Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   148 / 1210
(#) doup válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

És abban tudnál segíteni hogy mit mire állítsak mert azt az egyet tudom hogy ha külső osc akaraom akkor xt-re kell állítani és a többi?
(#) adamhollos hozzászólása Okt 21, 2011 /

Sziasztok!

Tudom, hogy már egyszer megkérdeztem de nem érkezett rá válasz és elég hátra került a kérdés.

Tehát, azt tudom, hogy a zavarszűrés miatt a PIC-ek Vss és Vdd lábát össze kell kötni egy 100 nF-os kondival. A kérdésem az lenne: mindegy milyen a kondi, elektrolit, kerámia, tantál... stb?
(#) potyo válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Mi lenne, ha nem csak írnál, hanem olvasnál is? Erről szól az előző 5-6 hozzászólás...
(#) doup válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 21, 2011 / 1

Kerámia kell egyébként.
(#) adamhollos válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Igen, de az én kérdésem az, hogy ugyan olyan jó e a 100 nF-os tantá vagy elektrolit, minta a 100 nF-os kerámia?
(#) adamhollos válasza doup hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Köszi doup!
(#) icserny válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Idézet:
„ugyan olyan jó e a 100 nF-os tantál vagy elektrolit, minta a 100 nF-os kerámia?”
Nem. Low ESR legyen, az a lényeg. De már vagy ötször leírták előttem, hogy a kerámia a jó.
(#) doup hozzászólása Okt 21, 2011 /

Valaki tudna akkor segíteni hogy kell 16f877A pickel egy led villogtatós progit csinálni egy 8mhz külső kvarc segítségével?

A config bits beállítottam 2f0a ra de sajna így is nem ciklikusan villog a led hanem össze vissza pedig 1000 ms delay van. nem értem miért.

Találtam egy ilyen oldalt valaki tudna segíteni melyiket mire állítsam és miért ha egy külső 8mhz kvarcot használok?
http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_pic877_2.htm
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Komolyan az aon gondolkodom, hogy kellene egy 6 pontos mini segitseg a tema tetejen, hasonloan az AVR-hez. Ebben leirhatnank a 6 alap szabalyt, mint pl a 100nF keramia kondenzatort...
(#) szitko válasza trudnai hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Ez remek ötlet, Én támogatom, bár Én addig nemnagyon mertem hozzányúlni a PIC-hez, míg az alapokkal nem voltam tisztába (TTL CMOS áramkörök működése, adatlap olvasása, stb ).
(#) bbalazs_ válasza doup hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

A config bitek nem egyseges szam, hanem kulonallo jelentesu bitekbol tevodik ossze, tehat maga a szam nehezen ertelmezheto, hacsak valaki nem tudja on-fly atvaltani bitekre fejben.
Szerintem neked a watchdogot ki kellene kapcsolni, ha meg nem volt kikapcsolva.
Elsokent kapcsold be a ledet es probald meg kitartani mondjuk 3 masodpercig, utana kapcsold ki es a program menjen vegtelen ciklusba. Ezt megcsinalja-e?
Ugyanis szerintem a te esetedben vagy watchdog vagy resetgond van.

Hany voltrol fut? A PRG labat is fixre kellett kotni, ha jol emlekszem a 16F-eseknel...
(#) doup válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Köszönöm válaszodat, én is ezt szeretném hogy kitartom a ledet kb 1000 ms ideig és a wachdog timert kikapcsoltam de minden hiába mert össze vissza villog a led nem pedig 1000 ms ként és fogalmam sincs mi a baja.
(#) trudnai válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Idézet:
„hacsak valaki nem tudja on-fly atvaltani bitekre fejben.”

Nem is az a gond, hogy atvaltani HEX-abol BIN-arisba, az borzaszto egyszeru. A gond az, hogy tudnod kell utana melyik bit mit jelent... es utana ha PIC-et valtasz lehet mashol vannak a bitek, szoval nem szerencses eset.
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Az ötletet már régóta tárgyaljuk itt. Kérlek, hogy segítsetek összeállítani a pontokat és megkérjük Topit, hogy ha van rá lehetőség, helyezze el az oldal tetején ezt a mini tutorialt. Elkezdeném és egészítsétek ki légyszives!

Idézet:
„- A PIC ÖSSZES táp lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- ...”

Várom a további javaslatokat, átfogalmazásokat.
(#) doup hozzászólása Okt 22, 2011 /

Senki nem tud nekem segíteni hogy a 16f877a nak hogyan állítsam be a config biteit egy ledvillogtatáshoz?
(#) icserny válasza doup hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Mottó: "Keresni kell, ennyi az egész..."

A Microchip PICDEM Plus kártyájához tettek közé mintaprogramot PIC16F877A-hoz. Ennek elején ez áll:

__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _HS_OSC & _LVP_OFF & _BODEN_OFF
(#) icserny válasza vicsys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

További tanácsok:
- Ne próbálkozz JDM programozóval!
- El kell(ene) olvasni a PIC adatlapját
- Egyes PIC típusoknál RA4 nyitott nyelőelektródás (csak lefelé húz)!
(#) doup válasza icserny hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Köszönöm válaszod beállítottam amit írtál. Villog is a led de nem a programban beállított késleltetéssel hanem össze vissza hol gyorsabban hol lassabban. Van ötleted miért csinálhatja ezt 8Mhz kvarccal van megcsinálva.
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Idézet:
„- A PIC ÖSSZES táp lábát be kell kötni!”
helyett
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) lábát be kell kötni!
Idézet:
„- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a tápfeszültségre.”

helyett
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.

- Ha a PGM lábat digitási ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.

Nem lehetne esetleg egy szabvanyos assembly progival kezdeni?

Ezt a masikat en nem nagyon ertem, hol van pl a program kezdete vagy a megszakitasok beallitva?
Mert elvileg elkepzelheto, hogy a megszakitasvektor helyen a programod egy resze van es jonnek kobor megszakitasok valami zavar (akar brumm) miatt.
(#) icserny válasza doup hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Idézet:
„Van ötleted miért csinálhatja ezt 8Mhz kvarccal van megcsinálva.”
Nincs. Fogalmam sincs, hogy a kapcsolásod rendben van-e már, s arról sincs, hogy milyen fordítót használsz, s abban mi kell ahhoz, hogy jól működjön a Delay_ms() függvény.
(#) icserny válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Idézet:
„es jonnek kobor megszakitasok valami zavar (akar brumm) miatt.”
Miért jönnének, ha nincs engedélyezve a megszakítás?

Meg annyit probalj ki, hogy egy belso valtozot tekersz elore egyesevel es annak az erteket direktbe beirod az PORTE -be.
(#) Poostmaster válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Köszönöm, rendeződött. A sajátomon írtam át azt az egy bájtot, amit én 7 biten ábrázoltam. Ez okozta a gondot. Úgy voltam vele, hogy a T2CON -ban nem implementált 7. bitet nem is kell beírnom.
Egyébként nem tudom milyen bankváltást írtál, mert itt sehol sem kell. Minden amit használok a 0.-ban van.
Most az 1 percem 61 másodpercből áll. Gondolom, hogy a PR2 értékével tudom pontosítani az órámat. Nyilván bele kell számítanom a végrehajtott utasítások idejét is, ami pl. LCD-s kijelzésnél eléggé rontja a pontosságot. Jól értelmezem?
(#) potyo válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 22, 2011 / 1

Idézet:
„Jól értelmezem?”

Nem. A hardveres szamlalo epp azert jo, mert a vegrehajtott programkodtol teljesen fuggetlenul szamol a hatterben. Neked inkabb csak csokkenteni kellene a PR2 erteket. Szimulator szerint mennyi idonkent csordul tul a Timer2?
(#) Poostmaster válasza doup hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Idézet:
„PORTE.B0 = ~PORTE.B0;
Delay_ms(100);”

Ez nem 1000
(#) Poostmaster válasza potyo hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Köszi, ez igen fontos információ volt számomra.
Egyébként most 4,0948 ms, de már átírtam a PR2-t 246-ra. Érdekes, hogy így is 61,44-re jön ki egy perc.
Csináljam úgy, hogy csak 59-ről számolja a másodperceket lefelé?
(#) pcroland hozzászólása Okt 22, 2011 /

Sziasztok! Hétfőn megjött a programozó, viszont csak tegnap mentem postára. Rádugtam most a gépre, zöld led világított. PICKit 2 indításakor a piros led is világított pár másodpercig. Kiléptem, rákötöttem egy 12F629-est és újra beléptem a programba és ekkor a PIC-et is felismerte. Szóval nagyon örülök Importáltam egy .HEX-et rámentem az írásra és kb 3 másodperc múlva kiírta, hogy Programing successful. Már csak a cél áramkört kell elkészítsem Megérte az 5000Ft-ot

Ja és még valami: az gondot okozhat, hogy az 5V helyet 4.3V-ot mér a PK2Programmer? Figyelmeztetett, hogy 4.5V kell minimum, ennek ellenére sikeresen programozta?
Következő: »»   148 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem