Fórum témák
» Több friss téma |
Jó megközelítéssel számolni lehet a villanymotorból átalakított generátorok teljesítményét. A számolás ellenőrzéséhez nincs mért adat, ezért az eredmények ellenőrzését nem tudom elvégezni. Megoldás lenne, ha valaki szintén kiszámolná. Az eredmények egyezése már elég biztosíték lenne, hogy egy átalakítás után a teljesítmény egy adott fordulaton megfelelő lesz.
Természetesen marad buktató, hogy miként illeszkedik össze a szélkerék induló nyomatéka a generátor "ragadásával". Melléklek egy adatsort, ami remélem megegyezik a Hind generátorával.
Mostanra készültem el én is hind generátorának a számításaival. 3fázisú tekercselés, csillag kötés, 12 pólus, a táblázatok szerint megengedett(nél kicsit magasabb) légrésindukcióval 1-1 fázis menetszáma 578 (12-vel oszthatóság). Egy-egy pólustekercs menetszáma így 48 menet lesz, amit ügyes tekercselő 1,12-es huzalból talán bele tud fektetni a horonyba. Ez az adott értékekkel 200 fordulatnál ~100 V fázisfeszültséget ad, ami csillagkötéssel, egyenirányítás után ~250 V üresjárati egyenfeszültséget.
Ha magamnak tekerném, inkább fele keresztmetszettel, dupla menetszámmal tekerném, hogy már 100 fordulatnál indítson, 200-nál tisztességesen termeljen, 300 fölött meg már úgyis le kell szabályozni. Na ezután megnézem sziriusz adatait, hátha hasonlítunk egymáshoz.
Egy fordulatszámhoz tartozó feszültség legyen a tulajdonos gondja. Ha elmondja milyenre szeretné, megkapja a menetszámot és a huzal átmérőt.
Mivel a generátor teljesítménye nem függ a pólusszámtól sem a tekercselés feszültségétől, a fordulatszám függvényében számolható a teljesítmény, valamint a minden fordulaton azonos veszteség. A kiinduló adatokat azért adtam meg, hogy sikerül-e egyforma teljesítményt kihozni 200 ford/perc-re.
A teljesítményt még nem számoltam ki, de elvárás volt a 250 V induló feszültség.
Na majd most! 1,12-es huzal 5 A/mm2 terhelés mellett ~5A. 100 V 3f ellenállás terhelés mellett 200 fordulaton 1,5 kW. !!! Feszültségesést, hatásfokot nem számoltam. A nagyságrend már így is bíztató.
Köszönöm mindkettőtöknek a számolást.
A generátort egy 4 méteres 7-es gyorsjárású rotorhoz szeretném használni ami 10m/s-os szélben 3 kW teljesítményt ad le 335-ös fordulatszámon. A rotornak tervezetten ez lenne a max. fordulata, ahol a viharvédelem működni kezdene. Ezen a fordulaton a tervezett maximális feszültség 500V. ezt szeretném egy windy boy 3800- al visszatáplálni a hálózatra.
Bocsi, ez a Tesla zűrzavarosra sikerült. A fogindukció a két Tesla. Már javítottam a táblázatban.
Áhh, nem. 0,5 T légrésindukcióval.
Hind jelenlegi adatai azt mondják, közelítően jól kalkuláltam.
A saját autógenerátoromhoz készült a számolás tegnap este. Aztán kíváncsiságból beírtam a Te generátorod adatait. Rá is jöttem, hogy bizony a jóslás nem elég egy generátor elkészítéséhez. Az általam javasolt egy pólus 1 mágnes figura igen silány eredményt adott volna, ráadásul a tekercsek mehettek volna a kukába.
A megadott adatokkal ez jön ki: 335 fordulat/perc, huzal terhelés 4,95 A/mm négyzet, a szélkerék teljesítménye 3010 watt, a generátor vesztesége 240 watt, a leadott teljesítmény 2770 watt, a hatásfok 92,1 %. Ha Erbe rábólint, akkor ez rendbe. A menetszámot meg majd még beírom az Excelbe. A feszültség gondolom egyenáram.
A 0,5 T légrésindukció 1,7 T fogindukció. Majdnem azonos adatok!
Kisebb fogindukció, nagyobb huzal terhelés, és azonos a két számolás, csak a hatásfok változik.
Akármelyikünk számolja, hasonló adatokra lyukadunk ki. Hind mágneseinek erősségével nem számolgattam, hanem a vasra megengedhető ésszerű légrésindukcióval. A korábbi számolgatás alapján minden második saruba 2-2 mágnessel ennél magasabb érték jött ki. Legfeljebb jobban melegszik a vas és azt is le kell vonni a hatásfokból.
Te említetted, hogy milyen vékonyka a fog vastagsága is, ezért tértem át a fogindukcióra. Az megnyugtató, hogy azonos eredményt kaptunk. Ez a magas fogindukció meg elkerülhetetlen, mert azonnal leesik a generátor teljesítménye. Az ellenőrzés meg kellett, mert így nyugodtak lehetünk, hogy a megadott adatok elég jól megközelítik a valóságot.
Ha a táblázatot egy kicsit kulturált formára hozom, majd átküldöm tesztelésre. Látod, még meghatározás hiba is volt benne.
btoti: honnan van ez a szám hogy 50 ft-ért táplálod vissza? nem 22 ft körül van?
Saját fogyasztásig vételáron veszik vissza, felette meg vételár*0,8.
Háztartási erőmű, azaz 50KW alatti tartomány esetén.
36 hornyos az állórész.Ebbe csak úgy lehet 3x12 tekercset beletenni hogy átfedéssel vannak a tekercsek?
Tehát a sorrend:Első fázis: 1-4,4-7,7-10,stb. Második fázis: 2-5,5-8,8-11,stb. Harmadik fázis:3-6,6-9,9-12stb.A kérdésem az hogy csak így lehet meg a 36 horonyban a 3 fázis fázisonként 12 tekerccsel vagy van más módja is a tekercselésnek? Mert ha csak így akkor ugye 1 horonyban duplán van tekercs,ekkor csak fele menetszámmal lehet számolni mint ami valójában elférne a horonyban.
A kiszámolt menetszámban benne van, hogy egy horonyban 2 tekercsláb van. Ha bármilyen 3fázisú tekercset megnézel, ott mindig így van. Egyfázisúaknál nem, de azok azonos méretben nem is adják azt a teljesítményt.
Ha nem tetszik, számolj utána! Ha megnézed hind vázlatát, ott is úgy van.
Én csak azt szerettem volna megtudni hogy meglehet e másképp is csinálni a tekercselést.Vagy csak átfedéssel.
Meg lehet csinálni, de nem célszerű.
Csökken a hatásfok, a teljesítmény, a kihasználtság. Neked kell döntened!
Letudnád írni a tekercs elhelyezési sorrended.Kíváncsi vagyok a másik megoldásra.(36 horony,3 fázis fázisonként 12 tekercs).
És még egy olyan kérdésem is lenne, hogy a gyári aszinkron motorban ami 3 fázisú és 6 polusú,hogyan van megtekercselve? Megköszönöm ha valaki számomra érthetően lerajzolja vagy leírja a sorrendet.Itt is 36 horony van.Azt szeretném tudni hogy egy tekercs mennyi horonyoszlopot fog közre,és az mindig ugyan annyi e vagy változik,valamint elöször 1 fázist raknak bele majd a másodikat és harmadikat,vagy belerakják a tekercseket sorba és a végén 120 fokonként össszekötik öket?
Konkrétan innen:
273/2007. (X.19.) Korm. rendelet 5.$ (6) A pillanatnyi villamos energia eladási ára lakossági fogyasztóknak pedig ~50Ft/kWó (ennyit kell összasen kifizetni több tételre bontva). Amit pedig a betápláltból a szaldó időszak alatt elfogyasztasz, azt 50FT-al kell számolni, mint megtakarítást.
Idézet: „Letudnád írni a tekercs elhelyezési sorrended.Kíváncsi vagyok a másik megoldásra.(36 horony,3 fázis fázisonként 12 tekercs).” 1, 2, 3. Milyen másik megoldásra? Ennyi kérdéshez már jobb lenne kivenni a könyvtárból a "Villamos forgógépek tekercselése" könyvet. Ennek a fórumnak a keretében nehéz lenne mindezt elmagyarázni. Nem beszélve arról, hogy én se tudok mindent. Tettünk fel korábban vázlatokat, képeket, linkeket. Sajnos, most nem tudom folytatni, majd este.
Nem kicsiben nyomják Bővebben: Link
Igen-igen, de Romániában van rézbánya, és ahogy látom mágnesbánya is.
Ha mázlijuk van, még szél is fúj náluk, akkor talán még meg is térülhet egyszer. Itt lassan egy ingyen kapott generátor se ér semmit, annyira nem fúj a szél.....
Szia!
Ott van a videó többi része is, és egész jól működik nekik. Szép méretes vasszerkezetre került, és a generátornak sem lehet elhanyagolható a súlya.
Ezeknek aztán volt pénzük rézre! Eszük lett volna feleannyi, mielőtt elkezdik!
Nem pontosítanád a korábbi hozzám intézett kérdésedet?
Kb mennyibe lehet az anyag?De akármennyi is Tuti a töredékéből ki lehet hozni egy aszinkron átalakítással 4szer ennyi teljesítményt.
A flexes jelenetnél majd * a forgatástól.
400as fordulaton az én 0.75kW os aszinkron átalakításom is forgatta ennyire a kisflexemet.
Az a kisflex Kb. 700 wattos, és terheletlenül forog, Én is felfigyeltem rá, hogy nem nagyon akartak tekeredni azok a mágnesek, valaki fékezett. Azt nem tudom megítélni, hogy a képen látható lapátok mérete, elegendő-e ehhez a teljesítményhez. De a mágneseket is, elég bátran ragasztják. :eek2:
elég lazák...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |