogy fel lehessen kapcsolni számitógépre?? ha egyáltalán lehetséges...
(#) reloop válasza carme hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
A kérdésedből arra következtetek, hogy felvételt szeretnél készíteni. Ha a hangkártyán csak mic. bemenet van, akkor a keverő kimenetére (rec-out ajánlott) köss potenciométert. Ezzel addig oszd le a jelet, míg el nem éred a torzítás mentes átvitelt.
(#) agressiv válasza reloop hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Az a mic inkább vonal bemenet, mert elég durva lenne mikrofon bemenetre kötni, bármit ami nem mikrofon.
(#) emersys válasza agressiv hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Vannak olyan hangkártyák, integráltak is , amelyek stereo jelként tudják feldolgozni a bemeneti jelet mikrofon bemeneten, Tehát ha a bemeneti Mic In bemenet stereo felvételre képes, akkor lehet rá kötni a bemenetére sima előerősített jelet is, ( ekkor van egy +6Db es opció ami akkor érvényes, ha mégis mikrofonról lenne szó) az előző esetben Reloop-nak van igaza , az utóbbi esetben neked.
A hangsúly , hogy stereo vagy mono jelként vesz fel?- ez már eldönt mindent.
Ha steroba, akkor érdemes a keverő olyan kimenetére kötni a gépbe való becsatlakozást ami szabályozható (masterelhető), mert ha már a bemeneti jel alapból erősebb mint amit a gép kártyája képes feldolgozni az esetben hiába vesszük visszább a hangerőt a gépen ha a jelfeldolgozó alapból betorzítja a nagy bemeneti vezérlés végett.
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Sziasztok

Hoztak egy FISHER CA-275 erősítőt, aminek egyik oldala sem szól. Kettő STK0100-as végfok modul van benne. +-70V a tápfesze. Biztosítékok rendben, nem vert ki semmit, csak nem szól. Gondolom az STK végek adták meg magukat. A kapcsolása erre a rajzra hasonlít legjobban. Itt látszik, hogy az STK-nak csak a kimenetén lévő darlingtonokat használja a kapcsolás. Első kérdésem az lenne, hogy multiméterrel ugyanúgy ki kellene tudnom mérni, mint egy sima NPN vagy PNP tranzisztort? Most mértem úgy, és a B-C között mértem 1,4V nyitófeszt, B-E között semmit. Nem is zárlatos. Ugyan ezt mértem a P-s oldalán is. Vagy ehhez biztosabb lenne egy egyszerű ledes áramkört építeni, hogy működik-e? A második kérdésem az lenne, hogyha ezek a rosszak, akkor tudnátok az STK helyett (mert ez nem beszerezhető) darlington tranzisztorokat ajánlani ekkora tápfeszre, és áramra? (jó lenne, ha nem TO3 tokozású lenne, mert azt elég nehezen tudnám felfogatni a gyári hűtőbordára)
Előre is köszi.
(#) .colin válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Lehet kapni itt
(#) Tomi20 válasza .colin hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Na igen, csak én eléggé óckodok a külföldi rendeléstől, már vertek át Magyarországon is nem kis összeggel. (nincs paypal-om sem, így kifizetni sem tudnám.) Valami más alternatívát keresnék.
(#) Gránátalma hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Tegnap elkészült a quad 405 iss4-es erősítőm jobb csatornája, ami leégett a múltkor.
Az a helyzet, hogy kicseréltem az összes félvezetőt (kivétel a BC300at), plusz az elégett ellenállásokat (és egyben cseréltem 1%os fémréteges 0,6Wra, szénről).
A helyzet a következő:
Mindkét csatorna szól, de mintha kihagyna a közép és a magas tartomány, amikor a gépen felnyomom az EQ-n maxra a basszust.
Nem emlékszem, hogy ilyen volt-e javítás előtt.

Nem tudom, hogy ez normális jelenség-e, egyetlen tippem az, hogy esetleg a javított csatorna valahol hibás még és olyan nagy áramot vesz fel a toroidról(250W 42V), hogy nem bírja el a két csatornát teljesen amikor megküldöm a basszust...

Szerintetek ez lehetséges.Sajna belemérni nem nagyon van lehetőségem, mert az urbános panel nem nagyon bírja a forrasztgatásokat...
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Nem kell forrasztgatni. Mérd a tápfeszültséget, és figyeld meg, hogyan viselkedik terhelés hatására!
(#) Gránátalma válasza reloop hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
hol mely pontok között?
Mert +- os a táp...
plusz földpont..
És ugye két csatornára megy.

Ja és melyikről vegyem le a terhelést meg tegyem rá? a javított csatornára vagy mindkettőre?
(#) speeedfire hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Olcsón szeretnék egy jobbféle AB osztályú erősítőt összerakni magamnak.
Itthon van egy aszinkron 30V 2A-es trafóm, ehhez akarom igazítani. Tehát nem akarok trafót venni.
Kevés alkatrészből álló erősítőt szeretnék építeni, ne legyen alkatrésztemető. Tranyós, ic-s, teljesen mindegy csak szép legyen a hangja. Nem kell, hogy nagy legyen, egy 2*10watt nekem bőven elég otthonra.
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
A teljes tápot mérd. Hangosítsd fel az egyik csatornát és figyeld mennyit esik vissza a táp, majd ismételd meg a másik csatornával. A 20%-nál nagyobb visszaesés már gondot okozhat.
Következő: »»   918 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem